یکی از اخبار مهمی که ابتدای صبح امروز در میان رسانه‌ها دست به دست شد، آغاز به کار سامانه ارز تجاری از سوم دی‌ماه است. این بازار به‌دلیل سیاست جدید ریاست بانک مرکزی طراحی شده است و به گفته مسوولان، این سامانه ارز توافقی، به کشف قیمت واقعی ارز و از بین رفتن مرجعیت بازار غیررسمی منجر خواهد شد. پس از شروع به کار بازار ارز توافقی به‌صورت آزمایشی، حالا این بازار از سوم دی‌ماه به‌طور رسمی به فعالیت خود ادامه خواهد داد و همه واردکنندگانی که از ارز نیمایی استفاده نمی‌کنند از سوم دی باید ارز خود را از سامانه ارز توافقی دریافت کنند. همچنین صادرکنندگان و واردکنندگان، موظفند سفارش‌های خود را در این سامانه ثبت کنند. همچنین این سامانه تنها برای اشخاص حقوقی دردسترس است و قیمتی که این سامانه معرفی می‌کند، میانگین قیمت پیشنهادی خریداران و فروشندگان است. با شروع به کار این سامانه، شرکت‌های صادرات‌محور از تله نیما خارج خواهند شد و می‌توانند با قیمت بالاتری ارز خود را نقد کنند که این مساله، افزایش سود حاصل از درآمد دلاری شرکت‌های صادرات‌محور را نوید خواهد داد. بررسی میزان منفعتی که شرکت‌های کوچک و بزرگ بورسی از سامانه ارز نیما خواهند برد، از اهمیت بالایی برخوردار است.

چه شرکت‌هایی از بازار ارز توافقی منتفع خواهند شد؟

آراد پورکار copy

آراد پورکار، کارشناس بازار سرمایه، عملکرد امروز بازار را یک اصلاح نه چندان عمیق تعبیر کرد و گفت: بعد از رشدی که بازار سرمایه از ابتدای آبان تا انتهای هفته گذشته به ثبت رساند، با توجه به ارزش معاملات بالا و نداشتن خروج پول بسیار بالا و بیش از حد میانگین، اصلاح شاخص کل و دست به دست شدن سهم‌ها و نمادها، طبیعی است و دور از انتظار نبود. اما نمی‌توان گفت که بازار اولین روز معاملاتی هفته، در حال تجربه کردن اصلاح ساختاری بسیار عمیقی بود. همچنین در ادامه احتمال در تیررس قرار گفتن نمادهای کوچک‌تری که در شاخص هموزن تاثیر بیشتری دارند، وجود دارد.

پورکار درباره آغاز به کار بازار ارز توافقی اظهار کرد: به نظر می‌رسد شرکت‌های بزرگ بورسی منفعت بیشتری نسبت به نمادهای کوچک از بازار ارز توافقی خواهند برد؛ چراکه از نظر حاشیه سود شرکت‌های بزرگ از ناحیه درآمد صادراتی محصولات بزرگ‌تر و بیشتر از شرکت‌های کوچک است. اما درمجموع، شرکت‌های از بازار ارز توافقی بی‌‌بهره نخواهند شد. کارشناس بازار سرمایه بازار روز یکشنبه را پیش‌بینی کرد و افزود: پیش‌بینی می‌شود که بورس در روز یکشنبه، با توجه به عرضه‌هایی که در اولین روز معاملاتی هفته تجربه شد، منفی باشد؛اما به نظر می‌رسد که برای عرضه‌ها در بورس یکشنبه خریدار وجود داشته باشد و بازاری نخواهیم داشت که قفل صف فروش شود و سنگینی سطوح منفی بازار سرمایه روز یکشنبه، به‌وسیله خریداران سبک‌تر خواهد شد.

حاشیه سود عملیاتی شرکت در نیمه دوم بهتر از نیمه دوم خواهد بود

خوش طینت copy

علی خوش‌طینت، کارشناس بازار سرمایه درباره بازار روز شنبه گفت: بعد از رشد قابل توجهی که در شاخص کل در نتیجه گزارش‌ها و وضعیت بنیادین شرکت‌ها، افزایش نرخ ارز نیمایی و کاهش شکاف میان این نرخ و قیمت دلار در بازار آزاد و کاهش اخبار مربوط به کاهش تنش‌ها و توقف آن میان لبنان و اسرائیل شاهد بودیم، به‌طور طبیعی شاخص اصلاحی را خواهد داشت. این اصلاح در بازار رمز ارز هم وجود دارد.

