شماره روزنامه ۶۲۰۳
|

سوریه چگونه به دامان جنگ داخلی فروغلتید؟

جنگ داخلی سوریه که در مارس۲۰۱۱ آغاز شد، یک نمونه از ویرانگرترین جنگ‌های داخلی است که آثار اقتصادی و سیاسی گسترده‌ای هم در سوریه و هم کشورهای منطقه ایجاد کرد. در تحلیل سطح توسعه، عوامل مختلفی به‌عنوان علت شروع این جنگ داخلی در نظر گرفته شده است.

مجمع شهری جهان (World Urban Forum WUF) مهم‌ترین رویداد بین‌المللی شهری در هر دو سال است که در آن سیاستمداران، برنامه‌ریزان، اندیشمندان و کنشگران عادی شهر گردهم آمده و درباره مسائل، تهدیدها و آینده شهرها به گفت‌وگو و رایزنی می‌پردازند.

    چهارشنبه، ۲۶ دی ۱۴۰۳
  • نقش سیاست خارجی در راهبرد توسعه

    چهاردهمین انتخابات ریاست‌جمهوری ایران در شرایطی برگزار شد که رئیس‌جمهوری سابق ایران، سیدابراهیم رئیسی، در یک سانحه هوایی به شهادت رسید. همین اتفاق سبب برگزاری انتخابات زودهنگام -یک‌سال زودتر از موعد- ریاست‌جمهوری شد؛ انتخاباتی که به پیروزی مسعود پزشکیان، نامزد مورد حمایت اصلاح‌طلبان منجر شد. انتخاب پزشکیان در واقع تغییر نگاه ملی به سیاست خارجی هم بود. اگر در دو دولت سابق سیاست خارجی به دلایلی تعلیق یا قفل شده بود، اما در دولت چهاردهم سمت و سوی سیاست خارجی، حل چالش‌های موجود است. این نگاه به نوعی علامتی به کشورهای اروپایی و ایالات متحده بود. کشوری که به‌تازگی انتخابات ریاست‌جمهوری هم در آن برگزار و به پیروزی دونالد ترامپ منتهی شد.
    دوشنبه، ۲۴ دی ۱۴۰۳
  • بادهای ناموافق

    رهبران جدید سوریه در تلاش برای به رسمیت شناخته‌شدن در سطح بین‌المللی، الگوهای اندکی برای دنبال کردن دارند. کتاب راهنمایی در مورد نحوه‌‌ اداره‌‌ یک دولت برای گروه‌‌‌هایی که زیر نام‌‌‌های تروریستی فعالیت می‌کنند وجود ندارد؛ همچنین مجموعه قوانین واضحی برای دولت‌‌‌های خارجی به‌‌‌منظور از سر گرفتن نحوه‌‌ فعالیت‌‌‌های خود با یکی از زیرمجموعه‌‌‌های القاعده وجود ندارد.
    یکشنبه، ۲۳ دی ۱۴۰۳
  • نقدی بر مطلب «تصاحب بانک!»

    یادداشتی که در تاریخ ۱۶ دی ۱۴۰۳ به قلم آقای امیرحسین امین‌آزاد در روزنامه «دنیای اقتصاد» منتشر شده است، به موضوع تصاحب بانک‌ها و نصب سرپرست برای بانک‌های مشکل‌دار پرداخته و پیشنهاد داده است که حداقل برای یک دوجین از ۱۹بانکی که نسبت کفایت سرمایه زیر حداقل قانونی دارند، تصاحب بانک و نصب سرپرست انجام شود. نویسنده در مقاله خود، این عدم اقدام را به ضعف در عملکرد بانک مرکزی نسبت داده و استدلال کرده است که مواد قانونی مربوطه در قانون جدید بانک مرکزی، ابزارهای لازم برای چنین اقدامی را در اختیار این نهاد قرار داده است. اگرچه نیت اصلاح نظام بانکی قابل احترام است، اما این دیدگاه و پیشنهاد، از ابعاد مختلف قابل تامل و نقد است.
    شنبه، ۲۲ دی ۱۴۰۳
  • پایان دادن به فقر شدید

