اعلام زودهنگام کارنامه موفق شرکت فنرسازی خاور
زهرا مجتهد- برگزاری زودهنگام مجمع عمومی عادی سالانه شرکت فنرسازی خاور با استقبال بیش از 93 درصد از سهامداران این شرکت همراه بود.

در جلسه مجمع عمومی عادی سالانه شرکت که ریاست آن بر عهده مهندس رضا شیخی بود، آقایان حیدریان به نمایندگی از شرکت گسترش سرمایه‌گذاری ایران‌‌خودرو و آجرلو به نمایندگی از صنایع ریخته‌گری ایران‌خودرو بر این جلسه نظارت کردند. بهمنی نیز دبیری جلسه مجمع را بر عهده داشت. مطابق دستور جلسه مجمع عمومی عادی سالانه صورت‌های مالی عملکرد سال ۸۹ به اتفاق آرا به تصویب حاضران جلسه رسید و پرداخت مبلغ ۱۰ تومان نقدی به ازای هر سهم به صاحبان سهام شرکت تصویب شد. همچنین مقرر شد روزنامه‌های «دنیای‌اقتصاد» و «اطلاعات» به عنوان روزنامه‌های رسمی و کثیرالانتشار شرکت فنرسازی خاور باشند.
شرکت فنرسازی خاور حدود 15 سال است که نماد آن بر تابلوی بورس اوراق بهادار جانمایی شده است. در این سال مالی نه تنها توانست امتیاز 91 را از مجموع صد، از حیث شفافیت و اطلاع‌رسانی به موقع و افشای اطلاعات را کسب کند، بلکه سعی مدیران شرکت و اعضای هیات مدیره توانست مجمع عمومی عادل سالانه 89 را نزدیک به یک ماه زودتر از زمان برگزاری هرساله تشکیل دهد و اطلاعات مربوط به گزارش‌ها و حساب‌ها را به موقع تحویل حسابرس و بازرس قانونی شرکت دهد.
مجمع عمومی عادی سالانه فنرسازی خاور در حالی برگزار شد که عملکرد هیات مدیره که از سوی مهندس بهمن بینش، مدیرعامل فنرسازی خاور به استماع سهامداران رسید، از سادگی، رسایی و شفافیت کامل و کافی برخوردار بود. به گفته مهندس شیخی این گزارش گویای عملکرد شفاف این شرکت بورسی است.
در همین راستا مهندس بینش مدیرعامل شرکت فنرسازی خاور به تشریح عملکرد شرکت در زمینه تولید و فروش فعالیت‌های منابع انسانی، ارتقا و راه‌اندازی شبکه اطلاعاتی، برنامه‌های طرح و توسعه شرکت و به خصوص توسعه نظام‌های مدیریت کیفیت پرداخت.
وی با اشاره به روند ثابت نرخ فروش در سال‌های ۸۸ و ۸۹ افزود: فروش محصولات فنرسازی خاور در سال مالی ۸۹ متناسب با تولید بود و با توجه به حفظ قیمت‌ها در سال ۸۹ در زمینه مقداری و ریالی فروش شرکت از روند ثابتی پیروی کرده است.
وی به رشد 5/1 درصدی و ناچیز قیمت محصولات در سال 89 اشاره و تاکید کرد: 80 درصد از فروش محصولات ما به شرکت‌های خودرو‌ساز صورت می‌گیرد و از این رو فنرسازی خاور براساس سفارش‌های رسیده به سیستم، کالا تولید می‌کند.
مهندس بینش تصریح کرد: ۷۰ درصد از تولیدات فنرسازی خاور را فنر تخت و سایر تولیدات به میل تعادل و میل پیچش، فنر لول، پابند فنری راه‌آهن و ... اختصاص داد.
وی وجود مشکلات ارزی و نبود تشویق‌های صادراتی در داخل کشور را از جمله موانع کسب درآمد ارزی بیشتر برای فنرسازی خاور دانست و گفت: شرکت‌های چینی و هندی به دلیل بهره‌مندی از تشویق‌های صادراتی که به آنها تعلق دارد، در بازارهای جهانی از شرکت‌های ایرانی پیشی گرفتند و از این بابت امکان رقابت برای شرکت ما در سال گذشته مقدور نبود.
وی افزود: برای تولید و فروش بیشتر کسب بازارهای جدید را در برنامه شرکت داریم.
