شـرکت پتـروشیـمی‌آبـادان (سهـامی‌عـام )
گزارش فعالیت هیات مدیره به مجمع عمومی‌عادی سالانه
سال مالی منتهی به 29/12/1386

«ماموریت ما به عنوان اولین تولیدکننده محصولات پتروشیمی‌در خاورمیانه این است که با اعتقاد راسخ به محوری بودن نقش نیروی انسانی و توجه ویژه به فضای رقابتی، قوانین و مقررات، حفظ محیط‌زیست، و فن‌آوری روز بتوانیم با تنوع بخشی به محصولات، توسعه پایدار، بهبود کمی‌و کیفی تولیدات، جلب رضایت مشتریان، منافع سهامداران رامحقق سازیم.»
با سلام؛
ضمن عرض خیرمقدم، بدین‌وسیله گزارش عملکرد یکساله شرکت که در نتیجه برنامه‌ریزی واقع‌بینانه به همراه نظارت دقیق مدیریت شرکت و با تلاش مداوم مدیران و مسوولان اجرایی در کنار همت و تعصب کاری کلیه کارکنان صدیق و پرتوان در راستای اهداف عالیه شرکت انجام گردیده، به شرح ذیل تقدیم می‌گردد:
۱ - تاریخچـه و شـرح فعالـیت:
الف - تاریخچه تاسیس شرکت پتروشیمی‌آبادان:
در اواخر سال ۱۳۴۲ سازمان برنامه و بودجه ایران،‌ انستیتوی نفت فرانسه را برای مطالعه در راستای ایجاد صنایع پتروشیمی ‌در ایران گماشت . انستیتوی فوق پس از بررسی‌های لازم احداث یک مجتمع پتروشیمی‌برای تولید P.V.C (‌ماده اولیه پلاستیک )‌ و D.D.B ( ماده اولیه پاک کننده‌ها ) و NAOH ( سود سوزآور ) را در شهر آبادان به لحاظ وجود امکانات زیر پیشنهاد نمود:
1- وجود پالایشگاه آبادان
۲-دسترسی به برق سراسری
3-دسترسی به معادن نمک خوزستان
۴-دسترسی به دریا از طریق اروندرود و خلیج فارس
به همین منظور در سال 1344 شرکت سهامی ‌پتروشیمی ‌آبادان با مشارکت شرکت ملی صنایع پتروشیمی ‌به میزان 74درصد و شرکت آمریکایی
« بی - اف - گودریچ » به میزان ۲۶درصد با هدف تولید محصولات زیر تاسیس گردید:
1-تولید ماده اولیه پلاستیک
(P.V.C) به ظرفیت ۲۰‌هزار تن در سال
2-تولید ماده اولیه پاک کننده‌ها
( D.D.B ) به ظرفیت ۱۰‌هزار تن در سال
3-تولید سود سوز آور(NAOH‌) به ظرفیت 24‌هزار تن درسال
در همین راستا زمینی به مساحت ۲۷ هکتار در جوار پالایشگاه آبادان انتخاب گردید. در سال ۱۳۴۵ قرارداد اجرای پروژه پتروشیمی‌آبادان با شرکت لاماس آمریکا منعقد و در سال ۱۳۴۸ مجتمع به بهره برداری رسید . در سال ۱۳۵۲ تصمیم به اجرای طرح توسعه واحد P.V.C به ظرفیت سالانه ۴۰‌هزار تن گرفته شـد و در سال ۱۳۵۴ بهره‌برداری از آن آغاز گردید ولی عملا بیش از ۳۴‌هزار تن در سال بازدهی نداشت . در سال ۱۳۵۸ سهام شریک خارجی خریداری و در همان تاریخ شرکت ملی صنایع پتروشیمی‌مالکیت کلیه سهام شرکت را از آن خود نمود.
ب - پتروشیمی‌آبادان در طول جنگ تحمیلی:
در۳۱ شهریور ماه ۱۳۵۹ با آغاز جنگ تحمیلی، شهر آبادان نیز همانند دیگر نقاط مرزی کشور مورد تهاجم دشمن قرار گرفت. کارکنان متعهد پتروشیـمی‌واحدها را به‌طور اضطراری بسته و سریعا نسبت به تخلیه مواد شیمیایی و آتش‌زا از مخازن و دستگاه‌های حساس اقدام نمودند. همچنین وظیفه نگهداری از دستگاه‌ها و تاسیسات را در مقابل آتش دشمن عهده‌دار شدند و در این راستا تعدادی از دستگاه‌های با ارزش و حساس به بندر ماهشهر منتقل و بخشی دیگر که امکان جابه‌جایی آنها نبود با استفاده از سنگرهای شنی در محل مجتمع مورد حفاظت قرار گرفتند. در سال ۱۳۶۲ تصمیم به بازسازی مجتمع گرفته شد و اقدامات محدودی نیز در این زمینه صورت گرفت ولی شدت جنگ و گسترده شدن آن ادامه کار را غیر ممکن ساخت و عملیات بازسازی به بعد از جنگ موکول شد . خسارات وارده در اثر جنگ به قدری شدید بود که طی آن، واحدهای مجتمع بین ۴۰ تا ۱۰۰‌درصد تخریب گردید.
