ایجاد جامعه تخصصی در صنعت مواد شیمیایی

برند «ویراتیس» حدود ۱۰ سال پیش تاسیس شده و به صورت تخصصی و علمی در واردات و تامین مواد اولیه حوزه تایر فعالیت می‌کند. نمونه بارز این مواد اولیه کائوچو است که از کشورهایی مانند مالزی، چین، ویتنام و تایلند خرید می‌شود. ویراتیس به عنوان یک شرکت بازرگانی بین المللی فعالیت می‌کند و بیش از پنج دفتر در کشورهای مختلف دارد. این مجموعه سعی دارد با دارا بودن یک تیم جوان و متخصص، تامین مواد اولیه در صنعت تایر را به طور علمی پیاده سازی کند.

محمدرضا خدارحم، هم‌موسس برند و مدیر عامل «ویراتیس» فارغ التحصیل رشته شیمی بوده و به تازگی در صنعت تایر، پادکست تصویری به نام polcast ایجا کرده است. در این پادکست از افراد تاثیرگذار صنعت مواد شیمیایی دعوت می‌شود تا حول فعالیت‌ها، تجارب و نقطه‌نظراتشان در زندگی و مسیر شغلی صحبت کنند. نشستن پای صحبت این افراد به علاقمندان به مباحث توسعه فردی، کسانی که ابتدای مسیر ورود به بازار کار بوده و یا فعالان حوزه صنعت مواد شیمیایی که خواهان ارتباط و یا شناخت افراد تاثیرگذار این صنعت هستند، کمک خواهد کرد.

قرار است به وسیله پادکست تصویری polcast یک جامعه از افراد فعال در صنف مواد اولیه شیمیایی ایجاد کنیم تا چالش‌ها در زمینه‌هایی مانند تخصیص ارز، حمل و نقل، تحلیل قیمت‌های جهانی و انتقال تجارب بزرگان و سازندگان این صنف مطرح شود.   

وی افزود: این اقدام منفک از سیستم حقوقی «ویراتیس» بوده و دغدغه شخصی بنده است. دلیل ایجاد این پادکست به این موضوع بر می‌گردد که صنعت تولید تایر در کشور یک صنعت واسطه بین صنعت خودرو و مصرف کننده نهایی است. آغاز تولید لاستیک در کشور به دهه‌های ۳۰ و ۴۰ شمسی بر می‌گردد. پیشرفتی که در حال حاضر در صنعت تولید تایر در کشور وجود دارد، مدیون نسل اولی است که در زمینه ورود دانش فنی این صنعت به کشور پیش قدم شده‌اند. دغدغه بنده این بود با بازنشستگی و کنار رفتن این افراد از این صنعت، بتوان از تجارب آنها در قالب این پادکست استفاده کرد. 

خدارحم، در ادامه گفت: از طرف دیگر تعداد بسیاری از علاقه‌مندان و فارغ التحصیلان رشته شیمی در کشور وجود دارند که نیازمند ترسیم یک چشم انداز از این صنعت برای انتخاب مسیر شغلی مناسب هستند. استفاده از این پادکست این دیدگاه را ترسیم می‌کند که افراد قدیمی و پیشروی این صنف در حال حاضر کجا هستند  تا بتوان از تجارب آنها در این صنعت بهره مند شد.

2+

* تلفیق علم و دانش در موضوع تامین

هم‌موسس برند و مدیر عامل «ویراتیس» درباره وجه تمایز این برند نسبت به سایر شرکت‌های تامین کننده زنجیره ارزش لاستیک اظهار داشت: در مقابل تامین مواد اولیه داخلی یا خارجی به تفکیک رویکردهای مختلفی در زنجیره ارزش لاستیک داریم. علم و دانش را با موضوع تامین تلفیق کرده‌ایم.

وی افزود: مساله‌ای از گذشته تاکنون بوده این است که یک فرایند تامین به صورت روتین و با یکسری ساختارهای مشخص انجام می‌شده است. اما ضمن اینکه برنامه‌ای برای رقابت با تامین کنندگان فعلی نداریم، همچنین در راستای بهینه سازی ساختار موجود گام بر می‌داریم. مثلا در زمینه تامین کائوچوی طبیعی که ماده اولیه اصلی تولید تایر در کشور است، برندهای تامین کننده مختلف و با کیفیت‌های گوناگون وجود دارد. در جایی ممکن است که برندهایی با کیفیت پایین وجود داشته باشد که شهرت بازار بسیاری داشته باشد. سعی کرده‌ایم که بدون توجه به این موارد به سمت کیفی سازی حرکت کنیم.

خدارحم، در ادامه گفت: برای تامین مواد اولیه تولید با تولیدکنندگان داخلی تفاهم نامه داریم و به تولیدکنندگان داخلی در جهت توانمندسازی و صادرات محصولات کمک می‌کنیم. 

*توسعه به جای تلاش برای حفظ بقا

محمدرضا خدارحم، درباره چالش اصلی صنعت تولید تایر اظهار داشت: چالش عمده‌ در این صنعت حفظ و بقای کسب و کارها است. زیرا در شرایط اقتصادی فعلی، فرصت توسعه کمتر وجود دارد. اما همان طور که هدف این پادکست است، اگر مدیر یک کسب و کار چالش های خود را با دیگران به اشتراک بگذارد و مدیر دیگر برای آن چالش راهکار ارائه کند، مدیران کسب و کارها فرصت پیدا می‌کنند تا به توسعه کسب و کار خود فکرکرده و از روزمرگی رها شوند.  

وی افزود: در حال حاضر مدیران کسب و کارها درگیر روزمرگی هستند، اما باید سعی کنیم که از این الزامات بقا عبور کرده تا بتوانیم توسعه پیدا کنیم.

3+

*معضل حمایت از تایر خارجی

در چهار سال گذشته تسهیل واردات تایر صورت گرفته است؛ به این صورت که میزان ارزی که به واردات تایر در کشور داده شده، تقریباً ۱۰ برابر میزان ارزی است که به واردات مواد اولیه تایر داده شده.

هم‌موسس برند و مدیر عامل «ویراتیس» با اعلام این مطلب گفت: تعرفه واردات تایر کاهش پیدا کرده و تخصیص ارز برای واردات تایر تسهیل شده است. این در شرایطی است که شرکت‌های تولید‌کننده تایر برای واردات مواد اولیه خود با مشکل ارز مواجه هستند. در صورتی که اگر فرایند تامین مواد اولیه برای تولیدکنندگان داخلی تسهیل گردد، توان تامین نیاز بازار داخلی را دارند.

وی افزود: با 25% واردات تایر، مصرف سالانه کشور تامین خواهد شد. این در صورتی است که میزان واردات سال گذشته 75% بوده و این تخصیص ارز به جای پر کردن فضای خالی تولید، منجر به ایجاد رقابت برای محصول داخلی شده است و فرصت توسعه را از تایرسازان ایرانی گرفته است.