شماره روزنامه ۶۱۷۹
|

بازار از لنز دنیای اقتصاد؛

دنیای اقتصاد: با فرارسیدن روزهای سرد، انتخاب یک سیستم گرمایشی مناسب می‌تواند فضایی گرم و دلنشین برای خانه شما فراهم کند.

گزارش میدانی «دنیای‌اقتصاد» از بازار یلدا را بخوانید؛

دنیای اقتصاد: در حالی که دولت سقف قیمت آجیل را ۷۰۰ هزار تومان اعلام کرده، نگاهی به سایت‌های فروش خشکبار نشان می‌دهد که قیمت‌ها از یک میلیون تومان شروع می‌شود و همچنان در حال افزایش است.

    سه‌شنبه، ۲۷ آذر ۱۴۰۳
  • تامین‌کنندگان و واردکنندگان کالاهای آی‌تی و تلفن همراه از تبعات حذف ارز نیمایی می‌گویند؛

    چالش جدید ارزی بازار موبایل 

    یک فعال بازار تلفن همراه معتقد است که به دلیل تعلل بانک‌ها در فرآیندهای تامین ارز، تجار در صف تخصیص باقی ماند‌ه‌اند. این در حالی است که ریال بازرگانان از زمان ثبت درخواست آنها در بانک‌های عامل سامانه ارز توافقی بلوکه می‌شود و در نتیجه بانک‌ها از رسوب ریالی و ارزی سود می‌برند‌
  • مجموعه عوامل فشار تقاضای ارزی بررسی شد؛

    قطار دلار در ایستگاه جدید

    روند نرخ شاخص‌های ارزی در بازار روز گذشته نیز افزایشی بود. بررسی‌های به‌عمل آمده از معاملات ارزی گویای آن است که در چند هفته اخیر عمدتا سمت و سوی شاخص‌ها مثبت بوده است. علل عمده این رشد قیمت‌ها را می‌توان در سیاست‌های پولی انبساطی، ریسک‌های مرتبط با حضور ترامپ و ریسک‌های منطقه‌ای جست‌وجو کرد.
  • اقتصاددانان راهکارهای برون‌رفت از بحران را تشریح کردند

    دو راهی بزرگ اقتصاد ایران

    ایران در حال حاضر در یک دوراهی بزرگ قرار دارد. کشور باید تصمیم بگیرد که آیا به سمت صنعتی شدن و رشد اقتصادی بر اساس نوآوری و تجاری‌سازی اختراعات حرکت خواهد کرد یا اینکه همچنان به سیاست‌های قبلی خود در زمینه واردات و وابستگی به منابع نفتی ادامه می‌دهد؟ این انتخاب می‌تواند سرنوشت اقتصادی کشور را تعیین کند. طبیعی است که راهکار اول باعث بهبود وضعیت اقتصادی خواهد شد؛ اما راهکار دوم بحران را تشدید می‌کند. در همایش چالش‌های صنعتی شدن ایران که روز یکشنبه به میزبانی گروه رسانه‌ای دنیای‌اقتصاد برگزار شد، در یک پنل‌ تخصصی به موضوع «چالش‌های صنعتی شدن ایران، از حکمرانی اقتصادی تا تحولات جهانی» پرداخته شد.
  • آیا نرخ بهره آمریکا در دسامبر کاهش می‌یابد؟

    تقابل فدرال‌رزرو و تورم ترامپی

    تورم آمریکا در بازه‌ای بین دو تا سه درصد قرار دارد؛ اما اگر این نرخ در سطح سه درصد ثابت بماند، کاهش نرخ بهره از سوی فدرال‌رزرو به تعویق می‌افتد و ممکن است به درگیری بانک مرکزی با ترامپ ختم شود. کارشناسان احتمال می‌دهند که فدرال رزرو در روز ۱۷ و ۱۸ دسامبر نرخ بهره را کاهش دهد. با این حال، عدم قطعیت زیادی در پیش‌بینی‌ها وجود دارد.
  • ۵۰.۶میلیارد دلار ارز واردات تامین شد