ج - بازسازی مجتمع و تولد دوباره پتروشیمی‌آبادان:
پس از اتمام جنگ تحمیلی برآورد خسارت وارده به مجتمع و نتایج بررسی‌های اولیه کاملا مایوس‌کننده بوده و کارخانه در نگاه اول شبیه به توده‌ای آهن و کاملا ویرانه جلوه می‌کرد. این مطلب باعث شد که بازسازی مجتمع در ابتدا مورد تردید واقع شود، اما سرانجام مسوولان مجتمع تصمیم به بازسازی گرفتند و عملیات آن در ۴ فاز متوالی از سال ۱۳۶۷ تا ۱۳۷۲ ادامه یافت که در پی آن تمامی‌واحدهای خط تولید P.V.C و D.D.B در مدار تولید قرار گرفت.
د- خصوصی‌سازی:
در راستای سیاست خصوصی‌سازی شرکت‌های دولتی، مجتمع پتروشیمی‌آبادان در تاریخ ۱/۱۰/۱۳۷۳ به شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی‌اجاره داده شد تا مقدمات خصوصی‌سازی و شرایط ورود به سازمان بورس اوراق بهادار فراهم شود. در اجرای مصوبه مجمع عمومی‌ فوق‌العاده صاحبان سـهام مورخ ۹/۱۲/۱۳۷۴ شخصیت حقوقی شـرکت از سـهامی ‌خاص به سهامی‌عام تغییر و نام شرکت تحت عنوان شرکت پتروشیمی‌ آبادان (‌سهامی‌عام) در تاریخ ۳/۵/۱۳۷۵ در تابلوی بورس درج گردید و در تاریخ ۱/۱۰/۱۳۷۵ به بخش خصوصی واگذار شده است.
هـ - معرفی واحدهای مجتمع
مجتمع پتروشیمی‌آبادان دارای ۱۱ واحد جداگانه شامل ۸ واحد فرآیندی و ۳ واحد خدماتی تولیدی مربوط به سرویس‌های جانبی و مخازن نگهداری محصولات به شرح ذیل می‌باشد:
1-واحد 100 - واحد مخازن و تهیه اسید کلریدریک:
این واحد شامل اسید سازی به‌صورت مایع - تاسیسات و مخازن نگهداری مواد اولیه و محصولات و حمل و نقل آنها می‌باشد.
2-واحد 200 - واحد تامین‌کننده سرویس‌های جانبی تولید:
تصفیه و تامین آب موردنیاز سیستم‌های مصرف کننده به میزان ۱۷۵۰ گالن در دقیقه
هوای فشرده و خشک موردنیاز سیستم‌ها و ابزار دقیق
بخار آب مورد نیاز سیستم‌های فرآیندی و گرمایشی
گازخنثی مورد نیاز سیستم‌های فرآیندی
۳-واحد ۳۰۰ - واحد کلر آلکالی:
این واحد مسوولیت تولید گاز کلر مورد نیاز مجتمع را به ظرفیت اسمی ‌27‌هزارتن در سال و سود سوزآور به ظرفیت اسمی ‌29‌هزارتن در سال را عهده دار می‌باشد. واحد قدیمی
‌(پیش از جنگ ) ساخت شرکت آلمانی(PINTCH BAMAG) بود که در اثر تخریب کامل آن در جنگ تحمیلی،‌ واحد جدید کلر آلکالی با امتیاز فرآیندی از شرکت ایتالیایی (UHDENORA) ساخته شده است.
4-واحد 400 - واحد الفین:
در این واحد که طراح و سازنده آن شرکت آمریکایی لاماس می‌باشد گاز دریافتی از پالایشگاه با استفاده از روش کراکینگ حرارتی تبدیل به اتیلن وپروپیلن می‌شود و ظرفیت آن به شرح زیر است:
- اتیلن: 28‌هزارتن درسال
- پروپیلن: ۱۵‌هزار تن در سال
5-واحد 500 - واحد کلریناسیون مستقیم:
این واحد جهت تولید اتیلن دی کلراید (E.D.C) به روش واکنش مستقیم اتیلن و کلر و با امتیاز فرآیندی از شرکت
(بی - اف - گودریچ‌ ) آمریکا ساخته شده است.
۶ - واحد ۶۰۰ - تولید منومر وینیل کلراید - V.C.M:
این واحد با امتیاز فرآیندی از شرکت ( بی - اف - گودریچ )‌ عهده دار تولید منومر وینیل کلراید ( V. C . M ) به ظرفیت 66‌هزار تن در سال می‌باشد.
