شماره روزنامه ۶۱۸۳
|

جهان در سالی که گذشت؛

یک سوال دو بخشی؛ یعنی چگونگی روند اقتصادی جهان در سال۲۰۲۴ و چشم‌انداز اقتصاد در سال۲۰۲۵، دستمایه گزارش شورای آتلانتیک بوده است. سال۲۰۲۴، سال برگزاری انتخابات در نیمی از جهان بود. کارشناسان گفته‌اند که درگیری‌ها بین چین و آمریکا، به‌ویژه با حضور ترامپ در سال۲۰۲۵ تشدید خواهد شد. این درگیری‌ها عمدتا…

چرا سرمایه‌های انسانی به فکر خروج از کشور هستند؟

به تازگی یک گزارش از دو جامعه‌شناس ایرانی درباره علت و انگیزه‌های مهاجرت ایرانیان منتشر شده است. نتایج این گزارش نشان می‌دهد که تنها ۱۶.۷ درصد از پاسخ‌دهندگان این نظرسنجی به مهاجرت فکر نمی‏‏‌کنند. همچنین تنها ۳.۹ درصد افراد نیز مهاجرت کرده و قصد بازگشت به ایران را دارند.

    یکشنبه، ۰۲ دی ۱۴۰۳
  • امروز؛ جلسه ویژه مجلس برای واگذاری سهام دولتی خودروسازان

    فاز جدید خصوصی‌سازی خودرو؟

    کمیسیون ویژه حمایت از تولید و نظارت بر اجرای سیاست‌های کلی اصل۴۴ قانون اساسی مجلس امروز میزبان برخی از دستگاه‌های دولتی، بخش خصوصی، نظارتی و مدیران دو شرکت خودروساز است تا به نوعی واگذاری سهام دولتی خودروسازان تعیین تکلیف شود.
  • جهان در سالی که گذشت؛

    زیر و بم اقتصاد ۲۰۲۴

    یک سوال دو بخشی؛ یعنی چگونگی روند اقتصادی جهان در سال۲۰۲۴ و چشم‌انداز اقتصاد در سال۲۰۲۵، دستمایه گزارش شورای آتلانتیک بوده است. سال۲۰۲۴، سال برگزاری انتخابات در نیمی از جهان بود. کارشناسان گفته‌اند که درگیری‌ها بین چین و آمریکا، به‌ویژه با حضور ترامپ در سال۲۰۲۵ تشدید خواهد شد. این درگیری‌ها عمدتا در حوزه فناوری از جمله ممنوعیت صادرات نیمه‌هادی‌ها به چین است.
    شنبه، ۰۱ دی ۱۴۰۳
  • چرا سرمایه‌های انسانی به فکر خروج از کشور هستند؟

    میل به مهاجرت سنجش شد

    به تازگی یک گزارش از دو جامعه‌شناس ایرانی درباره علت و انگیزه‌های مهاجرت ایرانیان منتشر شده است. نتایج این گزارش نشان می‌دهد که تنها ۱۶.۷ درصد از پاسخ‌دهندگان این نظرسنجی به مهاجرت فکر نمی‏‏‌کنند. همچنین تنها ۳.۹ درصد افراد نیز مهاجرت کرده و قصد بازگشت به ایران را دارند.
    پنجشنبه، ۲۹ آذر ۱۴۰۳
  • مشترکان صنعتی موظف به کاهش بار مصرفی برق براساس برنامه توانیر شدند؛

    بستن تولید به تیر برق

    ناترازی انرژی در فصل سرد سال به اوج خود رسیده است. بر اساس برنامه محدودیت برق صنایع که از سوی توانیر اعلام شده، همه مشترکان صنعتی برای مدیریت بار، موظف به کاهش برق مصرفی خود هستند که در چنین شرایطی همچون تیر خلاصی به صنایع است.
  • «دنیای اقتصاد» افت‌و‌خیز منحنی قیمت خودرو در فصل سوم سال را بررسی کرد

