دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
با توجه به نقش حیاتی بنادر در توسعه اقتصادی و ترانزیت بینالمللی، تحلیل وضعیت فعلی ایران نشان میدهد که این کشور بهرغم داشتن مزیتهای ژئوپلیتیک قابلتوجه، همچنان در رقابت با بنادر و هابهای ترانزیتی منطقه دچار چالشهای ساختاری و مدیریتی است. مشکلات زیرساختی، اجرای نادرست قوانین، ناهماهنگی نهادهای مرتبط و بوروکراسی پیچیده از جمله عواملی هستند که مانع استفاده بهینه از ظرفیتهای ترانزیتی ایران میشوند.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
صنعت هوایی ایران در حال حاضر با چالشهای ساختاری متعددی از جمله فرسودگی ناوگان، بهرهوری پایین فرودگاهها، شرکتهای هوایی کوچک و وابستگی شدید به دولت روبهروست. این مسائل در کنار سرمایهگذاری ناکافی و فرسودگی زیرساختها موجب شده تا صنعت هوایی ایران نسبت به کشورهای منطقه از جمله امارات، قطر و ترکیه، به شدت عقب بماند و سهم ناچیزی در تولید ناخالص داخلی داشته باشد. با توجه به بررسیها، این عقبماندگی ساختاری، نیازمند اصلاحات گستردهای در حوزه زیرساخت، مدیریت، قوانین و سیاستگذاری است. اصلیترین چالشها شامل فرودگاههای کمتردد و استفادهنشده، سن بالای ناوگان و مشکلات فنی هواپیماهای قدیمی، شرکتهای هوایی کوچک و ناکارآمد و مدیریت دولتی این صنعت است که باعث کاهش بهرهوری و افزایش هزینهها شده است. همچنین، وابستگی زیاد به یارانههای دولتی، شفافیت پایین و احتمال فساد نیز از دیگر مشکلات موجود است. راهحلهای پیشنهادی برای برونرفت از این وضعیت شامل واگذاری مدیریت فرودگاهها به بخش خصوصی، تسهیل نوسازی ناوگان، ادغام شرکتهای کوچک، کاهش وابستگی به یارانههای دولتی، تقویت بخش خصوصی و شفافیت مالی است. اجرای این اصلاحات میتواند به رشد بهرهوری، کاهش هزینهها و بهبود رتبه بینالمللی ایران در حوزه لجستیک هوایی کمک کند.
در شرایطی که همه صنایع و تخصصها به سمت عبور از مسیرهای سنتی و بهرهمندی از هوش مصنوعی، فناوری و تجارت الکترونیک حرکت میکنند، صنعت لجستیک و حمل و نقل نیز ناگزیر از اتخاذ چنین رویکردهایی است. بازارگاه الکترونیکی حملونقل درواقع یک پایانه آنلاین است که صاحبان بار را به رانندگان و کامیونداران و شرکتهای حملونقل متصل میکند. فلسفه وجودی بازارگاهها معرفی نزدیکترین ناوگان به محل بار است. اما متاسفانه برخی چالشهایی که امروز در حوزه فعالیت بازارگاهها وجود دارد ناشی از این است که برخی شرکتهای فناوری بدون آشنایی با حوزه حمل و نقل و قوانین و مقررات این بخش، صرفا با داشتن یک پلتفرم و یک مجوز بازارگاه وارد این حوزه شده و بدون آنکه تخصص یا دانش حملونقلی داشته باشند در این زمینه فعالیت میکنند.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
پروژه آزادراه تهران-شمال، بهویژه در قطعه سوم یکی از بزرگترین و چالشبرانگیزترین طرحهای عمرانی کشور بوده که به دلیل پیچیدگیهای فنی، مالی و محیطزیستی هنوز بهطور کامل به بهرهبرداری نرسیده است. این آزادراه که قرار بود یکی از گرههای ترافیکی مهم شمال کشور را برطرف کند، بعد از گذشت بیش از دو دهه همچنان درگیر مشکلات زیادی است. با توجه به محدودیتهای مالی و فنی موجود، برای تکمیل قطعه سوم آزادراه تهران-شمال نیاز به تغییر در استراتژیهای اجرایی است. استفاده از ظرفیتهای جاده چالوس و کاهش مشخصات آزادراهی این بخش میتواند راهحلی میانمدت برای تسهیل ترافیک در این مسیر باشد. در کنار این، مشارکت موثر بین دولت و بخش خصوصی برای تامین مالی پروژه ضروری است. اجرای این پیشنهادها میتواند مدتزمان ساخت آزادراه را بهطور چشمگیری کاهش دهد و نیاز به سرمایهگذاریهای بسیار زیاد را کاهش دهد. به همین مناسبت چالشها و پیشنهادهای تکمیل آزادراه تهران-شمال را بررسی کردهایم که در ادامه میخوانید.
سرپرست سازمان راهداری گفت: با وضعیت نگران کننده در جادههای کشور مواجه هستیم و محاسبات دقیق این است که در نقطهای گیر کردهایم و در جا میزنیم و اگر به دادمان نرسند، وضعیت جادههای کشور بسیار بد میشود. هر کاری که میتوانستیم در تئوریها انجام دادیم، اما وضعیت مالی بسیار بد است.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
سرمایهگذاری در بخش بندری یکی از ارکان مهم توسعه اقتصادی کشورها، بهویژه برای کشورهایی با موقعیت ژئوپلیتیکی همچون ایران، بهشمار میآید. اما در سالهای اخیر، سرمایهگذاران این حوزه با چالشهای متعددی مواجه شدهاند. یکی از مسائل اصلی در میان چالشها و فرصتهای سرمایهگذاری در بنادر کشور، تاثیر تحریمها و کاهش سرمایهگذاریهای خارجی است که از طریق ارائه راهکارهایی همچون اصلاح تعرفهها، توسعه زیرساختها و همکاریهای بینالمللی قابل انجام است. در همین راستا، شفافیت بیشتر در سیاستها و فراهمسازی محیطی امنتر برای سرمایهگذاری میتواند به جذب بیشتر سرمایهگذاران کمک کند. به طور کلی، اگرچه چالشهایی در جذب سرمایهگذاران وجود دارد، اما با اصلاحات و بهبود شرایط اقتصادی و لجستیکی، بنادر ایران میتوانند به عنوان یکی از محورهای اصلی توسعه اقتصادی کشور شناخته شوند.
عضو هیات عامل و معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی گفت: ظرفیت بانکرینگ (سوخترسانی دریایی) در حال حاضر حدود ۱.۵ میلیون تن است و میتوانیم در یک تا دو سال آینده، این ظرفیت را به بالای ۵ میلیون تن برسانیم. علیاکبر مرزبان در بازدید از مجتمع بندری امام خمینی (ره) که با حضور مدیرعامل و سایر اعضای هیات عامل سازمان بنادر و دریانوردی صورت گرفت، اظهار کرد: یکی از محورهای برنامه توسعه دریامحور ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری، ایجاد فرصتهای شغلی، سرمایهگذاری در بنادر، پسکرانه و نوار ساحلی کشور است و استان خوزستان و بندر امام خمینی (ره) از این حیث پتانسیل بالایی برای جذب سرمایهگذاریهای خصوصی در بخشهای مختلف دارد.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
وضعیت پروژههای زیرساختی بهویژه آزادراهها در کشور، پیچیده و چالشبرانگیز بوده و با ناترازی مواجه است. از این رو کارشناسان به دولت جدید توصیه میکنند که از تجربههای گذشته درس گرفته و مسیر تازهای را برای توسعه پایدار زیرساختها ترسیم کند. بررسی مشکلات زیرساختی و ناترازیهای موجود بهویژه در حوزه آزادراهها، نشان میدهد که این موضوع نتیجه عدمسرمایهگذاری مناسب، مدیریت ناکارآمد و اجرای ناموفق قوانین و مصوبات است. مشکلات شرکتهای سرمایهگذار آزادراهی شامل نرخ سود پایین برای سرمایهگذاری، ناهماهنگی بین دستگاههای اجرایی و ترک فعل مسوولان است که توصیه میشود دولت جدید با رویکردی متفاوت و کارشناسانه، از جمله بازنگری در قوانین و تعامل با بخش خصوصی، به حل این معضلات بپردازد.
اولین رویداد نوآوران لجستیک ایران، همزمان با روز جهانی پست با حضور فعالان و چهرههای برتر صنعت لجستیک برگزار شد. به گزارش روابط عمومی هلدینگ دکا، هومن پشنگیان مدیرعامل هلدینگ دکا در این رویداد در پنل تخصصی «لجستیک و توسعه تجارت الکترونیک» دیدگاههای خود را با متخصصان این حوزه مطرح کرد. وی درخصوص تشکیل زنجیره ارزش در هلدینگ دکا گفت: در دو سال گذشته تلاش کردیم تمام فرآیندهای لجستیکی را بهصورت یکپارچه و منسجم در یک زنجیره ارزش تجمیع کنیم.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
روند توسعه بنادر بهویژه در حوزه سرمایهگذاری خصوصی در سالهای اخیر سرعت گرفته است. تحلیل این روند نشان میدهد که تلاش سازمان بنادر برای جذب سرمایهگذاریهای بخش خصوصی، بهویژه در قالب قراردادهای BOT (ساخت، بهرهبرداری و واگذاری)، علاوه بر کمک به رشد زیرساختهای بنادر، نقش مهمی در آنها ایفا کرده است.
سرپرست سازمان هواپیمایی کشوری تصریح کرد: صنعت هوانوردی کشور نیازمند بازمعماری است و تحقق این مهم و فراتر رفتن از وضع موجود و ارائه خدمات مطلوب و بهتر، نیازمند همیاری و همکاری شما متخصصان و کارشناسان سازمان هواپیمایی کشوری است. حسین پورفرزانه در هماندیشی با معاونان، مدیران و کارکنان معاونتهای استاندارد پرواز، هوانوردی و امور بینالملل ضمن تشریح جایگاه و اهمیت نیروی انسانی و رضایت شغلی کارکنان در تحقق اهداف سازمانی گفت: تخصصگرایی و فعالیت افراد در رشتههای تحصیلی مرتبط، اصل مهم و اساسی در افزایش اثربخشی به شمار میرود؛ بنابراین علاوه بر مسائل معیشتی از جمله حقوق و مزایا، توجه به تخصصگرایی منجر به ایجاد فضای آرام، تخصصی و در نهایت ارتقای رضایت شغلی خواهد شد.