    پایان دادن به فقر شدید یکی از اهداف بزرگ توسعه پایدار جهانی است که در دهه‌‌‌های اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است. با این حال، به‌رغم پیشرفت‌‌‌های قابل‌توجه، هنوز حدود ۱.۲ میلیارد نفر در جهان زیر خط فقر شدید بانک جهانی یعنی ۲.۱۵ دلار در روز زندگی می‌کنند و ایران نیز در سال‌های اخیر با چالش‌‌‌های جدی در حوزه فقر و نابرابری مواجه بوده است. این مقاله به تحلیل وضعیت فقر در ایران با تاکید بر درس‌‌‌های جهانی برگرفته از تجربه کشورهایی مانند چین و جنوب آسیا می‌‌‌پردازد و راهکارهای پیشنهادی برای کاهش فقر در ایران ارائه می‌دهد.
    پنجشنبه، ۲۰ دی ۱۴۰۳
  • اهمیت سفر سودانی به تهران

    سفر محمد شیاع السودانی به تهران جدا از اینکه اهمیت سیاسی دارد و در آن درباره وضعیت گروه‌های مسلح عراقی موسوم به فصائل که بخشی از الحشد‌الشعبی هستند، صحبت شده است، به لحاظ اقتصادی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. در این سفر درباره موضوع صادرات برق و گاز ایران به عراق صحبت شده است.
    چهارشنبه، ۱۹ دی ۱۴۰۳
  • آینده‏‏‌ای نویدبخش یا چالش پیچیده حقوقی؟

    فناوری بلاک‌چین در سال‌های اخیر با ارائه راه‌‌‌حل‌‌‌های نوآورانه‌‌‌ای مانند قراردادهای هوشمند، چشم‌‌‌انداز تعاملات حقوقی و تجاری را متحول کرده است. قراردادهای هوشمند، که ماهیت آنها در کدنویسی خودکار و اجرای تعهدات بر بستر بلاک‌چین نهفته است، به کاربران این امکان را می‌دهند که با حذف واسطه‌‌‌ها، تعهداتشان را سریع‌‌‌تر، دقیق‌‌‌تر و با هزینه کمتر انجام دهند. اما این فناوری نوین، همان‌طور که وعده آینده‌‌‌ای روشن را می‌دهد، پرسش‌‌‌های حقوقی عمیقی را نیز به همراه آورده است که نظام‌‌‌های حقوقی را به چالش کشیده و نیاز به بازاندیشی جدی دارند.
  • سوریه چگونه به دامان جنگ داخلی فروغلتید؟

    روایت زوال یک ملت

    جنگ داخلی سوریه که در مارس۲۰۱۱ آغاز شد، یک نمونه از ویرانگرترین جنگ‌های داخلی است که آثار اقتصادی و سیاسی گسترده‌ای هم در سوریه و هم کشورهای منطقه ایجاد کرد. در تحلیل سطح توسعه، عوامل مختلفی به‌عنوان علت شروع این جنگ داخلی در نظر گرفته شده است.
    سه‌شنبه، ۱۸ دی ۱۴۰۳
  • زیر و بم صندوق‌های اهرمی

    صندوق‌های سرمایه‌گذاری اهرمی که از اواخر سال ۱۴۰۰ در بازار سرمایه ایران پا به عرصه وجود گذاشتند، تنها در کمتر از ۳ سال با استقبال و رشد قابل‌توجهی مواجه شدند. به گونه‌ای که هم اکنون تعداد آنها به هفت صندوق و ارزش آنها به بیش از ۵۰ همت رسیده است.
    دوشنبه، ۱۷ دی ۱۴۰۳
  • ریشه مشکلات؛ سیاست‌ها یا رویه‌ها؟

    سال‌ها پیش، یکی از مدیران بازنشسته بانک مرکزی خاطره‌ای را برایم تعریف کرد که به نظرم نمونه‌ای روشن از تاثیر محیط بر رفتار افراد است. او گفت: «قبل از انقلاب، به عنوان دانشجوی بورسیه در آمریکا مشغول به تحصیل بودم.
    یکشنبه، ۱۶ دی ۱۴۰۳
  • تصاحب بانک!