    بازدهی فصلی بازار خودرو

    بازار خودرو در فصل پاییز روزهای پرنوسانی را پشت سر گذاشت. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» از بازدهی ۱۳.۵درصدی خودرو در سه‌ماه گذشته حکایت دارد. در کنار تاثیرات افزایش ۳۰درصدی قیمت و ابلاغ آیین‌نامه واردات خودروهای نو و کارکرده برقی، آنچه در بازدهی فصلی مورد توجه است، جدایی نسبی بازار خودرو از نرخ ارز است.
    سه‌شنبه، ۲۷ آذر ۱۴۰۳
  • می‌خواهند جریان اطلاع‌رسانی را به خاطر نبود برق و گاز متوقف کنند؟

    قطع خبررسانی بخاطر ناترازی؟

    به دنبال ناترازی‌های انرژی در کشور به تازگی شاهد هشدارهایی برای قطع گاز و برق رسانه‌ها هستیم. این در حالی است که با توجه به نقش انکارناپذیر رسانه‌ها در کمک به دولت و حمایت از مردم در عصر بحران‌ کمبود انرژی، خاموش کردن چراغ اطلاع‌رسانی به نوعی پاس گل به تشدید ناترازی محسوب می‌شود.
    دوشنبه، ۲۶ آذر ۱۴۰۳
  • با ارز ۳میلیارد و ۳۰۰میلیونی چه تعداد کارکرده وارد می‌شود؟

    ‌چرتکه واردات خودرو

    با ۳میلیارد و ۳۰۰میلیون یورو چه تعداد خودرو وارد کشور خواهد شد؟ این سوال در شرایطی مطرح است که واردات نتوانسته اهداف سیاستگذار مبنی بر تنظیم بازار خودرو را محقق کند. بنابراین تنوع‌بخشی به واردات با ورود محصولات نو، کارکرده، بنزینی و برقی می‌تواند سطح گسترده‌تری از تقاضا را پوشش دهد.
    یکشنبه، ۲۵ آذر ۱۴۰۳
  • دو رسانه عربی از احتمال دیدار پزشکیان و اردوغان در مصر خبر دادند

    ایران و ترکیه در قاهره

    دو سایت عربی از سفر رئیس‌جمهور ایران به مصر در اواخر هفته جاری خبر دادند. این سفر با هدف شرکت در نشست دی۸ به میزبانی قاهره صورت می‌گیرد که با توجه به تحولات سوریه می‌تواند منجر به دیدار پزشکیان با اردوغان در حاشیه نشست شود.
  • رصد شاخص‏‏‌های منتهی به ۶ماه اول ۱۴۰۳ در بخش صنعت نشان داد

    یک‌سالگی بحران صنعتی

    گرچه بخش صنعت در ایران در سال‌های اخیر با رکودهای خفیف مواجه بوده، اما در یک‌سال گذشته بحران‏‌های سمت عرضه و تقاضا منجر به تعمیق رکود در این بخش شده است. داده‌ها حاکی از آن است که رکود از آغاز ۱۴۰۳ تشدید شده است.
  • دادگاه درباره سرنوشت «یون» تصمیم می‌گیرد؛

    رئیس‌جمهور تزیینی

    در دومین تلاش پارلمان کره‌جنوبی، بالاخره استیضاح رئیس‌جمهور این کشور رای آورد. با پیوستن ۱۲تن از حزب قدرت مردمی رئیس‌جمهور، رای‌گیری به حد نصاب رسید. هم‌اینک اختیارات «یون» به نخست‌وزیر این کشور تفویض شده و رئیس‌جمهور فاقد قدرت باید منتظر رای دادگاه در ۶ماه آینده باشد.
    شنبه، ۲۴ آذر ۱۴۰۳
  • راهبرد پایان‌دادن به ادعاهای بی‏‏‏‏‌اساس امارات درباره جزایر سه‏‏‏‏‌گانه در یک همایش علمی بررسی شد

    دروازه اقتصادی جزایر ایرانی

    رکن اصلی راهبرد ایران برای تثبیت حاکمیت بر جزایر سه‌گانه «اقتصادی» است. دولت درصدد جبران غفلت ۵۰ساله نسبت به اقتصاد دریامحور، اهدافی از قبیل ایجاد مناطق آزاد تجاری در این جزایر و تصمیمات مکمل دیگر در حوزه تسهیلات مالیاتی، حقوقی و گمرکی را در دستور کار قرار داده است.
  • ناترازی انرژی،چراغ خانه‌ها را خاموش کرد