دنیای اقتصاد -رضا دهقان:
چندی است که موضوع انتقال صنایع بزرگ به جنوب کشور و تمرکززدایی و انتقال مراکز سیاسی و اقتصادی دوباره مطرح شده است. موضوع تمرکززدایی و انتقال مراکز سیاسی و اقتصادی بهخصوص صنایع بزرگ به جنوب کشور از چهار دهه پیش مطرح شده اما کسی آن را جدی نگرفته است.
سازماندهی راههای کشور با ایجاد «اداره کل طرق و شوارع» در وزارت فوائد عامه در سال ۱۳۰۱ خورشیدی آغاز شد و اعتبارات موردنیاز راهسازی در آن زمان با گرفتن عوارض عبور از راهها با عنوان «باج راه» که در راهدارخانههای مسیر اخذ میشد تامین میشد. در سال ۱۳۰۴خورشیدی با مصوبه مجلس اخذ «باج راه» ممنوع و مصوب شد که در گمرک و از صادرات و واردات مالیاتی بهنام «مالیات راه» دریافت شود و از آن پس با بودجه مناسبتری احداث راه در ایران رواج یافت و در ۲۷اسفند ۱۳۰۸ با تصویب قانونی «وزارت طرق و شوارع» تاسیس شد که در سال ۱۳۱۵ به «وزارت راه» و سپس در سال ۱۳۵۲ به «وزارت راه و ترابری» تغییر نام یافت و در خرداد ۱۳۹۰ با تصویب مجلس شورای اسلامی وزارت راه با وزارت مسکن و شهرسازی ادغام و «وزارت راه و شهرسازی» ایجاد شد که بحث در این مورد همچنان ادامه دارد.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
صنعت حملونقل هوایی ایران با مجموعهای از مشکلات پیچیده و چندلایه مواجه است که نیازمند اصلاحات عمیق مدیریتی و ساختاری است. نکات کلیدی این مشکلات بر مسائل مدیریتی، ناوگان زمینگیر، آزادسازی مشروط قیمت بلیت و ضرورت شفافیت و عدالت در تخصیص بودجه متمرکز است. انتظارات بخش حملونقل هوایی از دولت جدید را در گفتوگو با حمید نجف، کارشناس حملونقل هوایی بررسی کردهایم. وی بر لزوم توجه به این چالشها و استفاده از نگاه ملی و جمعی برای حل مشکلات صنعت حملونقل هوایی تاکید کرد و گفت: وزارت راه و شهرسازی در دولت جدید میتواند با یک رویکرد جدیتر، بستر مناسب برای حل این مسائل را فراهم کند.
مدیرعامل شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران گفت: نمایندگان بخش خصوصی باید در ارکان راهآهن به رسمیت شناخته شوند و حضور پیدا کنند. جبارعلی ذاکری، مدیرعامل شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران در نشست هماندیشی با شرکتهای حملونقل ریلی و تولیدکنندگان واگن و لکوموتیو گفت: این نشست برگزار شد تا دغدغهها و چالشهای پیش روی بخش خصوصی و راهآهن شنیده شود و این نشستها به صورت حوزهای و تخصصی برگزار خواهد شد. وی افزود: امیدوارم با همفکری هم بتوانیم گامهایی مهم را رو به جلو برداریم. ذاکری در ادامه با قدردانی از زحمات مدیران پیشین راهآهن جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: با همدلی و همفکری این قافله را به سمت جلو پیش خواهیم برد و نباید به عقب برگردیم و در این راستا باید تلاشهای مضاعفی صورت گیرد. وی ادامه داد: با همه ذینفعانی که در این حوزه فعالند دست به دست هم خواهیم داد تا به اهداف راهآهن برسیم. ذاکری در ادامه اظهار کرد: در یک دوره گذار قرار داریم و الگوهای راهآهن دولتی باید به سمت کاهش تصدیگری حرکت کنند.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
مشکلات بخش ریلی تنها به مسائل زیرساختی یا اجرایی محدود نمیشود، بلکه نیازمند تغییرات جدی در سطح سیاستگذاری و ساختاری است. تفکیک وزارتخانه راه از شهرسازی، ایجاد نهاد رگولاتوری مستقل، تکمیل خصوصیسازی و توسعه ترانزیت از طریق تقویت تجارت بینالمللی، همگی از راهکارهایی هستند که میتوانند حملونقل ریلی کشور را از رکود فعلی خارج کنند. به نظر میرسد که برای دولت جدید، تمرکز بر حل این چالشها، نهتنها به بهبود کارآیی حملونقل ریلی منجر خواهد شد، بلکه میتواند نقش مهمی در تقویت اقتصاد و تجارت کشور ایفا کند. انتظارات بخش ریلی از دولت جدید شامل تفکیک وزارت راه از شهرسازی، ایجاد نهاد رگولاتوری، تشکیل «قطار کامل»، بهبود سیاستهای تعرفهگذاری، توسعه زیرساختها با لحاظ بخش نرمافزاری ترانزیت و برقراری ارتباط موثر ریل و بندر را در گفتوگو با سعید قصابیان، کارشناس حملونقل ریلی بررسی کردهایم که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
ایجاد یک شبکه به هم پیوسته از مسیرهای ارتباطی میان ایران و دیگر کشورهای منطقه با تمهید مقدمات امنیتی، اقتصادی و سیاسی و پیگیری تکمیل خطآهن شلمچه به بصره توسط وزیر راه و رئیس سازمان برنامه از موضوعات مورد تاکید رئیسجمهوری در جلسه هیات دولت بود.
عملکرد بخش ریلی کشور در ۵ ماه نخست سال ۱۴۰۳ از افزایش ۴۷درصدی ترانزیت ریلی در این مدت نسبت به مدت مشابه سال گذشته حکایت دارد. به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، بخش ریلی ایران در ۵ ماه نخست سال ۱۴۰۳ با رشد چشمگیری در حوزه ترانزیت روبه رو بوده است. طبق آمارهای منتشر شده، میزان ترانزیت بار توسط بخش ریلی به ۷۷۳ هزار تن رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته (۵۲۶ هزار تن) افزایش ۴۷درصدی را نشان میدهد. این افزایش قابل توجه در شرایطی رقم خورده است که بخش ریلی به عنوان یکی از زیربناهای اصلی حملونقل در کشور، نقش مهمی در بهبود تبادلات اقتصادی و تجاری ایفا میکند.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
توسعه صنعت ریلی به عنوان یکی از بخشهای کلیدی در سیستم حملونقل کشور، با چالشهای عمدهای روبهرو است که موجب کندی پیشرفت این حوزه شده است. به عنوان مثال طبق چشمانداز ۱۴۰۴، سهم حملونقل ریلی از جابهجایی بار باید به ۳۰درصد برسد، اما سهم حملونقل ریلی در جابهجایی بار هنوز به این هدف نرسیده است و به طور تقریبی در حدود ۱۰ تا ۱۲درصد نوسان دارد. همچنین طبق همین برنامه، سهم حملونقل ریلی در جابهجایی مسافر باید به ۲۰درصد برسد در صورتی که سهم حملونقل ریلی کمتر از هدف تعیینشده و در حدود ۷ تا ۱۰درصد از کل جابهجاییهای مسافری را شامل میشود. در زمینه توسعه شبکه ریلی نیز هدف چشمانداز، افزایش طول شبکه ریلی به ۲۵هزار کیلومتر تا سال ۱۴۰۴ است. اما طول شبکه ریلی کشور به حدود ۱۴هزار کیلومتر رسیده که نشان از عقبماندگی در این زمینهها دارد. به همین بهانه طی گفتوگو با محسن نادری، کارشناس امور حملونقل، چالشها و مشکلات و دلایل عقبماندگی توسعه صنعت حملونقل ریلی را بررسی کردهایم که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
با حکم وزیر راه و شهرسازی، علی اکبر مرزبان به سمت عضو هیات عامل و معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی منصوب شد. به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی از سازمان بنادر و دریانوردی، به پیشنهاد علیاکبر صفایی مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی و با حکم فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی، علیاکبر مرزبان به مدت ۳سال به سمت عضو هیات عامل و معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی منصوب شد.
فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی در مراسم تودیع و معارفه مدیرعامل شرکت راهآهن، نقشه راه آتی حملونقل ریلی کشور را تعیین و بر ارائه خدمات ایمن به مردم و استفاده حداکثری از نیروهای متخصص تاکید کرد. وی با ابراز خرسندی از حضور در جمع کارکنان خدوم راهآهن، سخنانش را با اشاره به نقش راهآهن در تمدن ایران آغاز و از شاهکار مهندسی ریلی ایران بهویژه در پل ورسک، گدوک و ساری یاد کرد که با همکاری متخصصان داخلی و مهندسان خارجی؛ میراثی ماندگار را برای کشور رقم زده است.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
حمل و نقل و به ویژه حمل و نقل ریلی در وضعیت مطلوبی به سر نمیبرد و نیاز به تحولات ویژهای، شـامل تحـولات حوزههای سیاستگذاری بالادستی و تحولات درونی دارد. به همین منظور پیشنهادها و انتظارات حوزه ریلی از دولت چهاردهم را در سه بخش ایجاد نهاد رگولاتوری مستقل، تکمیل خصوصیسازی و ضرورت تکمیل حلقههای مفقوده ریلی را در گفتوگو با عباس قربانعلی بیک، معاون اسبق برنامهریزی و امور بینالملل راهآهن به بحث و بررسی گذاشتهایم که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
سیاستها و اولویتهای اعطای تسهیلات بانکی از محل وجوه ادارهشده سازمان بنادر و دریانوردی پس از تصویب در هیات عامل این سازمان، برای اجرا به واحدهای ذیربط ابلاغ شد. لقمان پارسینیا، دبیر کمیته وجوه ادارهشده سازمان بنادر و دریانوردی، با اعلام این مطلب گفت: سیاستهای وجوه ادارهشده این سازمان برای سال ۱۴۰۳ در ۱۴بخش تصویب و برای اجرا به واحدهای زیرمجموعه و تمامی ذینفعان ابلاغ شده است.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
بنادر به عنوان مهمترین پایانه واردات، نقشی غیرقابل جایگزین در تامین و واردات کالاهای اساسی دارد. بر این مبنا هرگونه اختلال در روند ترخیص و بارگیری کالاهای واردشده با کندکردن جریان خروج بار از بندر به داخل کشور، سبب تجمع و دپوی کالاهای اساسی در بنادر میشود. دپوی نهاده موردنیاز بازار داخل در بنادر، از یکسو سبب کمبود در داخل کشور و از سوی دیگر با کندکردن فرآیند تخلیه کشتیها باعث پرداخت هزینه دموراژ خواهد شد. در سالهای اخیر، بارها اخباری مبنی بر رسوب میلیونها تن کالای اساسی و سرمایهای در گمرکات کشور منتشر شده است. انتشار این اخبار همواره با انتقاد مسوولان دستگاههای نظارتی، اجرایی و نمایندگان مجلس روبهرو بود. اخیرا معاون امور بندری سازمان بنادر و دریانوردی موجودی کالای اساسی موجود در بنادر کشور را ۳میلیون و ۹۰۰هزار تن اعلام کرده است. افزایش غیرمنطقی انباشت کالا در مبادی ورودی میتواند به اختلال در زنجیره تامین کالاهای وارداتی و صادراتی منجر شود. بنادر کشور محل دپوی کالا نیست و افزایش روند تخلیه و بارگیری در بنادر نیازمند آن است تا صاحبان کالا فرآیندهای مربوط به خروج کالای خود از بنادر را سریعتر انجام دهند.
