چشم‌انداز ایران برای آینده سوریه؛ چراغ سبز ایران به قطعنامه 2254 شورای امنیت

به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ با سقوط حکومت بشار اسد به عنوان یکی از متحدان منطقه ای جمهوری اسلامی ایران در محور مقاومت، منافع ایران در آینده سوریه به پرسش اصلی تحلیلگران، ناظران، رسانه‌ها و افکار عمومی تبدیل شده است.

اینکه ایران چه سیاستی را برای تعاملات آینده با سوریه با توجه به خلا قدرت و کثرت بازیگران داخلی که بعضا دچار تعارض تا تضاد منافع هستند، در پیش خواهد گرفت؟ 

برای پاسخ دقیق‌تر باید به بیانیه وزارت خارجه درباره سوریه، اظهارات سید عباس عراقچی در برنامه امشب گفت‌وگوی خبری و برخی اظهارنظرهای مقامات سیاسی توجه داشت.

آنچه از فحوای این بیانیه‌ها و اظهارنظرها مشخص است،  تاکید ایران بر ۴ متغیر اصلی است؛ حفظ تمامیت سرزمینی و مخالفت با تجزیه سوریه، گفت‌وگوهای سیاسی سوری-سوری، تشکیل دولت وحدت ملی در این جمهوری عربی و جلوگیری از عدم خیزش دوباره داعش و تروریسم.

آنچه این روند را تقویت می‌کند و در این خصوص در اظهارات عراقچی هم مطرح شد، چراغ سبز ایران به قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل مورخ ۱۸ دسامبر ۲۰۱۵ برای سوریه است که بر این ۴ متغیر تاکید کرده و آن را نقشه راه سوریه ارزیابی می‌کند.

ایران ضمن تقویت این مسیر، باید در یک رویکرد فراگیر منطقه ای هم که نمونه آن را روز شنبه در دوحه پایتخت قطر مشاهده کردیم، مشارکت فعالانه‌‌تری را برای آینده سوریه اتخاذ کند. 

این نشست که به ۵+۳ معروف است شامل سه بازیگر روند آستانه یعنی ایران، روسیه و ترکیه به همراه پنج کشور عربی عربستان، قطر، عراق، اردن و مصر است که همگی مخالف تجزیه سوریه و موافق ثبات سیاسی، گفت وگو و تشکیل  دولت وحدت ملی هستند، اگرچه درخصوص کم و کیف و چگونگی تحقق این اهداف، با یکدیگر اختلاف نظر دارند.

همراه شدن با این رویکرد می‌تواند به مسیریابی ایران در تحولات آینده و البته پیچیده سوریه کمک کرده و زمینه ارتباطات سیاسی جدید با مردم و دولت مشروع حاکم بر این جمهوری عربی را فراهم کند.