شماره روزنامه ۶۲۰۲
|

«دنیای‌اقتصاد» بررسی می‌کند؛

زمان آغاز عملیات احداث قطعه سه آزادراه تهران-شمال مشخص شد. براساس نتایج جلسه کارگروه ویژه پروژه ملی آزادراه تهران-‌شمال، وعده تامین مالی برای فعال‌شدن کارگاه عمرانی ساخت قطعه سوم این معبر که در قالب مشارکتی توسط دولت و بنیاد مستضعفان اجرا می‌شود، مطرح‌شده و گفته می‌شود از زمان شروع به‌کار، ظرف مدت…

دبیر کمیته شرکت‌های سرمایه‏‏‌گذار در آزادراه‏‏‌ها موانع مالی پیش روی تکمیل پروژه‏‏‌های نیمه‏‏‌تمام را در گفت‏‏‌وگو با «دنیای اقتصاد» تشریح می‌کند

قدمت برخی از پروژه‌‌‌های آزادراهی کشور که به صورت مشارکتی در حال اجراست، به بیش از یک دهه می‌‌‌رسد. از میان ۱۶ پروژه آزادراهی مشارکتی، برخی به دلیل مشکلات مالی به حالت تعطیل درآمده و کارگاه عمرانی برخی نیز نیمه‌‌‌تعطیل است. سازمان برنامه و بودجه در‌صدد است تا به نحوی نسبت به تامین سهم دولت در…

    دوشنبه، ۲۴ دی ۱۴۰۳
  • معاون حمل‌ونقل پیشین وزارت راه و شهرسازی در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد»، پیش‏‏‏‏‏‌شرط تغییر ساختار این وزارتخانه را تشریح کرد

    «آری» مشروط به جراحی دولت

    افتراق نظر درباره تجزیه وزارت راه و شهرسازی دامنه‌دار شده است. مهرداد تقی‌زاده، معاون پیشین حمل‌ونقل این وزارتخانه معتقد است با توجه به وسعت سرزمینی ایران، وجود ساختار مستقل در حوزه حمل و نقل ضروری است. او البته با یک پیش‌شرط به تفکیک این وزارتخانه «آری» می‌گوید.
  • وعده افزایش لکوموتیوهای مسافری تا ۱۴۰۶

    شرکت راه‌آهن وعده داده‌است طی چهار سال‌عمر دولت چهاردهم ۴۰۰ دستگاه لکوموتیو افزوده شود. به گزارش «دنیای‌اقتصاد» براساس قول راه‌آهن جمهوری‌اسلامی ایران تا پایان دولت چهاردهم ۴۰۰دستگاه لکوموتیو جدید به ناوگان ریلی کشور اضافه خواهدشد.
  • آغاز پیش‌فروش بلیت قطارهای مسافری بهمن از امروز

    پیش‌فروش بلیت‌‌‌‌‌‌‌‌‌ قطارهای مسافری بهمن ماه در همه محورها مسیرهای رفت و برگشت از امروز آغاز می‌شود. به گزارش راه‌آهن جمهوری‌اسلامی ایران، پیش‌فروش بلیت‌‌‌‌‌‌‌‌‌ قطارهای مسافری بهمن ماه در همه محورها مسیرهای رفت تا تاریخ ۳۰ بهمن و مسیرهای برگشت تا یکم اسفند، از ساعت ۸ تا ۱۰ صبح امروز دوشنبه ۲۴‌دی ماه، از طریق سکوهای مجاز فروش اینترنتی بلیت آغاز می‌شود.
  • بیلان سفر هوایی در هشت ماه امسال

    مدیرعامل شرکت فرودگاه‌‌‌‌‌‌‌‌ها و ناوبری هوایی ایران از انجام اعزام و پذیرش ۲۳‌میلیون سفر هوایی از ابتدای سال‌خبر داد.
    شنبه، ۲۲ دی ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» منافع پروژه احداث خط‌آهن شلمچه – بصره را بررسی می‌کند