    پویش کاهش دما

    ناترازی انرژی و از راه رسیدن موج سرما، بار دیگر دولت را ناچار به قطع برق منازل کرد. قرار است از امروز جدول خاموشی‌ها اعلام و اعمال شود. در همین حال به دنبال درخواست رئیس‌جمهور از مردم برای کاهش ٢درجه‌ای دمای سیستم‌های گرمایشی، اعضای دولت به پویش کاهش دما پیوستند.
    پنجشنبه، ۲۲ آذر ۱۴۰۳
  • مجلس جزئیات واردات خودرو در سال آینده را تصویب کرد

    خودروی کارکرده در بودجه۱۴۰۴

    مجلس در بررسی موارد ارجاعی از کمیسیون تلفیق، دولت را موظف کرد تا علاوه بر واردات خودروهای نو، خودروهای کارکرده را نیز در فهرست وارداتی‌ها قرار دهد. تعیین تعرفه ۶۰درصدی برای واردات هر دو گروه و تقسیم ارز تخصیصی میان آنها از دیگر مصوبات مجلس است.
    چهارشنبه، ۲۱ آذر ۱۴۰۳
  • چرا پروژه خودروهای برقی پیش نمی‌رود؟

    سیاست شناور برقی‌ها

    آیا واردات و تولید خودروهای برقی پروژه‌ای ملی است؟ این سوال در شرایطی مطرح است که وزیر پیشین صمت بر لزوم توسعه برقی‌ها تاکید زیادی داشت، حال آنکه وزارت نیرو به‌دلیل عدم تدوین پروتکل‌های لازم در این زمینه، به‌عنوان سرعت‌گیر توسعه برقی‌ها شناخته می‌شد. حالا سیاستگذار پیشین صمت در رأس وزارت نیرو قرار گرفته و باز هم خبری از توسعه برقی‌ها نیست.
  • پایان تحریم دولتی رسانه‌ها

    الیاس حضرتی، رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت، در نامه‌ای خطاب به روابط عمومی دستگاه‌ها و وزارتخانه‌های دولت چهاردهم، فرمان تحریم‌زدایی و گشایش تعامل با رسانه‌ها را صادر کرد. دراین نامه آمده است: رابطه مناسب میان دولت و رسانه‌ها می‌تواند به یک بازی برد-برد برای هر دو طرف تبدیل شود. از یک‌سو، دولت می‌تواند از طریق گزارش‌های کارشناسی رسانه‌ها از پیامد سیاستگذاری‌های خود در جامعه آگاه شود. همچنین برخورد مناسب با نقدهای رسانه‌ای می‌تواند بیشترین نفع را برای خود دولت به همراه داشته باشد. در این میان، رفتارهای سلیقه‌ای نظیر بایکوت رسانه‌ای یا تحریم‌های مالی، بیشترین آسیب را به بدنه دولت وارد خواهد کرد./دنیای اقتصاد
    سه‌شنبه، ۲۰ آذر ۱۴۰۳
  • رئیس‌جمهور در سالگرد تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی:

    فرهنگ دستور‌پذیر نیست

    رئیس‌جمهور در سالگرد تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر اینکه با دستور نمی‌توان جامعه و فرهنگ را هدایت کرد، گفت: این رویه فقط باعث می‌شود مردم مقابل ما بایستند. پزشکیان افزود: اینکه بگوییم در صورت گوش ندادن به حرف ما جریمه می‌شوید، پیامدهای فساد‌آمیزی دارد.
  • روایت سازمان توسعه تجارت از افت ۲۹درصدی واردات قطعات محصولات مونتاژی؛