۷ -واحد ۷۰۰ - واحد پلیمریزاسیون:
این واحد تولیدکننده پلی وینیل کلراید ( P.V.C ) به شیوه پلـیمریزاسیون با امتیاز فرآیندی از شرکت
( بی - اف - گودریچ ) می‌باشد.
8 - واحد 800 - واحد تترامر:
این واحد تولیدکننده تترامر پروپیلن با ظرفیت ۹‌هزار تن در سال و با امتیاز فرآیندی از شرکت آمریکایی (U.O.P) می‌باشد .
9 - واحد 900- واحد دی دی بی:
این واحد تولیدکننده دودسیل بنزن (D.D.B) که ماده اولیه پاک‌کننده‌ها، با امتیاز فرآیندی از شرکت آمریکایی (CHEVERON RESEARCH) می‌باشد.
10 - واحد 1000 - واحد اکسی کلریناسیون:
این واحد در اجرای طرح توسعه مجتمع در سال ۵۲ به منظور تعدیل تولید E.D.C مورد نیاز ساخته شده است و ظرفیت آن ۵۰‌هزار تن درسال و با امتیاز فرآیندی از شرکت
( بی - اف - گودریچ ) می‌باشد.
۱۱ - واحد ۱۱۰۰- واحد تصفیه پساب صنعتی و انسانی:
این واحـد به منظور تصفیه کل پساب صنعتی و انسانی به روش فیـزیکی و بیولوژیـکی در سال 1378 در ضلـع شمال غربی مجتمع آغاز و در نیمه دوم سال 1380 به بهره برداری رسیده است .
و ) کارخانه کلر خرمشهر:
این کارخانه از دیگر واحد‌های تولیدی شرکت پتروشیمی‌آبادان می‌باشد که در سال 1338 با عنوان شرکت سهامی ‌پتروشیمی ‌ایران در حومه خرمشهر تاسیس و از سال 1342 به تولید انواع محصولات شیمیایی مانند کلر مایع - سود سوز آور و آب ژاول مبادرت ورزیده است.
این واحد در نیمه دوم سال ۱۳۸۱ به طور کامل بازسازی و از ۸/۵/۱۳۸۲ به حیات تولیدی خود ادامه داده است . ظرفیت تولید محصولات این واحد در حال حاضر به شرح زیر است:
1 - کلر مایع 2400 تن در سال
۲ - سود سوز آور ۲۲۰۰ تن در سـال
3 - اسید کلرید ریک 4500 تن در سال
۴ - آب ژاول ۷۵۰۰ تن در سال
ز ) معرفی شرکت‌های تابعه
۱ - شرکت تولیدی پلیمر‌های صنعتی پولیکا نوین:
این واحد قبلا تحت عنوان کارخانه پولیکا واقع در شهر صنعتی کرج، تولید کننده انواع لوله‌های سخت P.V.C اتصالات P.V.C و قطعات تزریقی- انواع گرانول‌های نرم وخشک ومواد پلیمری مهندسی بوده و شامل واحدهای زیر می‌باشد:
واحد تولید لوله P.V.C با ظرفیت سالانه ۴۸۰۰ تن
واحد تولید گرانول با ظرفیت سالانه 2500 تن
واحد تولید اتصالات با ظرفیت سالانه ۱۰۰۰ تن
در نیمه دوم سال 1382 به منظور همگامی‌با بهینه‌سازی و توسعه مجتمع پتروشیمی‌آبادان و هموار‌سازی مسیر توسعه این واحد، با تاسیس شرکتی مستقل با نام شرکت تولیدی پلیمر‌های صنعتی پولیکا نوین به فعالیت تولیدی خود تداوم بخشیده است و اموال کارخانه پولیکا از تاریخ 01/09/1382 به شرکت مذکور انتقال یافته و هم‌اکنون به صورت شرکتی مستقل اداره می‌شود. طی سال 1383 سرمایه این شرکت از مبلغ یک‌میلیارد ریال به 41‌میلیارد ریال افزایش یافته است. هم‌اکنون شرکت مذکور در جهت توسعه محصول و توسعه بازار فعالیت‌های مطلوبی را آغاز کرده است تا همگام با طرح توسعه و بهینه‌سازی پتروشیمی ‌آبادان در رسیدن به اهداف برنامه‌ریزی شده موفقیت‌های لازم را کسب نماید.
۲ -شرکت پتروسینا:
شرکت پتروسینا در تاریخ 22/4/1383 با سرمایه اولیه یک‌میلیارد ریال، با هدف ارائه خدمات فنی و مهندسی، تهیه و تامین تجهیزات و ماشین‌آلات، نصب و راه‌اندازی، تعمیر و نگهداری و به‌طور کلی اجرای کامل پروژه‌های پتروشیمی، نفت، گاز و سایر صنایع تاسیس گردید.
