انتظار تداوم رکوردشکنیهای فولاد هرمزگان در سال «مهار تورم و رشد تولید»
به گزارش چیلان در همین زمینه عطاالله معروفخانی، مدیرعامل فولاد هرمزگان، در پاسخ به سوالات به تشریح دستاوردهای شرکت در سال ۱۴۰۱ و برنامه فولاد هرمزگان برای سال جدید پرداخته است. ماحصل این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
به نظر شما صنعت فولاد در سال ۱۴۰۱ چه شرایطی داشت؟ در این سال شاهد چه تحولاتی در این صنعت بودیم؟
بهرغم چشماندازی که برای صنعت فولاد کشور در افق ۱۴۰۴ ترسیم شده است، شاهد این هستیم که این صنعت، علاوه بر چالشهایی که در حوزه زیرساختهایی نظیر حملونقل و تامین مواد اولیه با آن مواجه بوده است، در چند سال اخیر با چالش کمبود انرژی برق در فصل تابستان و گاز در فصل زمستان که همواره مزیتی برای این صنعت در کشور محسوب میشده، مواجه شده و متاسفانه این محدودیتها سال به سال بیشتر شده است. در سال ۱۴۰۱ نیز با توجه به گرمای بیش ازحد هوا، از اواخر بهار محدودیتهای شدید برق آغاز شد و تا اوایل شهریورماه ادامه داشت. در زمستان نیز سرمای شدید موجب کمبود گاز در صنایع فولادی کشور شد و به خالی ماندن بخش بزرگی از ظرفیتهای تولید منجر شد.
از سویی، صنعت فولاد در سال ۱۴۰۱ با توجه به تحولات داخلی و بینالمللی شرایط نسبتا دشواری را پشت سر گذاشت. اگرچه قیمت جهانی فولاد در ابتدای سال گذشته با توجه به جنگ روسیه و اوکراین افزایش یافت و این امر میتوانست فرصت خوبی برای صادرکنندگان این حوزه فراهم کند، اما شاهد این بودیم که برای صادرکنندگان فولاد عوارض صادراتی اعمال شد و تولیدکنندگان را با چالش مواجه کرد. با اینحال پس از اینکه عوارض صادراتی لغو شد، بازارهای جهانی روی دیگر خود را نشان داد و با کاهش شدید قیمتهای جهانی فولاد مواجه شدیم که بر صنعت فولاد کشور ما نیز اثرگذار بود. با این همه، هیچیک از این محدودیتها مانع عملکرد خیرهکننده فولاد هرمزگان نشد و ما هم در تولید و هم در فروش و صادرات توانستیم شاهد رشد و درخشش شرکت باشیم و ازجمله مصداقهای این رشد میتوان به ثبت رکوردهای تولید ماهانه و سالانه اشاره کرد.
کارکنان شرکت ثابت کردند در راه اعتلای نام کشور، موانع نه تنها تهدید نیست، بلکه فرصتی است برای دستیابی به موفقیتهای بیشتر؛ موانعی که مانند سکوی پرتاب، همکاران را برای تحقق اهداف همدلتر و منسجمتر ساخت.
خوشبختانه فولاد هرمزگان توانست رکورد تولید سالانه خود را با رکوردشکنیهای متعدد ماهانه و روزانه پس از دو سال بهبود بخشد. در این باره توضیح دهید.
با وجود همه محدودیتها و چالشها، در سال ۱۴۰۱ توانستیم با تلاش مضاعف همه همکاران در بخشهای مختلف، ۵ رکورد ماهانه تولید را به ثبت برسانیم که ۴ رکورد از شهریورماه تا آذرماه بهصورت پیدرپی به دست آمد. در ماههایی که با محدودیت برق یا گاز مواجه نشدیم، توانستیم بیشتر از ظرفیت اسمی ماهانه ۱۲۵هزار تنی خود یعنی بالغ بر ۱۵۰هزار تن تختال تولید کنیم که این میزان بیشترین تولید در میان فولادسازان کشور است. رکورد دیگر فولاد هرمزگان دستیابی بهسرعت ۶/ ۱ متر بر دقیقه ریختهگری تختال است که بهترین رکورد ریختهگری این محصول در کشور محسوب میشود. در نهایت موفق شدیم از ظرفیت اسمی عبور کنیم و با رکوردشکنی در تولید سالانه به میزان یکمیلیون و ۵۳۸هزار و ۲۹۳ تن، فصل نوینی از حیات شرکت فولاد هرمزگان را رقم بزنیم و به این ترتیب فولاد هرمزگان دومین تولیدکننده تختال در کشور پس از فولاد مبارکه لقب گرفت.