    ورق برای مونتاژی‌ها برگشت

    کاهش واردات قطعات خودروهای مونتاژی در نیمه نخست سال جاری، حکایت از تغییر رویکرد سیاستی دولت چهاردهم در قبال تولید محصولات مونتاژی دارد. پیش از این بخش اعظم ارز تخصیصی، صرف واردات قطعات می‌شد. این در شرایطی است که احتمالا حالا با کاهش ارز مونتاژ، ارز بیشتری برای واردات خودرو تخصیص یافته است.
    یکشنبه، ۱۸ آذر ۱۴۰۳
  • در جمع دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف عنوان شد

    پاسخ پزشکیان به مخالفان FATF

    رئیس‌جمهور در دانشگاه صنعتی شریف ضمن انتقاد از مخالفان پیوستن به FATF از آنها خواست تا با فعالان حوزه تجارت درباره مشکلاتی که این موضوع ایجاد کرده است، گفت‌وگو کنند. باشگاه اقتصاددانان به همین بهانه پرونده‌ای تدارک دیده است.
  • بانک‌مرکزی نسبت به ورود به بازار رمزارز هشدار داد

    گام اول تنظیم رمزارز

    بانک مرکزی سند چارچوب سیاستگذاری و تنظیم‌گری بانک مرکزی در حوزه رمز پول‌ها را در چهار بخش و ۱۹بند منتشر کرد. این سند می‌تواند مبنای قانونی برای مواجهه فعالان اقتصادی با رمزارزها را مشخص کند. البته بانک مرکزی نسبت به ورود و فعالیت در این بازار هشدار داده است.
    جمعه، ۱۶ آذر ۱۴۰۳
  • «تجارت فردا» وضعیت اسف‌بار جنگل‌ها را بررسی کرد؛

    مرثیه‌ای برای جنگل‌های هیرکانی

    دنیای اقتصاد: سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در اقدامی حیرت‌آور و تاسف‌برانگیز مجوز برداشت درختان شکسته‌ایستاده، خشک، سرپا و خطرساز را صادر کرد. به عقیده مدافعان محیط زیست، این دستور مخالف بدیهیات علم جنگل‌داری و آشکارا مقدمه تشدید فروپاشی بوم‌سازگان‌های جنگلی است.
    چهارشنبه، ۱۴ آذر ۱۴۰۳
  • در دومین گفت‌وگوی تلویزیونی رئیس‌جمهور مطرح شد

    روایت پزشکیان از ناترازی‌ها

    مسعود پزشکیان در دومین گفت‌وگوی تلویزیونی خود با مردم با تاکید بر اینکه ما با ناترازی‌های بسیار بدی مواجه هستیم، نسبت به تبدیل آنها به بحران در صورت حل نشدن هشدار داد. وی تصریح کرد: ما نهایتا باید مشکل ناترازی‌ها را حل کنیم، وگرنه به جایی می‌رسیم که نمی‌شود کاری کرد.
    سه‌شنبه، ۱۳ آذر ۱۴۰۳
  • حسین مرعشی در گفت وگو با تجارت فردا؛

    تغییر دکترین؛ تنها راه ترمیم سرمایه اجتماعی

    دنیای اقتصاد: راهکار احیای اعتماد در دولت چهاردهم چیست؟ جامعه‌شناسان می‌گویند کل نظام حکمرانی باید برای ارتقای سرمایه اجتماعی تلاش کند و این تلاش فقط به دولت مربوط نمی‌شود. حسین مرعشی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی، نیز معتقد است اصلاح امور باید از سوی کل حاکمیت رقم زده شود.
  • هزینه‌های استقراض فرانسه برای اولین‌بار از یونان پیشی گرفت

    سبقت بدهی فرانسه از یونان

    برای اولین بار استقراض فرانسه از یونان پیشی گرفت. با بدتر شدن اوضاع سیاسی در این کشور، بحران بی‏اعتمادی بین سرمایه‏گذاران افزایش پیدا کرده است. دولت فرانسه که دولتی ائتلافی است با حمایت ضمنی حزب اجتماع ملی تشکیل شد. این حزب به‌دلیل اقدامات مالی دولت ممکن است، رای به عدم اعتماد بدهد.
  • «مالیات سالانه ملکی» در فاصله لایحه بودجه ۱۴۰۴ تا مصوبه صحن مجلس «ناکارآمدتر» شد