در آیین رونمایی از اطلس سرمایهگذاری و سند جامع هوشمندسازی فرودگاهها و تبادل تفاهمنامه بین شرکت فرودگاهها و سرمایهگذاران وزیر راه و شهرسازی با اشاره به امضای توافقنامه ۲ میلیارد دلاری میان صندوق توسعه ملی و بانک مسکن برای ارائه تسهیلات ارزان به بخش حملونقل گفت: در دو ماه گذشته بیش از ۱۰ هواپیما وارد کشور شده و در حال حاضر مسیر ورود هواپیما کاملا باز است.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
بحث آزادسازی بلیت هواپیما و تلاش شرکتهای هواپیمایی برای ادامه افزایش قیمت یکی از مهمترین خبرهای این روزهاست که مسوولان سه قوه هم به آن واکنش نشان دادهاند. در این میان برای بسیاری این پرسش ایجاد شده که چرا صنعت هوایی ایران که از یارانههای دولتی متعدد و سنگینی برخوردار است باید تا این حد پیگیر آزادسازی قیمت باشد و با وجود فروش بلیت با قیمتهای بالاتر از نرخ مصوب، همچنان بر افزایش قیمت اصرار کند. اخیرا نیز دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی ادعاهایی را درباره یارانه سوخت، هزینه پرواز، قیمت بلیت با وجود حمایتهای دولتی و امکان واردات هواپیماهای نو مطرح کرده که قابل بحث به نظر میرسد. «دنیایاقتصاد» در گفتوگو با سیدطهحسین مدنی، رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند، به بررسی این مسائل پرداخته است.
مرکز مدیریت راههای کشور، محدودیتهای ترافیکی ایام اربعین حسینی در سطح محورهای مواصلاتی استانهای منتهی به مرزهای اربعینی را اعلام کرد. بر اساس اعلام مرکز مدیریت راههای کشور، در استان خوزستان تردد خودروهای کامیون و تریلر از ساعت ۷ روز پنجشنبه ۲۵ مرداد تا ساعت ۷ صبح چهارشنبه هفتم شهریور در مسیر اهواز - خرمشهر - شلمچه و بالعکس ممنوع بوده و خودروهایی که قصد حرکت به سمت خرمشهر را دارند، میتوانند از مسیر اهواز - آبادان - شلمچه و بالعکس تردد کنند. بر اساس این گزارش همچنین تردد خودروهای کامیون، تریلر و اتوبوس از ساعت ۷ صبح روز پنجشنبه ۲۵ مرداد تا ساعت ۷ صبح روز چهارشنبه هفتم شهریور از محور فرعی الوان (عبدالخان) ممنوع بوده و مسیر اهواز - سوسنگرد - بستان به عنوان محور جایگزین تعیین شده است.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
بر اساس اعلام معاون وزیر راه و شهرسازی در نشست خبری، یکی از موضوعات مهم در بحث حوزه ریلی هزینههای ارزی است به این صورت که با تغییر نرخ ارز هزینهها هم تغییر میکند. در سالهای ٩۴، ٩۵ و ٩۶ با دلار ٣۵٠٠ تومانی بودجه بخش ریلی حدود ٢٧٠٠ میلیارد تومان بوده و در سال ٩٧ با دلار ١٢٠٠٠ تومان بودجه بخش ریلی ٧٠٠ میلیارد تومان کاهش یافت و به ٢٠٢٠ میلیارد تومان رسید. در سال ٩٨ بودجه به ١۵٠٠ میلیارد تومان رسید و در سالهای ٩٩ و ١۴٠٠ که دلار به ٣٠هزار تومان افزایش یافت بودجه راهآهن ٢۴٠٠ میلیارد تومان بود. این مساله منجر به ایجاد موانعی جدی بر سر راه عملیات تعمیر و نگهداری ناوگان و خطوط شده بود.
احمدرضا سبزواری/مدیرعامل گروه سرمایهگذاری توکافولاد و رئیس هیاتمدیره شرکت توکاریل
پیدایش راهآهن و توسعه حمل و نقل ریلی بیشک یکی از مهمترین ابداعات بشری است که با سیر طبیعی رشد خود تحولاتی شگرف در زندگی انسانی پدید آورد. مروری بر گذشته جوامع نشان میدهد که سهم حملونقل ریلی در بسیاری از تحولات پیشآمده در عرصه اجتماعی، اقتصادی و حتی سیاسی غیرقابل انکار بوده است. حملونقل ریلی به دلیل کاهش مخاطرات در زمان سفر، افزایش نظم، کاهش مصرف سوخت، قیمت مناسب و مقرون به صرفهبودن و نقش کلیدی آن در کاهش آلودگی زیستمحیطی که زمینه توسعه پایدار را فراهم میسازد، بسیار مورد توجه جوامع توسعهیافته است.
زمانی پیشنهاد تشکیل معاونت لجستیک در وزارت راه و شهرسازی مطرح میشد، اما این روزها و در آستانه تشکیل کابینه دولت چهاردهم سخن از تشکیل وزارت لجستیک به میان آمده و از سوی فعالان این حوزه بهویژه در بخش خصوصی به عنوان مطالبهای جدی مطرح میشود. همین امر اهمیت صنعت لجستیک و گستردگی آن را بهخوبی نشان میدهد و از سوی دیگر بیانگر این موضوع است که صنعت لجستیک در ایران تا چه حد نیازمند تقویت زیرساخت و تغییر نگاههای بنیادین است.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
با توجه به تعهدات رئیسجمهور منتخب، همگی امیدواریم شایسته گزینی و شایسته سالاری، محور انتصابات در دولت چهاردهم باشد. در صورت تحقق چنین امری، دغدغه این موضوع وجود نخواهد داشت که آیا صدای کارشناسان به گوش بخش حاکمیتی حوزه ریلی خواهد رسید یا خیر؛ زیرا اولا مدیران بخش حاکمیتی ریلی به تبعیت از کارشناس محوری دولت منتخب، خود موضوعات را بهتر و جامعتر دانسته و عمل میکنند؛ ثانیا خود به دنبال نظرات کارشناسی خواهند رفت نه آنکه کارشناسان در تکاپوی انتقال دغدغههای خود باشند. با وجود این همواره تبادل نظرات منجر به ارائه راهحلهای کاملتر و بهینهتر میشود و حال که دولت جدید بنای انجام کار کارشناسی را دارد، کارشناسان باید بیش از قبل فعالتر شده و ارائه نظر کنند. به همین مناسبت «دنیای اقتصاد»، مهمترین مشکلات و چالشهای کنونی حملونقل ریلی کشور را با تاکید بر حمل بینالمللی در گفتوگو با حسن صدیقی، رئیس کارگروه حملونقل بینالمللی انجمن صنفی شرکتهای حملونقل ریلی به بحث و بررسی گذاشته است که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
مدیرعامل شرکت دکاپست گفت: این برند در حال حاضر با ۳۱ مرکز مبادله در ۳۱ استان کشور و ۳۴۹ نمایندگی در شهرهای بالاتر از ۳۰ هزارنفر جمعیت، فعالیت خود را در جای جای کشور گسترش داده است. به گزارش خبرنگار «دنیایاقتصاد»، محمدحسن کرباسیان افزود: خوشبختانه روزبهروز به تعداد مرسولات قابل ارسال دکاپست اضافه میشود و این نشان از اعتماد بیشتر مخاطبان به این برند دارد. وی با اشاره به فعالیت ۹ دفتر منطقهای دکاپست در سطح کشور اظهار کرد: این دفاتر هریک چند استان کشور را در حوزه ارسال بینشهری، مبادلات، ارسال درونشهری و ارسال بینالملل مدیریت میکنند.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
اخیرا یکی از مقامات مسوول سابق، طی پیامی به رئیس جمهور منتخب توصیه کرده که برای احداث سالانه حداقل یکهزار کیلومتر آزادراه در کشور هدفگذاری شود. وی این گونه استدلال کرده که این موضوع نیاز ارزی نداشته و مولد اشتغال فراوان بوده و میتواند تا حد قابل قبولی از تعداد حدود ۲۰هزار کشته و ۴۰۰هزار مجروح حوادث جادهای در سال که خسارتی معادل ۷درصد تولید ناخالص ملی وارد کرده جلوگیری کند. البته وی همین پیشنهاد را در شهریور ماه ۱۳۹۳ طی مقالهای به وزیر راه دولت یازدهم نیز ارائه کرده بود. «دنیایاقتصاد» امکانپذیری این موضوع را در گفتوگو با خدایار خاشع، دبیر کمیته شرکتهای سرمایهگذار آزادراهی به بحث و بررسی گذاشته است.
وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به پرسش «دنیای اقتصاد» مبنی بر اقدامات صورت گرفته برای جلوگیری از افزایش افسارگسیخته قیمت بلیت هواپیما با وجود آزادسازی قیمت بلیت در زمان دریافت سوخت یارانهای و سایر تسهیلات توسط شرکتهای هواپیمایی گفت: زمانی که تقاضا و عرضه با یکدیگر همخوان و همتراز بوده و به نقطه سر به سر رسیده باشد، این آزادسازی میتواند به نفع توسعه صنعت هوایی باشد، اما در زمان این ناترازی، آزادسازی قیمت بلیت ظلم به مردم است. مهرداد بذرپاش افزود: شرکتهای هواپیمایی تمایل دارند بلیتهای خود را به بالاترین قیمت ممکن به فروش برسانند. این وظیفه بخش دولتی است که بر آن نظارت داشته باشد، زیرا آزادسازی قیمت بلیت جز ظلم به مردم نیست.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
صنعت حملونقل هوایی کشور با مشکلاتی از جمله زمینگیری بخش عمدهای از هواپیماها و کمبود ناوگان، آزادسازی قیمت بلیت هواپیما و ارائه سوخت و تسهیلات یارانهای به شرکتهای هواپیمایی، ناترازی عرضه و تقاضا، کمبود قطعات به علت تحریمها، وضعیت نامناسب خدمترسانی در فرودگاهها و نیاز به بهسازی و نوسازی مواجه است. در نشست خبری که با حضور مسوولان حملونقل هوایی کشور برای تشریح دستاوردهای دولت سیزدهم در صنعت هوایی برگزار شد، مسائل و مشکلات این صنعت به بحث و بررسی گذاشته شد.