    در بخش اول از این یادداشت که در شماره‌های قبلی روزنامه «دنیای اقتصاد» به چاپ رسید، در خصوص شرایط و چگونگی تصاحب (Take over)بانک و نصب سرپرست (Conservatorship) برای آن توضیحاتی داده شد.
  • فشار مالیاتی به بخش‌خصوصی

    مقامات دولت سیزدهم (و برخی مقامات دولت چهاردهم) استدلال می‌کنند نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی در ایران همواره کمتر از ۷درصد بوده است. در‌حالی‌که متوسط این نسبت در کشورهای توسعه‌یافته بین ۲۵ تا ۳۵درصد است. بنابراین، نتیجه‌گیری می‌کنند این نسبت در ایران نیز باید افزایش پیدا کند.
    شنبه، ۱۵ دی ۱۴۰۳
  • مرد پشت پرده سیاست‌های اردوغان

    فرد پشت پرده سیاست‌های اقتصادی ترکیه چه کسی می‌تواند باشد؟ رجب طیب‌اردوغان بیش از دو دهه است که فرد اول تصمیم‌گیرنده سیاست‌های ترکیه است. در این مدت همیشه یک فرد در کنار او بوده و رابط میان دولت و مردم و بازرگانان است.
    پنجشنبه، ۱۳ دی ۱۴۰۳
  • حلقه مفقوده یک استدلال

    در سرمقاله روزنامه «دنیای‌اقتصاد» شماره۶۱۹۰ مورخ ۱۰دی۱۴۰۳ با عنوان «چرا استدلال دلارزداها درباره بنزین نادرست است؟» به قلم آقای دکتر حمید قنبری، ادعای دلارزداها به‌طور مستدل مورد نقد قرار گرفته است.
    چهارشنبه، ۱۲ دی ۱۴۰۳
  • آینده دسترسی کسب‌وکارها به برق بررسی شد

    دورنمای اقتصاد برق ایران تا ۱۴۰۷

    طبق تازه‌‌‌ترین گزارش وزارت نیرو، بازار برق کشور در مرداد ماه ۱۴٠۳ با حدود ۱۸‌هزار مگاوات ناترازی مواجه بوده است. همچنین، در پیک روز حدود ۸٠‌هزار مگاوات نیاز مصرفی داشته که این عدد نسبت به مدت مشابه سال پیش ۸.۷درصد رشد داشته است. در چشم‌‌‌انداز قانون برنامه هفتم، تقاضای برق کشور ۸۵‌هزار مگاوات پیش‌بینی شده است. این مسأله نشان می‌دهد قانون برنامه هفتم نیاز مصرفی برق و در نتیجه نیاز به تولید برق کشور را به درستی پیش‌بینی نکرده است. اگر فرض کنیم نرخ رشد نیاز مصرفی برق کشور ثابت باشد (۸.۷درصد) و افزایش پیدا نکند، در پایان برنامه هفتم نیاز مصرفی کشور بیشتر از ۱۲۰‌هزار مگاوات خواهد بود.
    سه‌شنبه، ۱۱ دی ۱۴۰۳
  • آسیب‏‏‌شناسی نظام درآمدی شهرداری‏‏‌ها

    جمعیت کشور در دوره زمانی (۱۴۰۰-۱۳۳۵) از ۱۹.۰ میلیون نفر به حدود ۸۴ میلیون نفر افزایش یافت. یعنی تقریبا ۴.۴ برابر شد. در همین دوره جمعیت شهرنشین کشور با نرخ بیشتری افزایش یافت و از حدود۶.۰میلیون نفر به ۶۳.۹ میلیون نفر رسید و ۱۰.۶۷ برابر شد.
    دوشنبه، ۱۰ دی ۱۴۰۳
  • رونق اقتصاد صرفه‌جویی راهکار سریع کاهش ناترازی و کمبود حامل‌های انرژی

    طی سال‌های اخیر، کمبود انرژی یکی از عوامل اثرگذار بر تصمیمات اقتصادی سرمایه‌گذاران بازارهای مالی و صاحبان صنایع بوده است. به دلیل یارانه‌‌‌ای بودن نرخ حامل‌‌‌های انرژی در کشور، توجه چندانی به ارزش انرژی نمی‌شود و نتیجه این سیاست را می‌توان در تولید محصولات انرژی‌بر بدون درنظر گرفتن هزینه تمام‌شده انرژی و آمایش سرزمینی و مقاومت سرسختانه در توسعه بازار انرژی دید.
    یکشنبه، ۰۹ دی ۱۴۰۳
  • سه مانع امنیت غذا

