«مبین هاب» مرکز تخصصی خدمات بازار سرمایه برای اکوسیستم استارت‌آپی افتتاح شد

همراه با افتتاحیه مرکز تخصصی مبین هاب، روز شنبه ۲۸ خرداد، نشست تخصصی «فرصت‌ها و چالش‌های بازار سرمایه برای اکوسیستم استارت‌آپی و شرکت‌های دانش بنیان» در محل کارخانه نوآوری آزادی برگزار شد. در این مراسم، دکتر نوحی، سرپرست نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار، دکتر اسماعیل‌زاده، معاون پذیرش شرکت‌ فرابورس ایران، دکتر کلانتری‌نژاد مدیرعامل شرکت هم‌آوا و محمدعلی محمدی، مدیرعامل کارگزاری مبین‌سرمایه، سخنرانی کردند. همچنین فعالان و مدیران شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌ها به بیان نقطه نظرات خود پرداختند.

در این نشست محمدی، مدیرعامل کارگزاری مبین سرمایه در مورد هدف از تشکیل نخستین مرکز تخصصی بازار سرمایه برای استارت‌آپ‌ها گفت: «هدف بزرگ ما، ورود شرکت‌های مبتنی بر دانش و فن آوری‌محور به بازار سرمایه است. امروز در دنیا، شرکت‌های رده اول، شرکت‌های مبتنی بر فناوری هستند. اما در بازار سرمایه کشور ما شرکت‌هایی که محصولات فیزیکی تولید می‌کنند، همچنان بیشترین ارزش بازار را دارند. این روند در ایران نیز به نظر می‌رسد قابل اجرا است و هم برای شرکت‌ها و هم برای کشور منافع زیادی به همراه خواهد داشت.»

وی به عدم حضور پررنگ استارت‌آپ‌ها در بازار اشاره کرد و گفت: «امروز تأمین مالی در بازار سرمایه، برای شرکت‌های سنتی و بزرگ بسیار ساده است و این شرکت‌ها به سادگی می‌توانند از انواع ابزارهای تأمین مالی استفاده کنند. اما این راه، برای شرکت‌های مبتنی بر دانش و فناوری، چندان هموار نیست. بازار سرمایه ظرفیت تأمین مالی در ابعاد قابل توجه را برای شرکت‌های بزرگ نشان داده است که البته این اعداد برای استارتاپ‌ها در حال حاضر بسیار دور از دسترس است.»

محمدی با اشاره به وجود دستورالعمل‌های مختلف در فرابورس برای تأمین مالی شرکت‌های کوچک و متوسط، سرمایه‌گذاری‌های جسورانه و تأمین مالی جمعی اضافه کرد: «کم رنگ بودن حضور استارت‌آپ‌ها در بازار سرمایه به نظر می‌رسد از دو عامل مهم ناشی می‌شود. از یک سو اکوسیستم استارت‌آپی چندان با بازار سرمایه آشنایی ندارد و از سوی دیگر در بازار سرمایه عمدتا ارزشگذاری دارایی فیزیکی رواج دارد و به همین دلیل ارزش‌گذاری دارایی‌های فکری و دارایی‌های نامشهود چندان مرسوم نبوده است. به بیان دیگر فقدان یک زبان مشترک بین اکوسیستم استارت‌آپی و بازار سرمایه، زمینه حضور چنین شرکت‌هایی در بازار را فراهم نکرده است. کارگزاری مبین سرمایه به عنوان یک نهاد مالی با ایجاد مبین هاب، مرکز تخصصی خدمات بازار سرمایه برای اکوسیستم استارت‌آپی، که در کارخانه نوآوری آزادی واقع شده است به دنبال ایجاد زبان مشترک بین بدنه بازار سرمایه و بدنه اکوسیستم استارت‌آپی است.»

او با اشاره به پلتفرم‌های موفق تأمین مالی در دنیا گفت: «در همین روز گذشته پلتفرم کیک‌استارتر تنها در یک روز ۵۷ پروژه را به ارزش نزدیک به دو میلیون دلار تامین مالی کرده است که البته این رقم در حال حاضر برای اکوسیستم بسیار رویایی است اما اگر مبین‌هاب بتواند مکانیسم موفق تامین مالی جمعی را به ادبیات رایج حوزه استارتاپی تبدیل نماید گام بزرگی در این زمینه برداشته شده است.» محمدی گفت: «امروز حضور مدیران ارشد بازار سرمایه در بالاترین سطح در این رویداد، این پیام را به اکوسیستم منعکس می‌کند که بازار سرمایه برای استقبال از شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌ها آمادگی کامل دارد و مبین‌هاب به‌عنوان گام نخست، این عزم و اراده را به شکل عملی پیاده کرده است.»

گفتنی است که مبین‌هاب به عنوان نخستین مرکز تخصصی بازار سرمایه برای اکوسیستم استارت‌آپی توسط کارگزاری مبین سرمایه در کارخانه نوآوری آزادی راه‌اندازی شده است تا ارتباط بین استارت‌آپ‌ها و بازار سرمایه را تسهیل کند. در این مرکز علاوه بر خدمات عمومی کارگزاری، خدمات ویژه‌ای از قبیل تامین مالی جمعی، مشاوره پذیرش سهام شرکت‌های استارت‌آپی و دانش‌بنیان در بازار سرمایه و خدمات مشاوره‌ای تامین مالی برای استارت‌آپ‌ها ارائه می‌شود.