این شرکت توانسته است با بهره‌گیری از مدیران، کارشناسان و متخصصین مجرب و با سابقه در صنایـع نفت و پتروشیـمی ‌در کنار استفاده از نرم‌افزارهای تخصصی و روز دنیـا، فضای پویایی را جهت فعالیت‌های طراحی مهندسی پدید آورد. تجهیزات، ماشین‌آلات و کارگاه‌های مجهز و پیشرفته در جوار مجتمع آبادان در زمینی به مساحت ۲۰‌هزار متر مربع به عنوان پشتوانه قوی اجرای پروژه‌های این شرکت می‌باشد.
شرکت پتروسینا علاوه براتکا به پشتوانه مدیریتی، علمی ‌و تجربیات فنی کادر متخصص خود از همکاری و خدمات شرکت‌های معتبر مشاور طراحی مهندسی و صاحب دانش فنی اروپایی، ژاپنی و کره‌ای نیز استفاده می‌نماید. شرکت مذکور به جهت توسعه امور خود در سال 1385 سرمایه را تا مبلغ 25میلیارد ریال افزایش داده است.
۳ -شرکت کشت و صنعت سبز پاسارگاد:
به‌منظور استفاده بهینه حدود 126 هکتار از اراضی واقع در منطقه آزاد تجاری اروند بین رودخانه کارون و کانال مارِد ( حفار شرقی خرمشهر) شرکت مذکور با سرمایه یک‌میلیارد ریال در تاریخ 12/12/1383 ثبت گردید. با توجه به ظرفیت‌های موجود منطقه و استفاده از تسهیلات موسسات بین‌‌المللی و بانک‌های داخلی و همچنین استفاده از مزایای قانونی پیش بینی شده در برنامه‌های دولت و ایجاد زمینه ترغیب مشارکت‌کنندگان، آینده مطلوبی را برای سهامداران پتروشیمی‌آبادان نوید می‌دهد. تا تاریخ این گزارش مالکیت 76 هکتاراز اراضی مذکور به صورت قانونی به نام پتروشیمی‌آبادان ثبت شده است.

آغاز عملیات راه‌اندازی فاز اول توسعه پتروشیمی آبادان
۲ - سرمایه و ترکیب سهامداران:
به موجب تصمیم متخذه در مجمع عمومی‌صاحبان سهام در تاریخ 25/3/1383 افزایش سرمایه شرکت از مبلغ 40‌میلیاردریال به مبلغ 160‌میلیارد ریال مورد تصویب قرار گرفت که اختیار افزایش آن به هیات مدیره تفویض گردید. در مرحله اول به موجب مصوبه مورخ 1/6/1383 هیات مدیره سرمایه شرکت به مبلغ 100‌میلیارد ریال و در مرحله دوم به موجب مصوبه 2/5/1384 هیات مدیره سرمایه شرکت به مبلغ 160 میلیارد ریال افزایش و در تاریخ 30 / 8 / 1384 به ثبت رسیده است.
۳ -تولیـد:
باتوجه به اینکه شرکت پتروشیمی
‌بندر امام در سال ۱۳۸۵ نتوانست به تعهدات خود مبنی بر تحویل EDC خریداری شده به پتروشیمی‌آبادان عمل نماید و با وجود محدودیت‌های شدید خارجی و عدم دستیابی به EDC مورد نیاز و در نتیجه کاهش تولید PVC در سه ماه اول سال ۱۳۸۶، شرکت توانست به منابع خارجی دست یابد و به‌رغم مشکلات عدیده نسبت به خرید چند محموله EDC از خارج از کشور اقدام نماید که نهایتا منجر به عقد قرارداد سالانه تامین EDC با طرف خارجی گردید که خود امنیتی بر تولیدات شرکت می‌باشد.
با این وجود، تولید PVC درطی سال جاری معادل55،480 تن بوده است که حدود 3/2درصد نسبت به دوره مشابه گذشته افزایش و تولید DDB برابر 8،579 تن که نسبت به دوره مشابه گذشته 5/25‌درصد افزایش داشته است لیکن به‌دلیل کمبود خوراک پالایشگاه تولید کاستیک برابر 23،622 تن گردید که نسبت به سال گذشته 5/15‌درصد کاهش داشته است.
۴ - فروش:
در ادامه روند رو به رشد فعالیت‌های بازرگانی، شرکت پتروشیمی‌آبادان موفق به دستیابی به کلیه اهداف پیش بینی شده در سال 1386 گردید، به‌طوری‌که فروش داخلی از مرز 400میلیارد ریال فراتر رفت. در همین مدت بالغ بر 20هزار تن PVC به ارزش حدودا 22میلیون دلار به بازارهای هدف صادر و برای اولین بار در بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، میزان صادرات DDB از مرز 6500 تن گذشت واز این رهگذر حدود 5/6‌میلیون دلار ارز نصیب شرکت گردید.
