فضائلی: آیا منظور از وفاق ملی، دورهمی است؟/حاشیه‌سازان را از دولت کنار بگذاریم

مهدی فضایلی عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در برنامه «به اضافه یک» سیما با اشاره به مفهوم وفاق، گفت: ما اگر قدم به قدم پیش رویم، می‌توانیم بپذیریم که وفاق یک امر مثبتی است.

وی افزود: در درجه اول، بپذیریم که این وفاق امر مثبت است و همه ما برای صیانت از آن باید تلاش بکنیم، یکی از تلاش‌ها این است که آن را تعریف کنیم، اگر تعریف نشود، افراد هر کسی با یک نگاه و تعریفی آن را بیان می‌کند.

عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب تصریح کرد: از تجربیات قبلی در زمینه وفاق استفاده کنیم و اجازه ندهیم که مفهوم ارزشمند وفاق که موردنیاز جامعه ما هم هست، دستخوش اتفاقاتی که قبلاً افتاده شده، باز تکرار شود.

مسئله اصلی مردم معیشت و اقتصاد است

فضایلی اضافه کرد: نکته سوم این است که مسئله اصلی را در سطوح مختلف و در بدنه جامعه امروز سراغ بگیریم، مسئله اصلی مردم معیشت و اقتصاد است و این موضوع مطالبه اول و اصلی مردم است، بنابراین اگر می‌خواهیم وفاقی صورت گیرد، باید روی این مسئله متمرکز شویم.

خبر مرتبط
زمان دقیق سفر پزشکیان به نیویورک

مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور یک‌شنبه ۱ مهرماه به‌منظور حضور و سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل عازم نیویورک خواهد شد.

وی در همین زمینه ادامه داد: یعنی همه کسانی که درد مردم را دارند و اگر دلسوز واقعی هستند، همه متمرکز شویم روی اینکه مسئله اصلی را اولاً بپذیریم و ثانیاً برای حل این مسئله تلاش کنیم، حل شدن آن هم این است که همه کسانی که این را مسئله اصلی می‌دانند پای کار بیایند.

عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب با بیان اینکه بحث وفاق در هر جامعه‌ای مهم است، یعنی اینکه اگر هر جامعه‌ای در آن بحث وفاق نباشد، آن جامعه آسیب‌پذیر است، گفت: اگر به فرهنگ قرآنی رجوع کنیم بحث «رحماء بینهم» را داریم، یعنی توصیه قرآن به ما این است که بین خودتان با رحمت برخورد کنید و از آن طرف در مقابل دشمن با شدت و حدت قرار بگیرید و یا اینکه از نزاع نهی شده‌ایم.

فضایلی تصریح کرد: در اوایل پیروزی انقلاب، شهید مظلوم بهشتی تعبیری دارند و توصیه ایشان این است که ما بایستی حداکثر جذب و در حد ضرورت دافعه داشته باشیم و این می‌تواند به‌عنوان یکی از راه‌هایی باشد که ما در جامعه خودمان بتوانیم انسجام داشته باشیم.

خبر مرتبط
روایت الیاس حضرتی از نخستین نشست خبری مسعود پزشکیان

الیاس حضرتی، رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت درباره اولین نشست خبری مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور کشورمان با نمایندگان رسانه‌ها در ایکس توضیحاتی ارائه کرد.

وی اضافه کرد: رهبر معظم انقلاب بحث جذب حداکثری را در سال‌های گذشته مطرح کردند، همچنین تعابیر دیگری از جمله بحث انسجام ملی را در تعابیر رهبر انقلاب داریم، بنابراین موضوع وفاقی که امروز آقای پزشکیان مطرح کردند، در حقیقت با عناوین دیگری در جامعه ما مطرح بوده و همه این‌ها نشان می‌دهد که این یک موضوع مهم و لازم برای جامعه است و در تعابیر امام و رهبر انقلاب هم بحث وحدت و همدلی و مسائلی از این قبیل به وفور مطرح شده است.

تحقق وفاق ملی الزاماتی دارد

عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب با تأکید بر اینکه باید این را بپذیریم که وفاق موضوع مهمی است و بایستی همه ما برای تحقق آن تلاش کنیم، گفت: تلاش برای تحقق این رویکردی که آقای پزشکیان برای دولت خودشان انتخاب کردند به‌عنوان یک رویکرد، مهم نیازمند یک سری کارهای است و الزاماتی دارد تا این وفاق محقق شود و آسیب نبیند.

