برگشت دلار از مسیر صعودی

روز گذشته، قیمت دلار در بازار غیررسمی به‌صورت هیجانی رشد کرد، ولی به گفته فعالان، مداخله بازارساز، بهای این ارز را به سرعت در مسیر کاهشی قرار داد. براساس اظهارات فعالان، هیجان ابتدای روز بازار ارز غیررسمی به اندازه‌ای بود که در مقطعی دلار به مرز ۶ هزار و ۹۰۰ تومان رسید. با این حال، از حدود ساعت یک بعدازظهر به یکباره کاهش شدیدی در قیمت‌ها رخ داد و بهای این ارز تا مرز ۶ هزار و ۴۰۰ تومان عقب‌نشینی کرد. به گفته یکی از بازیگران باتجربه بازار، فضای معاملات در بازار غیررسمی چندان شفاف نبود و در چنین فضایی، قیمت در برخی موارد بدون پشتوانه خاصی افزایش پیدا کرد. کم پشتوانه بودن قیمت‌ها از نظر فعالان آن هنگام مشخص‌تر شد که عرضه ارز توسط بازیگران بازارساز موجب افت حدودا ۵۰۰ تومانی قیمت‌ها شد. به گفته برخی بازیگران، با نزدیک شدن قیمت‌ها به مرز ۷ هزار تومانی، عرضه ارز در بازار شدت گرفت. این موضوع موجب شد که ارزش دلار در بازارهای مرزی نیز با افت زیادی مواجه شود. به عنوان مثال، روز یکشنبه قیمت دلار در هرات افغانستان به بالای ۶ هزار و ۷۰۰ تومان رفت ولی در ساعات انتهایی روز حتی قیمت‌هایی در کانال ۶ هزار و ۳۰۰ تومان به ثبت رسید. به گفته یکی از بازیگران باتجربه بازار، قیمت دلار در سلیمانیه عراق نیز در ابتدای روز تا مرز ۶ هزار و ۸۰۰ تومان بالا رفت ولی در ساعات پایانی معاملات، بهای این ارز در این شهر مرزی تا ۶ هزار و ۴۰۰ تومان عقبگرد کرد. مداخله بازارساز حتی بر قیمت حواله درهم اثر داشت و آن را از کانال هزار و ۸۰۰ تومان خارج کرد.

اصلاح قیمت سکه

به گفته تعدادی از فعالان، در دومین روز هفته، سکه تمام بهار آزادی در مقطعی حتی از مرز ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان عبور کرد، ولی پس از ساعت یک بعدازظهر قیمت راه نزولی را در پیش گرفت و تا قیمت ۲ میلیون و ۲۰ هزار تومان عقب‌نشینی کرد. این قیمت ۷۰ هزار تومان پایین‌تر از روز شنبه بود. سکه در اولین روز هفته با افزایش ۱۳۰ هزار تومانی مرز ۲ میلیونی را شکسته و به قیمت ۲ میلیون و ۹۰ هزار تومان رسیده بود. به گفته فعالان، اعلام خبر احتمال عرضه سکه‌های پیش‌فروش یک هفته زودتر از موعد تحویل در تغییر مسیر فضای بازار نقدی اثرگذار بود. به گزارش خبرگزاری «ایبنا»، روز گذشته رئیس‌کل بانک مرکزی در حاشیه جلسه ستاد اقتصادی دولت با بیان اینکه ۱۲ روز دیگر تعهد تحویل سکه‌های پیش فروش است، اظهار کرد: براساس برنامه ریزی‌ها یک هفته زودتر سکه‌های پیش فروش تحویل می‌شود. حدود یک میلیون سکه در سررسید یک ماهه پیش فروش شده است و ورود آنها به بازار می‌تواند قیمت‌ها را با کاهش مواجه کند. برخی فعالان عنوان کردند، این خبر(ورود زودتر سکه‌های پیش‌فروش) در تغییر موقعیت معامله‌گران تاثیر داشت. همراه با برگشت قیمت سکه در معاملات نقدی، بهای آن در معاملات آتی نیز کاهشی شد. به گفته بازیگران سکه، در مقطعی حتی قیمت نقدی سکه با قیمت سکه تحویل دی‌ماه برابر شد. این اتفاق در شرایطی صورت گرفت که معامله‌گران در روزهای اخیر بیشتر تمایل به خرید داشتند. عده‌ای باور دارند، نزدیک شدن قیمت‌های آتی و نقدی می‌تواند سیگنال جدیدی را به بازارها ارسال کند. از نظر این عده، وقتی افزایش قیمت سکه تا مرز ۲ میلیونی اثر افزایشی زیادی در معاملات آتی نداشته است، می‌تواند نشانگر آن باشد که معامله‌گران هنوز نسبت به ادامه افزایش قیمت‌های دی‌ماه اطمینان بالایی ندارند. گروه دیگری بازگشت قیمت دلار از نزدیک مرز ۶ هزار و ۹۰۰ تومانی را عامل کاهش قیمت سکه دانستند. البته این نکته را نیز نباید از نظر دور داشت که افزایش شدید قیمت‌ها در ابتدای بازار روز یکشنبه اثر چندان زیادی در معاملات سکه نگذاشته بود.