    از اول فروردین ماه تا ۲۶ آذر ماه امسال ۵۰ میلیارد و ۶۰۸ میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و خدمات تامین شده است. به گزارش بانک مرکزی، در این مدت برای کالاهای اساسی و دارو ۱۰ میلیارد و ۵۹۰ میلیون دلار، برای کالاهای تجاری مبلغ ۳۸ میلیارد و ۹۸۰ میلیون دلار و برای خدمات یک میلیارد و ۳۸ میلیون دلار تامین ارز صورت گرفته است. همچنین حجم معاملات انجام شده در سامانه ارز تجاری از ابتدای فعالیت تا ۲۵ آذر به ترتیب ۳۶۳ میلیون درهم، ۶۱ میلیون دلار، ۱۰ میلیون یوآن و ۱.۱ میلیون یورو بوده است.
  • تخصیص حدود ۱۱هزار سکه در حراج شماره ۴۸

    مرکز مبادله ایران: چهل‌وهشتمین حراج سکه طلا با تخصیص ۱۰هزار و ۷۹۲قطعه انواع سکه طلا ضرب۱۴۰۳ به پایان رسید. چهل‌وهشتمین حراج سکه طلا که روز دوشنبه ۲۶آذر‌ماه۱۴۰۳ برگزار شد و از مجموع ۹۲۷۶ قطعه تمام سکه ثبت سفارش‌شده، ۶۳۷۶ قطعه با میانگین قیمت ۵۳میلیون و ۳۰هزار تومان به متقاضیان تخصیص داده شد؛ این آمار گویای تخصیص ۶۹ درصدی به متقاضیان است.
  • وضعیت فعالیت کارخانه‌ها در ژاپن

    بررسی‌های تجاری نشان داد که فعالیت کارخانه ژاپن برای ششمین ماه متوالی به دلیل تقاضای ضعیف کاهش یافت، در حالی که بخش خدمات در ماه دسامبر افزایش یافت. شاخص مدیران خرید بخش تولیدی ژاپن با سرعت کمتری از ۴۹ در ماه نوامبر به ۴۹.۵ در دسامبر رسید. این شاخص از ژوئن زیر آستانه ۵۰ باقی مانده است که انبساط را از انقباض جدا می‌کند. اسامه بهاتی، اقتصاددان در S&P Global Market Intelligence گفت، روندهای متفاوت همچنان در تقاضا مشاهده می‌شد، به‌طوری که شرکت‌های خدماتی بیشترین افزایش را در کسب‌وکارهای جدید در چهار ماه گذشته داشتند، در حالی که تولیدکنندگان کالا شاهد کاهش شدیدتر سفارش‌ها بودند.
  • می‌خواهند جریان اطلاع‌رسانی را به خاطر نبود برق و گاز متوقف کنند؟

    قطع خبررسانی بخاطر ناترازی؟

    به دنبال ناترازی‌های انرژی در کشور به تازگی شاهد هشدارهایی برای قطع گاز و برق رسانه‌ها هستیم. این در حالی است که با توجه به نقش انکارناپذیر رسانه‌ها در کمک به دولت و حمایت از مردم در عصر بحران‌ کمبود انرژی، خاموش کردن چراغ اطلاع‌رسانی به نوعی پاس گل به تشدید ناترازی محسوب می‌شود.
  • میراث اقتصادی سنگین حکومت بشار اسد؛

    وضعیت ذخایر بانک مرکزی سوریه پس از اسد

    حکومت بشار اسد میراث اقتصادی سنگینی برای دولت‌های بعدی به ویژه دولت موقت به ریاست محمد البشیر که سه‌شنبه گذشته تشکیل شد، به جا گذاشت. به گزارش الجزیره، بانک مرکزی ستون فقرات اقتصاد سوریه است، زیرا ابزار‌‌‌ها و سیاست‌های پولی اساسی را کنترل می‌‌‌کند که تاثیر مستقیمی بر ثبات و توسعه اقتصادی در مرحله بعدی دارد و مسوولان آن وظایف مهمی را بر عهده دارند که به حمایت از پول ملی یا تنظیم بخش بانکی ختم نمی‌شود.
  • بانک مرکزی: اثر حذف ارز نیما بر تورم کم است

    دنیای‌اقتصاد: به گفته معاون اداره پایش بازار ارز بانک مرکزی، جایگزینی ارز توافقی با ارز نیما اثر محدودی بر تورم دارد.
  • هشدار خاندوزی درباره صعود نرخ تورم

