«پایش تحولات تجارتجهانی» نشانداد
تکاپوی ترکیه برای تقویت موقعیت ژئواکونومیک
بیم تسلط چین بر بازار خودروهای برقی، اروپا را واداشته تا با هدف مبارزه با قیمتهایی که بهطور مصنوعی و با کمکهای هنگفت دولت چین پایین نگه داشتهشده، طرح تحقیقات ضدیارانهای از چین را پیش ببرد. ایتالیا نیز با وجود تاکید بر حفظ روابط دوستانه خود با چین، اعلام کرد که از طرح کمربند و جادهاین کشور خارج خواهد شد. علاوهبر این دوازدهمین بسته تحریمهای اروپایی نیز با تمرکز بر جلوگیری از دسترسی روسیه به کالاهای تحریمشده از طریق کشورهای ثالث، روی میز کار اتحادیه اروپا قرار دارد تا مواضع عمدتا مناقشهبرانگیز این اتحادیه در قبال چین و روسیه تکمیلشود.
در سطح منطقه، ترکیه پرچمدار تحولات اخیر بودهاست. بهبود مستمر روابط میان این کشور با قطر سببشده تا دورنمای گذشتن حجم سرمایهگذاری قطر در ترکیه از سقف کنونی ۱۰میلیارد دلار، بسیار نزدیک باشد. ترکیه در ادامه مسیر اصلاحات اقتصادی و با کمک تسهیلات دریافتی از بانک جهانی، در پی احیای ثبات اقتصادی و رفع آسیبهای ناشی از تورم حاکم بر اقتصاد است. جلب موافقت غول چینی تجارت الکترونیک، شرکت علیبابا، برای سرمایهگذاری ۲میلیارد دلاری در ترکیه، ایجاد کریدورهای تجاری و استقبال از پروژه جاده توسعه عراق و نیز همراستایی با چین در مخالفت با کریدور اقتصادی هند - خاورمیانه - اروپا که ترکیه در آن حضور ندارد، ازجمله اقدامات این کشور در راستای تقویت موقعیت ژئواکونومیک و بهبود شرایط اقتصادی است. در سوی دیگر، عربستان و امارات همچنان در رقابتی تنگاتنگ در تکاپو برای توسعه هرچه بیشتر هستند.
هر دو کشور، با هدف تنوعبخشی به ذخایر ارزی، ورود به حوزههای پر ریسکتر و با درآمد بالاتر و نیز افزایش سرمایهگذاری خارجی، اقدام بهفروش بخشی از اوراق خزانه ایالاتمتحده خود کردهاند. عربستان در جریان اجلاس سرمایهگذاری با کشور هند، بیش از ۵۰ توافقنامه و یادداشت همکاری با این کشور به امضا رسانده است. این کشور مذاکراتی را نیز با آمریکا در پیشگرفته تا با سرمایهگذاری مشترک در معادن آفریقا، گامی در راستای تضمین امنیت عرضه فلزات حیاتی برداشتهباشد که این روزها محل مناقشات سنگین میان چین و آمریکا است. مشارکت امارات در پلتفرمهای ایجادشده بهمنظور رفع مشکلات زیرساختی قاره آفریقا و تسریع در توسعه پروژههای انرژی پاک در این قاره، بهموازات افتتاح اولین دفتر خارجی بانک سرمایهگذاری زیرساخت آسیایی در ابوظبی، نشان از اراده راسخ این کشور در دستیابی به توسعهپایدار دارد.