وی به منابع انسانی جوان شرکت فنرسازی خاور که در رده سنی 20 تا 40 سال قرار دارد اشاره کرد و گفت: فنرسازی خاور در زمینه جایگزینی نیروهای بازنشسته اقدامات مفیدی داشته است که این اثر بسزایی در افزایش تولید شرکت به همراه داشته است.
مهندس بینش تصریح کرد: با توجه به سیاست دولت محترم مبنی بر تثبیت قیمت‌ها، این شرکت در جهت کاهش قیمت تمام شده قطعات با تعدیل زمان تولید از شیفت بلند به شیفت کوتاه اقدام کرد. به این نحو که بهره‌وری در شرکت فنرسازی خاور با افزایش سرانه تولید تا ۴۰ تن در سال، افزایش یافته است.
مدیرعامل شرکت فنرسازی خاور به میزان تولید محصولات اشاره کرد و افزود: این شرکت در سال گذشته با تولید بیش از 12 هزار تن انواع فنرهای تخت و پارابولیک، فنرلول، میل تعادل و میل پیچش توانسته است به بیش از 90 درصد از ظرفیت اسمی خود دست یابد.
وی در ادامه به تلاش همکاران فنی در خصوص تعمیر و نگهداری دستگاه‌های موجود اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه ماشین‌آلات موجود خطوط فنرتخت عملا مستهلک شده به طوری که در حال حاضر ضرورت جایگزینی با نوسازی تجهیزات مزبور از برنامه‌های جدی سال ۱۳۹۰ شرکت است.
مهندس بینش تاکید کرد: در عین حال بهره‌برداری از خطوط فنر لول و میل تعادل طی سال مورد گزارش از رشد خوبی برخوردار بوده و پیش بینی می‌شود در سال 1390 ظرفیت عملی و قابل دسترس محقق شود. وی در زمینه فروش با اشاره به این مهم که تحویل به موقع و رعایت استانداردهای موردنظر مشتریان از بارزترین شاخص‌های شرکت فنرسازی خاور در کسب سهم بازار خودروسازان بوده و متقابلاً تکرارپذیری و تیراژ بالای سفارشات شرکت‌های خودروسازی از مزیت قراردادهای فروش محصولات بر این شرکت‌ها می باشد.
مدیرعامل شرکت فنرسازی خاور به توسعه نظام‌های مدیریت کیفیت در این شرکت اشاره کرد و افزود: ارتقا سیستم مدیریت کیفیت از ISO۹۰۰۱:۲۰۰۰ به ISO۹۰۰۱:۲۰۰۸ و ارتقاء سیستم مدیریت کیفیت از ISOTS۱۶۹۴۹:۲۰۰۲ به ISO TS۱۶۹۴۹:۲۰۰۹ و اخذ گواهینامه از شرکت DQS، تمدید پروانه کاربرد علامت استاندارد اجباری در زمینه تولید انواع فنر تخت توسط موسسه استاندارد ملی ایران، تعیین نماینده مدیریت شرکت به عنوان دبیر حقوقی جهت تدوین استاندارد ملی در زمینه مکانیک و فلزشناسی در سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، انجام آموزش و آمادگی جهت استقرار سیستم‌های مدیریت کیفیت ISO۱۴۰۰۱:۲۰۰۴ و OHSAS۱۸۰۰۱:۲۰۰۸ در راستای دستیابی به سیستم مدیریت یکپارچه (IMS) و ارتقای سیستم انجام بازرسی و آزمون از سوی شرکت ساپکو در خصوص خود بازرسی برخی قطعات توسط شرکت و حذف بازرس مقیم «ساپکو» در خصوص قطعات مرتبط را از دیگر موفقیت‌های فنرسازی خاور در زمینه نظام‌های مدیریتی دانست.
کسب امتیاز 91 کیفیت افشا و اطلاع‌رسانی در بورس
سپس در این جلسه محمود مشفقی، قائم‌مقام مالی و اقتصادی مدیرعامل شرکت فنرسازی خاور گزارش مالی هیات مدیره را تشریح کرد. وی عملکرد مالی شرکت را طی سال مالی ۸۹ در مقایسه با بودجه تنها در زمینه درآمدهای غیرعملیاتی کمتر از بودجه اعلام کرد. این در حالی است که به گفته وی آیتم‌هایی مانند بهای تمام شده، درآمدهای عملیاتی و سود عملیاتی از انحراف مساعد برخوردارند.