علیاکبر صفایی، مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی در نشست خبری از رشد ١٠درصدی تجارت دریابرد خبر داد و گفت: با توجه به اقدامات انجامشده در حوزه تجارت خارجی و ایجاد ارزشافزوده در بنادر، فعالیتهای تجاری دریابرد از ٢١۵میلیون تن به ٢٣٧میلیون تن رسیده و شاهد رشد ١٠درصدی در این حوزه بودهایم. همچنین صادرات غیرنفتی از بنادر کشور ۵۶درصد رشد داشت.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
با آزاد شدن قیمتگذاری بلیت هواپیما، برخی شرکتهای ایرانی قیمتهایی تا ۶ میلیون تومان را برای پرواز تهران-مشهد به ثبت رساندند. این در حالی است که برخی شرکتهای تراز جهانی میتوانند همین مسیر را براساس دلار آزاد ۶۲هزار تومانی با کمتر از ۷۰۰هزار تومان سرویسدهی و پرواز کنند.
مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل گفت: در دولت سیزدهم ۳۸۷ کیلومتر راهآهن و ۲۳۶ کیلومتر آزادراه به بهرهبرداری رسید. به گزارش «دنیایاقتصاد»، خیراله خادمی، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشور در نشست خبری عملکرد وزارت راه و شهرسازی در دولت سیزدهم که روز دوشنبه ۱۸ تیرماه در ساختمان دادمان برگزار شد، اظهار کرد: در دولت سیزدهم ۳۸۷ کیلومتر مسیر ریلی با حضور رئیسجمهور شهید به بهرهبرداری رسید. همچنین در بخش آزادراهی ۲۳۶ کیلومتر عمدتا در سال ۱۴۰۲ به بهرهبرداری رسید که طولانیترین آن آزادراه شیراز به اصفهان بود. در بخش بزرگراهی نیز ۲۰۱۵ کیلومتر بزرگراه و راه اصلی به بهرهبرداری رسید که کل استانها بهخصوص استانهای شرقی کشور مانند شمال و جنوب سیستان و بلوچستان از آن بهرهمند شدند.
هلدینگ دکا در دومین اجلاس سراسری یکصد برند ملی با رویکرد مسوولیت اجتماعی، تندیس برگزیده را دریافت کرد. مدیر روابط عمومی و ارتباطات هلدینگ دکا با اعلام این خبر گفت: این رویداد ملی همزمان با روز صنعت و معدن با حضور فعالان و چهرههای اقتصادی و مدیران برندهای برتر کشور در مرکز همایشهای بینالمللی صداوسیما برگزار شد. در این رویداد، شرکتها، برندها و مجموعههایی که اقدامات ماندگار و ارزشمندی در حوزه مسوولیت اجتماعی انجام دادهاند، مورد تقدیر قرار گرفتند. به گزارش روابط عمومی دکا، محمدعلی یاری اظهار کرد: هلدینگ دکا از جمله مجموعههایی بود که به دلیل انجام فعالیتهای گسترده در حوزه مسوولیت اجتماعی، لوح تقدیر و تندیس برگزیده رویداد را دریافت کرد.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
طبق مصوبات دولت و آییننامه سهم بهینه دولت و بخش غیردولتی در فعالیتهای راه و راهآهن که مصوبه شورای عالی سیاستهای اصل ۴۴ بوده و در سال ۱۳۸۸ تصویب شده است، دولت مکلف بوده که دست از لکوموتیوداری بردارد، اما نهتنها این اتفاق نیفتاده، بلکه در دوران اخیر مدیریت راهآهن به شدت به دنبال افزایش مالکیت دولتی نیز بوده است.
مدیرعامل شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران گفت: دومین هواپیمای وارسی پرواز (فلایتچک) کشور پس از اتمام مراحل خرید، به کشور وارد شد و به صورت رسمی فعالیت عملیاتی خود را آغاز کرد. رضا نخجوانی، مدیرعامل شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران با بیان اینکه دومین هواپیمای وارسی پرواز (فلایتچک) کشور پس از اتمام مراحل خرید، به کشور وارد شد و به صورت رسمی فعالیت عملیاتی خود را آغاز کرد، گفت: این هواپیما پس از انجام مراحل ثبت قانونی پروازی در سازمان هواپیمایی کشوری، با اجرای عملیات وارسی پروازی سایت رادار تنگریز در استان فارس که از نوع MSSR/PSR با پهنای عملکرد ۷۰۰هزار کیلومترمربع در جنوب کشور است، فعالیت خود را آغاز کرد.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
ایران ظرفیتهای استفادهنشده زیادی در بخش حملونقل دارد که یکی از دلایل مغفول ماندن این ظرفیتها، نبود یک برنامه کلان تحت عنوان سند جامع حملونقل است. به اعتقاد کارشناسان در حملونقل کشور با سه حالت حملونقل با مبدأ و مقصد داخلی، حملونقل با مبدأ یا مقصد خارجی و حملونقل هم با مبدأ و هم با مقصد خارجی (کشور ما فقط در مسیر تردد آن قرار دارد) مواجه هستیم. هر سه این حالتهای حملونقل اثرات مختلفی دارند. به عنوان نمونه در حملونقل داخلی باید به مکانیابی چشمههای بار یا نقاط تراکم مسافر و مقاصد مسافری توجه کرد.
وزیر راه و شهرسازی در خصوص آزادسازی نرخ بلیت پروازهای داخلی گفت: وزارت راه و شهرسازی در تلاش است تا از طریق قوه قضائیه و سران قوا حکم صادرشده را متوقف کرده و مانع از افزایش بیرویه قیمت پروازهای داخلی شود.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
لکوموتیو یکی از ارکان سهگانه حملونقل ریلی در کنار واگن و خط است. لکوموتیوهای موجود در کشور از نظر مالکیت به دو بخش دولتی و خصوصی تقسیم میشوند. در طبقهبندی دیگر نیز به دو بخش لکوموتیو باری و مسافری تقسیم میشوند.
رئیس دیوان عدالت اداری در نامهای به وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اجرای رای صادره از هیات عمومی این دیوان در خصوص تعیین قیمت بلیت هواپیما، اختیارات این وزارتخانه را در کنترل قیمت بلیت هواپیما سلب کرد.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
پیشینه ایجاد یک ساختار حاکمیتی برای موضوع حملونقل در دوران معاصر به سال ۱۲۶۰ و وزارتخانه فوائد عامه دوره ناصرالدینشاه بازمیگردد. یکی از وظایف و کارکردهای این وزارتخانه، مدیریت طرق و شوارع بود. اکنون ۱۴۰ سال از شکلگیری این ساختار گذشته، اما کشور ایران همچنان فاقد یک سند جامع برای بخش حملونقل است و اسناد بالادستی حوزه حملونقل ایران در چهار بخش سیاستهای کلی نظام در حوزه حملونقل، آمایش سرزمینی، سیاستهای کلی برنامه هفتم توسعه و اقتصاد دریا محور پراکنده شده است. این پراکندگی اسناد بالادستی باعث شده هر سازمانی در بخش حملونقل به صورت جزیرهای کار خود را انجام دهد و نظام یکپارچهای در این بخش شکل نگیرد و همین باعث شده پیشرفتها در حالتهای مختلف هوایی، دریایی، ریلی و جادهای شفاف نباشد و همچنین مشخص نشود که افق حملونقل کشور به سمت کدام یک از این حالتها در حال حرکت است.
هلدینگ دکا در بیست و دومین همایش ملی حمایت از حقوق مصرفکنندگان، گواهینامه حمایت از حقوق مصرفکنندگان را از دست وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان حمایت از مصرفکنندگان دریافت کرد.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
راهها یکی از گرانترین زیرساختهای کشور ما هستند که برای احداث آنها مبالغ هنگفتی هزینه شده است. جدا از هزینههای مطالعاتی، زیرسازی و نصب علائم و تجهیزات، آسفالت هر کیلومتر راه بین ۳۰ تا ۴۰ میلیارد ریال هزینه دارد. علاوه بر هزینه اولیه ساخت راههای کشور، سالانه ارقام بسیار زیادی هم برای نگهداری این راهها از جمله نوسازی روکش آسفالت صرف میشود و این فرصت صادرات قیر را هم از کشور میگیرد.
۲۷ پروژه دریایی و بندری با ارزش روز ۱۵هزار میلیارد تومان با فرمان وزیر راه و شهرسازی افتتاح و عملیات اجرایی ۲۳ پروژه زیرساختی به ارزش ۵۷هزار میلیارد تومان آغاز شد.
قائممقام وزیر صمت در امور بازرگانی در بازدید از بخشهای مختلف هلدینگ لجستیک دکا اظهار کرد: سیستم جامع توزیع و لجستیک این مجموعه را در کمتر جایی دیدهام.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
صنعت حملونقل ریلی کشور با مشکلاتی از جمله کمبود نیروی کشش، سرعت اندک سیر واگنها، تمایل نداشتن بخش خصوصی به سرمایهگذاری در این بخش، عدمتکمیل حلقههای مفقوده در کریدورهای ریلی، بهرهوری اندک و... مواجه است. در نشست خبری که با حضور وزیر راه و شهرسازی و معاون وی در حاشیه یازدهمین نمایشگاه بینالمللی حملونقل ریلی برگزار شده، مسائل و مشکلات این صنعت به بحث و بررسی گذاشته شد.
معاون توسعه ناوگان گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران با گرامیداشت یاد و خاطره رئیسجمهور شهید و دیگر شهدای خدمت، خاطرنشان کرد: در دوران دولت شهید آیت الله رئیسی، اتفاقات بسیار مهمی در حوزه تولید داخل رخ داد که سفارش ساخت شناور به سازندگان داخلی در شمال و جنوب کشور از جمله آنهاست؛ همچنین چند صد دستگاه انواع واگن و یکهزار TEU کانتینر با همکاری تولیدکنندگان داخلی و گروه کشتیرانی در داخل تولید شده و در اختیار ناوگان قرار گرفته است و البته این روند مطابق با مشی و منش ایشان ادامه مییابد.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
امروزه احداث، حفظ و بهرهبرداری مناسب از راههای روستایی در بسیاری از کشورها به عنوان یکی از شاخصههای مهم توسعهیافتگی مطرح میشود، چرا که اثرات پایداری بر اقتصاد کشور دارد. در واقع با توجه به اینکه روستاها مولد محصولات کشاورزی و دامی هستند، راههای روستایی فرصت حمل این محصولات را به بازار مصرف فراهم میکنند. از سوی دیگر امروزه پدیده مهاجرت از روستا به شهرها و بهویژه کلانشهرها که آثار و پیامدهایی نظیر کاهش تولید محصولات کشاورزی، حاشیهنشینی و بیکاری را به همراه داشته، حاصل کمتوجهی به توسعه روستاها بهویژه در بخش راهسازی بوده است.