فضایلی بیان کرد: طبیعتاً ما از تجربیات گذشته باید استفاده کنیم و ببینیم اتفاقاتی که در گذشته افتاده چگونه بوده است، مثلاً بعضاً تعابیر خوبی مثل «اصلاحات» را درگذشته داشتیم، چون از آن درست صیانت نشد به براندازی تبدیل و به سمت استحاله‌شدن پیش رفت.

وی با تأکید بر اینکه دولتی تحت عنوان آشتی ملی نداشتیم، گفت: رویکرد کلانی که داشتیم این بود که هر دولتی برای خودش رویکردی انتخاب کرده است، مثلاً دولت‌ها تاکنون رویکردهایی از قبیل «دولت سازندگی»، «دولت اصلاحات»، «خدمت» و یا «اعتدال» را برگزیده‌اند و تعابیری ازاین‌دست داشته‌ایم.

آیا منظور از وفاق ملی، دورهمی است؟

عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب ادامه داد: ما برای اینکه بتوانیم از مفهوم وفاق صیانت داشته باشیم، یکی از آن صیانت‌ها این است که باید چهارچوب این بحث را مشخص کنیم، یعنی ببینیم که اگر از وفاق صحبت می‌کنیم، منظورمان از وفاق دقیقاً چیست؟ آیا منظورمان دورهمی است و یا اینکه می‌خواهیم بحث جدی‌تری را مطرح کنیم؟!

فضایلی تصریح کرد: در سال ۷۸ اتفاقاتی در کشور داشتیم که متعاقب آن به این منجر شد که جریان‌های سیاسی یک‌بار دیگر با هم چالش جدی پیدا کردند. در خاطر دارم که رهبر انقلاب پس از آن، ۴ دیدار با سران گروه‌ها و جریان‌های مختلف سیاسی، از جمله جامعه روحانیت، مجمع روحانیون مبارز، طیف‌هایی از کارگزاران و از آن طرف نیز تشکل‌های جریان اصول‌گرایی برگزار کردند و در این دیدارها چهار محور را مطرح کردند که گروه‌های سیاسی در رقابت سیاسی ملزم به پایبندی آن بودند و این ۴ مسئله به‌عنوان پایه‌های اصلی بود.

انقلاب بر پایه اسلام سیاسی شکل گرفته است

وی اولین اصل مطرح شده در دیدار گروه‌های سیاسی با رهبر انقلاب را موضوع اسلام دانست و گفت: ما در کشور اسلامی زندگی می‌کنیم که همه کسانی که می‌خواهند در کشور فعالیت سیاسی کنند، باید اسلام را به عنوان یک دین و آئین حاکم بر کشور بپذیرند، طبیعتاً بحث اسلام سیاسی مطرح است که انقلاب بر آن اساس شکل گرفته است.

عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب به موضوع بعدی در دیدار گروه‌های سیاسی با رهبر انقلاب اشاره کرد و افزود: نکته دوم بحث خودِ انقلاب بود، بالاخره اینکه گروه‌های سیاسی بپذیرند که در این کشور انقلابی صورت گرفته و بر اساس یک مبانی و آرمان‌هایی بوده است و کسانی که می‌خواهند در کشور فعالیت سیاسی داشته باشند و نظام سیاسی را پیش ببرند و در ارکان مختلف رقابت کنند و در صحنه انتخابات حضور یابند، باید انقلاب را با همان ماهیتی که داشته، بپذیرند.

فضایلی ادامه داد: رکن سوم مطرح شده در این نشست‌ها، حضرت امام (ره) بود، ایشان به عنوان بنیانگذار انقلاب و کسی که نظریه‌شان پایه‌گذاری انقلاب و این نهضت بوده، می‌بایست از سوی گروه‌های سیاسی رعایت شود.

وی همچنین موضوع دیگر را «رهبری» دانست و گفت: اگر به همه این چهار رکن نگاه کنیم، می‌بینیم که همه اینها در قانون اساسی جمع شده است و همه این‌ها در دل قانون اساسی وجود دارد، به خصوص وقتی بازنگری در قانون اساسی مطرح می‌شود، در این بخش استثنائاتی وجود دارد، یعنی امکان بازنگری در قانون اساسی را میسر می‌کند، به جز این ۴ موردی که ذکر شد.