    شرایط جغرافیایی ایران و نیاز جمعیت روبه‌‌‌رشد به غذا، واردات را در این زمینه اجتناب‌‌‌ناپذیر می‌‌‌کند. سال‌‌‌های طولانی ایده خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی موردپسند بدنه سیاستگذاری کشور بوده است. اما نمی‌‌‌توان انتظار داشت که در شرایط اقلیمی و سطح فناوری موجود، حتی در صورت خودکفایی در چند محصول، از جهان خارج بی‌‌‌نیاز بود. این مساله مستقل از این است که آیا خودکفایی در محصولی که مزیتی در آن نداریم از ‌‌‌نظر اقتصادی مطلوب است یا خیر؟
    شنبه، ۰۸ دی ۱۴۰۳
  • ۲۰ درصد سهم برای ۵۰‌ درصد جمعیت

    در حال حاضر زنان بخش مهمی از جمعیت در سن کار را در سطح دنیا تشکیل می‌دهند، اما بررسی‌ها(۱) نشان می‌دهد که حتی آموزش برابر زن و مرد، به مشاغل برابر برای این دو منجر نشده و همچنان تبعیض جنسیتی درآمدی یکی از چالش‌های حوزه بازار کار زنان است.
    پنجشنبه، ۰۶ دی ۱۴۰۳
  • واکاوی میل کسب‌وکارهای نوپا به انحصارطلبی

    کسب‌وکارهای نوپا به شرکت یا کسب‌وکاری گفته می‌شود که معمولا به‌تازگی و در نتیجه کارآفرینی یک یا چند فرد ایجاد شده ‌‌‌است. چنین مجموعه‌‌‌هایی معمولا رشد سریعی دارند و در جهت تولید راه‌حلی نوآورانه و دوام‌پذیر برای رفع یک نیاز در بازار شکل می‌‌‌گیرند.
    چهارشنبه، ۰۵ دی ۱۴۰۳
  • راهکار عملی رفع ناترازی برق

    ۱.قدرت عملی نیروگاه‌‌‌های کشور ۷۶‌درصد ظرفیت اسمی معادل ۹۴هزار و ۵۹مگاوات بوده و قدرت تامین‌‌‌شده در پیک مصرف ۶۶‌درصد توان نامی نیروگاهی کشور معادل ۶۲هزار و ۵۸مگاوات است. ۲. حداکثر تقاضا در هفت‌‌‌ماه سال‌جاری با رشد متوسط ‌‌‌سالانه ۸.۷‌درصد به ۷۹هزار و ۸۷۲مگاوات معادل۱۲۴درصد حداکثر توان تولیدی در زمان‌‌‌پیک رسیده است. این عدم‌توازن در دوره هشت‌ماهه ‌‌‌گذشته۳۰‌درصد رشد داشته و ناترازی ظرف دوسال گذشته ۱۵درصد افزایش یافته است.
    سه‌شنبه، ۰۴ دی ۱۴۰۳
  • تحول صنعت و معدن با «زنجیره‌‌‌های بلوکی»

    توسعه فناوری‌‌‌های نوین در بخش‌های مختلف، به‌ویژه اقتصاد با هدف حداکثرسازی منافع مادی ذی‌نفعان به شکل فزاینده‌‌‌ای در حرکت است و ساختارهای نرم در این منظومه به شکلی فزاینده از ابزارها و برنامه‌های کاربردی آن متاثر شده است. اهمیت و اعتبار داده‌‌‌ها که پایه اطلاعات و در نهایت دانش بشر امروز است بیش از گذشته مورد توجه است و اساس ارزش‌آفرینی‌های اقتصادی از همین توجه خاص، شکل می‌گیرد و دستیابی به منافع اقتصادی را ممکن ساخته است.
    دوشنبه، ۰۳ دی ۱۴۰۳
  • غذا زیر سایه ریسک‌‌‌های امنیتی

    امنیت غذایی یک مفهوم چند‌بُعدی با هدف دسترسی افراد به غذای کافی، سالم و مغذی است و یکی از ارکان اساسی توسعه هر کشور محسوب می‌شود. مساله امنیت غذایی در دنیای امروز به یک مساله مهم تبدیل شده است؛ به گونه‌ای که بسیاری از کشورهای قدرتمند از این مساله به عنوان سلاحی برای دیکته کردن شرایط موردنظر خود به کشورهای ضعیف‌تر استفاده می‌کنند.
    یکشنبه، ۰۲ دی ۱۴۰۳
  • رصد بورس با ۱+۵ عامل کلیدی

