چه عواملی بر سبزپوشی بازار موثرند؟
تضمین رشد پایدار بورس
ارزش معاملات خرد بازار سرمایه روز دوشنبه که شامل سهام و حق تقدم بازار میشود مقدار ۲هزار و ۱۶۴میلیارد تومانی را ثبت کرد. به علاوه ۷۰میلیارد تومان پول حقیقی نیز از گردونه معاملات بازار خارج شد. در این میان سه نماد «فولاد»، «شستا» و «فملی» بیشترین تاثیر را بر شاخص کل بورس تهران و نمادهای «کگهر»، «فصبا» و «حسینا» بیشترین تاثیر را بر شاخص کل فرابورس داشتند. همچنین«ذوب»، «فولاد» و «شستا» سه نماد پرتراکنش روز گذشته بازار بودند. در روزهای گذشته انتشار اخبار مثبت و تاثیرگذار اتمسفر مساعدی در بازار به راه انداخته است. کاهش احتمال بروز ریسکهای سیستماتیک و عدم افزایش تنشها را میتوان از جمله دلایل مثبت و تاثیرگذار رشد کمجان این روزها معرفی کرد.
بازار از نگاه کارشناسان
مریم محبی، کارشناس بازار سرمایه، وضعیت بازار روز گذشته را اینگونه بررسی کرد: بازار سرمایه پس از کاهش محدودیت دامنه نوسان در روزهای گذشته جان دوبارهای گرفته است. در این میان بازار سرمایه ردپای کاهش ریسکهای سیستماتیک را در دل خود پرورانده و شرایط را مساعدتر از هفتههای گذشته ارزیابی میکند. همچنین جلسهای که در حمایت از بازار سرمایه در خصوص امکان فروش ارز حاصل از صادرات زنجیره فولاد به صنعت فولاد به منظور تامین مواد اولیه و تکمیل چرخه برگزار شد، به دلیل افزایش نرخ تسعیر شرکتهای فولادی سودآوری آنها میتواند دستخوش تغییر شود. از سوی دیگر افزایش قیمت دلار نیما میتواند نشانه روآوردن دولت به تکنرخی کردن نرخ ارز باشد. از سوی دیگر عدم افزایش چشمگیر نرخ بهره بانکی میتواند شرایط باثباتی را برای بازار پدید آورد.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: با کاهش ریسکهای سیستماتیک شرایط برای برداشته شدن محدودیت دامنه نوسان فراهم میشود. با این وجود همچنان بر سر برقراری دیرهنگام آن و عدم توجه به مکانیسمهای بازار با برقراری آن انتقادات زیادی متوجه سازمان بورس و اوراق بهادار خواهد بود. این کارشناس بازار در پایان گفت: پیشبینی میشود بازار تا محدودههای مقاومتی مینور پیشین توانایی رشد دارد. با این وجود تا زمانی که ابهامات گوناگون سایه سنگینی بر بازار بیندازند، بازار نمیتواند روند مشخص و پرقدرتی را در پیش بگیرد.
دو عامل محرک
شهیر محمدنیا، کارشناس بازار سرمایه، روند بازار را اینگونه زیر ذرهبین قرار داد: هفته جاری را در حالی آغاز کردیم که موجی از خوشبینی و انتظار مثبت در بازار ایجاد شده بود. این خوشبینی ریشه در دو عامل اصلی کمرنگشدن ریسک سیستماتیک احتمال جنگ و کاهش انتظار برای رخ دادن آن و مولفههای بنیادی و حمایتی میتوان جستوجو کرد. هرچند همچنان این ریسک بر بازار و اقتصاد ایران سیطره دارد و هر لحظه ممکن است این خوشبینی رخت بربندد، اما در مقطع فعلی بهوضوح شاهد کاهش احتمال افزایش تنشهای بینالمللی بودیم و این موضوع بدون شک عامل ایجاد خوشبینی و سبزپوشی بازار شده است. باید اظهار کرد بازار از نظر ارزندگی در نقطه بسیار مناسبی قرار دارد و بدون در نظر گرفتن محرکهای مثبت روزهای گذشته پتانسیل رشد قابلتوجهی دارد. وعده تزریق پول از بانکها، انتشار اوراق تبعی، خط اعتباری ۴۵همتی، افزایش ضریب اعتباریها، عدم افزایش نرخ اخزا و ثبات در محدوده ۲۸تا ۲۹درصد، و مستثنی شدن صنعت فولاد از عرضه ارز در سامانه نیما از جمله مولفههای بنیادی است که به ایجاد انتظار مثبت در بازار منجر شده است.
این کارشناس بازار ادامه داد: به نظر میرسد حمایتهای پولی از بازار کارآیی و مبنای اصولی چندانی نداشته و تنها میتواند تاییدیه ارزندگی بازار برای فعالان بازار باشد. از طرفی میتوان مهمترین و اثرگذارترین متغیر مثبت این روزها را افزایش بیسابقه دلار نیمایی و کاهش اختلاف چشمگیر آن با دلار آزاد دانست. در صورت تداوم کاهش شکاف دلار نیما با دلار بازار آزاد تاثیر بنیادی عمیق مثبتی روی بازار و حاشیه سود شرکتها میتواند ایجاد شود. نکته دیگری که میتوان به آن اشاره کرد کابینه دولت و تیم اقتصادی جدید است. عبدالناصر همتی، وزیر پیشنهادی اقتصاد، در مجلس اظهارات مثبتی را بیان کرد. در صورتی که جامه عمل به خود گیرد میتواند تاثیرات مثبت بلندمدت بر بازار داشته باشد و نشانه بازگشت مدیریت صحیح و اصولی در اقتصاد صادر شده است.
یک نکته منفی که به آن میتوان اشاره کرد قطعیهای مکرر برق صنایع است که تبلور تاثیرات این عارضه در صورتهای مالی برخی از شرکتها در روزهای آینده بروز پیدا خواهد کرد. البته به دلیل مقطعی و فصلی بودن آن انتظار میرود نگرانی چندانی به بازار تزریق نشود. بازار روز دوشنبه بعد از سه روز سبزپوشی به یک تعادل نسبی رسید و قدری عرضهها افزایش یافت. البته این تعادل منطقی بود و در صورتی که شاهد تغییرات سیاسی و افزایش ریسک نباشیم انتظار روند صعودی در روزهای آتی با عملی شدن وعدههای حمایتی را خواهیم داشت. در خصوص محدودیت دامنه نوسان نیز باید اظهار کرد با توجه به ماهیت ریسکی که بر بازار حاکم است، ادامه آن تا ثبات کامل شرایط به نفع بازار سرمایه و سهامداران حقیقی خواهد بود.