نمی‌شود کشور را غیراسلامی اداره کرد

عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب تأکید کرد: در اسلام نمی‌شود بازنگری کرد، نمی‌شود کشور را غیراسلامی اداره کرد، جمهوریت چیزی است که نمی‌شود در آن بازنگری کرد و بحث ولایت‌فقیه نیز قابل بازنگریست نیست، البته بحث‌هایی از این قبیل وجود دارد که در اصل ۱۷۵ قانون اساسی ذکر شده است.

فضایلی با بیان اینکه موضوع وفاق نیازمند محورهایی است که باید در چارچوب آن محورها محدود شود، اظهار کرد: اگر قرار است که بحث وفاق را پیش ببریم، بنابراین محورهایی را نیاز داریم که بحث محدود شود و چهارچوب آن مشخص شود تا در آن انحراف ایجاد نشود، اگر این چارچوب‌بندی برای وفاق مشخص نشود، مفهوم آن آسیب‌پذیر خواهد شد.

وی توصیه به تعیین حدود و ثغور برای مفهوم وفاق را در چارچوب حمایت و دفاع از آن توصیف کرد و گفت: تلاش برای این است که این رویکرد حفظ شود و آسیب نبیند.

باید چارچوب‌های قانون اساسی از مفهوم منافع ملی را در نظر بگیریم

عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب تأکید کرد: همه ما داریم برای کشورمان تلاش می‌کنیم و علاقه‌مندیم که ایران سرافرازتر و پیشرفته‌تر باشد و نامش پرآوازه‌تر باشد، طبیعتاً آن چیزی که می‌تواند این کار را بکند، تلاش حداکثری برای حفظ منافع ملی است که بایستی ببینیم قانون اساسی چه تعریفی از مفهوم منافع ملی دارد و چارچوب‌های آن را در نظر بگیریم.

فضایلی با بیان اینکه برای ایجاد وفاق باید باید به سراغ مسائل اصلی برویم و مسائل اصلی کشور را بشناسیم و تلاش کنیم برای اینکه این مسائل اصلی حل شود، اظهار کرد: اگر سراغ شبهه مسئله‌ها رفتیم و مسائل دست دوم و سوم و مسائل اصلی باقی ماند، طبیعتاً وفاق به نتیجه نخواهد رسید، آن چیزی که می‌تواند در ذیل این مباحث کمک کند.

وی با تأکید بر ضرورت وفاق بین جریان‌های سیاسی، گفت: باید ثمره این وفاق را در بدنه جامعه شاهد باشیم، نمی‌توانیم بگوییم جریانات سیاسی با هم توافق کنند و مردم هم مهم نیستند، خیر، مردم باید با هم همدل باشند، همه مردم بایستی وفاق و انسجام داشته باشند و همدل باشند، این همدلی چه زمانی اتفاق می‌افتاد؟ زمانی که اعتماد آنها جلب شود، چه زمانی اعتماد جلب می‌شود؟، زمانی که ما کارآمد باشیم.

کارآمدی دولت اعتماد مردم را بازسازی می‌کند

عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب اضافه کرد: اگر مردم از هر دولتی کارآمدی ببینند، اعتمادشان بازسازی می‌شود و بعد می‌توانیم وفاق را به صورت جدی‌تر در همه بخش‌ها و آحاد جامعه داشته باشیم.

وی یکی از راه‌های صیانت از وفاق را در این دانست که که تیم رئیس‌جمهور و کسانی که امروز به عنوان دستیار، مشاور، مجموعه ریاست‌جمهوری را اداره می‌کنند، نباید کاری کنند کسانی که احیاناً به دنبال بهانه‌جویی نسبت به دولت هستند، فرصت بهانه‌جویی پیدا کنند.

عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب ادامه داد: یکی از چیزهایی که می‌تواند به -اعتماد مردم- آسیب بزند این است که خودمان را در موضع تهمت قرار دهیم و همچنین به‌کارگیری افرادی است که احیاناً مسئله‌دار هستند، البته معتقدم این بحث درجه ۲ و ۳ قضیه است.

پزشکیان در موضعی نباشد که فرصت برای ایراد گرفتن ایجاد کند

فضایلی افزود: این‌ها چیزهایی است که می‌تواند آسیب بزند و طبیعتاً تیم آقای پزشکیان باید مراقبت کنند که خودشان را در موضعی قرار ندهند که احیاناً اگر کسانی دنبال ایراد گرفتن از دولت و مخالفت هستند، برایشان فرصتی فراهم شود.

