شرکت بورس 100 ریال سود نقدی تقسیم کرد

مجمع عمومی عادی سالانه شرکت بورس اوراق بهادار تهران تقسیم ۱۰۰ ریال سود نقدی به ازای هر سهم را تصویب کرد. در این مجمع که به ریاست دکتر پورزرندی، نظارت آقایان سیدی و برزنی و دبیری آقای قیومی برگزار شد، صورت‌های مالی شرکت با حضور بیش از ۶۲ درصد سهامداران به تصویب رسید.

براساس تصمیمات این مجمع موسسه حسابرسی «بیات رایان» به عنوان حسابرس اصلی و موسسه حسابرسی «دایا رهیافت» به عنوان بازرس علی‌البدل و همچنین روزنامه‌های «دنیای اقتصاد» و اطلاعات به عنوان روزنامه‌های کثیرالانتشار شرکت برای سال مالی ۹۴ انتخاب شدند. دکتر قالیباف اصل، مدیرعامل شرکت بورس در این مجمع گزارش عملکرد یکساله ۹۳ شرکت را ارائه و به سوالات سهامداران پاسخ داد. وی در این جلسه دلایل توجیهی برای افزایش سرمایه از مبلغ ۹۰۰ میلیارد ریال به ۱۱۰۰ میلیارد ریال بابت احداث ساختمان مرکزی جدید شرکت را نیز ارائه داد. به گفته وی، ۱۳۷ میلیارد ریال از این افزایش از محل سود انباشته و ۶۳ میلیارد ریال آن از اندوخته احتیاطی تامین می‌شود.

پیام هیات مدیره

سال ۱۳۹۳ را می‏توان سالی حساس برای بورس اوراق بهادار تهران و سرمایه‌گذاران این بازار دانست. به دلیل شرایط حاکم بر اقتصاد و ابهامات موجود در حوزه سیاست بین‌الملل در این سال ارزش جاری بازار با کاهشی ۲۷ درصدی به ۸۱۳/ ۲ هزار میلیارد ریال تنزل یافت. ارزش معاملات و شاخص کل بورس تهران نیز هر یک به ترتیب با کاهشی ۴۳ و ۲۱ درصدی مواجه شدند. با این وجود بورس تهران در این سال در راستای انجام وظایف اصلی خود شاهد رویدادهای مثبتی نیز بود. در زمینه تامین مالی بورس تهران با وجود رکود حاکم بر اقتصاد ملی، روندی فزاینده را پشت گذاشته است. ارزش اسمی بازار در این سال با رشدی ۵/ ۳۱ درصدی به ۹۵۴ هزار میلیارد ریال رسید. بخش عمده این افزایش ارزش اسمی به افزایش سرمایه شرکت‌های بورسی اختصاص داشته است. شرکت‌های یاد شده در این سال سرمایه خود را به میزانی بیش از ۲۱۳ هزار میلیارد ریال افزایش داده‏اند که رشدی ۳۴ درصدی را نسبت به سال گذشته نشان می‏دهد، از این میزان افزایش سرمایه بیش از ۱۰۵ هزار میلیارد ریال از محل مطالبات و آورده نقدی بوده که نسبت به سال پیش از رشدی بیش از ۴۴ درصدی برخوردار بوده است. در سال ۹۳ اوراق مشارکت، گواهی سپرده و صکوک نیز به‌عنوان ابزار تامین مالی در بورس تهران منتشر شدند و ارزشی بالغ بر ۳۷۰۰ میلیارد ریال را نصیب ناشران خود کردند. محاسبه و انتشار مجدد شاخص قیمت که به خواست عمومی فعالان بازار سرمایه ایران بدل شده بود را نیز می‏توان اقدامات پایه‏ای بورس تهران در سال ۱۳۹۳ دانست. طراحی محاسبه و انتشار شاخص‏های هم وزن (قیمتی و درآمدی) نیز گام مثبتی در شفافیت بیشتر بازار سهام به شمار می‏رود که در سال ۱۳۹۳ محقق شد.