    آوانس «مالیات» به زمین‌ خالی

    مالیات سالانه بر آپارتمان در سال آینده «بدون رعایت شرط بدیهی این مالیات» که همان «معافیت خانه‌اول» است، اجرایی می‌شود. لایحه بودجه۱۴۰۴ در بند «مالیات بر زمین خام و واحد مسکونی» دو خطا داشت. نمایندگان مجلس نیز بدون رفع این عیوب، با دو تغییر در «قیمت مشمول» و «نوع زمین»، فرمول را ناکارآمدتر کردند.
    دوشنبه، ۱۲ آذر ۱۴۰۳
  • بلندپروازی خودرویی با بودجه

    بازوی پژوهشی مجلس در گزارشی کارشناسی، مصوبات خودرویی کمیسیون تلفیق را از یکسو منجر به تعادل در بازار خودرو و همچنین حفظ درآمدهای گمرکی ناشی از واردات خودرو خوانده و از سوی دیگر ایراداتی نیز در راستای تامین منابع ارزی ورود خارجی‌ها مطرح کرده است.
    یکشنبه، ۱۱ آذر ۱۴۰۳
  • ایران در حال بازگشت به نظام مالی جهانی است؟

    کمک سامورایی‌ها در FATF

    به نظر می‌رسد که اراده خروج ایران از لیست سیاه FATF ایجاد و تعاملات ایران با سایر کشورها در این زمینه بیشتر شده است. در این خصوص مسوولان ایرانی از همکاری ژاپن برای خروج ایران از لیست سیاه خبر داده‌اند. همزمان گروه منطقه‌ای مبارزه با پول‌شویی اوراسیا در بیانیه اخیر خود از تلاش‌های ایران تقدیر کرد.
    شنبه، ۱۰ آذر ۱۴۰۳
  • با تشدید حملات تکفیری‌ها در سوریه، اسد به مسکو سفر کرد؛

    مارپیچ جنگ در شام

    به دنبال حملات گروه‌های تکفیری به مناطقی از سوریه، بشار اسد در سفری اعلام‌نشده به مسکو رفت و نتیجه این دیدار بمباران مواضع «هیئت تحریرالشام» توسط نیروهای هوایی روسیه و سوریه بود. ایران نیز نسبت به طرح آمریکایی-اسرائیلی برای شام هشدار داده است.
    پنجشنبه، ۰۸ آذر ۱۴۰۳
  • با وجود اصلاح قیمت ۳۰درصدی در کارخانه، قیمت در بازار خودرو ۷درصد افزایش یافت

    بازار خودرو تخفیف داد

    بازار خودرو پس از حدود یک‌هفته ناپایداری نسبی ناشی از اصلاح قیمت کارخانه‌ای خودروهای داخلی حالا آرام گرفته و به ثبات رسیده است. بررسی «دنیای‌اقتصاد» حکایت از آن دارد که با وجود رشد میانگین ۳۰درصدی قیمت خودرو در کارخانه، قیمت بازار با رشد ۷درصدی روبه‌رو بوده است.
  • برنامه جدید ترخیص‌ کالای غیر‌ اساسی دردسرساز شد

    رسوب دوباره کالا در گمرک

    تا ابتدای آبان‌ماه امسال ترخیص ۹۰درصد کالا بدون کد رهگیری بانک‏مرکزی امکان‌پذیر بود؛ اما در حال حاضر عدم تمدید مصوبه سران قوا باعث شده‌است که مواد اولیه و قطعات مورد نیاز خطوط تولید در گمرکات رسوب کند و زمینه‌ساز اختلال در بخش تولید شود.
    چهارشنبه، ۰۷ آذر ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» اهمیت «رزمایش مشترک ارس» در مرزهای شمالی ایران را تشریح کرد

    عبور تهران-باکو از دالان تنش

    رزمایش مشترک ۴روزه میان نیروهای نظامی ویژه ایران و آذربایجان در شرایطی در مرزهای شمالی کشور با عنوان رزمایش مشترک ارس در حال برگزاری است که این رویداد نقش مهمی در روابط دوجانبه تهران و باکو و فراتر از آن در حوزه ژئوپلیتیک قفقاز جنوبی دارد.