    ریل مشترک با همسایه عراقی

    تکمیل یک پروژه ریلی نیمه‏‏‏‏‌تمام، وعده مشترک مهمان عراقی جمهوری‌اسلامی ایران و مسعود پزشکیان در نشست خبری مشترک آخر هفته گذشته بود. نخست‌وزیر عراق از اهتمام برای تکمیل پروژه‌ای سخن گفت که نیم‌قرن درباره انتفاع مشترک دو کشور همسایه از آن، اختلاف‌نظر وجود داشت. راه‌آهن شلمچه – بصره قرار است تا سال‌۱۴۰۶ احداث و آماده بهره‏‏‏‏‌برداری شود. هرچند گفته می‌شود این پروژه بیش از‌ بار روی جابه‏‏‏‏‌جایی مسافر متمرکز است، اما پیش‌بینی کارشناسان این است که امکان افزایش حجم تجارت دو کشور تا سه‌برابر و نیز افزایش سه‌برابری ترانزیت کالا از مسیر ایران با احداث این خط ۳۸‌کیلومتری فراهم خواهدشد.
  • وعده وزیر برای ساخت بندری جدید در سواحل مکران

    مکان یابی بندر دیگری در منطقه مکران با هدف پشتیبانی لجستیکی در دست اقدام است تا ظرفیت‌های توسعه‌ای را شکوفا کند.به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی فرزانه صادق؛ وزیر راه و شهرسازی پنج‌شنبه ۲۰دی ماه و جمعه بیست‌و‌یکم دی ماه با سفر به سیستان و بلوچستان به‌همراه رئیس‌جمهور از پروژه‌های این استان بازدید و اظهار کرد: مهم‌ترین موضوعات در جهت افزایش سهم تجارت در سواحل جنوبی منطقه مکران، تهیه طرح توسعه دریا بر اساس اسناد دریا‌محور و اقتصاد دریا است و با تاکیدات و پیگیری‌هایی که رئیس‌جمهور نسبت به سواحل مکران و اقتصاد دریا‌محور دارد، برای بازنگری طرح از ظرفیت‌های دانشگاهی، بخش‌های خصوصی، مشاوران داخلی و خارجی استفاده می‌شود.
  • رابطه حمل ‌بار و آلودگی هوا

    مازوت اگرچه یک‌سوخت به‌شدت آلاینده و مضر است؛ اما مازوت‌‌‌‌‌سوزی مقصر اصلی آلودگی هوای کشور نیست و باید علت اصلی آلودگی را در بخش حمل‌ونقل کشور جست‌وجو کرد. این واقعیت را می‌توان با استناد به آمار ترازنامه انرژی کشور دریافت. این ترازنامه سهم سوزاندن مازوت و گازوئیل در آلودگی را تفکیک و اعلام‌کرده؛ مازوت ۱.۹‌درصد و گازوئیل ۷۶‌درصد در انتشار ذرات معلق و آلودگی هوا نقش دارند.
    چهارشنبه، ۱۹ دی ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» بررسی می‌کند؛

    تکمیل آزادراه تهران-شمال در سه سناریو

    زمان آغاز عملیات احداث قطعه سه آزادراه تهران-شمال مشخص شد. براساس نتایج جلسه کارگروه ویژه پروژه ملی آزادراه تهران-‌شمال، وعده تامین مالی برای فعال‌شدن کارگاه عمرانی ساخت قطعه سوم این معبر که در قالب مشارکتی توسط دولت و بنیاد مستضعفان اجرا می‌شود، مطرح‌شده و گفته می‌شود از زمان شروع به‌کار، ظرف مدت دو سال‌این قطعه نیز به بهره‌‌‌‌‌برداری خواهد رسید.
  • وعده دولت برای حل مشکل کامیون‌داران

    پس از بروز مشکل برای کامیون‌داران به دلیل تصمیم دولت ترکیه مبنی‌بر لغو معافیت مالیات بر سوخت کامیون‌‌‌‌‌‌‌‌‌های ترانزیتی، مشکلاتی برای‌ کامیون‌داران به‌وجود آمده که معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر راه قول حل این مشکل را داده‌اند.
  • جزئیات هفت طرح کریدوری اولویت‏‏‏‏‏‌دار

    مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه، جزئیات هفت طرح آزادراهی برای تکمیل کریدورهای عبوری از کشور را تشریح کرد.
    سه‌شنبه، ۱۸ دی ۱۴۰۳
  • دبیر کمیته شرکت‌های سرمایه‏‏‌گذار در آزادراه‏‏‌ها موانع مالی پیش روی تکمیل پروژه‏‏‌های نیمه‏‏‌تمام را در گفت‏‏‌وگو با «دنیای اقتصاد» تشریح می‌کند

    مانع سرمایه‏‏‌گذاری در آزادراه‏‏‌ها

    قدمت برخی از پروژه‌‌‌های آزادراهی کشور که به صورت مشارکتی در حال اجراست، به بیش از یک دهه می‌‌‌رسد. از میان ۱۶ پروژه آزادراهی مشارکتی، برخی به دلیل مشکلات مالی به حالت تعطیل درآمده و کارگاه عمرانی برخی نیز نیمه‌‌‌تعطیل است. سازمان برنامه و بودجه در‌صدد است تا به نحوی نسبت به تامین سهم دولت در اجرای این پروژه‌‌‌ها اقدام کند، تا بتواند حداقل یک فاز از برخی از این پروژه‌‌‌های نیمه‌‌‌تمام به طول مجموعا ۱۴۴ کیلومتر را تا پایان امسال به بهره‌‌‌برداری برساند.
    دوشنبه، ۱۷ دی ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» شرط لازم و کافی حذف یارانه سوخت جت را بررسی می‌کند؛

    نامعادله قیمت سوخت هواپیما

    دولت پله اول حذف یارانه سوخت هواپیما را در سال۱۴۰۴ خواهد پیمود؛ اما موانعی پیش روی آزادسازی کامل قیمت سوخت هواپیما وجود دارد که رابطه قیمت بلیت و هزینه سوخت را به یک نامعادله تبدیل کرده است. تحریم‌ها نیز بر پیچیدگی این نامعادله افزوده است.
  • ماجرای اختلال در حمل ‌بار جاده‌ای

    رئیس کمیسیون حمل‌ونقل، ترانزیت و لجستیک اتاق بازرگانی ایران از توقف کامیون‌‌‌‌‌‌‌‌ها پشت مرز بازرگان به دلیل تصمیم ترکیه مبنی‌بر دریافت مابه‌‌‌‌‌‌‌‌التفاوت قیمت سوخت از رانندگان ایرانی خبر داد.
  • هدف‌گذاری دولت برای ترانزیت در کریدور شمال – جنوب

    وزیر راه و شهرسازی در نشست مشترک با همتای روس بر دستیابی به هدف ترانزیت ۱۰‌میلیون تن ‌بار در مسیر کریدور شمال- جنوب تاکید کرد.
  • کریدورها؛ شریان‌‌‌‌‌های حیاتی تجارت بین‌‌‌‌‌الملل

    کریدورهای متعددی به‌عنوان شریان‌های حرکتی از ایران عبور می‌کنند که می‌توانند ایران را تبدیل به قطب اقتصادی کنند. به گزارش«دنیای‌اقتصاد» از این پس در صفحه حمل‌ونقل کریدورهای عبوری از ایران معرفی می‌شوند و مزایا و میزان درآمدزایی که آنها برای کشور به‌دنبال خواهند داشت، به‌صورت کامل تشریح می‌شود. کریدورهای حمل‌ونقل به مسیرهای سازمان‌‌‌‌‌دهی‌‌‌‌‌شده و طراحی‌‌‌‌‌شده‌‌‌‌‌ای گفته می‌شود که برای جابه‌‌‌‌‌جایی کارآمد کالاها، افراد و خدمات بین مناطق مختلف استفاده می‌شوند.
    شنبه، ۱۵ دی ۱۴۰۳
  • عوامل دخیل در سهم ناچیز اقتصاد دریا از تولید ناخالص داخلی ایران بررسی شد