شایان ذکر است که کل صادرات،با رشدی معادل ۳درصد نسبت به سال ۱۳۸۵ به ۲۷۶۸۰ تن رسید وارزش کل کالاهای صادر شده با ۲۷‌درصد افزایش از مرز ۵/۲۸‌میلیون دلار گذشت.
از دیگر نکاتی که باید بدان اشاره کرد، انعقاد قرارداد تامین EDC از طریق شرکت QVC بود. درضمن یکی از مشکلاتی که در طی دو سال گذشته، لطمات جبران‌ناپذیری به شرکت وارد نمود،عدم تحویل EDC از سوی پتروشیمی‌بندر امام بود. در همین راستا و به‌رغم تمامی‌محدودیت‌های سیاسی و اقتصادی اعمال شده علیه کشور عزیزمان، خوشبختانه در سال گذشته قرارداد سالانه خرید EDC منعقد شد. مدت این قرارداد تا پایان سال 2008 میلادی است که قابل تمدید نیز می‌باشد.
شایان ذکر است که در سال گذشته مقدار ۳۰،۰۰۰ تن EDC به ارزش حدودا ۹میلیون یورو از همین شرکت خریداری و به کشور وارد شد که این مورد به دلیل مرغوبیت EDC وارداتی صرفه جویی قابل توجهی در مصرف آن و بالا رفتن کیفیت محصول PVC و همچنین تعیین فرمول قیمت در قرارداد منعقده باعث کاهش قیمت خرید محصول شد.
لازم به ذکر است که با تلاش به‌عمل آمده مبلغ 6120‌میلیون ریال بابت استرداد حقوق و عوارض EDC وارداتی از گمرک مسترد گردید که این مبلغ معادل نیم‌میلیون یورو می‌باشد.
از نکات قابل توجه که جای دارد بدان نیز اشاره شود، در دستور قرارگرفتن واردات PVC به منظور تامین نیاز مشتریان و کنترل بازار داخلی بود. در همین راستا در اواخر سال گذشته حدود ۳۵۰تن PVC از تایوان خریداری و در داخل کشور توزیع شد وامید است که ا ین روند درسال جاری ادامه یابد.
5 - در آمد هر سهم شرکت و تغییرات آن:
در جدول ۱-۵ در آمد خالص هر سهم برای عملکرد سال مالی منتهی به ۲۹/۱۲/۱۳۸۶ در مقایسه با ۲ سال مالی قبل ارائه گردیده است تا امکان ملاحظه و بررسی روند حرکت رو به رشد شرکت فراهم شود.
۶- سرمایه‌گذاری:
سرمایه‌گذاری‌های بلند مدت شرکت پتروشیمی آبادان(سهامی عام) در سایر شرکت‌ها به‌شرح جدول ۱-۶ می‌باشد.
7 - مالیات عملکرد شرکت:
الف- مالیات عملکرد شرکت تا پایان سال ۱۳۸۴ قطعی و پرداخت گردیده است .
ب - مالیات سال1385 توسط ممیز مالیاتی در دست بررسی می‌باشد که براساس سنوات قبل و تجربیات گذشته ذخیره لازم تامین شده است.
ج - به‌دلیل استفاده از مفاد مواد ۱۳۸ و ۱۴۱ ق . م . م و همچین سایر معافیت‌های قانونی هیچگونه ذخیره برای مالیات عملکرد سال ۱۳۸۶ متصور نمی‌باشد.
8 - وضعیت نیـروی انسانـی:
۱-۸ - نیروی انسانی شرکت پتروشیمی آبادان (سهامی عام) در تاریخ ۲۹/۱۲/۱۳۸۶ به شرح جدول۱-۸ می‌باشد.
ضمنا تعداد 46 نفر از کارکنان نفتی و قراردادی به صورت مامور در شرکت پتروسینا مشغول انجام وظیفه می‌باشند. مضافا تعداد 336 نفر از کارکنان پیمانکار تامین نیروی انسانی در بخش‌های مختلف بهره برداری و خدمات تولیدی و سایر واحدهای پشتیبانی مشغول به کار می‌باشند.