    بازار: وزیر سابق اقتصاد هشدار داد سامانه توافقی ارز اگر با کنترل نرخ ارز غیر رسمی همراه نشود به موتور خلق تورم شتاب خواهد بخشید. سیداحسان خاندوزی، وزیر سابق اقتصاد با اشاره به حذف نیما و راه‌اندازی سامانه ارز توافقی در یادداشتی نوشت: حرکت از سامانه نیما به بازار توافقی اقدام درستی است اگر و فقط اگر برنامه جدی برای «کنترل نرخ حاشیه بازار ارز» وجود داشته باشد. او تصریح کرد: در غیر این صورت به موتور خلق تورم شتاب خواهد بخشید. همزمان با حذف سامانه نیما و جهش نرخ رسمی ارز از حدود ۵۵هزار تومان به حدود ۶۰هزار تومان، نرخ ارز در بازار غیر رسمی به بیش از ۷۵هزار تومان رسید.
  • اتحادیه اروپا: لغو تحریم‌های سوریه زود است

    بازار: مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به پیشنهادی از یک مقام سازمان ملل برای لغو تحریم‌ها علیه سوریه گفت که هنوز برای انجام این کار زود است. دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا بیان کرد که این بلوک قبل از اینکه حاکمان جدید این کشور اطمینان حاصل نکنند که اقلیت‌ها تحت آزار و اذیت قرار نمی‌گیرند و از حقوق زنان در داخل یک دولت واحد محافظت می‌شود، تحریم‌ها را لغو نخواهد کرد.
  • مخالفان رفع فیلترینگ از اتاق‌های در بسته بیرون بیایند

    روزنامه دولت روز گذشته گمانه‌زنی‌هایی در زمینه اقدام جدید دولت در راستای رفع فیلترینگ مطرح کرد. این روزنامه نوشت تصمیم‌گیری برای رفع فیلترینگ، احتمالا از شورای عالی فضای مجازی به جایی بازگردد که از ابتدا درباره آن تصمیم‌گیری شد، یعنی شورای عالی امنیت ملی. حالا اما مهاجری، فعال سیاسی اصولگرا در این باره اظهار کرده است: «رفع فیلترینگ نیاز به بررسی در شورای عالی امنیت ملی ندارد، رئیس‌جمهور می‌تواند تلفن را بردارد و به وزیر ارتباطات بگوید که کلید رفع فیلترینگ را بزن. بعد از آن اگر شورای عالی فضای مجازی مخالف بود، می‌تواند به دنبال رئیس‌جمهور باشد تا مجدد فیلترینگ اعمال شود. اینکه مسوولان در اتاق‌های در بسته باشند و در کشور جلوی کاسبی برخی از مردم عادی به خاطر فیلترینگ را بگیرند درست نیست.»
  • توصیه مدیر اینستاگرام به کاربران درباره تصاویر آنلاین

    مدیر اینستاگرام در یک رشته پست که در شبکه اجتماعی «تردز» ارسال کرد، نوشت: هوش مصنوعی محتوایی را تولید می‌کند که به راحتی با واقعیت اشتباه گرفته می‌شود. به همین دلیل، کاربران باید منبع را در نظر بگیرند و پلتفرم‌های شبکه اجتماعی باید در این زمینه کمک کنند.اینستاگرام
  • انگلیس در مقررات شبکه‌های اجتماعی تغییراتی می‌دهد

    رگولاتور انگلیس (آفکام)، نخستین دستورالعمل خود را برای قانون ایمنی آنلاین منتشر کرد. این قانون در سال ۲۰۲۳، برای کنترل مطالب غیرقانونی در پلتفرم‌های اینترنتی تصویب شد. در این دستورالعمل، آفکام اعلام کرد سرگرم برنامه‌ریزی اقدامات اضافی برای بهار آینده است که شامل پیشنهادهای جدیدی برای حذف مطالب مرتبط با سوءاستفاده از کودکان و تروریسم است. همچنین‌ پروتکل‌های واکنش به بحران برای رویدادهای اضطراری را معرفی خواهد کرد.
  • با نگاهی به مواجهه دنیا با رفتارهای مشابه بررسی شد

    قراردادهای انحصاری در اقتصاد دیجیتال ایران

    این روزها اقتصاد دیجیتال ایران درگیر بحث و نزاع بر سر قراردادهایی شده است که با شیوه‌های مختلف عرضه‌کنندگان کالا و خدمات را به همکاری با یک پلتفرم مسلط سوق داده و مانع از همکاری آنها با رقبا می‌شود. برای بررسی غیرقانونی بودن یا نبودن این قراردادها، بهتر است به‌مرور قوانین و تجربه دنیا در این زمینه پرداخت.
  • منتظر آی‌پد تاشوی غول‌پیکر اپل باشید!