ضرر خریداران هیجانی

براساس اظهارات برخی فعالان، در ساعات ابتدایی روز یکشنبه دلار  در بازار غیررسمی با سرعت زیادی در مسیر افزایشی گام برمی‌داشت، ولی از اواسط روز، موج هیجان فروکش کرد تا قیمت‌ها در مسیر اصلاحی قرار بگیرند. در این شرایط، برخی از مردم عادی روز یکشنبه تلاش می‌کردند از دلالان اقدام به تهیه ارز کنند؛ اشتیاق این عده که به‌دلیل شکست چند مرز مقاومتی ایجاد شده بود، انگیزه دلالان را برای فروش دلار با قیمت‌های بسیار بالا افزایش داده بود. به‌عنوان مثال، روز یکشنبه دلالان به برخی از متقاضیان، دلار را با قیمت ۷ هزار تومان فروختند؛ این در حالی بود که به سرعت قیمت در مسیر کاهشی قرار گرفت و در کمتر از دو ساعت تا مرز ۶ هزار و ۴۰۰ تومان عقب نشست. موضوعی که خریداران هیجانی را با ضرری ۶۰۰ تومانی به ازای هر دلار مواجه می‌کرد. البته به این نکته نیز باید اشاره کرد که اختلاف خرید و فروش‌ها در بازار بالا رفته است و دلالان معمولا ۲۰۰ تومان کمتر از قیمت بازار،  ارز را از مردم می‌خرند. در این شرایط، با توجه به رفت و برگشت‌های شدید در بازار غیررسمی، ممنوعیت خرید و فروش در بازار و جریمه‌های سنگین متعاقب آن می‌توان گفت که معاملات ارزی با ریسک‌های زیادی همراه است.

دلایل ورود خریداران به بازار

به گفته یکی از بازیگران ارزی، ابهامات متعدد در چشم‌انداز اقتصادی موجب می‌شود که برخی افراد به بازار ارز و سکه مراجعه کنند. از نظر وی، در‌صورتی‌که فضای سیاسی و انتظاری تغییر کند، قیمت‌ها می‌توانند با افت زیادی مواجه شوند. این در حالی است که برخی دیگر انتظار دارند، در‌صورتی‌که ترامپ از برجام خارج شود، در کوتاه‌مدت جو روانی قیمت‌ها را بالاتر ببرد؛ ولی در میان‌مدت احتمال تعدیل قیمت‌ها وجود خواهد داشت. از نظر عده دیگری، بازار در چند ماه اخیر واکنش‌های متعددی نسبت به اثرات روانی تصمیم ترامپ در مورد عدم تمدید تعلیق تحریم‌های هسته‌ای داشته است؛ به باور این عده، ممکن است کم‌کم بازار تاثیرپذیری خود از چنین اخباری را کاهش دهد. در چنین وضعیتی اخبار جدید فضای انتظاری معاملات را تحت‌تاثیر قرار خواهند داد. از نظر فعالان، تا زمانی که ایران بتواند نفت را صادر و درآمدهای ارزی آن را دریافت کند، قادر خواهد بود در برابر شوک‌های ارزی تا حد زیادی از خود مقاومت نشان دهد. این در حالی است که عده دیگری باور دارند، قیمت‌های کنونی از سطوح مقاومتی زیادی عبور کرده‌اند و این موضوع می‌تواند خریداران جدید زیادی را وارد بازار کند. از نظر آنها تا موج‌های افزایشی در نمودارهای تکنیکال اصلاح نشوند، قیمت توان صعود بیشتر را خواهد داشت.

عامل دیگری که در نوسانات قیمتی ماه‌های اخیر اثرگذار بود، به رشد نرخ حواله درهم بازمی‌گشت. روز گذشته نیز در مقطعی قیمت حواله درهم به محدوده هزار و ۸۷۰ تومان رسید. با این حال در ادامه روز این ارز نیز مسیر اصلاحی را در پیش گرفت و با خروج از مرز هزار و ۸۰۰ تومان به میانه‌های کانال هزار و ۷۰۰ تومان عقبگرد کرد. به گفته فعالان، نرخ حواله درهم یکی از مهم‌ترین متغیرهایی است که در بازار  از سوی معامله‌گران داخلی رصد می‌شود.

به نظر می‌رسد، وجود شرکت‌های متعدد ایرانی در دبی و حجم زیاد جابه‌جایی‌های ارزی عامل مهمی است که اهمیت نرخ حواله درهم در بازار داخلی را بالا می‌برد. با توجه به اینکه نرخ برابری دلار به درهم نسبت ثابت۶۷/ ۳ را همواره حفظ می‌کند، معامله‌گران داخلی با توجه به نرخ حواله درهم به ریال، ارزش دلار را در برابر ریال محاسبه می‌کنند که ارزش انتظاری زیادی در بازار داخلی دارد. در مقاطعی از روز گذشته ارزش دلار براساس نرخ درهم در بازار داخلی به حدود ۶ هزار و ۸۹۰ تومان می‌رسید. با این حال، از نظر فعالان، مداخله روز گذشته بانک مرکزی عامل مهمی بود که زمینه‌ساز اصلاح بیشتر قیمت‌های بازار شد و همین موضوع نیز قیمت درهم را یک کانال پایین‌تر برد.

 

اعداد طلایی پیش‌فروش سکه