هلدینگ لجستیک دکا در راستای مسوولیت اجتماعی خود و در ادامه ایجاد زیرساختهای همهجانبه و تکمیل زنجیره ارزش، یک ایستگاه آتشنشانی و خدمات ایمنی را در شهرک صنعتی مورچهخورت اصفهان، تاسیس و تجهیز کرد.
طول خطوط ریلی ایران امروز به حدود ۱۵هزار کیلومتر میرسد، اما چالشهای کلان، ضعفهای زیرساختی در تعمیر و نگهداری کشندههای ریلی و فقدان اولویتبندی صحیح باعث شده تا ایران به اهداف ترسیم شده در اسناد بالادستی نرسد و از مزایای سرشار حملونقل ریلی متناسب با ظرفیتهای موجود بهره نبرد.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
در حال حاضر صنعت حملونقل ریلی دارای مشکلاتی است که نیازمند رسیدگی بوده و چشمانداز مطلوبی برای آن متصور نیست و باید اقداماتی برای خروج از این وضعیت انجام شود. به عقیده کارشناسان اقدامات واقعی شدن قیمت سوخت، حرکت به سمت استفاده از مزایای غیرمستقیم صنعت ریلی مانند صرفهجویی در سوخت و بازگشت آنها با کمک ابزارهایی مانند ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید و تبصره ۱۸ به صورت نقدینگی میتواند به توانمندسازی صنعت حملونقل ریلی کمک کند.
هلدینگ لجستیک دکا در سی و پنجمین جشنواره «امتنان از نخبگان جامعه کار و تولید استان» بهعنوان واحد نمونه و برتر، انتخاب و معرفی شد. به گزارش روابط عمومی دکا، هومن پشنگیان، مدیرعامل هلدینگ دکا لوح تقدیر و تندیس واحد نمونه را از دست مشاور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دریافت کرد.
معاون برنامهریزی، نظارت و امور اقتصادی شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران از برگزاری «رویداد بینالمللی فرصتهای سرمایهگذاری و جلب مشارکتهای عمومی در فرودگاههای ایران» در تیرماه سالجاری خبر داد و گفت: هریک از فرودگاههای کشور دارای ظرفیتهای سرمایهگذاری است که در قالب اطلس جامع سرمایهگذاری فرودگاههای کشور گردآوری شده و بناست در چنین رویدادی به سرمایهگذاران و بنگاههای اقتصادی ارائه شود.
دنیای اقتصاد -رضا دهقان:
صنعت حملونقل هوایی از مشکلاتی مانند تامین قطعه برای راهاندازی ناوگان زمینگیر، عدمیکپارچهسازی عرضه بلیت، کمبود صندلی-پرواز، ظهور ایرلاینهای جدید با تعداد اندک ناوگان، توجه به سطح کیفیت خدمات در افزایش قیمت بلیت و بعضا عدمبهرهگیری از افراد متخصص برای مدیریت ایرلاینها مواجه است و برای عبور از آنها نیازمند چارهاندیشی جدیدی است.
مدیرکل دفتر حملونقل کالای سازمان راهداری و حملونقل جادهای، گفت: در فروردینماه امسال میزان جابهجایی کالاهای اساسی از بنادر به ۱.۵ میلیون تن رسید که رشد ۷.۵درصدی نسبت به سال قبل داشته است.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه سال گذشته بیش از ۱۰۰هزار میلیارد تومان برای توسعه دریامحور در حوزه عمرانی و زیربنایی سرمایهگذاری شد، گفت: بیش از ۱۳هزار میلیارد تومان از سرمایهگذاری انجام شده آماده افتتاح و بهرهبرداری با حضور وزیر راه و شهرسازی است.
وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه توسعه ناوگان هوایی باید در صدر اولویتهای شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) باشد، گفت: «هما» با برخورداری از ظرفیت نیروی انسانی متخصص و متعهد در بخش فنی و پشتیبانی میتواند میزبان تعداد کثیری از هواپیماها برای ارائه خدمات به مردم باشد. به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، مهرداد بذرپاش در جلسه هیاتمدیره شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران «هما» اظهار کرد: توسعه ناوگان هوایی با هدف ارائه مطلوب به مردم شریف و عزیز ایران در صدر اولویتهای هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران قرار گیرد.
دنیای اقتصاد -رضا دهقان:
در سال ۱۴۰۲ تغییرات بسیار زیادی در حوزه فعالیتهای بندری و دریایی به ویژه در منطقه خاورمیانه رخ داده و به تناسب اهمیت و محتوای این تغییرات، صنعت دریانوردی و خدمات بندری ایران نیز دچار چالشها، فرصتها و تهدیداتی از جمله محدودیت تردد کشتیها از کانال سوئز، توسعه و سرمایهگذاری در بندر ابوظبی امارات و بندر فاو عراق، عدم دستیابی به شناورهای جدید و با تناژ قابل قبول، عدم تکمیل ارتباط ریلی بین ایران و کشور آذربایجان و همچنین عدم ارتباط ریلی داخلی به بندر چابهار شده است.
نایب رئیس هیات مدیره و مدیرعامل گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران گفت: در سال ۱۴۰۲ با سرمایهگذاری بیش از ۱۸ میلیون دلار، ۵ هزار دستگاه کانتینر جدید برای الحاق به ناوگان کانتینری شرکت خریداری شد.
هلدینگ لجستیک دکا در ادامه ارتقای سطح اعتباری فعالیتهای خود، موفق به دریافت گواهینامه ISO ۱۰۰۰۲ شد. به گزارش روابط عمومی هلدینگ دکا، گواهینامه ISO ۱۰۰۰۲ مربوط به سیستم مدیریت کیفیت در رضایتمندی مشتریان و رسیدگی به شکایات است.
دنیای اقتصاد:
در ۲۶ مارس۲۰۲۴، ساعت ۱:۲۸ بامداد به وقت محلی، «پل فرانسیس اسکات کی» در منطقه شهری بالتیمور، مریلند، پس از برخورد کشتی کانتینری «دالی» سقوط کرد. پخش گسترده ویدئو لحظه برخورد کشتی به پل بالتیمور آن را به یکی از رویدادهای پر حاشیه ۲۰۲۴ بدل کرد و در «دنیای اقتصاد» بر آن شدیم تا گزارش تفضیلی از این حادثه و حواشی مربوط به آن تهیه کنیم.
دنیای اقتصاد:
طی هفتههای گذشته پس از واقعه ریزش پل بالتیمور، منابع مختلف ویژگیهای طراحی حفاظتی تمامی پل بزرگ ایالات متحده را که از کانالهای کشتیرانی منتهی به بزرگترین بنادر این کشور میگذرد، بررسی کردهاند.
دنیای اقتصاد -رضا دهقان:
در بازه زمانی ۲۴ اسفندماه ۱۴۰۲ تا ۱۷فروردین امسال، ۱۸میلیون و ۶۱هزار و ۹نفر از هموطنان از ناوگان حملونقل عمومی در سفرهای نوروزی استفاده کردند. این آمار حکایت از کاهش یکدرصدی نسبت به مدت مشابه سالگذشته دارد. به گفته معاون حملونقل وزیر راه و شهرسازی در ایام نوروز گذشته بیش از ۱۶میلیون و ۵۰۰هزار نفر از ناوگان عمومی حملونقل شامل اتوبوسهای بینشهری، قطار، هواپیما و کشتی استفاده کردهاند که افزایش ۳ تا ۵درصدی این میزان متصور بود اما ناترازی ناوگان متناسب با تقاضای سفر وجود دارد.
مدیرعامل هلدینگ لجستیک دکا گفت: این مجموعه با در اختیار داشتن ۱۰ شرکت تخصصی زیرمجموعه، درحالحاضر در نقش یک شرکت PL۳ نه تنها نیازهای هلدینگ مادر خود در صنایع مختلف از جمله لوازم خانگی، پتروشیمی، ساختمان، نفت و گاز را پوشش داده، بلکه قادر است خدمات خود را با انواع مختلف و متنوعی از محصولات، منطبق سازد و همچنین میتواند نیاز سازمانهای تولیدی یا خدماتی را در کلیه فرآیندهای لجستیکی پاسخ دهد.
مدیرعامل راهآهن جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اقدامات انجامشده برای رفع کابوس لکوموتیورانان، گفت: سرعت بازرگانی قطارهای باری ۵کیلومتر است. سید میعاد صالحی در نشست خبری، با یادآوری اینکه قبل از ورودم به راهآهن سالانه یک تا دو بار فرار قطار را داشتیم، اظهار کرد: در سالهای قبل ۷ تا ۸هزار واگن باری در شبکه سیر بدون ترمز بودند و یکی از کابوسهای لکوموتیورانان در سرپایینیها، فرار قطار به دلیل عمل نکردن ترمز بود. وی افزود: حدود ۴۱درصد واگنهای باری کشور ترمز داشت که خوشبختانه با اقدامات انجامشده امروز هیچ واگن باری بدون ترمز در شبکه ریلی سیر نمیکند و کابوس لکوموتیورانان را برطرف کردیم.
دنیای اقتصاد -رضا دهقان:
مطالعه و بررسی قراردادهای مشارکت منعقدشده در حوزه احداث آزادراهها براساس قانون احداث پروژههای عمرانی بخش راه و ترابری از طریق مشارکت بانکها و سایر منابع مالی و پولی کشور
(مصوب سال۱۳۶۶) بیانگر چند عارضه و آسیب جدی از جمله تعمیم قانون برگزاری مناقصات به قراردادهای مشارکت عمومی- خصوصی، اعمال تعرفههای دستوری و تکلیفی و عدمجبران آن توسط دستگاههای اجرایی ذیربط، نرخ سود سرمایهگذاری نامتناسب با سایر بازارهای سرمایهگذاری، تحمیل مالیات بر سرمایهگذاران و دشواری تامین مالی با استفاده از منابع بانکی و بازار سرمایه است که به مهمترین عوامل بازدارنده جذب سرمایهگذاری در این حوزه تبدیل شدهاند.