از میان ابزارها و نهادهای مالی پذیرفته شده در بورس تهران می‏توان به پذیرش ۲ صندوق سرمایه‌گذاری قابل معامله و ۲۹ اوراق تبعی نیز اشاره کرد. همچنین در این سال ۶ شرکت جدید در بورس تهران پذیرش و سهام آنها برای اولین بار از طریق بورس تهران عرضه شد. همچنین برگزاری بیش از ۱۷۰ هزار نفر ساعت دوره آموزشی عمومی و تخصصی برای ناشران، اعضا و سرمایه‏گذاران، برگزاری ۶ سمینار، چاپ ۴ کتاب و ۶ بروشور تخصصی و برگزاری نشست‏های میز تخصصی صنایع و همچنین هم‌اندیشی با فعالان بازار در چارچوب‏های برنامه‏ریزی شده از دیگر اقدامات بورس تهران بوده است. مطالعه‏ ریز ساختارهای بازار اوراق بهادار و ارائه‏ پیشنهادهایی برای اصلاح آن از جمله کاهش حجم مبنای شرکت‌ها، بررسی روش‌های افزایش سهام شناور آزاد، ارائه روشی برای راه‏اندازی معاملات آتی سبد شاخص و پیگیری راه‌اندازی معاملات ابزار مشتق نیز از سایر اقدامات سال پیشین بورس تهران به شمار می‏روند. در این سال پروژه بزرگ احداث ساختمان مرکزی بورس اوراق بهادار تهران نیز از رشدی مطلوب برخوردار بوده و امید است در سال جاری به بهره‏برداری برسد به هر روی بورس اوراق بهادار تهران در تلاش است با مجموعه اقدامات و فعالیت‏های خود به رشد و توسعه اقتصادی ایران یاری رساند و گامی در راستای سربلندی ایران بردارد.

سرمایه

سرمایه شرکت در تاریخ تصویب گزارش بالغ بر ۹۰۰ میلیارد ریال، منقسم به ۹۰۰ میلیون سهم عادی با نام تماما تادیه شده ۱۰۰۰ ریالی بوده و ترکیب سهامداران شرکت در تاریخ مزبور ارائه شده است. سرمایه شرکت در بدو تاسیس ۱۵۰ میلیارد ریال بوده که براساس مصوبه مجمع عمومی فوق‌العاده مورخ ۱۴/ ۰۷/ ۱۳۸۹ سرمایه مذکور طی دو مرحله به مبلغ ۳۰۰ میلیارد ریال از محل سود انباشته و اندوخته احتیاطی افزایش یافته و در تاریخ ۱۹/ ۰۶/ ۱۳۹۰ در دفتر ثبت شرکت‌ها و موسسات غیرتجاری ثبت و در روزنامه رسمی شماره ۱۹۳۸۵ مورخ ۳۰/ ۰۶/ ۱۳۹۰ نیز آگهی شده است. همچنین به استناد مصوبه مجمع عمومی فوق‌العاده مورخ ۲۱/ ۰۳/ ۱۳۹۲ و مصوبه هیات مدیره مورخ ۲۸/ ۰۳/ ۱۳۹۲ سرمایه شرکت از مبلغ ۳۰۰ میلیارد ریال به ۴۵۰ میلیارد ریال از محل اندوخته احتیاطی و سود انباشته افزایش یافته و در تاریخ ۱۸/ ۰۶/ ۱۳۹۲ در اداره ثبت شرکت‌ها به ثبت رسیده است. همچنین در راستای تکلیف مجمع عمومی فوق‌العاده مورخ ۲۶/ ۰۳/ ۱۳۹۳ و مجوز شماره ۲۷۲۸۱۰/ ۱۲۱ مورخ ۰۱/ ۰۴/ ۱۳۹۳ سازمان بورس و اوراق بهادار، سرمایه شرکت از مبلغ ۴۵۰ میلیارد ریال به مبلغ ۹۰۰ میلیارد ریال از محل سود انباشته و اندوخته احتیاطی افزایش یافته که در تاریخ ۲۷/ ۰۷/ ۱۳۹۳ نزد اداره ثبت شرکت به ثبت رسیده است.

براساس ماده ۵۴ قانون بازار اوراق بهادار و ماده ۱۱ اساسنامه هیچ سهامدار حقیقی یا حقوقی به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم نمی‏تواند بیشتر از ۵/ ۲ درصد از سهام شرکت را در اختیار داشته باشد. همچنین براساس ماده ۹ اساسنامه، سهامداران شرکت به سه گروه کارگزاران، نهادهای مالی و سایر اشخاص تقسیم می‏شوند که مطابق ماده ۱۰ اساسنامه در هر زمان، حداکثر درصد سهام گروه‌های مذکور و تغییرات بعدی آن توسط سازمان بورس و اوراق بهادار تعیین می‏شود. پیرو تکلیف مجمع عمومی و همچنین مطابق الزام بند ب ماده ۹۹ قانون برنامه پنجم توسعه نام شرکت در بازار پایه فرابورس ایران با ۳ نماد «ذ بورس ۱» برای سهام‌گذاران، «ذ بورس ۲» برای سهام نهادهای مالی و «ذ بورس ۳» برای سهام سایر اشخاص در تاریخ ۱۴/ ۰۶/ ۱۳۹۰ درج و طی اعلامیه شرکت در تاریخ ۱۹/ ۰۷/ ۱۳۹۰ گواهی سپرده سهام قابل معامله در بازار پایه فرابورس بین سهامداران شرکت نیز توزیع شده است. از تاریخ مذکور کلیه نقل و انتقال سهم شرکت از طریق این بازار و به‌صورت توافقی انجام می‏پذیرد.