۲-۸ - رئوس برنامه‌های حوزه منابع انسانی در سال ۱۳۸۷
1 -توسعه اتوماسیون اداری و بانک‌های اطلاعاتی کارکنان
۲ - توسعه آموزش ( کمی‌و کیفی و اثربخشی ) و ارتقای سطح دانش کارکنان و بهبود مستمر
3 - بهبود بهره وری درکارکنان با رقابت سالم به منظور ارائه خدمت و ارتقای کیفیت
۴ - فراهم نمودن زمینه‌های انگیزشی به منظور حفظ و نگهداری کارکنان متخصص و کارآمد
5 - تقویت و توسعه فرهنگ شایسته سالاری در خصوص ارتقای کارکنان و جایگزینی
۹ - طرح و توسعه:
بررسی‌هایی که از اوایل سال 1381 به منظور سیاست‌گذاری آینده شرکت توسط مدیران، کارشناسان و مشاوران دانشگاهی و پژوهشی شرکت انجام شد، نشان داد که تداوم فعالیت شرکت با وضعیت موجود چشم‌انداز روشنی را ترسیم نمی‌کند. عدم وجود ظرفیت کافی برای چرخه کامل تولید PVC و وابستگی آن به خرید ماده‌ای همچون EDC از تولیدکنندگان دیگر، قدیمی‌ بودن تکنولوژی تولید و فرسوده بودن تجهیزات تولید، تهدیدی جدی برای آینده شرکت محسوب می‌شد.
بر این اساس ادامه حیات شرکت در گرو تغییرات بنیادی در ساختار شرکت بود.
مطالعات گوناگون انجام شده توسط مراکز علمی‌و دانشگاهی کشور ضرورت اجرای طرح توسعه را در شرکت پتروشیمی‌آبادان به صورت قطعی و با اهداف معین اثبات نمود.
۱-۹ - اهداف اجرای طرح و توسعه:
۱-افزایش متوازن ظرفیت تولید به 120‌هزار تن PVC در سال به گونه ای که همراه با افزایش متوازن زنجیره تولید PVC (کلر،اتیلن، EDC و VCM) باشد.
۲-ارتقای سطح تکنولوژی تولید با سمت‌گیری:
الف - کاهش تلفات مواد اولیه و انرژی
ب - افزایش و بهینه‌سازی راندمان تولید واحد‌ها
ج - کاهش قیمت تمام شده محصول
د - حذف مخاطرات زیست محیطی
۳-ارتقای سطح دانش فنی کارکنان
۴-دستیابی به تنوع در محصولات تولیدی (تولید گریدهای جدید و خاص PVC)
۵-توسعه بازار برای افزایش قدرت رقابتی شرکت
۱۰ - اهم اقدامات انجام شده در سال ۱۳۸۶:
عملیات اجرایی پروژه‌های پتروشیمی‌آبادان در سال 1386 بیشتر معطوف بر اجرا و ساخت واحد 700-میناماتا و خرید‌های مربوط به این واحد و اجرای فاز دوم واحد اولفین بود که در ادامه به صورت خلاصه شرح آن خواهد آمد.
۱-۱۰ - واحد ۷۰۰ - میناماتا
۱-در زمینه طراحی و مهندسی این واحد، کلیه مدارک مربوط توسط شرکت CCC تهیه وپس از بازنگری‌های انجام شده مورد تایید واقع شد.
۲-تجهیزاتی که نیازمند بازسازی و تعمیرات بودند به پیمانکار مربوطه تحویل و مورد تعمیر و بازسازی قرار گرفتند.
۳- به دلیل محدودیت‌های موجود درخصوص استفاده از L/C گشایش شده جهت طرح توسعه در سال 1386 سعی شد مشکلات مالی موجود بر سر راه خرید تجهیزات و ملزومات مورد نیاز اجرا توسط شرکت برداشته شود و در همین راستا با استفاده از منابع داخلی شرکت خریدهای پروژه انجام شد و اهم تجهیزات و ملزومات مورد نیاز به شرح زیر خریداری و جهت نصب به محل پروژه ارسال شده است:
a) سیستم کنترل(FCS)
b)لوله‌های کربن استیل و استینلس استیل مربوط به واحد
c)دستگاه‌های سانتریفیوژ
d)پمپ‌های سانتریفیوژ
e)پمپ‌های مکشی
f)مبدل‌های گرمایی
g)کمپرسورهوا و مبدل‌های نیتروژن
h)ربات تمیزکننده
i)مخازن و برج‌ها
j)ابزار آلات دقیق
k)کابل‌ها
l)تجهیزات برقی
۴-اتمام ساخت و نصب اسکلت فلزی در کلیه نواحی واحد.
۵-لوله کشی (زیر زمینی و روزمینی) و تحویل آنها به گروه راه اندازی.
۶-نصب تجهیزات ثابت و دوار که از سال ۸۶ آغاز شده بود، در این سال به اتمام رسید.
۷-اجرای ساختمان‌های واحد که شامل ساختمان کنترل، ساختمان فرآیند و اتاق کاتالیست.
۸-اجرای کارهای برقی و ابزار دقیق به میزان ۹۰درصد که در مرحله پیش
راه اندازی و راه اندازی تکمیل خواهد شد.