وزیر راه و شهرسازی در مراسم آغاز پویش «چشم به راهیم» گفت: در سفرهای نوروزی ۱۴۰۳ بالغ بر ۱۷میلیون مسافر جابهجا میشوند که بخش عمده آن در جادهها و توسط ناوگان حملونقل عمومی جادهای انجام میشود.
هلدینگ دکا در سال ۲۰۲۳، بیش از ۹۰۰هزار قلم کالا را به صورت home delivery درب منزل مشتریان تحویل داده است که این آمار نسبت به سال گذشته، ۳۱درصد افزایش نشان میدهد.مدیرعامل هلدینگ دکا، همزمان با روز جهانی مشتری، به ارائه آماری در حوزه «هومدلیوری» و تحویل کالا در محل مصرفکننده نهایی پرداخت و گفت: هلدینگ دکا با در اختیار داشتن ناوگان ویژه و ملکی و برخورداری از ۳۲هاب فعال در سطح کشور، خدمات کامل و بینظیری در حوزه هومدلیوری به مشتریان ارائه میدهد.
مدیرعامل شرکت شهر فرودگاهی امامخمینی(ره) از درخواست سرمایهگذاری ۶۲هزارمیلیاردتومانی در این شهر فرودگاهی خبر داد و گفت: از این میزان حدود ۳۶هزار و ۸۰۰میلیاردتومان نهایی شدهاست.
دنیای اقتصاد -رضا دهقان:
به علت نبود پایانههای مکانیزه تخلیه و بارگیری مواد فله معدنی در حال حاضر سرعت بازرگانی واگنهای حملکننده مواد فله معدنی به حدود ۳.۵ تا ۴ کیلومتر در ساعت رسیده است. در مقاطعی سرعت سیر این واگنها از بندرعباس به منطقه گلگهر به دو سیر در ماه میرسد در حالی که باید این میزان حدود هفت سیر در ماه باشد. عدمتخلیه و بارگیری به موقع واگنهای باری باعث کاهش بهرهوری زنجیره ریلی شده و خواب سرمایه را در این صنعت ایجاد کرده است.
معاون حملونقل اداره کل راهداری و حملونقل جادهای استان اصفهان گفت: حملونقل یکی از مهمترین مؤلفههای اقتصاد کشور است و نقش شریان حیاتی را در بدنه صنعت و اقتصاد ایفا میکند، بنابراین سرمایهگذاری و ایجاد زیرساخت در این زمینه تاثیر بسزایی در حرکت چرخ اقتصاد کشور دارد.
راهآهن در بخش باری در سال جاری، تعرفه بهرهبرداری از شبکه را برای همه مسیرهای حمل در دو نوبت و برای برخی مسیرهای عمده در سه نوبت افزایش داده است.انجمن صنفی شرکتهای حملونقل ریلی و خدمات وابسته اعلام کرد: راهآهن در بخش باری در سال جاری، تعرفه بهرهبرداری از شبکه را که بین ۷۰ تا ۸۰ درصد از کل کرایه حمل بار را تشکیل میدهد، برای همه مسیرهای حمل در دو نوبت و برای برخی مسیرهای عمده در سه نوبت افزایش داده است.
دنیای اقتصاد -رضا دهقان:
صنعت بانکرینگ در سطح جهانی دارای حجم بازار ۲۰۰ میلیون دلاری است. امروزه بیش از ۸۰درصد حملونقل در دنیا از طریق خطوط دریایی و کشتیرانی انجام میشود. سوخترسانی دریایی بخشی از بانکرینگ بوده و طبق منابع آماری ۵۰ تا ۶۰درصد هزینههای حمل کالا را هزینه سوخت کشتیها تشکیل میدهد. حجم بازار صنعت بانکرینگ در بازار منطقه حدود ۲۰ میلیارد دلار با ۱۰ تا ۱۲ میلیون تن است. منطقه فجیره با حدود ۹۰درصد این سهم بازار را در اختیار دارد و ۱۰درصد باقیمانده بین کشورهای قطر، عمان و ایران تقسیم شده و در این میان سهم ایران از صنعت بانکرینگ کمتر از ۵درصد است.
وزیر راه و شهرسازی از ترخیص قطعات مورد نیاز شرکتهای هواپیمایی از گمرکات کشور به طور مرتب خبر داد و ابراز امیدواری کرد؛ در سفرهای نوروزی ۱۴۰۳ شاهد ارائه خدمات بهتر و با کیفیت بالاتری در حوزه حملونقل هوایی به مردم باشیم.
معاون سیاستگذاری و برنامهریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در بازدید از هلدینگ دکا گفت: این مجموعه در زمینه حملونقل و لجستیک بنیانگذاری یک مجموعه زیرساخت را انجام داده و برای شرکتهای همکار و دیگر مجموعهها نیز فرصتهایی ایجاد کرده است.
دنیای اقتصاد- رضا دهقان:
موقعیت ویژه جغرافیایی ایران و قرار گرفتن در کریدورهای بینالمللی شمال - جنوب و شرق - غرب و اتصالدهنده خاورمیانه، آسیا و اروپا جایگاه ویژهای در حوزه ترانزیت برای آن فراهم کرده است. در این زمینه، یکی از مهم ترین مزایای بالقوه اقتصادی ایران که اتفاقا در سالهای گذشته عملا به آن بیتوجهی شده، موقعیت کم نظیر جغرافیایی کشور برای اتصال (کریدور) راهگذرهای حملونقل بینالمللی از شمال به جنوب و شرق به غرب و عدمتکمیل حلقههای مفقوده ریلی برای استفاده از این ظرفیت است.
داریوش باقرجوان، مدیرکل حملونقل مسافر سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای گفت: طبق تحلیل و پیشبینیها بالغ بر ۷ میلیون و ۱۰۰ هزار مسافر توسط ناوگان حمل و نقل عمومی مسافر جادهای شامل ۶۰ هزار دستگاه اتوبوس، مینیبوس، ون و سواری کرایه بینشهری جابهجا میشوند.
مدیرعامل راهآهن از آغاز پیشفروش بلیت قطارهای مسافری برای ایام نوروز (بازه زمانی ۲۳ اسفند تا ۱۷ فروردین) از روز سهشنبه ۸ اسفند خبر داد. به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی به نقل از روابط عمومی راهآهن جمهوری اسلامیایران، سیدمیعاد صالحی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل راهآهن گفت: پیشفروش بلیت قطارهای مسافری برای ایام نوروز از ساعت ۸ صبح روز سهشنبه ۸ اسفند ماه و به مدت ۳ روز انجام میشود.
مدیرکل دفتر ترانزیت و حملونقل بینالمللی سازمان راهداری و حملونقل جادهای از بهرهبرداری کامل سامانه جامع حملونقل بینالمللی در بخش کالا و مسافر در بهمنماه امسال خبر داد.
دنیای اقتصاد -رضا دهقان:
با توجه به موقعیت ژئوپلیتیک هر کشوری شیوههای مختلف حملونقل تعریف میشود. در ایران با توجه به گسترش خشکی بسیار، تقریبا حملونقل داخلی کالا عمدتا توسط ریل و جاده انجام میشود. با توجه به وسعت کشور و کریدورهای شمالی-جنوبی و شرقی-غربی آن و همچنین نوع زنجیره توسعهای صنایع بزرگ مانند فولاد و پتروشیمی، انتقال مواد اولیه و محصولات تولیدی از اقصینقاط کشور در مسافت و جهتهای متفاوت انجام میشود.
هلدینگ لجستیک دکا موفق به دریافت گواهینامه ISO-۹۰۰۱: ۲۰۱۵ از آکادمی IMQ شد. مرجع اعتباردهی این گواهینامه، موسسهACCREDIA کشور ایتالیا است. به گزارش روابطعمومی هلدینگ دکا، این گواهینامه بر اساس استانداردISO، با تکیه بر رویکرد فرآیندی و منطق بهبود مداوم، بر کیفیت مدیریت تمرکز داشته و سازمانها را بهمنظور کسب فرصتهای جدید در محیط رقابتی امروز آماده میسازد.
مدیرعامل شرکت انبارهای عمومی و خدمات گمرکی ایران در مراسم رونمایی از خدمات نوین و دستاوردهای این شرکت، آن را در راستای تحقق شعارهای اقتصادی کشور خواند و در ارتباط با اقدامات انجامشده در حوزههای لجستیکی گفت: از اقدامات حائزاهمیت که در حال بررسی و برنامهریزیهای جامع توسعه ناوگان لجستیکی و حمل نقل در شرکت انبارهای عمومی است است و در این راستا خریداری ماشینآلات بهروز دنیا از بخشهای داخلی و خارجی در دستور کار قرارگرفتهاست و بیشک تمامی منافع حاصل از این اقدمات موثر برای تامین حقوق بازنشستگان کشوری است.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
حملونقل ریلی علاوه بر مزایای فراوان در سطح ملی مانند ایمنی، توان حمل انبوه و ارزان، کاهش مصرف سوخت و کاهش خسارات زیستمحیطی، دارای ارزش راهبردی برای کشور است و میتواند مزیت رقابتی در عرصه بینالمللی ایجاد کند. بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، با وجود اولویت داشتن توسعه حملونقل ریلی در اسناد بالادستی، سیاستهای اعلامی و برنامههای مصوب دولتها، سهم حملونقل ریلی از حملونقل کشور اندک است.
دبیرکل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران با اشاره به شناسایی عوامل ایستایی عدم استفاده از ظرفیت کریدور شمال-جنوب گفت: بخشی از نقصها به بخش دولتی و خصوصی برمیگردد. به گزارش «دنیایاقتصاد»، مسعود پلمه در همایش اقتصاد دریامحور، کریدور شمال-جنوب، اظهار کرد: پس از ۲۲ سال هنوز نتوانسته این ظرفیت و تسهیلات لازم برای بهرهمندی کشورهای ذینفع در کریدور شمال-جنوب را فراهم کنیم. وی با اشاره به اینکه عوامل ایستایی در عدم استفاده از ظرفیتهای کریدور شمال-جنوب شناسایی شده است، افزود: بخشی از نقصها در این حوزه به مجموعههای دولتی و بخش خصوصی کشور برمیگردد که خوشبختانه اصلاح ساختارهای حاکمیتی برای تسهیل در ترانزیت انجام شده است. وی گفت: بخش خصوصی برای آنکه بتواند ظرفیتهای موجود را بالفعل کند، مولفههای مختلف از جمله سرمایهگذاری، مدیریت و اجرایی عملیاتی شده است.