    از ۲ آبان که کف جدیدی برای شاخص کل رقم خورد تا اول دی‌ماه، بازار سهام با رشد ۳۶درصدی همراه بود. در این مدت بسیاری از تحلیلگران شروع یک روند صعودی را برای بورس تهران پیش‌بینی کرده‌اند.
    شنبه، ۰۱ دی ۱۴۰۳
  • فرصت و چالش تهران و قاهره

    دولت چهاردهم در تداوم سیاست‌ها و اقدامات دولت‌های پیشین، ارتقای روابط با مصر را مورد توجه و در دستورکار قرار داده و گفته می‌شود که به‌زودی روابط دو کشور با بهبود و ارتقای قابل‌توجه به مرحله افتتاح سفارتخانه‌های طرفین خواهد رسید. افتتاح سفارتخانه‌های ایران و مصر با توجه به قطع روابط سیاسی تهران و قاهره برای بیش از ۴ دهه، یک نقطه عطف به شمار می‌آید و حتما محاسبات دو طرف مبتنی بر این واقعیت است که این ارتقای مناسبات، مزایا و منافعی برای آنها و منطقه دارد.
    پنجشنبه، ۲۹ آذر ۱۴۰۳
  • زمین؛ بعد از اقتصاد

    افزایش رشد اقتصادی همزمان با حفظ محیط‌زیست برای نسل‌‌‌های بعد، از مهم‌ترین معیارهای توسعه پایدار است. رشد اقتصادی توام با توسعه پایدار باعث شکوفایی اجتماعی کشورها می‌شود. توسعه پایدار به دنبال استفاده متوسط و مسوولانه از منابع محدود سیاره زمین است، در حالی که رشد اقتصادی استفاده از منابع و انرژی را محدود نمی‌‌‌کند و بر افزایش تولید و بهره‌‌‌وری متمرکز است.
    چهارشنبه، ۲۸ آذر ۱۴۰۳
  • تصاحب بانک!

    در ادبیات قوانین بانکداری سایر کشورهای جهان، مبحث مفصل و مبسوطی به شرایط و چگونگی تصاحب (Take over) بانک و نصب سرپرست (Consevatorship) اختصاص داده شده است. جان کلام آنکه اگر مرجع نظارت بانکی بنا به هر دلیل از وضعیت فعلی یا آینده ثبات و سلامت هر بانکی نگران بوده و توانایی سهامداران اصلی بانک و اعضای هیات‌مدیره و هیات عامل را مکفی برای اصلاح وضعیت فعلی بانک نبیند، به‌فوریت اقدام به تصاحب بانک کرده و ضمن خلع ید از سهامداران، هیات‌مدیره و هیات عامل بانک مورد‌نظر، برای آن سرپرست(Consevatorship) تعیین می‌کند.
    سه‌شنبه، ۲۷ آذر ۱۴۰۳
  • انتخابات نظام مهندسی زیر ذره‏‏‌بین

    در آستانه برگزاری دهمین دوره انتخابات سراسری هیات‌مدیره‏‏‌های سازمان‌های نظام مهندسی ساختمان استان، انجمن صنعت ساختمان، به‏‏‌‏‏‌عنوان نماینده بخش وسیعی از تولیدکنندگان بزرگ‌مقیاس و کیفی ساختمان و مسکن، نظرات خود را در مورد آن به آگاهی می‏‏‌رساند.
  • نگران تولید متانول بیشتر نباشیم

    ایران یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان متانول‌‌‌ دنیاست و از این حیث، سیاستگذاران دوره‌‌‌های مختلف صنعت پتروشیمی کشور در معرض نقدها و اعتراضات زیادی بوده‌‌‌اند که چرا در احداث مجتمع‌‌‌های پتروشیمی و سرمایه‌گذاری در این حوزه، بیشتر روی متانول تمرکز داشته‌‌‌اند. بیشترین سهم تولید محصولات پایه در ایران با بیش از ۴۰‌درصد متعلق به متانول است که از لحاظ درآمد، در سطوح پایین‌‌‌تری نسبت به سایر محصولات پایه از جمله اتیلن و پروپیلن قرار دارد. چراکه هر تن متانول وارداتی چین طی دو سال گذشته، به طور متوسط معادل ۲۸۵ دلار در هر تن معامله شده، در حالی که متوسط قیمت سه گرید پلی‌‌‌اتیلن به عنوان محصولات اتیلن در همین زمان بین ۹۷۰ تا ۱۰۸۰ دلار در هر تن بوده است.
۱