سنگآهن «چنار» بزرگترین معدن اسدآباد
مهدی نوری در تور رسانهای راهیان پیشرفت به منظور بازدید از معدن چنار شهرستان اسدآباد در جمع خبرنگاران، از وجود ۹ معدن دارای پروانه بهرهبرداری در این شهرستان خبر داد و اضافه کرد: از این تعداد، دو واحد شامل معدن سنگ گرانیت و شن و ماسه غیرفعال و هفت واحد شامل دو معدن سنگآهن، یک معدن سیلیس و مابقی معادن شن و ماسه و لاشه آهکی فعال هستند.
وی با بیان اینکه بخش معدن علاوه بر رونق اقتصادی نقش ویژهای در اشتغال دارد، افزود: در حال حاضر ۷۵درصد معادن دارای پروانه بهرهبرداری شهرستان فعال بوده و برای ۱۰۰ نفر از نیروی انسانی بومی منطقه اشتغال مستقیم ایجاد کردهاند.
نوری در ادامه با اشاره به فعالیت سه کارخانه کنسانتره در این شهرستان گفت: جلوگیری از خامفروشی و ایجاد ارزش افزوده بیشتر از اولویتهای شهرستان در بحث معادن به شمار میرود که خوشبختانه با احداث این کارخانهها موفقیتهای خوبی در این زمینه کسب شده است.
معدن سنگآهن چنار سالانه دارای ۲۰۰هزار تن ظرفیت تولید است
مسوول فنی معدن سنگآهن چنار نیز اظهار کرد: معدن سنگآهن چنار در قالب شرکت نگین حدید غرب سالانه دارای ۲۰۰هزار تن ظرفیت تولید سنگآهن بوده و یکی از بزرگترین معادن شهرستان اسدآباد در رابطه با بالاترین ظرفیت تولید به شمار میرود.
صابر شعبانعلی با بیان اینکه برای چهار سال پروانه بهرهبرداری این معدن تمدید شده و سال گذشته سال اول تمدید چهار ساله پروانه بهرهبرداری این معدن بوده است، افزود: نسبت آهن به باطله در این معدن یک به ۳ تا ۵/ ۳ بوده و این به آن معناست که با برداشت سه باطله یک دانه معدنی قابل برداشت است.
وی نوع ماده معدنی این معدن را همات مگنت برشمرد و خاطرنشان کرد: عیار ماده معدنی این معدن ۳۵ تا ۳۷ بوده و بعد از اینکه دانهبندی میشود عیار ماده معدنی آن به ۴۲ میرسد.
شعبانعلی با اشاره به اینکه روش استخراج سنگآهن در این معدن به روش استخراج کاواکی روباز است، تصریح کرد: روش روباز یکی از روشهای استخراج معادن سطحی است که ترجیحا برای معادن فلزی و عمدتا مس و آهن بهکار برده میشود. در این روش استخراج به صورت پلهپله و تا عمقی از ذخیره معدنی که عملیات اقتصادی باشد، ادامه پیدا میکند.
وی ادامه داد: در این روش از سطح معدن آنقدر باطلهبرداری میشود تا به ماده معدنی دسترسی حاصل شود. باطلههای روی ماده معدنی پس از برداشت باید عمدتا به خارج از محدوده معدن منتقل و در آنجا انبار شود.
وی با بیان اینکه محل دمپ و دورریز باطله این معدن در ورودی کارگاه واقع شده است، اظهار کرد: باطله این معدن هیچگونه فعل و انفعالات شیمیایی نداشته و فاقد آلودگی زیست محیطی است و حتی در این رابطه برای اطمینان موضوع دادستان شهرستان اسدآباد دستور داد که آزمایشگاه معتمد محیطزیست با هماهنگی اداره صمت نمونه برداری به صورت اتفاقی و رندوم از باطله این معدن انجام دهد که طی این آزمایش اثبات شد باطله این معدن آلودگی زیست محیطی ندارد.
مسوول فنی معدن سنگآهن چنار در رابطه با باطلههای این معدن بیان کرد: باطلههای سنگآهن این شرکت مانند باطلههای کارخانه کنسانتره نرم نبوده و سنگهای قواره دار هستند و قابلیت فرآوری ندارند. شعبانعلی تصریح کرد: برای باطلههای سنگآهن این شرکت حتی برای استفاده در راههای بین مزارع تصمیمگیری شد که به علت نامنظم بودن دانهبندی قابلیت لازم را نداشت و به ناچار باطلههای اینمعدن دپو میشوند.
وی با بیان اینکه تولیدات این معدن پس از دانهبندی به کارخانه کنسانتره شهرستان قروه ارسال میشود، افزود: اگر بخواهیم سنگآهن و ماده معدنی این معدن را به صورت مجزا به فروش برسانیم با توجه به وضعیت و عیار آن مشتریپسند نخواهد بود و اتفاقی که افتاده این است که بهرهبردار این معدن، معادن دیگری نیز در سایر شهرستانها دارد و بار این معدن را با بار سایر معادن خود مخلوط میکند و به عیار حداقلی و مورد نظر میرساند که دارای توجیه اقتصادی و کیفیت بالایی بوده است.
شعبانعلی با بیان اینکه این معدن در حال حاضر برای ۳۶ نفر اشتغال مستقیم ایجاد کرده و تمامی افراد مشغول در معدن اکثریت بومی شهرستان هستند، یادآور شد: در حال حاضر این معدن به عنوان مسوولیت اجتماعی خود فراتر از ۷ تا ۱۰درصد حقوق دولتی که صرف مصارف عمرانی میشود را پرداخت میکند ضمن اینکه علاوه بر بحث مسوولیت اجتماعی کمکهای دیگری نیز به محلهای مختلف دارد. وی با اشاره به مشکلات این معدن گفت: زمانی که زمینهای اینجا خریداری شده نقشه برداری وجود نداشته و سندهای این زمینها نسقی و سند مشاع بودهاند و حتی یک زمین را سه بار به شرکت فروختهاند، همه قولنامههای فعلی این زمینها با شرکت قولنامههای عادی است.
شعبانعلی گفت: برای دپو باطله باید مجوز بگیریم و برای مجوز بنا به گفته جهادکشاورزی نیاز به سند ثبتی است و باید از طریق دادگستری و اداره ثبت دادخواست الزام به تنظیم بدهیم، سندهای اینجا به نحوی مشاع و نسقی است و بین یک نفر و دو نفر نیست و هیچ یک سند ثبتی ندارند و اهالی یا افراد مدعی برای امضا نمیآیند.
وی خاطرنشان کرد: هم اکنون منابع طبیعی ادعا دارد که مالک خیلی از زمین هاست و اهالی نیز مالکیت این زمینها را با خود میدانند و میگویند باید بهای اجاره این زمینها را معدن به ما بدهد یا از ما خریداری کند. شعبانعلی همچنین بیان کرد: مشکلات با اهالی بومی همجوار با معدن و نیز بوروکراسی و کاغذ بازیهای اداری و اتلاف وقت در روند و گیرو دار پیچ و خم اداری و عدمحمایت از تولیدکننده و بهرهبردار را میتوان از دیگر مشکلات این معدن برشمرد.