مشفقی در ادامه به کسب ابزار مهم برای ارتقا و پیشرفت شرکت اشاره کرد و افزود: یکی از ابزارهای مهم و اساسی که بنگاه‌های اقتصادی بزرگ به آن نیازمندند، دارا بودن اطلاعات شفاف مالی در این قبیل شرکت‌ها است.
مشفقی افزود: به همین دلیل طی سنوات گذشته سعی کردیم با اصلاح ساختار مالی شرکت، اطلاع‌رسانی به موقع به مدیریت و بورس به یکی از موفقیت‌های لازم دست پیدا کنیم. وی معتقد است که اگر مدیریت اطلاعات مالی به موقع دریافت نکند، قادر به تصمیم‌گیری مناسب نخواهد بود. انتقال اطلاعات به موقع و قابل اتکاء به مدیریت علاوه بر آن که می‌تواند به پیشرفت روزافزون یک بنگاه اقتصادی قوت بخشد ابزاری هم جهت پاسخگویی به صاحبان سرمایه نیز محسوب می‌گردد.
وی همچنین به سایر اقدامات انجام شده در خصوص عملکرد سال مالی 90 اشاره کرد و افزود: کاهش هزینه‌های مالی و افزایش بهره‌وری نیروی انسانی به ما کمک کرد که با وجود بحران اقتصاد جهانی در سال 89 بتوانیم روند تولید و فروش و سودآوری شرکت را حفظ کنیم.
وی انحراف اعداد در عملکرد سال مالی ۸۹ نسبت به سال مالی ۸۸ را به دلیل رشد قیمت جهانی فولاد و سیاست عمومی تثبیت قیمت‌های فروش در بازارهای داخلی دانست.
مشفقی رشد تسعیر ارز و تحریم‌ها که منجر به عدم امکان خریدهای مستقیم می‌شود را از دیگر چالش‌های موجود در سال 89 دانست. وی افزود: با این حال با مقایسه عملکرد واقعی 89 با بودجه تنها یک عامل در نرسیدن سود غیرعملیاتی به رقم تعیین شده در بودجه وجود دارد و آن عدم فروش اموال مازاد شرکت در سال 89 بوده است. مشفقی تصریح کرد: مناسب نبودن شرایط فروش که دور از صرفه و صلاح شرکت و با نظر هیات مدیره بود، منجر شد تا در پایان سال 89 اقدامی در این باره صورت ندهد. از دیگر دلایل این رویداد رشد قیمت جهانی مواد اولیه بود که تقریبا از ابتدای سال جاری شکل گرفت. با تمهیداتی که در نظر گرفته‌ایم خرید بخش بزرگی از مواد اولیه را طی سال 88 به انجام رساندیم که البته امتیاز مناسبی را در زمینه قیمت کالای ساخته شده به ما داد اما با این حال به عدد سود خالص آسیب رساند. وی به درصد حاشیه سود شرکت طی سال‌های گذشته اشاره کرد و اظهار داشت: حاشیه سود فنرسازی خاور طی 5 سال گذشته از روندی صعودی برخوردار بوده است که این امر در سال 88 با توجه به کاهش قیمت جهانی فولاد با رشد مضاعف نسبت به سال 87 به رقم 5/22 درصدی رسید. در سال گذشته با افزایش تدریجی قیمت مواد اولیه، حاشیه سود فنرسازی خاور در سطح 2/21 درصد ثابت ماند.
وی به بهبود نسبت‌های مالی شرکت از جمله نسبت جاری اشاره کرد و افزود: نسبت جاری نشان می‌دهد که نقدینگی فنرسازی خاور در سال ۹۰ رو به بهبود است. وی از طرح توسعه کارخانه فنرسازی خاور خبر داد و گفت: برای استفاده بهینه از ماشین‌آلات، برنامه نوسازی و بهینه‌سازی را در دستور کار داریم. طرح‌ها آماده شده و مجوزهای لازم از ایران خودرو اخذ شده است. وی یادآور شد: این طرح که از طرح‌های اجرایی در سال ۹۰ است ارتقای کیفیت ماشین‌آلات تولیدی، کاهش ضایعات و افزایش ظرفیت تولید را به همراه دارد.
قائم‌مقام مدیرعامل شرکت افزایش سرمایه در گردش شرکت را نیز در راستای استفاده بهینه از منابع و موجودی‌ها و اجرای طرح‌های اصلاح ساختار مالی شرکت دانست.