    گزارش‌ها حاکی از آن است که شرکت اپل در تلاش است تا سال ۲۰۲۸ یک آی‌پد غول‌پیکر تاشو بسازد که به گفته مارک گورمن، افشاگر محصولات اپل، نمایشگری تقریبا ۲۰ اینچی خواهد داشت. گورمن می‌گوید این دستگاه نه تنها بسیار بزرگ خواهد بود، بلکه اپل همچنین در تلاش است تا آن را به گونه‌ای بسازد که وقتی باز می‌شود هیچ خط تایی قابل مشاهده نباشد و نمایشگر کاملا یکپارچه به نظر برسد.
    دوشنبه، ۲۶ آذر ۱۴۰۳
  • بازار از لنز دنیای اقتصاد؛

    قیمت جدید انواع محصولات گرمایشی متناسب با هر بودجه‌ای

    دنیای اقتصاد: با فرارسیدن روزهای سرد، انتخاب یک سیستم گرمایشی مناسب می‌تواند فضایی گرم و دلنشین برای خانه شما فراهم کند.
  • رهبر کریپتو به کانال ۱۰۶ هزار دلاری رسید

    رکورد تاریخی بیت کوین

    دنیای اقتصاد: بیت‌کوین در ادامه روند صعودی خود به رکورد تاریخی بالای ۱۰۶ هزار دلار رسید. این رشد، که پس از اظهار نظر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا درباره امکان ایجاد یک "ذخیره استراتژیک بیت‌کوین" مشابه ذخایر نفتی آمریکا رخ داد، موج جدیدی از امیدواری را در میان طرفداران رمزارزها ایجاد کرد.
  • معاون ارزی بانک مرکزی نحوه عملکرد سامانه معاملات ارز تجاری را اعلام کرد

    دنیای اقتصاد: معاون ارزی بانک مرکزی مطرح کرد: وقتی بازار متعادل خواهد بود که حد نوسان آن منطقی باشد؛ یعنی نوسانات روزانه وجود داشته باشد که در همه بازارها می‌تواند اتفاق بیفتد.
  • گزارش میدانی «دنیای‌اقتصاد» از بازار یلدا را بخوانید؛

    آجیل هفتصد هزار تومانی؛ دستوری که به بازار نرسید

    دنیای اقتصاد: در حالی که دولت سقف قیمت آجیل را ۷۰۰ هزار تومان اعلام کرده، نگاهی به سایت‌های فروش خشکبار نشان می‌دهد که قیمت‌ها از یک میلیون تومان شروع می‌شود و همچنان در حال افزایش است.
  • در نشست «دنیای‌اقتصاد» آینده بازارها را بررسی شد؛

    تب بازارها، تیماری دولت؟

    دنیای اقتصاد: در نشست پیش بینی بازارها و انتظارات تورمی با حضور کارشناسان آخرین تحولات بازارها دارایی و مسیر آینده آن بررسی و از سوی دیگر، به نقش دولت و سیاستگذاران برای محدود کردن نوسانات این بازارها پرداخته شد. البته به نظر کارشناسان این مداخلات در برخی موارد باعث تشدید نوسانات بازار و خروج از ریل اصلی شده است.
  • بانک مرکزی آخرین نرخ دلار توافقی را اعلام کرد

    دنیای اقتصاد: از اول فروردین ماه تا ۲۶ آذر ماه امسال نیز ۵۰ میلیارد و ۶۰۸ میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و خدمات تأمین شده است.
  • بازار ارز تجاری از امروز شروع به کار کرد؛

    آخرین مهلت صادرکنندگان برای حضور در بازار توافقی ارز

    دنیای اقتصاد: بازار ارز تجاری از امروز کار خود را شروع می‌کند؛ درصورت کارکرد درست و منطقی سامانه مرکز مبادله توافقی ارز دیگر بانک مرکزی نمی‌تواند در بازار دخالت کند و اختلاف نرخ ارز دولتی با آزاد یا سایر سامانه‌ها به حداقل خواهد رسید.
  • بازوی پژوهشی اتاق بازرگانی ایران گزارش‌های دو نهاد آماردهی را بررسی کرد؛