هدف از انجام افزایش سرمایه

از آنجا که بورس اوراق بهادار تهران با سرمایه اندک و محل فعالیت ملکی تاسیس شد، بنابراین بین فعالیت چند ساله اخیر و اهمیت ارتقای جایگاه بورس تهران در کشور و منطقه، به منظور کمک به اطلاع ساختار سرمایه و تدارک محل کسب و کار ملکی و همچنین کمک به یکپارچگی فیزیکی ارکان اصلی بازار سرمایه و نبود ساختمان مناسب برای پاسخگویی نیازهای کسب و کار اقدام به تهیه و تصویب طرح احداث ساختمان تخصصی کرد که دارای زیرساخت، امکانات و تجهیزات مرتبط با فناوری اطلاعات توسعه و تسهیل معاملات و راه‏اندازی ابزارهای جدید و دستیابی به یک بازار شفاف، مطمئن و قابل دسترسی برای سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی باشد از این‌رو احداث ساختمانی تخصیصی که هم به‌عنوان نماد ملی بازار سرمایه و در شأن و منزلت کشور عزیزمان ایران بوده و هم در مقایسه با ساختمان سایر بورس‌های منطقه و دنیا مطرح باشد. تامین مالی این پروژه مهم از محل سود انباشته و اندوخته احتیاطی بوده که صدور سهام ناشی از افزایش سرمایه به‌عنوان سهام جایزه برای سهامداران محترم و گرانقدر توزیع می‏شود. افزون بر این واگذاری فضای مازاد به علاقه‏مندان فعال در زنجیره ارزش بازار سرمایه، ارزش افزوده مناسبی فراهم می‏سازد.

سرمایه‌گذاری مورد نیاز و منابع تامین آن

در صورت عدم تحقق شرایط پیش‌بینی شده و عدم انجام افزایش سرمایه، شرکت نیاز به دریافت مبلغ ۳۰۰ هزار میلیون ریال تسهیلات در سال ۱۳۹۴ و براساس موافقت اصولی دریافتی از بانک‌ها در سال ۱۳۹۴ را دارد. نرخ تسهیلات مذکور ۲۱ درصد فرض شده است.

دلایل توجیهی لزوم و پیشنهاد افزایش سرمایه

شرکت بورس اوراق بهادار تهران (سهامی عام) براساس قانون بازار اوراق بهادار مصوب آذرماه ۱۳۸۴، به‌عنوان بازاری متشکل و خود انتظام که اوراق بهادار در آن توسط کارگزاران طبق مقررات قانون مذکور مورد دادوستد قرار می‏گیرد، تشکیل یافته است. براساس قانون مزبور کلیه وظایف اجرایی شامل تشکیل، سازماندهی و اداره بورس اوراق بهادار به منظور انجام معاملات اوراق بهادار پذیرفته شده در بورس، فراهم آوردن امکانات و شرایط لازم برای دسترسی عادلانه شرکت‌های کارگزاری به منظور انجام معاملات و همچنین انجام تحقیقات، آموزش و فرهنگ‌سازی مرتبط با اوراق بهادار برای تسهیل، بهبود و گسترش داد و ستد و سرمایه‏گذاری در اوراق بهادار به بورس تهران سپرده شده است. همچنین طبق ماده ۶۲ اساسنامه، شرکت می‏تواند کلیه اقدامات و سرمایه‏گذاری‏های لازم را برای اجرای موضوع فعالیت خود انجام دهم و به تحصیل دارایی‏های مورد نیاز در این ارتباط بپردازد. انجام وظایف مذکور مستلزم انجام سرمایه‏گذاری‏های لازم در اموال و دارایی‏‏های مورد نیاز است که عمده‏ترین آنها دستیابی به محل استقرار مناسب در شأن و منزلت بورس تهران در انطباق با وضعیت استقرار سایر بورس‌های دنیا به ویژه بورس‌های منطقه و تهیه و تدارک نرم‌افزار و سخت افزارهای لازم برای راه‏اندازی انواع ابزارها و بازارها است.

