دورخیز سکه بورسی برای صعود دو پلهای و تثبیت در کانال ۲۸ میلیون تومانی
آتش بازی در رینگ داراییهای بورسی
جهش قیمتی در بازار مالی بورسکالا
بازار مالی و مشتقه بورسکالا سومین هفته مهرماه را افزایشی آغاز کرد. به این ترتیب در شرایطی که فروکش انتظارات تورمی میان فعالان بازار باعث شده بود تا سیگنالهای منفی جهانی بر بهای داراییهای بر پایه طلا تاثیر منفی بگذارد، صعود دلار آمریکا به کانال قیمتی 50هزار تومانی در بازار آزاد موجب شد تا مجددا جریان رشد قیمت در بازارهای داخلی غالب شود و به این ترتیب از روز ابتدایی هفته، رینگ مالی و مشتقه در بازار مالی بورسکالا سبزپوش شد. احتمال افزایش تنش ژئوپلیتیک در نوار غزه و احتمال سرایت ترکشهای این درگیری به منطقه خاورمیانه در سالروز حمله اسرائیل به اعراب فلسطین در ساعات ابتدایی روز شنبه 15مهرماه عامل اصلی صعود نرخ ارز در بازار آزاد و سبزپوشی بازارهای مالی بود.
صعود نرخ دلار به کانال قیمتی 50هزار تومانی در ساعات ابتدایی روز شنبه پانزدهم مهرماه باعث شد تا در ساعات میانی روز بیش از 3درصد بر ارزش گواهیهای سکه افزوده شود؛ گواهیهای طلای سرخ رشد 0.5 تا 2درصدی داشته باشند و 3 تا 5درصد بر ارزش هر واحد صندوق طلا افزوده شود. در حالی که اغلب داراییها در بازار مالی و مشتقه بورسکالا ظرف روز شنبه پانزدهم مهرماه با رشد قیمتی همراه شدند، افزایش قیمت در داراییهای بر پایه طلا به مراتب بیشتر بود. طلا از تنشهای ژئوپلیتیک بیش از سایر داراییها اثر میپذیرد و به این ترتیب انتشار اخباری مبنی بر بروز درگیری در نوار غزه و احتمال تشدید این درگیریها زمینهساز صعود ارزش داراییهای بر پایه طلا شد.
دلار به کمک سکه بورسی آمد
سکه بورسی ظرف ساعات ابتدایی بازگشایی بازار در روز شنبه پانزدهم مهرماه و همزمان با دورخیز سکه در بازار فیزیکی برای صعود به کانال قیمتی بالاتر، به کانال 27میلیون تومانی بازگشت. به این ترتیب در شرایطی که طلا در بازار جهانی تحت فشار غلبه سیگنالهای کاهشی متاثر از سیاستهای انقباضی در حال عقبنشینی قیمتی است، این دارایی در بازار داخل بر اثر واهمه از افزایش تنش در منطقه و جهش نرخ ارز گران شد. البته این پایان ماجرا نبود و در ادامه سکه بورسی در ساعات پایانی روز 28میلیون تومانی نیز شد.
سکه بورسی، یکپله پایینتر از دارایی فیزیکی
ظرف نیمه ابتدایی مهرماه سکه بورسی یکپله پایینتر از سکه در بازار فیزیکی نوسان داشت. در شرایطی که سکه در بازار فیزیکی برای حفظ کانال قیمتی 27میلیون تومانی مقاومت موفقی از خود نشان داد، سکه بورسی از چهارم تا دوازدهم مهرماه به کانال قیمتی 26میلیون تومانی سقوط کرد. این افت نرخ در حالی رقم خورد که دلار در بازار آزاد کانال قیمتی 49هزار تومانی را حفظ کرد؛ اما کاهش انتظارات تورمی و عقبگرد بهای طلا در بازار جهانی باعث شد تا معاملهگران سکه بورسی حاضر به خرید و فروش این دارایی در نرخی کمتر از ارزش بنیادی آن شوند.