    سرگیجه اقتصادی با آمارها

    بررسی‌ها حاکی از آن است که اختلاف و ابهامات قابل توجه مابین ارقام اعلامی تولید ناخالص داخلی و تورم دو نهاد مرکز آمار ایران و بانک مرکزی در سال‌های اخیر به‌شدت افزایش یافته است. در این شرایط، گام برداشتن در راستای یکپارچگی آماری بیش از پیش اهمیت دارد.
  • دلار آزاد به روند مثبت ادامه داد

    کاهش شکاف ارزی با نرخ‌های جدید‌

    روز گذشته فاصله بازار‌های ارز کشور کاهش یافت. پس از جایگزینی نرخ‌‌های ترجیحی با نرخ‌های توافقی فاصله بین اسکناس دلار آزاد و اسکناس دلار مرکز مبادله که به حوالی ۳۰درصد رسیده بود مجددا به محدوده ۲۲ درصد بازگشت. اما بررسی‌های به عمل آمده از هسته مرکزی بازار ارز تهران گویای آن است که روند نرخ ارز در معاملات آزاد به پشتوانه ریسک‌های سیاسی همچنان افزایشی است.
  • بازده اوراق خزانه‌داری آمریکا رکورد زد

    ایسنا: بازده ۱۰ساله اوراق ایالات‌متحده برای اولین بار از سال۲۰۲۲ به بالاترین سطح سه ماهه رسید. بازدهی اوراق ۱۰ساله خزانه‌داری آمریکا به ۴.۳۶۱درصد رسید و از بازدهی سه‌ماهه خزانه‌داری پیشی گرفت که اولین بازگشت از ماه نوامبر۲۰۲۲ بود. این حرکت منعکس‌کننده تقاضای قابل توجه‌تر برای اوراق قرضه کوتاه‌مدت است؛ زیرا سرمایه‌گذاران انتظار کاهش احتمالی نرخ‌های فدرال رزرو در اواخر سال جاری را دارند. همچنین می‌تواند نشان‌دهنده اعتماد مجدد به ثبات اقتصادی بلندمدت باشد. خبرگزاری مارکت نوشت، بازدهی اوراق خزانه سه‌ماهه در روز رکورد با ۰.۷واحد درصد کاهش به ۴.۳۲۸درصد رسید. در همان زمان، بازده اوراق ۱۰ساله خزانه‌داری با ۴.۳واحد افزایش به ۴.۳۶۷درصد رسید؛ درحالی‌که بازده اوراق ۳۰ساله یک دقیقه بعد با ۳.۹واحد درصد افزایش به ۴.۵۸۷درصد رسید.
  • پیش‌بینی رشد اقتصادی چین چه میزان است؟

    ایسنا: معاون کمیسیون مرکزی امور مالی و اقتصادی چین گفت: ذخایر ارزی چین احتمالا در سال جاری بالای ۳.۲تریلیون دلار باقی بماند؛ در حالی که انتظار می‌رود اشتغال و قیمت‌ها ثابت بماند. هان ونسیو، یکی از مقامات ارشد حزب کمونیست حاکم اظهار کرد: رشد تولید ناخالص داخلی چین در سال جاری حدود ۵درصد خواهد بود و انتظار می‌رود دومین اقتصاد بزرگ جهان نزدیک به ۳۰درصد از رشد جهانی را تشکیل دهد. او خاطرنشان کرد: نیاز به تقویت مصرف و در نظر گرفتن گسترش تقاضای داخلی به‌عنوان حرکت استراتژیک بلندمدت وجود دارد که به نیروی محرکه اصلی رشد اقتصادی تبدیل خواهد شد.
  • انگستان به بلوک تجاری اقیانوس آرام پیوست

    دنیای اقتصاد: بریتانیا به‌عنوان اولین کشور اروپایی به بلوک تجاری مشارکت جامع و پیشرو اقیانوس آرام (CPTPP) می‌پیوندد. این توافق‌نامه که توسط بادنُک، وزیر سابق تجارت بریتانیا، در سال۲۰۲۳ امضا شد، شامل ۱۲کشور از جمله ژاپن، کانادا، استرالیا و مکزیک است و هدف آن تقویت تجارت آزاد است.بلوک تجاری اقیانوس آرام (Pacific trade bloc)، به گروهی از کشورها اشاره دارد که در منطقه اقیانوس آرام قرار دارند و با هدف افزایش تجارت آزاد و همکاری اقتصادی به یکدیگر پیوسته‌اند.