در ادامه رویکرد توسعه ناوگان ملکی حملونقل، ۵٠ دستگاه ماشین کشنده با کاربریهای مختلف خریداری و به ناوگان این مجموعه افزوده شد. به گزارش «دنیایاقتصاد»، مدیرعامل هلدینگ لجستیک دکا با اعلام این مطلب گفت: این ماشینآلات از برندهای داخلی به ارزش بالغ بر ۳۵۰ میلیارد تومان خریداری شده و با هدف بهبود ارائه خدمات، افزایش چابکی ناوگان و نیز پوششدهی بهتر و بیشتر، در اختیار این مجموعه قرار گرفته است. هومن پشنگیان با تاکید براینکه نوسازی و بهسازی ناوگان از اولویتهای مجموعه دکا است، اظهار کرد: توسعه و بهروزسازی ناوگان از جمله مهمترین مواردی است که در مسیر پیشتازی در صنعت حملونقل و تبدیل شدن به یکی از بزرگترین شرکتهای حملونقل کشور، در فهرست اولویتهای لجستیک دکا قرار دارد.
دنیای اقتصاد -رضا دهقان:
سند توسعه دریا محور مهمترین نقطه عطف در حوزه دریا به شمار میرود و تمامی مجموعه حوزه دریایی کشور را همگرا کرده است. سند توسعه دریا محور یک سند بالادستی است و طبق این سند دریا یکی از مهمترین پیشرانهای اقتصادی کشور به شمار میرود.مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی در جمع خبرنگاران درباره پروژههای عمرانی به بهرهبرداری رسیده در حوزه دریایی و بندری در دولت سیزدهم اظهار کرد: ۱۰۵ پروژه به ارزش۱۲۰هزار میلیارد ریال از محل اعتبارات سازمان بنادر به بهرهبرداری رسیده است.
دنیای اقتصاد -رضا دهقان:
بیش از ۸۰درصد حمل و نقل کشور در بخش جادهای صورت میپذیرد و در این میان آزادراهها به عنوان شریان اصلی در شبکه حملونقل زمینی نقش حیاتی در این شبکه داشته و در سال گذشته حدود ۴۶۰میلیون خودرو، ۱.۱ میلیارد نفر مسافر و ۱۰۰میلیارد تن کیلومتر بار از این شبکه حدود ۳هزار کیلومتری عبور کرده که در زمینه بار سه برابر و در زمینه مسافر۹ برابر شبکه ۱۵هزار کیلومتری ریلی کشور است. مطابق نظر و محاسبه کارشناسان حدود یک میلیارد دلار در زمینههای کاهش مصرف سوخت، آلودگی محیطزیست، زمان سفر، استهلاک خودرو و کاهش تلفات جادهای صرفهجویی حاصل کرده است.
تا سال ۱۳۶۶ حدود ۴۸۰کیلومتر آزادراه از محل بودجههای عمومی کشور تاسیس و از آن سال با تصویب «قانون احداث پروژههای عمرانی بخش راه و ترابری از طریق مشارکت بانکها و سایر منابع مالی و پولی کشور» و آییننامه اجرایی آن حدود ۲۵۰۰ کیلومتر آزادراه دیگر با مشارکت و سرمایهگذاری بخش غیردولتی احداث و به بهرهبرداری رسیده و حدود ۸۵۰کیلومتر نیز در دست احداث است. مطابق قانون و قرارداد مقرر است که این حجم ازسرمایهگذاری و بهره حاصل از آن از محل اخذ عوارض عبور از همان آزادراه مستهلک و آزادراه به دولت مسترد شود.
دنیای اقتصاد -رضا دهقان:
در آوریل ۲۰۰۴ سیودو کشور از جمله ایران در اجلاس آسیا و اقیانوسیه کمیسیون اقتصادی سازمان ملل (UNESCAP) توافق کردند که مسیر جاده ابریشم تاریخی را که طول قاره آسیا را طی میکند با عنوان بزرگراه ۲۰هزار و ۵۵۷ کیلومتری AH۱ احداث کنند که از ۱۴ کشور عبور میکند.
صنعت هوایی کشور با تحریمهای ظالمانه کشورمان دست و پنجه نرم میکند که میتوان با انتخاب مدیران شایسته بر راس آن تاثیر تحریمها را در این صنعت مهم کمرنگ کرد. اگر مدیران شایستهای را در راس صنعت هوایی انتخاب کنیم قطعا میتوان تاثیر تحریمها را در این صنعت کاهش داد. صنعت هوانوردی ایران پس از دوره انقلاب اسلامی دستخوش تحریمهای ظالمانه علیه کشورمان بوده که بدون شک روند رو به رشد این صنعت را با موانع بسیاری روبهرو کرده است، اما ایران از گستردگیهای جغرافیایی مانند تنوع آب و هوایی منحصر به فرد برخوردار است که این موضوع پتانسیل جذب گردشگر از خارج ایران را نیز دارد.
مدیرعامل راهآهن از پرداخت کامل مطالبات مالکان لکوموتیو از محل وصول مطالبات خبر داد و تاکید کرد: با روند اصلاحی پیشرو، تمامی حلقههای حمل بار از مالک بار تا خریدار بار منتفع خواهند شد.
اولین محموله صادراتی مرکبات ایران در راستای برنامههای حمایتی گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران از صادرات کالاهای ایرانی به روسیه، از طریق بندر سالیانکا به مراکز مصرف این کشور ارسال شد.
دنیای اقتصاد -رضا دهقان:
اخیرا رئیس سازمان هواپیمایی کشوری از تامین روزانه ۴.۵میلیون لیتر سوخت در صنعت حملونقل هوایی خبر داده و گفته است: از این میزان ایرلاینهای خارجی با قیمت مصوب شرکتهای خارجی سوختگیری کرده، شرکتهای کارگو، هلیکوپتری و آموزشی به قیمت فوب خلیجفارس و از سامانه سدف (سامانه درخواست فرآوردههای نفتی) سوخت میگیرند. وی افزود: اما شرکتهای هواپیمایی داخلی نیز روزانه برای مسیرهای خارجی یک میلیون لیتر و برای مسیرهای داخلی ۲.۴ میلیون لیتر مصرف میکنند. این یارانه در حالی پرداخت میشود که به گفته وی شرکت فرودگاهها و فرودگاه امامخمینی شرکتهای درآمد-هزینهای بوده و ردیف بودجهای ندارند و مخارج آنها برای بهسازی فرودگاهی از محل عوارض فرودگاهی تامین مالی میشود. از طرف دیگر بر اساس آمار منتشر شده تنها حدود ۳ تا ۴درصد افراد توسط حملونقل هوایی در کشور جابه جا شدهاند که معادل ۲.۵ میلیون نفر بوده که در مقایسه با کل جمعیت کشور آنچنان چشمگیر نیست.
مدیرعامل گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، به خرید ۴۸۸ دستگاه واگن و ۱۵۰ دستگاه کشنده در سالجاری از سوی گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در راستای تبدیل شدن این شرکت به یک شرکت حملونقل چندوجهی اشاره کرد و گفت: هدف ما تبدیل شدن به شرکتی لجستیکی است که این هدف، با خرید بندر سالیانکای روسیه و راهاندازی خطوط مستقیم کانتینری در بندر چابهار در کریدور شمال-جنوب، تا حد زیادی محقق شده است.
دنیای اقتصاد -رضا دهقان:
هزینههای شرکتهای مسافری ریلی، رشد غیرقابل پیشبینی داشته در نتیجه شرکتهای ریلی مجبورند از امور توسعهای صرفنظر کرده و صرفا به امور جاری بپردازند. زیرا مبلغ بلیت به علت اینکه به صورت دستوری تعیین میشود، بسیار کمتر از بهای تمام شده بوده و پاسخگوی جبران هزینهها نخواهد بود و بخش ریلی مسافری نیازمند یک جهش از نظر کمکهای مالی است. نگاه همه شرکتهای بخش مسافری به صنعت ریلی به صورت هزینه و درآمد بوده و با توجه به شکاف ایجاد شده بین قیمت بلیت و قیمت تمام شده، سرمایهگذاران جدید رغبتی به ورود به صنعت ریلی مسافری ندارند.
دنیای اقتصاد -رضا دهقان:
آزادراه، ایمنترین مسیر جادهای است که تردد از آن کمترین خسارت مادی و جانی را در پی خواهد داشت. طبق قانون دولت به تنهایی نمیتواند آزادراه احداث کند و آزادراهها باید حتما با مشارکت بخش خصوصی به صورت قرارداد BOT (ساخت، بهرهبرداری و واگذاری) احداث شوند. به عبارتی بخش خصوصی با سرمایهگذاری خود پروژه آزادراهی را احداث کرده و بعد از مدتی بهرهبرداری و اخذ مبلغ عوارض، در نهایت دوره بازگشت سرمایه را طی کرده و بعد از آن پروژه را به بخش دولتی واگذار میکند. عدمتوجیهپذیری اقتصادی سرمایهگذاری و احداث آزادراهها به دلیل پایین بودن نرخ عوارض آزادراهی و عدمافزایش آن متناسب با حجم سرمایهگذاری باعث طولانی شدن دوره بهرهبرداری شده و تمایل سرمایهگذاران را به پروژههای آزادراهی از بین برده است. برای بررسی مشکلات احداث آزادراهها و زیرساختهای حملونقل با خیرالله خادمی، معاون وزیر راه و شهرسازی گفتوگو کردهایم.
گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در نظر دارد با تکمیل زنجیره لجستیک حملونقلی خود محمولات وارداتی و ترانزیتی را به وسیله کامیونهای کشنده تحت مالکیت خود حمل کند.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
صنعت حملونقل هوایی کشور با مشکلاتی از جمله زمینگیری بخش عمدهای از هواپیماها، کمبود قطعات به علت تحریمها، وضعیت نامناسب خدمترسانی در فرودگاهها و نیاز به بهسازی و نوسازی، تشکیل ایرلاینهای جدید با تعداد اندک ناوگان و لزوم تلفیق آنها به منظور تشکیل شرکتهای قویتر مواجه است. در نشست خبری که با حضور مسوولان حملونقل هوایی کشور و در حاشیه هفتمین نمایشگاه حملونقل، لجستیک و صنایع وابسته برگزار شده، مسائل و مشکلات این صنعت به بحث و بررسی گذاشته شد.