فولاد هرمزگان چگونه به این رکوردها دست پیدا کرد؟
آنچه به یک واحد تولیدی قدرت میدهد، هماهنگی و همکاری نزدیک میان تمام واحدهای سازمانی است. زمانی که تکتک کارکنان همدل و همسو با اهداف و برنامههای سازمان با وظایف خود آشنا باشند و به آن عمل کنند و در خدمت کار تیمی باشند، در موفقیت بنگاه اقتصادی تردیدی وجود نخواهد داشت. در فولاد هرمزگان بهگونهای این هماهنگی ایجاد شده که واحدهای سازمانی بهصورت تنگاتنگ با یکدیگر در ارتباط هستند. به این موارد باید حمایتهای شرکت مادر یعنی گروه فولاد مبارکه و مدیرعامل این شرکت از فولاد هرمزگان و اقدامات آن بهویژه در زمینه تامین مواد اولیه، فروش و طرحهای توسعه را اضافه کرد.
با توجه به فرمایش مقام معظم رهبری و انتخاب شعار سال «تولید؛ دانشبنیان؛ اشتغالآفرین» از سوی ایشان، فولاد هرمزگان عزم خود را برای تحقق این شعار جزم کرد و در این مسیر استفاده از دانش بومی را در همه ابعاد تولید سرلوحه کار خود قرار داد. افزایش تولید و رکوردشکنیهای پیاپی در شرکت نشان میدهد برنامه و استراتژی دانشی صحیحی اتخاذ کردهایم. یکی از مهمترین اقداماتی که در این خصوص صورت دادیم، توجه به طرحهایی بود که موجبات افزایش تولید و بهرهوری بیشتر را فراهم میآورند. بهطور مثال، برنامهریزی و آمادهبهکاری تجهیزات در خطوط تولید، تامین مواد اولیه باکیفیت و بهموقع، افزایش عمق کوره که سبب کاهش شدید تعمیرات گرم نسوز کوره یا همان کفسازی و بانکسازی شده و بهبود پارامترهای تولیدی همچون کاهش زمان Power on، کاهش شارژ فلزی، افزایش راندمان، کاهش نرخ مصرف الکترود و کاهش نرخ مصرف نسوز ازجمله عوامل موثر بر کسب رکوردهای اخیر بودهاند. به این موارد باید پیشنهاد «فرآوری گرم سرباره کورههای قوس الکتریکی فولاد هرمزگان» را نیز اضافه کرد که یکی از خلاقیتهای کمنظیر کارکنان و کارشناسان فولاد هرمزگان به شمار میرود و در بهبود تولید و ثبت رکوردها اهمیت زیادی داشت.
صنعت فولاد سال پرنوسانی را در ۱۴۰۱ پشت سر گذاشت. فولاد هرمزگان از منظر فروش یا صادرات چه عملکردی داشت؟
مشکلات بازارهای جهانی بهویژه کاهش قیمت و تحریمها باعث نشدند فولاد هرمزگان از بازار پا پس بکشد و وجود این مشکلات در واقع عزم شرکت را بر فروش بیشتر محصول در بازار داخلی و بازارهای صادراتی جزم کرد؛ بهطوری که با وجود همه محدودیتها، در سال ۱۴۰۱ موفق شدیم یکمیلیون و ۵۵۱هزار تن تختال را بهعنوان محصول نهایی در بازارهای داخلی و صادراتی به فروش برسانیم که ۸۳۵هزار تن از آن در بازار داخلی فروخته و ۷۱۵هزار تن دیگر به بازارهای جهانی صادر شد. قابلتوجه است که میزان فروش کلی شرکت نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۹ درصدی را نشان میدهد.