وی اضافه کرد: با تأکیداتی که رهبر انقلاب دارند و آقای پزشکیان نیز بر روی پیروی از ایشان تأکید دارند، توصیه‌های رهبری درباره افرادی است که در دولت به‌کارگیری می‌شوند، رهبر انقلاب شاخص‌های به‌کارگیری افراد را به دولت فرموده‌اند، طبیعتاً اگر دولتمردان این چهارچوب را رعایت کنند، صیانت خوبی از بحث وفاق صورت گرفته است.

عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب با بیان اینکه امروز همه ما، یعنی آحاد مردم و مسئولین و رهبری نظام تأکید دارند که مسئله اصلی اقتصاد و در بحث اقتصاد، تولید و معیشت مردم اولویت است، اظهار کرد: اگر اولویت اقتصاد را همه ما بپذیریم و فکر می‌کنم مردم هم با آن کاملاً همراهی دارند و در سطوح بالای نظام هم مطرح است، کمک می‌کند که ما از کسانی که این مسئله اولویتشان نیست، پرهیز کنیم.

فضایلی اضافه کرد: کسانی را داریم که اولویتشان مسائل سیاسی و حاشیه‌سازی‌هاست، اگر مطرح می‌شود که دولت از بعضی از انتصابات اجتناب کند، اجتناب از کسانی است که احیاناً مسائلی اقتصادی را فراموش کرده‌اند و یا دغدغه‌شان نیست.

وی تصریح کرد: اگر کسانی هستند که مسئله اصلی‌شان اقتصادی نیست، به‌کارگیری نشوند، داریم کسانی را که می‌گویند اول باید مسائل سیاسی حل شود، حتی کسانی را داریم که به حاشیه‌سازی برای دولت علاقمند هستند، این‌ها را کنار بگذاریم و به‌کار نگیریم.

عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب اضافه کرد: کسانی را به‌کار بگیریم که مسئله اقتصاد را به عنوان مسئله اول و همین طور سیاست‌های کلی نظام و برنامه هفتم توسعه را قبول دارند، البته سیاست‌های کلی نظام و برنامه هفتم مورد تأکید آقای پزشکیان نیز است.

کسانی که ممنوعیت قانونی دارند به کارگیری نشوند

فضایلی تأکید کرد: این قدم‌های عملی برای تحقق وفاق است، اگر کسانی هستند که این‌ها را قبول ندارند و کسانی هستند که از نظر قانونی ممنوعیت برای به‌کارگیری‌شان بوده، حتماً نباید به‌کارگیری شوند، این‌ها چیزهای روشنی است که همه ما قبول داریم و اگر در عمل به آن پایبند باشیم می‌توانیم کار را پیش ببریم.

وی همچنین احتمال برخی انتصابات از سوی دولت را نوعی بدسلیقگی قلمداد کرد و گفت: اگر در جاهایی فردی هست که می‌تواند این سوء‌تفاهم‌ها را به‌وجود نیاورد و یا افرادی هستند که می‌توانند کمک کنند که به‌کارگیری آنها دولت را در مورد تهمت قرار ندهد، به‌کارگیری نشوند، چرا نسبت به به‌کارگیری افراد اصرار می‌کنیم؟ افراد با سابقه بهتری را به کار بگیریم که کمک کنیم به اینکه حاشیه‌هایی برای دولت وفاق ایجاد نشود.

وی ادامه داد: اگر بنای ما واقعاً بر وفاق است، بایستی از چیزهایی گذشت کنیم، بدون اغماض نمی‌توانیم به وفاق برسیم، حتماً مدارا باید وجود داشته باشد، جذب حداکثری و دفع در حد ضرورت باید به عنوان یک راهبرد باشد.

پزشکیان به تنهایی نمی‌تواند وفاق ملی ایجاد کند

عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در پاسخ به این سوال مجری که آیا آقای پزشکیان توانایی ایجاد وفاق ملی در حوزه مجریه را خواهند داشت؟ اظهار کرد: حتماً به تنهایی نه، بحث وفاق بحثی نیست که یک نفر بتواند آن را محقق کند، البته جایگاه ریاست‌جمهوری بسیار مهم و تعیین‌کننده است.

فضایلی اضافه کرد: تیمی که کنار آقای پزشکیان است، اعم از کابینه و بقیه کسانی که مجموعه دولتمردان اصلی را تشکیل می‌دهند، وظیفه‌های سنگینی در این زمینه دارند، البته همه ما وظیفه داریم.

