توسط هلدینگ سرمایهگذاری مس سرچشمه انجام گرفت
ساخت کارخانه فلوتاسیون در ۳۶ ماه رکوردی جهانی است
راهبرد هلدینگ سرمایهگذاری مس سرچشمه در انجام پروژههای EPC چیست؟
ارائه خدمات تخصصی در توسعه زنجیره ارزش صنعت مس با استفاده از توان ایجاد شده در هلدینگ سرمایهگذاری مس سرچشمه و شرکتهای زیرمجموعه، راهبرد این مجموعه است.
کلیاتی درباره پروژه فلوتاسیون سرباره مس سرچشمه ارائه دهید؟
در صنعت مس استحصال کنسانتره از سرباره، به روش فلوتاسیون، برای نخستین بار توسط پروژه مذکور انجام پذیرفته است، بنابراین هلدینگ سرمایهگذاری مس سرچشمه در سال 1397 مبتنی بر پروژه تعریف شده از سوی شرکت ملی صنایع مس ایران، مسوولیت انجام EPC پروژه مذکور را عهدهدار شد.
درباره ابعاد مختلف نحوه اجرای پروژه مذکور توضیح دهید؟
ما معتقدیم درباره اجرای پروژههای EPC اصولا مهندسی، مهمترین رکن است. با توجه به اینکه در صنعت مس نخستینبار بود که از سرباره اقدام به استحصال کنسانتره میشد، مهندسی پایه توسط شرکت صاحب دانش فرآوری چینی انجام پذیرفت. همچنین با اتخاذ و اجرای سیاست بومیسازی و رسوب دانش مذکور، مهندسی تفصیلی توسط یکی از شرکتهای زیرمجموعه هلدینگ، (شرکت نیپک) انجام پذیرفته است. جهت تامین تجهیزات کلیدی پروژه فلوتاسیون، از شرکتی چینی استفاده شده است و بخشی از تجهیزات توسط سازندگان داخل کشور تامین شد. کلیه بالک متریال از شرکتهای داخلی تامین و در بخش اجرا از پیمانکاران داخلی و نیروهای بومی استفاده شد. در مجموع بر مبنای ارزش پروژه، در طراحی و اجرای فلوتاسیون سرباره مس در مجتمع مس سرچشمه رفسنجان، 50 درصد از ظرفیت بینالمللی و 50 درصد از ظرفیتهای داخلی استفاده شده است.
یکی از کلیدیترین دغدغهها در کشور، مساله اشتغال است. در حین اجرای این پروژه چه میزان اشتغال ایجاد شده است؟
هلدینگ سرمایهگذاری مس سرچشمه در این خصوص سه سیاست کلیدی را همزمان جاری کرده است:
1- استفاده از نیروهای متخصص بومی بهصورت مستقیم
2- استفاده از پیمانکاران اجرایی محلی و بومی
3- استفاده از ظرفیتهای استان کرمان تا سرحد امکان.
بر اساس همین سیاست، با توجه به نیاز پروژه در مقاطع مختلف زمانی پروژه (هیستوگرام نیروی انسانی پروژه) بهصورت میانگین 140 نفر ماهانه از نیروهای بومی بهصورت مستقیم و میانگین 160 تا 200 نفر ماهانه توسط پیمانکاران جزء به صورت غیر مستقیم، در اجرای پروژه به کار گرفته شده است.
مدت زمان اجرای پروژه فلوتاسیون چند ماه بود؟
مذاکرات از نیمه دوم سال 1397 آغاز شد، اما شروع پروژه مذکور از تیر ماه سال 1398 است. به لطف خداوند و حمایت کارفرمای محترم، پروژه مذکور طی 38 ماه به بهرهبرداری آزمایشی رسیده و در این تاریخ که این مصاحبه انجام میشود حدود دو ماه از بهرهبرداری آزمایشی سپری شده است.توجه داشته باشید که استاندارد بینالمللی اجرای پروژههای فلوتاسیون با این ظرفیت، 36 ماه است. بنابراین اجرای پروژه فلوتاسیون سرباره مس در مجتمع مس سرچشمه رفسنجان را با وجود شیوع ویروس کرونا باید به نوعی ثبت رکورد برای هلدینگ سرمایهگذاری مس سرچشمه در اجرای پروژههای تغلیظ به حساب آورد.
درباره ظرفیت و کیفیت محصول خروجی کارخانه فلوتاسیون سرباره توضیح میدهید.
ظرفیت طراحی فید روزانه سرباره 4هزار تن است که سالانه یک میلیون و320هزار تن ظرفیت ورودی دارد و ظرفیت کنسانتره خروجی 70هزار تن کنسانتره است. سه عامل کلیدی در کارخانههای تغلیظ دارای اهمیت است:
عیار ماده ورودی
عیار کنسانتره خروجی
و میزان ریکاوری.
به لطف خداوند متعال و زحمات همکاران محترم در دوره بهرهبرداری آزمایشی عیار کنسانتره به 45 درصد و ریکاوری 73 درصدی رسیده است. انشاءالله تا پایان دوره بهرهبرداری آزمایشی به شرایط بهتری خواهیم رسید.
در پایان اگر نکتهای هست، بگویید.
امید است با توجه به توانمندیهای ایجاد شده طی انجام پروژه مذکور در هلدینگ سرمایهگذاری مس سرچشمه، بتوانیم بازوی توانمند اجرایی کارفرمای محترم در انجام دیگر پروژههایEPC باشیم و نکته کلیدی و قابل توجه آن است که هلدینگ سرمایهگذاری مس سرچشمه بومیسازی اجرای پروژههای تغلیظ را سرلوحه کار خود قرار داده است. هلدینگ سرمایهگذاری مس سرچشمه در حال اجرای دو پروژه تغلیظ دیگر است.