تامین محل فیزیکی فعالیت

پس از مدت کوتاهی از تاسیس بورس تهران، محل استقرار و فعالیت بورس اوراق بهادار تهران، ساختمان قدیمی حافظ، تحت مالکیت سازمان بورس و اوراق بهادار با انعقاد قرارداد اجاره تعیین شد. استیجاری بودن محل فعالیت، تخصیص زمان در کنار تحمل هزینه‏های تعمیر و بازسازی به دلیل قدمت بنا، عدم استفاده بهینه از کل فضای ساختمان به دلیل نوع طراحی (براساس استانداردهای قدیمی)، وجود مشکلات و معضلات متعدد از جمله محدودیت فضای مورد نیاز، نبود فضای امن و مناسب برای سخت افزارهای کاربردی معاملات و پردازش و انتشار داده‏های معاملات و در نهایت توسعه مقررات، ابزارها و فعالیت‌های فرامرزی باعث شد تا بررسی‏ها و اقدامات لازم جهت تامین و تدارک محل فیزیکی فعالیت مطابق با استانداردهای صنعت بورس در دنیا از سنوات قبل احساس شود.

الف) ساختمان حافظ از چند سال گذشته به‌عنوان محل فعالیت سازمان کارگزاران و بورس اوراق بهادار کشور مورد بهره‏برداری قرار می‏گرفت؛ لیکن با تصویب قانون بازار اوراق بهادار و تعیین ارکان نظارت و اجرایی بازار سرمایه، استفاده از ساختمان حافظ در چارچوب قرارداد منعقده با سازمان بورس و اوراق بهادار با اعمال ملاحظاتی در نرخ و مدت اجاره معمول شد.

ب) نظر به افزایش سالانه سطح عمومی قیمت‌ها، تورم ناشی از این موضوع، جهش عمودی قیمت مسکن و تاثیر مستقیم آن در نرخ اجاره ساختمان و همچنین نیاز به ایجاد فضا و محیطی شایسته در شأن بازار سرمایه کشور، هیات مدیره تامین محل فیزیکی فعالیت بورس را عملا از اواخر سال ۱۳۸۹ در برنامه کاری خود قرار داده و به‌صورت موثر پیگیری لازم و مستمر به عمل آمد.

خرید زمین و پروژه احداث ساختمان

با توجه به بازدیدهای مکرر به عمل آمده برای خرید ساختمان آماده (قدیمی ساز، در حال ساخت یا نوساز) وعدم مطابقت ساختمان‌های فوق با نیازهای بورس اوراق بهادار از نظر فضا، استقرار تجهیزات فنی و.... همچنین ضرورت انجام تعمیرات ضروری برای انطباق کاربری ساختمان بازار بورس و تحمل هزینه از این بابت، سیاست خرید زمین و احداث ساختمان تخصصی با استفاده از مزیت‏های بورس و ایجاد ارزش افزوده برای سهامداران محترم از محل منابع داخلی، استفاده از تسهیلات بانکی (در صورت نیاز) و نهایتا کاهش بهای تمام شده ساختمان مورد تصویب هیات مدیره قرار گرفت. مزیت ساخت ساختمان از جهت ایجاد فضای مناسب و محیطی امن برای ذخیره وپردازش داده‏ها و اطلاعات معاملاتی، با ظرفیت توسعه آتی برای ارائه خدمات به ابزارها و بازارهای جدید، ایجاد سالن همایش و برگزاری مجامع، اختصاص فضای تجاری به بانک‌ها، نهادهای مالی، کارگزاران و سایر ارکان بازار سرمایه و بیمه‏ها مورد نظر بوده است.

با توجه به مزیت‏های احداث ساختمان مورد نیاز بورس اوراق بهادار تهران منطبق با استاندارد ساختمان‏ها و بورس براساس مصوبات هیات مدیره، اقدامات لازم برای شناسایی و خرید زمین مناسب از اواخر سال ۱۳۸۹ آغاز شد و پس از شناسایی و خرید زمینی مناسب، فرآیند طراحی و ساخت ساختمان بورس آغاز شده است.

شرکت بورس 100 ریال سود نقدی تقسیم کرد

شرکت بورس 100 ریال سود نقدی تقسیم کرد

شرکت بورس 100 ریال سود نقدی تقسیم کرد

شرکت بورس 100 ریال سود نقدی تقسیم کرد