عملیات اجرایی پنج پروژه سرمایهگذاری بخش خصوصی با اعتبار ۴۰هزار میلیارد ریال در بندر شهید بهشتی چابهار با حضور وزیر راه و شهرسازی آغاز شد. به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی در سفر به استان سیستان و بلوچستان، ضمن بازدید از زیرساختها، تجهیزات بندری و دریایی و پروژههای لجستیکی بندر چابهار، دستور آغاز عملیات اجرایی پنج پروژه بزرگ سرمایهگذاری بخش خصوصی با اعتبار ۴۰هزار میلیارد ریال در بندر چابهار را صادر کرد. بر اساس این گزارش، در ادامه اقدامات توسعهای و عمرانی دولت سیزدهم در سواحل و بنادر بازرگانی، عملیات اجرایی پنج پروژه بزرگ سرمایهگذاری بخش خصوصی در بندر چابهار، با اعتبار ۴۰هزار میلیارد ریال، با حضور وزیر راه و شهرسازی آغاز شد.احداث فاز دوم سیلوی ۱۰۰هزار تنی غلات با سرمایهگذاری ۲۰هزار میلیارد ریال؛ احداث نیروگاه ۲۵ مگاواتی و تولید ۵هزار مترمکعب آب شیرین و احداث انبار نگهداری کالا با ظرفیت سالانه ۷۳۴هزار تن با سرمایهگذاری ۸۸۰ میلیارد ریال، از جمله پروژههایی است که عملیات اجرایی آنها با حضور وزیر راه و شهرسازی آغاز شده است.
دنیای اقتصاد- رضا دهقان:
در اکثر کشورهای دنیا به بخش حملونقل ریلی مسافری، یارانه تعلق میگیرد. در کشور ما نیز به علت قیمتگذاری دستوری بلیت قطار باید عدمتعادل ایجادشده در بخش هزینه تمامشده با قیمت بلیت به نحوی جبران شود. به این منظور یارانه از طرف دولت به بخش مسافری ریلی تعلق میگیرد؛ به عنوان مثال از شرکتهای فعال در بخش مسافری ریلی، تعرفه دسترسی دریافت نشده و دربخش تعرفه نیروی کشش نیز تنها یکسوم قیمت تمامشده از شرکتهای مسافری دریافت میشود. اما میزان این یارانه کافی نیست.میرحسن موسوی، معاون مسافری راهآهن معتقد است اخیرا در قانون برنامه هفتم و در سیاستهای کلان یک ماده آورده شده که بر اساس آن دولت مکلف است زیان بخش مسافری ریلی را جبران کند. کارشناسان امیدوارند با اجرای این قانون خلأهای موجود در این بخش برطرف شود.
وزیر راه و شهرسازی بر احیای سهم ایران در جاده ابریشم تاکید کرد و گفت: باید با عملیات جهادگونه و تسریع در اجرای پروژههای ترانزیتی سهم ایران را از جاده ابریشم جدید احیا کنیم.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
سرعت تخلیه و بارگیری کشتیها از مشخصههای مهم اسکلههای بنادر است. به لحاظ بهرهوری ترمینال بندر، جرثقیلهای اسکله حساسترین نقش را در بین انتقالدهندگان کانتینرهای بین اسکله و کشتی، بازی میکنند. با بزرگتر شدن کشتیهای کانتینری برای کاهش هزینههای حملونقل، تخلیه و بارگیری سریع کانتینرها تبدیل به مساله مهم و حیاتی شده است. مجید ورشوساز رئیس هیات مدیره انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران معتقد است مشکلاتی در بخش تخلیه و بارگیری محمولههای کانتینری و غیرکانتینری در بنادر کشور وجود دارد که به مشکلاتی در برنامهریزیهای بلند مدت سازمان بنادر و دریانوردی مرتبط است. به عنوان مثال طرح توسعه بخشی از بندر به هر دلیلی بسیار طولانی شده که فشار مضاعفی به عوامل و تجهیزات آن وارد میکند. وی افزود: در گذشته سازمان بنادر و دریانوردی به عنوان یک ارگان حاکمیتی در بخش دریایی، خود وظایف یدککشی و پهلودهی کشتیها را انجام میداد. البته آن هنگام نیز کمبودهایی وجود داشت، اما به دلیل اینکه سازمان بنادر و دریانوردی یک ارگان بزرگ دولتی بوده تهیه تجهیزات آسانتر بود و مانند امروز کمبود زیادی وجود نداشت. اکنون چون بخش خصوصی عهدهدار این وظیفه شده آنچنان که باید نمیتواند در تأمین یدککش و تجهیزات دیگر بندری اقدام کند.
دنیای اقتصاد-رضا دهقان:
به عقیده کارشناسان در حال حاضر به واسطه اینکه شرکت راهآهن به طور همزمان دو نقش حکمرانی و تنظیمگری را بر عهده دارد، به یک بازیگر قوی در میدان حمل ونقل ریلی تبدیل شده است. ایفای این دو نقش باعث تعارض و تضاد در منافع و نهایت مدیریت ریلی کشور شده است. اگر شرکت راهآهن از حرفه حمل ونقل بار و مسافر کنار بکشد و در این بازار ذینفع نباشد و میدان را برای رقابت بین بازیگران غیردولتی خالی کند، صلاحیت این را خواهد داشت که بر کرسی تنظیمگری بازار حملونقل ریلی بنشیند و ناظر و داور رقابت بین ذینفعان(غیردولتی) باشد. این نهاد تنظیمگر دولتی، اما الزاما راهآهن نیست. دولت میتواند نماینده دیگری در نقش تنظیمگر داشته باشد. دولت میتواند در ازای رها کردن تصدیها و دخالت در بازار، نقش تنظیمگری را به عهده بگیرد. به گفته سبحان نظری، رئیس هیات مدیره انجمن صنفی شرکتهای حمل و نقل ریلی، شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران هم تصدیگر بوده و هم بعضا مقررهگذار است؛ به این صورت که بخشنامههایی را ابلاغ و اعمال میکند. در کنار این موارد نقش داوری را نیز به عهده دارد. در صورتی که نهادی که خودش بازیگر زمین بازی بوده امکان خطا دارد و بنابراین نمیتواند خودش به صورت همزمان داور نیز باشد. نهادی که مقررهگذاری کرده و بخشنامه ابلاغ میکند ممکن است در این بخش به ویژه در زمانی که خودش تصدیگر باشد، امکان خطا داشته باشد و بنابراین نمیتواند خودش داور نیز باشد. وی افزود: هم از منظر منافع بنگاهی و هم منافع ملی نیازمند یک نهاد تنظیمگر حقیقتا مستقل در بخش ریلی هستیم که دارای استقلال از دولت باشد که با تغییر دولتهای مختلف خللی در فعالیت این نهاد ایجاد نشود؛ مانند شورای رقابت که اعضای مستقلی و احکام ۷ ساله داشته و بر دوره یک دولت منطبق نیست.
معاون حمل و نقل وزیر راه و شهرسازی گفت: همکاری ایران با ازبکستان و ترکمنستان، تحول قابل توجهی در ترانزیت از طریق کریدور شمال- جنوب و شرق- غرب ایجاد خواهد کرد و نشستهای تخصصی در این خصوص به زودی برگزار میشود. نشست کمیته حملونقل و ترانزیت ایران و ازبکستان به ریاست شهریار افندیزاده معاون حملونقل و مامانبی عمراف قائم مقام وزیر حملونقل ازبکستان با حضور سفیر جمهوری اسلامی ایران در ازبکستان و همه بخشهای حملونقلی دو کشور در راستای اجرای تفاهم نامه جامع حملونقلی و ترانزیتی ایران و ازبکستان، برگزار شد و طرفها در خصوص نحوه ارتقای همکاریها به تبادلنظر پرداختند.
دبیرکل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته خواستار همکاری سازمانهای ذیربط دولتی در برگزاری همایش اقتصاد دریامحور ایران با محوریت کریدور شمال-جنوب شد و گفت: هند تمایلی به توسعه این کریدور ندارد.
دنیایاقتصاد-رضا دهقان:
اقتصاد کشور برای رشد نیازمند حضور بیش از پیش بخش خصوصی بوده و ایجاد نهاد رگولاتوری به تسهیل و تضمین رشد اقتصاد بهواسطه حضور بیشتر بخش خصوصی میانجامد. ضرورت وجود این نهاد رگولاتوری در بخش حمل و نقل ریلی نهتنها در تعریف و ایجاد تعرفههای قانونی جدید حمل بار و کالا تاثیرگذار است، بلکه در تطبیق آن با آخرین قوانین جهانی و بینالمللی نیز موثر بوده و به این ترتیب به رشد حملونقل ریلی کمک خواهد کرد.
دبیر کل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته گفت: در حالی که چهارراه حمل و نقل منطقه هستیم و در این خصوص مزیت مطلق داریم، سوء مدیریتها در گذشته به کریدورهای اطراف ایران فرصت داده سهم ما از حملونقل منطقه کم باشد.
مدیرعامل شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) گفت: با تکمیل ترمینال جدید در فاز ۲، ظرفیت فرودگاه به ۳۵ میلیون مسافر و مجموع ظرفیت شهر فرودگاهی امام خمینی به ۵۰ میلیون مسافر در سال میرسد.
دنیای اقتصاد- رضا دهقان:
ایران به عنوان یکی از استراتژیکترین کشورهای منطقه و حتی دنیا، دارای ظرفیتها و مزیتهای منحصربهفردی در حوزه لجستیک و زنجیره تامین است. در این میان مناطق آزاد تجاری - صنعتی کشور با قرارگیری در نقاط مزری و همجواری با کشورهای متعدد در همسایگی ایران، نقش و سهمی بسزا در این فرآیند خواهند داشت.
لایروبی کانال کشتیرانی ولگا-خزر از جمله تعهدات طرف روس برای افزایش سطح تردد کشتیها در رودخانه ولگا است که اکنون عملیاتی شده و بر اساس گزارشها ولگا در سال ۲۰۲۴ میلادی، با برداشت ۱۱ میلیون تن به شرایط باثبات حفظ عمق ۴.۵ متر خواهد رسید که در چنین شرایطی، کشتیها قادر خواهند بود به راحتی با حجم بار بیش از ۵ هزار تن در کانال حرکت کنند؛ چراکه رابطه مستقیمی بین افزایش عمق ولگا با افزایش ظرفیت بارگیری و تخلیه بنادر اصلی دریای خزر وجود دارد.
وزیر راه و شهرسازی پس از اختتامیه هفدهمین کمیسیون همکاریهای مشترک اقتصادی ایران و ترکمنستان از توافق یک میلیارد دلاری در حوزه انتقال برق و ساخت جاده، افزایش تردد روزانه به ۶۰۰ واگن از مرز سرخس، کاهش تعرفههای تردد و توافق برای برگزاری نشست چهارجانبه تکمیل زنجیره کریدور شمال-جنوب خبر داد و گفت: طرف ترکمنستانی قول داد که میزان صادرات گاز به ایران را افزایش دهد.