مصطفی پورکاظم‌شایسته در گفت‌‌‌‌‌‌‌‌وگو با «ایرنا» در رابطه با برنامه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و سایر دستگاه‌های متولی برای مقابله با قاچاق، اظهار کرد: یکی از مراحل مهمی که باید در زمینه مقابله با قاچاق موردتوجه قرار گیرد، مبارزه با کالای قاچاق در سطح عرضه است؛ به این صورت که با توجه به مشکلات قاچاق و خروج کالاهای اساسی مانند روغن، آرد، گندم و غیره اقدامات لازم در این رابطه ابتدا از سمت مرزها شروع و بعد به محل‌‌‌‌‌‌‌‌های بازرسی مرزها رسید ‌و به همین ترتیب بر اساس اطلاعات سامانه جامع انبارها محل‌‌‌‌‌‌‌‌های دپو و انبارها کالاهای قاچاق شناسایی و پاک‌‌‌‌‌‌‌‌سازی می‌شود.

مقابله جدی با قاچاق در سطح عرضه

وی افزود: باید بخشی از علت افزایش قاچاق را در سطح عرضه و توزیع کالای قاچاق در بازار پیگیری کرد؛ به همین دلیل ناامن کردن و بالا‌بردن ریسک قاچاق می‌تواند تاثیر مهمی بر کاهش حجم ورودی قاچاق داشته باشد، متاسفانه در گذشته اقدامات لازم در سطح عرضه به‌‌‌‌‌‌‌‌صورت پراکنده انجام ‌‌‌‌‌‌‌‌می‌شد.

معاون حقوقی و امور مقابله ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: برای ۵ گروه کالایی لوازم‌‌‌‌‌‌‌‌خانگی، قطعات یدکی، پوشاک، مواد دخانی و لوازم‌‌‌‌‌‌‌‌آرایشی و بهداشتی که مهم‌ترین کالاها ازنظر قاچاق ورودی هستند، به‌‌‌‌‌‌‌‌اضافه کالاهای قاچاق خروجی که مربوط به کالاهای اساسی و مایحتاج مردم است، هدف‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری صورت‌گرفته است.

شایسته با اشاره به عزم جدی دولت برای برخورد با قاچاق کالا ادامه داد: این برخوردها در سطح پیشگیری توسط وزارت صمت، وزارت جهادکشاورزی و در بخش مقابله توسط دستگاه‌های متولی برخورد با قاچاق مانند فرماندهی انتظامی جمهوری‌اسلامی پیگیری خواهد شد؛ البته بر اساس ماده ۱۳ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، موارد لازم درخصوص شناسه کالا و کد رهگیری به اطلاع اصناف و دیگر فعالان اقتصادی رسانده شده است.

وی بیان کرد: همچنین به دلیل تنوع کالایی موجود در حوزه لوازم‌‌‌‌‌‌‌‌یدکی خودرو، طرح برخورد در این بخش با دو کالای باتری و کمک‌‌‌‌‌‌‌‌فنر طبق مصوبه وزارت صمت و سازمان حمایت و همراهی اصناف شروع شده است؛ در حال‌حاضر با کمک تیم‌‌‌‌‌‌‌‌های عملیاتی که در بازار حضور دارند در فاز جمع‌‌‌‌‌‌‌‌آوری کالا و برخورد با عرضه‌‌‌‌‌‌‌‌کنندگان کالاهای قاچاق هستیم.

لازم‌الاجرا بودن مصوبات ستاد

معاون امور مقابله ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در پاسخ به این پرسش که اگر بعضی از دستگاه‌‌‌‌‌‌‌‌ها وظایف خود را در برخورد با قاچاق به‌‌‌‌‌‌‌‌درستی انجام ندهند، فرآیند نظارت و گزارش‌دهی چگونه خواهد بود، گفت: در ابلاغ قانون جدید به‌‌‌‌‌‌‌‌صراحت گفته شده که مصوبات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز برای دستگاه‌های اجرایی ذیل دولت و حتی برای برخی از نهادها در حوزه‌‌‌‌‌‌‌‌های انتظامی و عملیاتی لازم‌‌‌‌‌‌‌‌الاجرا است و عدم‌اجرای آن با برخورد کیفری همراه است.