وی افزود: شاخص کل به سقف قبلی خود نزدیک است و این سطح از نظر روانی برای فعالان بازار سرمایه و تداوم رشد بازار اهمیت دارد و برای اینکه بازار از این سطح عبور کند، نیازمند پول پرقدرت است و ممکن است در سطوح فعلی اصلاح زمانی هم وجود داشته باشد در شرایط فعلی، انتظار داریم تلاطمی که‌ گزارش کدال شرکت‌ها که در بازار هفته گذشته به وجود آمده بود، کاهش پیدا کند. می‌توان گفت در شرایط فعلی، به جز تنش‌های نظامی و سیاسی در سوریه، ریسک دیگری وجود ندارد. بنابراین می‌توان هفته آرام و همراه با اصلاح جزئی را شاهد بود.

کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفت: به‌طور معمول، بازار سرمایه وقتی از یک دوره رکودی خارج می‌شود، در ابتدا شاهد رشد سهم‌های بزرگ و شاخص‌ساز خواهیم بود و جریان پول بعد از اینکه این نمادها به سطوح قابل قبولی رسیدند، به سمت نمادهای کوچک‌تر حرکت خواهد کرد. بنابراین، شاهد رشد بیشتر شاخص هموزن خواهیم شد و نمادهایی که نسبت به سهم‌های بنیادی جا مانده‌اند، در یک دوره چند روزه مورد توجه قرار خواهند گرفت. پس از اینکه این نمادها، به سطوح قابل قبولی مانند شرکت‌های بزرگ رسیدند، شاهد اصلاح در شاخص هموزن هم خواهیم بود. بنابراین با توجه به عملکرد بازار شنبه، به نظر می‌رسد که نرخ بهره و دلار نیمایی، کماکان مهم‌ترین موتورهای رشد بازار خواهند بود و بعد از اصلاح شاخص هموزن و ورود نقدینگی به صندوق‌های سرمایه‌گذاری، بازار منتظر شفاف شدن متغیرهای مذکور و عوامل سیاسی برون‌مرزی مانند انتخابات آمریکا خواهد ماند.

خوش‌طینت درباره بازار ارز توافقی گفت: درصورتی‌که تمام شرکت‌های صادراتی، در بازار ارز توافقی، ارز خود را به فروش برسانند، بدون شک، شاهد بهبود حاشیه سود این شرکت‌ها خواهیم بود. اما اثر بازار ارز توافقی در شرکت‌های کوچک را نمی‌توان به‌صورت جامع عنوان کرد و باید هر شرکت و هر صنعت جداگانه مورد بررسی قرار گیرد. به‌عنوان مثال برخی از شرکت‌ها بالاتر از نرخ توافقی و برخی دیگر از شرکت‌ها پایین‌تر از نرخ توافقی تسعیر می‌کنند. وضعیت نرخ ارز توافقی، امیدوارکننده است و شاهد نزدیک شدن این نرخ به قیمت ارز در بازار آزاد هستیم و پس از آن، باید منتظر گزارش‌های شرکت‌ها در ماه‌های آتی بود. به نظر می‌رسد به‌دلیل افزایش نرخ ارز نیمایی و افزایش ارز در بازار آزاد، حاشیه سود عملیاتی شرکت‌ها در نیمه دوم بهتر از نیمه اول باشد.

کارشناس بازار سرمایه بازار روز یکشنبه را پیش‌بینی کرد و گفت: انتظار یک اصلاح زمانی در بازار، به معنی کم‌نوسان بودن بازار به همراه اصلاح قیمتی کم وجود دارد. اکنون یک خلأ اطلاعاتی در شرایط فعلی بازار سرمایه حاکم است و اخبار مثبت، چه از نوع حمایت از اقتصاد و شرکت‌های بورسی و چه از نوع کاهش ریسک‌های سیستماتیک مشاهده نمی‌شود، بنابراین پس از این شرایط، باید منتظر تحرکات پول پرقدرت ماند؛ چراکه این پول، بسیار ریسک‌گریز است و نمی‌توان با وجود نااطمینانی‌، انتظار برگشت پول پرقدرت در بازار را داشت.