۹-اجرای عملیات ساختمانی و تاسیساتی جهت اتصال واحد موجود به طرح توسعه جهت تامین مصارف برق،آب کولینگ،بخار واحد PVC
۱۰-پروژه ساخت انبارهای طرح و توسعه در فاز اول به مساحت 4000 متر مربع
۱۱-شروع عملیات ساخت پروژه برج خنک کننده طرح و توسعه به ظرفیت ۶۰۰۰ مترمکعب در سال.
علیرغم کلیه مشکلات و محدودیت‌های موجود بر سر راه انجام طرح و توسعه واحد PVC با توجه به درصد پیشرفت کار، به یاری خداوند منان و همت کلیه همکاران و دست‌اندرکاران، عملیات راه‌اندازی فاز اول توسعه پترشیمی آبادان ( واحدPVC جدید) در تیر ماه 1387 آغاز گردد.
گزارش پیشرفت پروژه واحد PVC جدید به شرح جدول ۱-۱-۱۰ می‌باشد.
2-10 - واحد اولفین:
واحد اولفین کلیدی‌ترین حلقه زنجیره تولید پتروشیمی‌آبادان است که با استفاده از گازهای مازاد پالایشگاه آبادان، اتیلن مورد نیاز واحد PVC را تامین می‌کند.
اهداف عمده ای که در طرح توسعه این واحد دنبال می‌شود عبارت
است از:
افزایش ظرفیت تولید
ارتقای کیفیت محصول و تولید اتیلن و پروپیلن خالص
اهم اقدامات انجام شده در این واحد مربوط می‌شود به فاز دوم این طرح که انجام مهندسی پایه(Basic Engineering) این واحد می‌باشد. در این فاز که از دی ماه سال 1385 آغاز شد و در سال 1386 عمده کار‌های آن صورت پذیرفت اقدامات زیر انجام شد و مدارک ذیل حاصل انجام این فاز می‌باشد.
۱-مشخص کردن سازمان اجرای پروژه.
۲-تهیه و ارسال برنامه زمان‌بندی مفصل و دستورالعمل اجرای مربوط به این فاز.
۳-تهیه و ارائه گزارش‌ها
۴-شناخت، هماهنگی و مدیریت فرایند‌ها
۵-موازنه کلی و جزیی مواد
۶-شبیه سازی فرآیند‌ها
۷-ارائه نمودار‌های جریان فرایند PFD & UFD و P&ID
۸-تهیه Data sheet مربوط به تجهیزات ثابت و دوار موردنیاز
۹-بررسی مصرف Utility در واحد
۱۰-تهیه Operation Manual
۱۱-هماهنگی فرآیندی گرما ساز‌ها
۱۲-تهیه نقشه چیدمان واحد
۱۳-تهیه Plot Plan کلی واحد
۱۴-تهیه طرح لوله کشی واحد
۱۵-مشخصات عمومی‌ابزار دقیق
۱۶-استعلام قیمت برخی از تجهیزات و انجام مقایسه فنی
۱۷-تهیه MTO در رابطه با تجهیزات برقی و ابزار آلات دقیق
۱۸-مشخص کردن Battery Limit
۱۹-ارائه مشخصات برقی کارخانه
۲۰-به‌روزرسانی One Line Diagram
۳-۱۰ - واحد PVCا ۷۰۰۰۰ تنی:
این واحد که با استفاده از دانش فنی خریداری شده از ژاپن احداث خواهد شد، از نظر فعالیت مهندسی پیشرفت‌هایی داشته و طراحی اصولی با استفاده از متخصصان داخلی و پشتیبانی شرکت صاحب دانش فنی انجام خواهد شد که برای انجام آن توافق‌های اولیه صورت گرفته و چارچوب آن برای تولید 70000 تن PVC در سال تعیین شده است. با راه‌‌اندازی واحد در دست احداث فعالیت‌های اجرایی این واحد نیز آغاز خواهد شد . در سال 1386 طراحی اصولی این واحد آغاز شده و با همکاری شرکت Chisso نقشه‌های PFD واحد جدید تقریبا نهایی گشته و طراحی نقشه‌های P&ID در دست انجام است.
۱۱ - فعالیت‌های زیست محیطی و پژوهشی در سال ۱۳۸۶
در سال 86 یک طرح پژوهشی تحت عنوان بررسی وضعیت آلودگی هوای مجتمع انجام گرفت این بررسی شامل اندازه‌گیری آلودگی‌های هوا در نقاط مختلف کارخانه، اندازه‌گیری کیفیت و کمیت هوای خروجی از دودکش‌های کوره‌های مختلف بود و در نیمه دوم سال اندازه‌‌گیری آلودگی‌های آب نیز به وظایف این شرکت افزوده گردید که در طی4 دوره ارزیابی که هر سه ماه یک بار انجام گرفت کلیه نتایج جمع آوری و تجزیه و تحلیل گردید و در مواردی که نیاز به اقدام وجود داشت. اقدام لازم انجام شد و مشخص شد از این لحاظ خوشبختانه در وضعیت قابل قبول هستیم . این فرآیند در سال 87 نیز ادامه خواهد یافت.
