*مهدی حداد مدیر عامل: تحریم های یکجانبه و غیرقانونی غرب، امنیت غذا را در کشور به خطر انداخته و برای مقابله با این روند حمایت از تولیدکنندگان و دست اندرکاران صنایع غذایی کشور از اولویت‌های ویژه کشور به شمار می رود

هرچند اعمال تحریم های یکجانبه غرب علیه ایران فعالیت های اقتصادی و صنعتی را تحت الشعاع قرار داده ولی تسری این اعمال به بخش های ممنوعه از قبیل صنایع غذایی و دارویی نه فقط با اصول انسانی و منشورهای جهانی مغایرات دارد، بلکه صنایع غذایی و تامین امنیت غذایی مردم و ثبات قیمتها در کشورهای تحت تحریم را هم به خطر می اندازد که برای مقابله با این روند چاره کار ، بسیج تمامی امکانات و سرمایه گذاری بیشتر در این بخش است.


مجتمع کشت و صنعت نوبر سبز به عنوان یکی از واحدهای معتبر صنایع غذایی کشور که با هدف ارتقای کیفیت محصولات کشاورزی منجمد به روش انجماد سریع ( IQF ) و صادرات آن در سال ۱۳۷۷ در تهران تاسیس شد، از جمله واحدهای پرتلاش و مهم در این صنعت است که هم اکنون در شرایط تشدید تحریم ها برای اجرای طرح های توسعه و تامین سرمایه در گردش خود به شدت نیازمند حمایت و همراهی مسئولان ذیربط است.
مهدی حداد مدیرعامل مجتمع کشت و صنعت نوبر سبز در حاشیه بازدید یداله صادقی، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران از تاسیسات تولیدی این واحد به تشریح پیشینه و عملکرد این واحد پرداخت و از وضعیت حاکم بر بازار مواد غذایی انتقاد کرد.
مجتمع کشت و صنعت نوبر سبز یکی از مجموعه های پیشرو در صنعت انجماد انواع سبزیجات و میوه جات و عرضه آن به صورت منجمد است که توانسته جای پایی برای خود در بازارهای بین المللی باز کند.
این شرکت که با سرمایه‌ای‌ حدود 13 میلیارد تومان در سال های 83 تا 86 پایه گذاری شد و از بدو تولید بازارهای داخلی و صادراتی را مورد هدف قرار داده است. تاسیسات تولیدی کارخانه مشتمل بر سردخانه های 5 هزار تنی و سالنهای تولید فرآوری محصول و انجماد سریع در زمینی به مساحت 7 هکتار و زیر بنای حدود 10 هزار متر مربع احداث گردیده است. اشتغال مستقیم این واحد تولیدی 150 نفر بوده است که در صورت تامین سرمایه در گردش کافی به 250 نفر افزایش می یابد.
هدف اولیه از احداث چنین واحدی، تولید انواع سبزیجات و صیفی به صورت انجماد سریع ( IQF ) به ظرفیت ۲۵۰۰ کیلوگرم در ساعت بوده که محصولاتی نظیر سیب زمینی خلال فرنچ فرایز، نخود فرنگی، ذرت شیرین و سبزیجات برگی و میوه جات را شامل می شود. علاوه بر این، شرکت در طرح توسعه اخیر خود خط تولید انواع سالاد بسته بندی شده با ظرفیت ۱۵۰۰ تن را راه اندازی کرده است که سالاد روز تهران و استانهای اطراف را تامین می نماید.


اهمیت این صنایع در روش تولید خاص آن است که در برداشت محصولات کشاورزی که محصولات به صورت فراوان و انبوه تولید می گردد، تولید و جذب در کارخانه انجام شده و در غیر فصل تولیدی به بازار عرضه می گردد. در این صورت قیمت محصول کشاورزی عموما تثبیت شده و به میزان قابل توجهی از ضایع شدن محصولات به دلیل عدم امکان جذب جلوگیری و نهایتا در غیر فصل به بازار برای تنظیم بازار مطلوبتر ارائه می شود .
در این صورت با اشتغال ایجاد شده نه تنها محصول کشاورزی از بین نمی رود بلکه در زمان مناسب به بازار عرضه می‌شود تا مصرف کننده از آن بهره مند گردد.
کیفیت بالای محصولات در کنار قیمت مناسب موجب شده بخش قابل توجهی از تولیدات شرکت (۴۰ درصد) به کشورهای عضو اتحادیه اروپا از جمله انگلستان و بلژیک و کشورهایی در حوزه خلیج فارس صادر می شود. این عملکرد در سالهای ۸۶ و ۸۷ حدود ۵/۱ میلیون دلار درآمد ارزی برای کشور به ارمغان آورد.
بی ثباتی قیمت ها طی 2 سال گذشته موجب شده شرکت از برنامه صادراتی خود عقب افتاده و تولید امسال نسبت به سال گذشته 50 درصد کاهش یابد و قادر به تحقق تعهداتش نباشد.
حداد علت اصلی این مسئله را رشد قابل توجه قیمت مواد اولیه و عدم دسترسی به نقدینگی عنوان می کند و خواستار توجه مسئولان به این مسئله است.
مجموعه نوبر سبز به عنوان کارآفرین برتر ملی در بخش کشاورزی در سال 1387 و به عنوان صادرکننده نمونه استانی در طی سالهای 88 ، 89 و 90 معرفی گردیده است. در حال حاضر محصولات تولیدی این واحد با تنوع حدود 40 محصول در بازار داخلی و صادراتی عرضه می گردد.


حداد تاکید می نماید با تلاش و کوشش فراوان مجموعه را با همکاری مدیران و کارگران فعال نگاه داشته و با پیگیری مستمر 3 ساله متاسفانه نتوانسته از بانک عامل خود تسهیلات سرمایه در گردش مورد نیاز را اخذ نماید. این در حالی است که مدیران بانک همواره مشوق این مجموعه بوده اند ولی طی سال های گذشته هیچ اقدام مثبتی در خصوص اعطای تسهیلات سرمایه در گردش نکرده اند.
متاسفانه این روند از اوج گیری فعالیت اقتصادی این مجموعه کاسته و عملا فعالیت مثبت و کارائی در جهت توسعه بازار در داخل و خارج از کشور صورت نپذیرفته است. علاوه بر آن مجموعه پتانسیل بالقوه برای افزایش تولید با ظرفیت موجود ماشین آلات را به خوبی دارد.
صادقی در این دیدار علاوه بر اشنایی با عملکرد نوبر سبز با مشکلات این واحد به خصوص کمبود نقدینگی آشنا شد و دستورات لازم برای بررسی مطالبات این واحد را صادر کرد.