به دنبال سیلابهای اخیر رخ داد
رکود و کاهش قیمت در بازار چوب
رکود و خواب بر بازار چوب سایه انداخته است و فعالان این صنعت، نقش سیلاب اخیر و آوردههای جنگلی ناشی از این حادثه را در رکود بازار موثر میدانند. اگرچه بهرهبرداری از جنگل با اجرای طرح تنفس سالهاست که تعطیل شده؛ اما این روزها میتوان برخی چوبهای ممنوعه را در سبد چوبفروشیها دید که سیلاب آن را از بالادست به پاییندست و حاشیه دریا و ساحل آورده است.
بررسی و پایش بازار چوب استانهای شمالی توسط خبرنگار «تحلیل بازار» طی هفتههای اخیر از کاهش محسوس قیمتها حکایت دارد و انبار دپوی کارخانهها و چوبفروشیها از چوبهای جنگلی و باغی که براثر سیلاب به پاییندست آورده، پر شده است و این مساله خرید و فروش را تاحدودی راکد
کرده است. کیوان متاجی از فعالان بازار چوب در مازندران که بیش از ۴۰سال در زمینه خرید و فروش چوب کار میکند، در گفتوگو با سایت بازار گفت: کاج، توسکا و صنوبر از مهمترین انواع چوب موجود در کارگاههای چوببری است که قیمت آن بعد از سیلاب اخیر افت محسوسی داشته است.
وی با بیان اینکه قیمت فروش چوب از نوع کاج در حالحاضر به ازای هر تن ۵/ ۳ تا چهارمیلیون تومان است، افزود: این نرخ به ازای هر اصله کتین با قطر ۱۵سانتیمتر به بالا و طول دو متر و ۲۰سانتیمتر محاسبه میشود.
کارخانهها خرید ندارند
وی با اشاره به اینکه قیمت چوب کاج در قبل از سیلاب بالاتر بوده است، افزود: علاوهبر این، تعطیلی کارخانههایی نظیر نشتارود و آمل در رکود بازار چوب موثر بوده است و اکنون فقط یک شرکت در ساری فعالیت میکند و برای خرید تمام محصولات توان ندارد.
متاجی با اظهار اینکه فروش چوب صنوبر قبلا بهازای هرتن ۵/ ۶میلیون تومان بود و اکنون به پنجمیلیون تومان کاهش یافته است، افزود: هیزم و سرشاخه صنوبر نیز بین ۵/ ۱ تا دومیلیونتومان به ازای هرتن خرید و فروش میشود.
این فعال بازار چوب با اظهار اینکه فروش چوبآلات جنگلی نظیر ملچ ممنوع است، ادامه داد: بیشتر چوبهایی که در منطقه خرید و فروش میشود از نوع صنوبر است که بهصورت چکی تا ۶میلیون تومان نیز بهفروش میرسد. وی توسکا را از دیگر انواع چوبآلات عرضهشده در بازار برشمرد و گفت: قیمت هرتن آن بین چهار تا ۶میلیونتومان است و بررسی و رصد بازار نشان میدهد که قیمت انواع چوب بین ۵/ ۱ تا دومیلیونتومان کاهش یافته است.
متاجی درباره کاهش و رکود بازار چوب گفت: سیلاب اخیر سبب ورود آوردههای چوب جنگلی و باغی به پاییندست شده است و کارخانههای چوب نه جایی برای دپو دارند و نه پولی برای خرید. وی با عنوان اینکه طی دو روز ۸۰۰تن چوب را جمع و دپو کردم، افزود: دیگر جا و انباری برای دپو ندارم و طی ۴۰سالاخیر این میزان دپو و جمعآوری بیسابقه بوده است.
وی یادآور شد: طی روزهای نخست بعد از سیلاب، فعالان بازار چوب اقدام به جمعآوری چوبهای آوردهشده در حاشیه رودخانهها و سواحل کردند و این مساله سببشده تا بازار خرید و فروش راکد شود. این فعال بازار چوب ضمن بیان اینکه قبلا چوب را از اردبیل و جاهای دیگر هم تهیه میکردیم، افزود: چوبهای تبریزی و صنوبر بیشتر از منطقه کجور تهیه میشود.
وی درباره کاربرد و استفاده چوب نیز گفت: کتینهای چوب که بیش از ۱۵سانتیمتر به بالا قطر دارند برای مصارف صنعتی و ساخت درب، پنجره و مبل استفاده میشود و کمتر از این سایز نیز روانه کارخانههای چوب و کاغذ و نئوپان میشود.
بازار چوب راکد است
متاجی بیشترین بازار فروش چوب را کارخانه صنایع چوب و کاغذ ذکر کرد و گفت: در حاضر کارخانههایی نظیر آمل، نشتارود، آرین، سینا و غیره خرید ندارند و این مساله سببشده تا بازار چوب در استان راکد شود و بیشتر نیاز خود را از آوردههای جنگلی ناشی از سیلاب تامین کردهاند.
وی گفت: در سیلاب اخیر شاهد آوردههای چوبی از نوع نمدار با قطر ۱۰۰ تا ۱۵۰سانتیمتر بودیم و ورود این آوردهها بر رونق بازار سایه انداخته است، درحالی که عرضه و برداشت این نوع چوب ممنوع و قاچاق است.
سیلاب باعث وفور انواع چوبآلات جنگلی و باغی ناشی از این حادثه شده است، بهاینترتیب تاحدودی در تامین مواداولیه کارخانههای استان تاثیرگذار بوده است زیرا فعالان صنایع چوب و کاغذ همواره از نبود مواداولیه و چوب موردنیاز در رنج بودند.