طرح‌های اجرایی درسال ۸۶ :
در سال 86 دو طرح عمده اجرایی زیست محیطی مورد توجه قرار داشت:
الف) طرح اول اجرای بازیابی مقداری از پساب مجتمع (در حدود ۲۵درصد) و استفاده مجدد از آن بود.
اهم کارهای انجام شده در این راستا به شرح زیر است.
انجام طراحی شبکه بازیافت آب که پیش‌بینی می‌شود با اتمام مراحل اجرایی پروژه در تیر ماه قابل بهره‌‌برداری گردد.
ب) طرح دوم آبرسانی به مجتمع به صورت مستقل از پالایشگاه آبادان و با ظرفیت 450 متر مکعب در ساعت لزوم انجام این طرح به‌دلیل پروژه Revamp در مجتمع و همچنین با توجه به واگذاری حدود 20 هکتار زمین از سوی سازمان زمین شهری به مجتمع پتروشیمی‌ آبادان به شرط کاربری فضای سبز در شمال و غرب کارخانه و نیاز به تامین آب لازم برای این فضای سبز می‌باشد.
در این راستا مطالعات اولیه انجام گرفت و پس از تهیه ایده اولیه با چند شرکت مشاور مذاکره انجام شد و در نهایت شرکتی برگزیده شد و با ایشان عقد قرارداد گردید. بخشی از سفارش‌ها در انتهای سال ۸۶ انجام شد که دریافت متریال و مابقی کارهای اجرایی به سال ۸۷ کشیده شده که در دست اقدام است و تا پایان مهر ماه ۸۷ طبق برنامه می‌بایستی به پایان برسد.
12 - رئوس اصلی برنامه‌های شرکت در سال 1387:
۱-انتخاب مدیریت طرح ( MC ) برای هماهنگی اجرای عملیات مهندسی و ساخت و نصب پروژه‌های طرح و توسعه.
۲-انجام مهندسی تفضیلی و تدارکات تجهیزات اصلی پروژه الفین.
۳-تکمیل مهندسی اصولی واحد هفتاد‌هزار تنی P.V.C و شروع مهندسی تفضیلی و تدارکات تجهیزات اصلی.
۴-شروع فعالیت مهندسی اصولی و تفضیلی واحد کلر آلکالی.
۵-مطالعات و اجرای طرح تولید نمک از آب دریا.
۶-ررسی مهندسی و شروع عملیات کپی سازی واحد V.C.M.
۷-تکمیل ساختمان‌ها و تاسیسات جانبی واحد P.V.C میناماتا.
۸-توسعه فضای سبز مجتمع.
شرکت پتروشیمی‌آبادان به‌رغم مشکلات ایجاد شده بر سر راه استفاده از منابع تصویب شده وام صندوق ذخیره ارزی در طرح توسعه واحد P.V.C میناماتا به جهت دستیابی به منابع مالی لازم جهت اجرای پروژه‌های آتی اقدامات لازم را انجام داده که اهم آن عبارتند از:
۱-پیگیری جهت اخذ تسهیلات ارزی استانی.
۲-یگیری جهت استفاده از اعتبار تخصیصی شرکت ملی صنایع پتروشیمی‌ایران جهت طرح‌های توسعه‌ای پتروشیمی‌آبادان
(فاینانس بانک مرکزی ).
۳- پیگیری جهت استفاده از اعتبارات بانک‌های داخلی.
۴- پیگیری جهت استفاده از اعتبارات سایر منابع.
۱۳ - تحقق EPS اعلام شده:
از موارد دیگری که در دستور کار هیات مدیره قرار دارد، تحقق EPS اعلام شده جهت سال مالی منتهی به 30/12/1387 است. هیات مدیره امیدوار است بر اثر تلاش مدیران و کارکنان شرکت پتروشیمی‌ آبادان در جهت ارتقای سطح تولید و همچنین اجرای برنامه‌های لازم، EPS اعلامی‌محقق گردد.
۱۴ - پیشنهاد هیات مدیره در خصوص تقسیم سود:
هیات مدیره تقسیم سودسال مالی منتهی به 29/12/1386 را به شرح زیر پیشنهاد می‌نماید:
پیشنهاد تقسیم سود۱۴۴۰۰۰ میلیون ریال ( هر سهم ۹۰۰ ریال )
با سپاسگزاری از حمایت‌های بی دریغ سهامداران گرامی ‌طی سال مالی مورد گزارش، هیات مدیره امیدوار است ضمن ارائه رهنمودهای لازم، عملکرد و حساب‌های دوره مالی مزبور را مورد تصویب قرار دهند.