کارشناسان بازار کمرونقی را در سال جاری پیشبینی کردند
هفت پله قرمز بورس
امیرمحمد بختیاری : هفتمین روز متوالی منفی و کمجان نماگر اصلی بازار در هفته جاری معاملاتی رقم خورد. روز گذشته سه شاخص اصلی بازار کاهش ارتفاع محدودی داشتند. در این بین دماسنج اصلی تالار شیشهای که به نظر میرسد سطح 2میلیون و 200هزار واحدی را تثبیت کرده است، روز گذشته با کاهش ارتفاع 0.34درصدی همراه شد و در پایان ساعت معاملاتی روز سهشنبه در سطح 2میلیون و 231هزار واحدی قرار گرفت.
افت 7هزار و 674واحدی نماگر اصلی در حالی محقق شد که نماگر هموزن که شاخصی برای ارزیابی همهجانبه حالوروز نمادهای مختلف بازار سهام است با افت 0.37درصدی روبهرو شد و در پایان روز معاملاتی در سطح 741هزار و 342واحدی قرار گرفت. در این بین شاخص کل فرابورس نیز که معیار مناسبی برای بررسی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود 0.16درصد سرخپوش شد و در سطح 24هزار و 957واحدی کار خود را به اتمام رساند. میانگین ارزش معاملات خرد بازار سرمایه که شامل سهام و حق تقدم بازار میشود، روز گذشته مقدار 2هزار و 994میلیارد تومانی را ثبت کرد. به علاوه 152میلیارد تومان پول حقیقی نیز از گردونه معاملات بازار خارج شد. در این میان سه نماد «فارس»، «شبندر» و «ومعادن» بیشترین تاثیر را بر شاخص کل بورس تهران و نمادهای «آریا»، «سپیدار» و «آریان» بیشترین تاثیر را در شاخص کل فرابورس داشتند. همچنین «ذوب»، «کساپا» و «شستا» سه نماد پرتراکنش روز سهشنبه بازار بودند.
روز گذشته بازار در حالی معاملات هجدهمین روز اردیبهشتماه سال جاری را به پایان رساند که همچنان سایه سنگین رکودی و ارزش پایین معاملات گریبانگیر سرمایهگذاری در بورس است. صنایع بورسی در ذرهبین تحلیل و واکاوی با وجود نزدیک شدن به فصل مجامع و احتمال افزایش نرخ، همچنان رونقی را در سطح خود مشاهده نمیکنند. به نظر میرسد تا زمانی که تصمیم مشخصی برای بازگردانی اعتماد ازدسترفته سرمایهگذاران که برخاسته از تصمیمات چندان کارشناسی شده گرفته نمیشود نمیتوان بازار مطلوبی را انتظار داشت.
بازار از نگاه کارشناسان
مریم محبی، کارشناس بازار سرمایه، پیرامون وضعیت و روند این روزهای بازار گفت: در یک سال گذشته تبوتاب رخدادهای زیادی نبض بازار را نامنظم کرده است. از سال 92که جریان معاملات بازار به سمتوسوی برخط شدن پیش رفت، اتفاقات سیاسی، مانند خروج آمریکا از برجام، و تغییر نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی و پالایشی رخ داده است. با این وجود سرخپوشی عجیبوغریب تابلوی معاملاتی در 17 اردیبهشتماه سال گذشته و ریزش کمسابقه نماگرهای اصلی بازار جزو موضوعاتی بود که بازار سرمایه نتوانسته همچنان تلخی آنها را بهآسانی هضم کند. از این رو با گذشت حدود یک سال از تاریخ مذکور همچنان عملکرد مثبتی از سوی سیاستگذاران برای افزایش شفافیت و بهبود روند خستهکننده بازار صورت نگرفته است. عملکرد ضعیف سیاستگذاران در راستای افزایش شفافیت، جو مثبت سرمایهگذاری در بازار را با اختلال مواجه میکند و اطمینان ازدسترفته سهامداران بیش از گذشته خدشهدار خواهد شد. از این رو میتوان چنین برداشت کرد که بازار سرمایه متولی چندان دلسوزی ندارد.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: نشست روز دوشنبه سازمان بورس و اوراق بهادار در راستای بررسی ابعاد گوناگون اتفاقات 17 اردیبهشتماه سال 1402 بازار سرمایه را پس از گذشت یک سال آنطور که باید و شاید نمیتوان موثر اطلاق کرد. این کارشناس بازار نسبت به آخرین وضعیت بازار ابراز کرد: بازار سرمایه همچنان نشانههایی از صعود پرقدرت را از خود متبادر نساخته است. با وجود اینکه به نظر میرسد بازار در سطوح فعلی تثبیت شده باشد و بسیاری از سهام ارزندگی مطلوبی دارند، اما همچنان برای افزایش ارتفاع نماگرهای اصلی بازار همچنان افزایش مداوم ارزش معاملات و بهبود اطمینان سرمایهگذاران نسبت به وضعیت بورس ضروری است.
بنابراین پیشبینی میشود بازار در آخرین روز معاملاتی هفته جاری روند متعادل مایل به سبزی را پیش رو داشته باشد و روز چهارشنبه از شدت منفیهای روزهای گذشته هفته کاسته شود. عرفان کاظمزاده، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص روند روزهای اخیر نماگرهای اصلی چنین گفت: اتمسفر بازار آینه تمامنمای جو کلی اقتصاد با غلظتی از رکود است. ارزش پایین معاملات و عدم اطمینان از شرایط آینده بازار وضعیت مبهمی را برای سرمایهگذاران ترسیم کرده و خریداران تمایل چندانی به سرمایهگذاری در بورس نداشته باشند. این کارشناس بازار سرمایه در خصوص اتفاقات 17 اردیبهشتماه سال گذشته چنین افزود: بازار در یک سال گذشته به ریزش کمسابقه و اتفاقات 17 اردیبهشتماه 1402 واکنش نشان داده است.
با نگاه به گروهها و صنایع گوناگون درمییابیم که بسیاری از نمادها در یک سال گذشته حدود 20 تا 40درصد ریزش قیمتی را تجربه کردند. نشست روز دوشنبه سازمان در بررسی این موضوع را میتوان مثبت قلمداد کرد. با این وجود به نظر میرسد بررسی ابعاد موضوع مذکور برای افزایش شفافیت با گذشت یک سال چندان نتیجهبخش نخواهد بود. این کارشناس بازار افزود: به نظر میرسد سال جاری، سال رکود بازار سرمایه باشد و علیرغم افزایش نرخ برخی بنگاهها و تزریق اخبار مثبت، همچنان وضعیت تعادلی بازار ادامه پیدا خواهد کرد. از طرفی پیشبینی میشود بازار روز چهارشنبه وضعیت متعادل مساعدتری داشته باشد.
موانع رونق بورس