به شکل بنیادی ارزش هر گواهی سکه برابر یکصدم قیمت خرید و فروش آن در بازار فیزیکی است. اما پیشبینی فعالان بازار از آینده قیمتی این دارایی باعث میشود تا سکه بورسی، نرخی کمتر یا بیشتر از سکه فیزیکی داشته باشد. ظرف نیمه ابتدایی مهرماه معاملهگران بورسی با پیشبینی استمرار افت نرخ در بازار داراییهای بر پایه طلا در کوتاهمدت و میانمدت، حاضر به معامله گواهی سکه با نرخی حدود یک تا 2درصد ارزانتر از ارزش بنیادی آن شدند. به این ترتیب در حالی که گواهی سکه در کانال قیمتی 260هزار تومانی معادل سکه بورسی 26میلیون تومانی نوسان داشت، سکه در بازار فیزیکی کانال 27میلیون تومانی را حفظ کرد. در این شرایط ظرف ساعات ابتدایی روز شنبه پانزدهم مهرماه و در پی صعود نرخ دلار در بازار آزاد به کانال 50هزار تومانی، سکه بورسی نیز به کانال 27میلیون تومانی بازگشت.
سیگنال جهانی؛ عامل سقوط رینگ داخلی
بهای طلا در بازار جهانی، سیگنال بنیادی تعیینکننده بهای داراییهای بر پایه طلا در بازار جهانی است. در شرایطی که نرخ ارز بهعنوان دیگر سیگنال بنیادی اثرگذار بر بهای داراییهای بر پایه طلا برای چندمین هفته متوالی در کانال قیمتی 49هزار تومانی نوسان دارد، سقوط قیمت طلای جهانی مهمترین سیگنالساز داراییهای طلایی در بازار داخل و بهخصوص سکه بورسی شده است. صعود شاخص دلار آمریکا و رشد بازدهی اوراق خزانهداری، مهمترین دلیل سقوط بهای طلا ظرف هفتههای اخیر بود. به این ترتیب بهای هر اونس طلا در معاملات آتی کامکس آمریکا روز جمعه ششم اکتبر با نرخ هزار و 832دلار معامله شد که این رقم کف نرخ فروش این دارایی پس از روزهای ابتدایی ماه مارس امسال بود. به این ترتیب بهای طلا در بازار جهانی به کف نرخ هفتماهه رسید. این افت نرخ از کاهش ارزش سکه بورسی بهرغم مقاومت دلار برای حفط کانال قیمتی 49هزار تومانی کمک کرد.
در شرایطی که طلای جهانی در احاطه سیگنالهای منفی قرار دارد، دادههای اشتغال ایالاتمتحده برای ماه سپتامبر بهتر از انتظار اعلام شد و این موضوع نیز کفه سیگنالهای منفی در رینگ طلا را سنگینتر کرد. در ماه سپتامبر میزان اشتغال غیرکشاورزی به 336هزار مورد افزایش یافت که این رقم بیشترین میزان آن در هشتماه گذشته بود. بهبود بازار کار در ایالاتمتحده ظرف ماه سپتامبر دست فدرالرزرو را برای افزایشی دیگر در نرخ بهره تا پایان سال بازمیگذارد. در این شرایط فعالان بازار منتظر انتشار دادههای تورمی ایالاتمتحده هستند که ظرف روزهای آینده منتشر میشود و نتایج آن چشمانداز بعدی نرخ بهره در آمریکا را نمایان میکند. بخشی از سقوط بهای طلا در بازار جهانی درنتیجه واهمه فعالان بازارهای مالی دنیا از رشدی دیگر در نرخ بهره آمریکا رقم خورده است. افزایش نرخ بهره، هزینه نگهداری طلا را بالا میبرد و با خروج بخشی از متقاضیان سرمایهای از این بازار، زمینه عقبگرد بهای آن را فراهم میکند.