وی تأکید کرد: رهبری جمله‌ای را در مراسم تنفیذ فرمودند که ما «همه موفقیت آقای پزشکیان را باید موفقیت خودمان بدانیم»، این یکی از چیزهایی است که می‌تواند وفاق را رقم بزند.

عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب افزود: اگر کسانی از عدم توفیق آقای پزشکیان خوشنود باشند و دست‌هایشان را به هم بزنند که این موفقیت صورت نگیرد، مطمئن باشند که در جهت وفاق حرکت نمی‌کنند.

فضایلی به ذکر خاطره‌ای از یک جلسه در دولت هفتم اشاره و تصریح کرد: آقای صفار هرندی وزیر ارشاد بودند و جمعی از مدیران رسانه کشور هم حضور داشتند، ایشان خطاب به رسانه‌های منتقد دولت هفتم گفتند که با همه اختلاف‌نظرهایی که با هم داریم، این پروژه‌های بزرگ دارد اجرا می‌شود، چرا شما در روزنامه‌ها و رسانه‌هایتان به آن نمی‌پردازید؟ یکی از آن آقایان گفت ما اصلاً موافق شما نیستیم، برای همین ما اصلاً تلاشی نمی‌کنیم برای اینکه شما موفق شوید، این حرف را برادری که امروز در دولت چهاردهم مسئولیت گرفته مطرح کرد، آیا این برادر اگر رسانه‌های رقیب دولت فعلی همین رفتار را با این دولت داشته باشند، چنین رفتاری را برمی‌تابد؟ طبعاً برنمی‌تابد.

وی تصریح کرد: اگر ما موفقیت دولت را موفقیت خودمان بدانیم، چه دولت آقای روحانی و چه شهید رئیسی و یا پزشکیان باشد، آن موقع است که ما تلاش همدلانه را برای اینکه وفاق شکل بگیرد، انجام خواهیم داد.

عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب با بیان اینکه آقای پزشکیان تلاش خودشان را کردند که دولتی که از نگاهشان مصداق دولت وفاق است را تشکیل دهند، اظهار کرد: اگر منصفانه نگاه کنیم این تلاش ارزشمند است، ممکن است مثلاً من روی برخی مصادیق موافق نباشم و یا کسی را برای مسئولیت ارجح بدانم، اما فکر می‌کنم که ایشان تلاش کردند و من تلاش ایشان را در این جهت صادقانه می‌دانم.

مجلس تلاش خوبی در رأی اعتماد به وزرا انجام داد

فضایلی با اشاره به رأی اعتماد بالای مجلس دوازدهم به اعضای کابینه دولت چهاردهم، گفت: مجلس هم تلاش خوبی در رأی اعتماد به وزرا انجام داد و افراد به صراحت مخالفت و موافقت خودشان را در تریبون مجلس اعلام کردند.

وی ادامه داد: اینکه بگوییم مجلس در رأی اعتماد نسنجیده عمل کرده، نسبت درستی نیست، برخی از عزیزانی که روی آنها حرف‌هایی است، مراحلی را گذراندند، ممکن است در مجلس علنی اظهار ندامت نکرده باشند، اما جای دیگر اظهار ندامت کرده‌اند.

افرادی از جریان اصلاحات، پزشکیان را بر نمی‌تابند

عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب با بیان اینکه باید بپذیریم که آقای پزشکیان نامزد جریان اصلاحات است، گفت: آقای پزشکیان به عنوان نامزد جریان اصلاحات آمده، البته در این جریان افرادی هستند که آقای پزشکیان را برنمی‌تابند، یعنی توقعات و مطالباتشان به نوعی است که مطابق آن چارچوب‌هایی که آقای پزشکیان قبول دارد، نیست، بنابراین زیاده‌خواهی‌هایی را می‌بینید که صورت می‌گیرد، مثلاً می‌گویند استانداران و فرمانداران باید شرایط آنها را داشته باشند.

فضایلی اضافه کرد: در جریان اصولگرا نیز دوستانی هستند که مقداری سختگیرانه و با چارچوب‌های محدودتری موقعیت را ارزیابی می‌کنند.

عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در پایان خاطرنشان کرد: اگر آقای پزشکیان می‌خواهند این وفاق به نتیجه برسد و کسانی که تعاریف محدودتر و چارچوب‌های بسته‌تری برای خودشان دارند، نتوانند فرصتی پیدا کنند، از بعضی چیزها پرهیز کنند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.