شایسته اضافه کرد: مساله ناهماهنگی سایر دستگاه‌‌‌‌‌‌‌‌ها با ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در برخی موارد وجود داشته است و دلیل آن‌‌‌‌‌‌‌‌هم کمبود نیرو برای اختصاص به این موضوع بود، چراکه دستگاه‌های متولی، از نیروهای خود در سایر قسمت‌‌‌‌‌‌‌‌ها استفاده می‌کنند و به همین خاطر برای مقابله با قاچاق کالا در سطح عرضه مساله داشتند.

وی تاکید کرد: مطابق با جلسه‌‌‌‌‌‌‌‌ای که اخیرا در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز برگزار شده است، هماهنگی‌‌‌‌‌‌‌‌های لازم صورت‌گرفته و برخوردها در سطح عرضه انجام خواهد شد.

مقابله مستمر در سطح عرضه

معاون حقوقی و امور مقابله ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اظهار کرد: برنامه‌‌‌‌‌‌‌‌هایی جهت مقابله در سطح عرضه به‌‌‌‌‌‌‌‌صورت پیاپی و بدون توقف به مدت ۳‌ماه برای گروه کالایی مطرح‌‌‌‌‌‌‌‌شده وجود دارد تا آسیب‌‌‌‌‌‌‌‌های عملیاتی سطح عرضه را کاهش دهد؛ چراکه در غیر این‌صورت متخلفان اجناس قاچاق خود را به‌‌‌‌‌‌‌‌صورت موقت جمع‌‌‌‌‌‌‌‌آوری کرده و به امید متوقف‌شدن طرح دوباره کالاهای خود را به سطح عرضه برگردانده و تخلفات خود را ادامه می‌دهند.

عزم دولت در برخورد با کالاهای قاچاق

در عین حال، معاون وزیر صمت نیز در حاشیه دهمین جلسه ستاد مبارزه با کالاهای قاچاق و تقلبی، گفت: عزم دولت در مقابله با کالای قاچاق و تقلبی جدی است و اگر در جایی برخلاف این مسیر اقدام شود، ناچار به برخورد سلبی هستیم. به گزارش «شاتا» محمدمهدی برادران افزود: باوجود اینکه میل باطنی ما این است که با اطلاع‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رسانی و سیستم‌سازی، کارها انجام‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شده و نیاز به برخورد در سطح عرضه نباشد، اما هنوز حجم زیادی از کالای قاچاق و تقلبی را داریم که در این رابطه همکاری با مجموعه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های انتظامی به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ویژه نیروی انتظامی، صورت‌گرفته است.

وی بیان کرد: در روز جمعه با انبارهای مجموعه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایی که کالاهای قاچاق داشتند و از قبل رصد شده بودند برخورد شد و در یکی از این انبارها علاوه‌بر کالاهای قاچاق، کالاهای تقلبی در حوزه لوازم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌خانگی نیز وجود داشت که در آنجا کالاها را بازسازی و برندهای مختلف خارجی را روی کالا نصب می‌کردند‌ که این نشان می‌دهد متخلفان از هیچ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گونه تخلفی ابا ندارند و علاوه‌بر کالای قاچاق، کالای تقلبی و غیراستاندارد هم عرضه می‌کنند.

وی‌افزود: افرادی که اصرار به قانون‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شکنی و ارائه کالای قاچاق و تقلبی دارند بدانند که عزم دولت در مقابله با این مجموعه جدی است و ما در ستاد مبارزه با قاچاق کالا در وزارت صمت و با هماهنگی ستاد مبارزه با قاچاق کالای کشور به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌صورت مستمر آنها را رصد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنیم.

برادران یادآور شد: مردم نیز می‌توانند با خرید آگاهانه و گزارش مواردی که احساس می‌کنند تقلبی صورت‌ گرفته یا کالای قاچاق و غیراستانداردی عرضه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شده با گزارش موارد به تلفن ۱۲۴، به ما کمک کنند و همکاران ما در بازرسی صمت در تمامی استان‌ها به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌طور حتم رسیدگی کرده و در صورت لزوم مجموعه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های متخلف، پلمب خواهند شد.