    شاه‌کلید رونق سواحل

    ناتوانی ایران در استفاده از ظرفیت‏‏‌های اقتصادی مرزهای آبی، موجب سهم پایین اقتصاد دریا از تولید ناخالص داخلی کشور شده است. در حالی که این سهم در کشوری نظیر ویتنام به حدود ۴۰‌درصد رسیده و در چین ۵۰‌درصد است، در ایران با وجود ۵هزار و ۸۰۰کیلومتر نوار ساحلی، به دلیل عقب‏‏‌ماندگی در توسعه زیرساخت‏‏‌ها این سهم در حال حاضر زیر ۱۰‌درصد است. مطالعات تجربه جهانی نشان می‌دهد سرمایه‌گذاری در زیرساخت‏‏‌های دریایی و بهبود فرآیندهای ترخیص کالا، کلید رشد اقتصادی و افزایش سهم اقتصاد دریا در تولید ناخالص داخلی است. مقدمه جذب سرمایه به‌منظور توسعه زیرساخت‏‏‌ها پس از آمایش سرزمینی و تدوین نقشه یکپارچه و همه‏‏‌جانبه، بازنگری در قوانین و وضع مقررات تسهیل‏‏‌گر خواهد بود؛ مسیری که سنگاپور را به یکی از مراکز دریایی برتر جهان تبدیل کرده است. به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، توجه به منابع آبی و دسترسی به آب‏‏‌های آزاد برای توسعه اقتصادی همواره مورد توجه تمام کشورهای دارای مرزهای آبی بوده است؛ چراکه در بستر اقتصاد دریامحور و ایجاد کریدورهای مناسب آبی می‏‏‌توان ظرفیت‏‏‌های تجاری ویژه‏‏‌ای را هم در داخل کشور و هم از طریق تسهیل مبادلات میان سایر کشورها فعال کرد.
  • وعده اتصال چابهار به شبکه کریدوری تا پایان ۱۴۰۴

    اتصال چابهار به شبکه ریلی از آن دست وعده‌‌‌هایی است که از سال ۹۲ تاکنون تکرار می‌شود و به‌تازگی نیز نماینده ویژه رئیس‌جمهور در اقتصاد دریامحور وعده تکمیل پروژه اتصال چابهار به شبکه کریدوری تا پایان سال آینده را داده است.
  • دردسر زمستان برفی برای راهداری

    فرسودگی ناوگان راهداری، برف‌روبی جاده‌ها در زمستان را به یک چالش جدی تبدیل کرده است که رفع آن به ۴۰همت اعتبار نیاز دارد. به گزارش «ایسنا»، غلامعباس بهرامی‌نیا، مدیرکل امور عملیات راهداری، ماشین‌آلات و مدیریت بحران سازمان راهداری، درخصوص اقدامات صورت‌گرفته در راهداری برای آماده‌باش در فصل زمستان گفت: برای طرح زمستانه در کل کشور ۹‌هزار و ۶۰۰دستگاه انواع ماشین‌آلات، حدود‌ هزار دستگاه دوربین‌‌‌های نظارتی تصویری و حدود ۱۲‌هزار نفر نیروهای راهداری در ‌هزار و ۵۳پایگاه راهداری زمستانی مستقر هستند.
    چهارشنبه، ۱۲ دی ۱۴۰۳
  • مدل اقتصادی ناکارآمد سبب‌شده نیمی از لکوموتیوهای مسافری به انبار قطعات بقیه کشنده‏‏‏‏‏‌ها تبدیل شوند!

