کوچ سازنده اکباتان
پروژه اکباتان، پروژهای عظیم است که باید آن را بهنام رحمان گلزار ثبت کرد. او در دو مصاحبه مفصل با جمعهنامه «دنیایاقتصاد» تحت عناوین «نیمه پنهان اکباتان» مورخ ۶ دیماه سال ۹۷ و «سکانس دوم زندگی گلزار» مورخ ۵ دیماه ۱۳۹۸، به زیر و بم بهوجود آمدن سازهای عظیم بهنام «اکباتان» اشاره کرد و سوالات مخاطبان را نیز پاسخ داد. مرحوم گلزار در این گفتوگو عنوان کرده بود: «از همان موقع که زمین آنجا را دیدم این اسم در ذهنم تداعی شد. دولت در کار ما دخالتی نداشت و این ایده خودم بود. شهرک اکباتان را هفت سال قبل از انقلاب شروع کردم و چهل سالم بود. ساخت اکباتان بیش از ۵سال طول کشید. وقتی برای جمهوری اسلامی رای میگرفتند، مراسم رایگیری در اکباتان انجام شد؛ ولی وقتی از ایران آمدم، فاز دو را هنوز تحویل نداده بودیم و فاز سه هم نزدیک به اتمام بود.»
روایت مرحوم گلزار از پیدا کردن زمین اکباتان هم جالب است. او در اینباره گفته بود: «یک قطعه زمین را برای خودم آپارتمان چهار طبقه ساختم که هر طبقه دو واحد آپارتمان داشت. وقتی ساختمان در حال اتمام بود، یک روز مردی از ملاکهای بزرگ تهران به آنجا آمد و اصرار به خرید آپارتمانها داشت. فیالبداهه رقم یکمیلیون تومان را پیشنهاد داد که برای آن زمان رقم قابلتوجهی بود. من هم قبول کردم، اما او گفت: «۸۰۰ هزار تومان را نقدی میپردازم؛ ولی به جای ۲۰۰ هزار تومان یک تکه زمین دارم به متراژ ۱۰۰هزار مترمربع که به شما میدهم؛ آن زمین همینجایی بود که الان شهرک اکباتان ساخته شده است. وقتی زمین را دیدم یکدفعه فکر شهرسازی به ذهنم خطور کرد. منتها وقتی من آن زمین را خریدم، تمام اطراف آن خالی و زمینهای آزاد بود. برای اینکه صاحبان آن زمینها را پیدا کنم، تحقیق کردم. ۴۵۰ هزار مترمربع از زمینهای جلوی زمین من (۱۰۰ هزار متر)، مربوط به نظامالسلطنه مافی یکی از رجال قاجاریه بود که مقیم پاریس بود. نزد پیشکارش در ایران رفتیم تا اجازه فروش زمین به ما را از نظامالسلطنه بگیرد، اما نظامالسلطنه گفته بود که من باید حضوری با ایشان در پاریس صحبت کنم. وقتی قرار شد پیش نظامالسلطنه بروم، فقط ۵ میلیون تومان که حاصل شراکت با عباس مسفروش در اکباتان بود را نقدی داشتم. طرح اولیه شهرک اکباتان با دیدن خیابان AvenueFoch در ذهنم نشست که یکی از زیباترین خیابانهای پاریس بود که نظامالسلطنه در آنجا سکونت داشت. آن زمین را هم خریدم. این شد که ۱۰۰هزار مترمربع زمین را که از قبل داشتم و ۴۵۰هزار مترمربع زمین دیگر را هم خریدم. بعد از آن افکار شهرک اکباتان شروع به رشد کرد.»
مرحوم رحمان گلزار چندی پیش از انقلاب اسلامی به آمریکا مهاجرت کرد و یکبار هم در دولت مرحوم هاشمیرفسنجانی به ایران دعوت شد ولی همکاری آنها به سرانجام نرسید. او روزهای زیادی را در غربت گذراند و همواره با شنیدن نام ایران اشک از چشمانش سرازیر میشد. رحمان گلزار شبستری، سرمایهگذار و سازنده شهرک اکباتان تهران، روز گذشته در سن ۹۲ سالگی در فلوریدای آمریکا درگذشت.