    معمای انبار لکوموتیوها

    نیمی از لکوموتیو (کشنده‌)های بخش مسافری کشور متوقف و به انبار قطعات یدکی نیمی دیگر تبدیل شده است؛ چراکه رقم واقعی هزینه استفاده از این تجهیزات از شرکت‌های مسافری دریافت نمی‌شود. این سیاستگذاری اگرچه با هدف پایین نگه داشتن قیمت بلیت قطار صورت گرفته است، اما در نهایت به ناتوانی شرکت راه‌آهن در تامین هزینه نگهداشت لکوموتیوها منجر شده و در نتیجه نیمی از ۱۵۰لکوموتیو کشور که هر یک ۳میلیون‌دلار ارزش دارد، برای تامین سالانه ۱۰۰هزار دلار قطعات یدکی، عملا انبار شده است.
  • حذف بازار سیاه بلیت هواپیما با آزادسازی قیمت

    دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی با اشاره به قیمت بلیت هواپیما گفت: آزادسازی قیمت بلیت هواپیمادر مدت کوتاهی از اجرا اثر خود را گذاشته و موجب ازبین‌رفتن بازار سیاه بلیت شده‌است. مقصود اسعدی‌سامانی؛ دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی با بیان اینکه شرکت‌های هواپیمایی در تلاش برای سرخط آوردن هواپیماهای زمینگیر و همچنین افزایش ناوگان خود هستند، گفت: به‌تازگی وزارت راه و شهرسازی جلساتی با صندوق توسعه‌ملی به‌منظور اخذ تسهیلات برای حمل‌ونقل داشته که تخصیص بخشی از این تسهیلات برای افزایش تعداد ناوگان حمل‌ونقل هوایی می‌تواند ناترازی موجود در عرضه و تقاضا را برطرف کند.
  • دستور پزشکیان برای بررسی مشکلات صنایع کشتی‌سازی

    مشکلات کشتی‌سازی ایران زیر ذره‌‌‌‌‌‌‌بین دولت قرارگرفته و با دستور رئیس‌‌‌‌‌‌‌جمهور مقرر شده گزارش تفصیلی در این رابطه توسط وزرای مربوطه تدوین شود.
  • تقسیم وظیفه حاکمیتی با شرکت‌های خصوصی؟

    مدیرعامل راه‌آهن در حالی به عدم‌منفعت سیر قطارهای حومه‌ای اذعان کرد که با علم به این موضوع، بسیاری از شرکت‌های خصوصی ناگزیر به انجام این سفرها هستند.
  • دو عامل فرسودگی ناوگان مسافری ریلی

    معاون مسافری شرکت راه‌آهن جمهوری‌اسلامی ایران با بیان اینکه متوسط سن واگن‌های مسافری ریلی به ۳۰سال ‌رسیده‌است، گفت: عدم‌جذابیت سرمایه‌گذاری برای بخش‌خصوصی و قیمت‌گذاری دستوری، دو عامل اساسی است که مانع توسعه کافی واگن‌‌‌‌‌‌‌های مسافری در سال‌های گذشته بوده‌است.
    سه‌شنبه، ۱۱ دی ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» عوامل پیشرفت لاک‏‏‌پشتی پروژه‏‏‌های ریلی را در گفت‏‏‌وگو با مشاور شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل بررسی می‌کند

    پاشنه آشیل پروژه‌های ریلی

    پروژه‌‌‌های ریلی متعددی در کشور با تاخیر در روند احداث مواجه شده‌‌‌اند. از جمله پروژه‌های شاخص در این زمینه می‌توان به راه‌‌‌آهن رشت – آستارا به طول ۱۶۲ کیلومتر با پیشرفت فیزیکی فقط ۵‌درصد اشاره کرد. این پروژه با وجود اینکه به‌‌‌عنوان بخشی از کریدور شمال-جنوب اهمیت استراتژیک دارد، اما با جاماندگی شدید نسبت به برنامه‌‌‌ریزی مواجه است. پاشنه آشیل پروژه‌‌‌های ریلی، تامین مالی است و با توجه به سهم بالای منابع دولتی در تامین مالی این پروژه‌‌‌ها، تحریم‌‌‌های نفتی این مشکل را تشدید کرده است.
  • اخطار شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) به ایرلاین‌‌‌ها برای جمع‌‌‌آوری هواپیماهای اسقاطی

    مدیرعامل شهر فرودگاهی امام‌‌‌خمینی (ره) در نشست با رئیس سازمان هواپیمایی کشوری گفت: در چند مرحله به ایرلاین‌‌‌ها برای جمع‌‌‌آوری هواپیماهای اسقاطی از شهر فرودگاهی اخطارهایی داده شده است و با کمک و همراهی سازمان هواپیمایی کشوری هر چه زودتر این موضوع تعیین‌تکلیف خواهد شد.
  • ارزش بازار سبد بورسی «حکشتی» ۱۸۳.۳ میلیارد تومان بیشتر شد

    رقم سرمایه‌گذاری شرکت کشتیرانی در صنایع به ۶‌هزار میلیارد تومان رسید و ارزش بازار پرتفوی بورسی، ۱۸۳.۳ میلیارد تومان بیشتر شد.
  • تقدیر معاون برنامه‌‌‌ریزی سازمان راهداری کشور و استاندار اصفهان از شرکت دکاترابر

    دکاترابر از میان ۵۰۰ شرکت حمل‌ ونقلی به‌‌‌ عنوان یکی از سه شرکت برتر معرفی شد

    همزمان با هفته حمل‌ونقل، شرکت دکاترابر از سوی معاون برنامه‌‌‌ریزی سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌‌‌ای کشور و استاندار اصفهان مورد تقدیر قرار گرفت.
  • صنعت هوانوردی ایران وضع موجود و چشم‌‌‌انداز

    صنعت حمل‌ونقل هوایی به عنوان یکی از مولفه‌‌‌های کلیدی و پیشران در حوزه اقتصادی و اجتماعی، می‌تواند نقش تعیین‌‌‌کننده‌‌‌ای در پیشرفت و توسعه کشور ایفا کند. با وجود پتانسیل‌‌‌های بالای موجود، این صنعت با چالش‌‌‌های جدی روبه‌‌‌رو است، بنابراین در این نوشتار، وضعیت صنعت حمل‌ونقل هوایی ایران مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از داده‌‌‌های موجود، چالش‌‌‌ها و فرصت‌‌‌های این صنعت تحلیل می‌شود. همچنین با توجه به چالش‌‌‌های مختلف از جمله تحریم‌‌‌های ظالمانه غرب و مشکلات مرتبط با اقتصاد و تامین مالی این صنعت، به ویژه مشکلات مدیریتی چند‌لایه موجود، پیشنهادهایی برای بهبود شرایط و توسعه استراتژیک صنعت هوانوردی ارائه می‌شود.
    دوشنبه، ۱۰ دی ۱۴۰۳
  • عدم استفاده روسیه تحریم شده از ظرفیت‌های ترانزیتی ایران، چه درسی برای تجارت ما دارد؟

    جایگاه ایران در نبرد کریدورها

    موقعیت ممتاز سرزمینی ایران به‌عنوان چهارراه بین‌المللی اتصال کریدورهای منطقه‌ای و بین‌المللی، ظرفیت‌های ترانزیتی ویژه‌ای را برای کشور ایجاد‌ کرده‌است، اما ضعف در دیپلماسی‌سیاسی، این ظرفیت‌ها را بالفعل نکرده‌است. کشورهای منطقه درگیر یک نبرد غیرنظامی موسوم به جنگ کریدورها هستند که مهم‌ترین سلاح آن دیپلماسی است، اما ایران به دلیل مواجهه با تحریم نتوانسته از این سلاح آنطور که باید استفاده کند و در نتیجه در حال‌حاضر کمتر از یک‏‏‏‏‌چهارم ظرفیت ترانزیتی کشور فعال شده‌است؛ طوری که سال‌گذشته فقط ۱۶‌میلیون‌ تن کالا از ایران ترانزیت شد، درحالی‌که بر اساس برآوردهای بین‌المللی ظرفیت بالقوه ترانزیت ایران به ۸۰‌میلیون ‌تن می‌رسد.