بررسی نقش ناامنیهای ترکیه در گردشگری این کشور
تروریسم؛ بلای جان توریسم ترکیه
گروه اقتصاد بینالملل: درپی انفجار دو بمب در آنکارا، پایتخت ترکیه که به کشته شدن دستکم ۹۷ نفر منجر شد، به گردشگران بریتانیایی درمورد خطر سفر به این کشور هشدار داده شد.
نخستوزیر ترکیه اعلام کرده است مظنون اصلی این بمبگذاریها گروه تروریستی داعش است. در این انفجارها که مرگبارترین حملات تروریستی تاریخ این کشور به شمار میرود، دستکم ۲۴۵ نفر هم زخمی شدند. پس از این دو انفجار، وزارت امور خارجه بریتانیا اعلام کرد احتمال وقوع حملات تروریستی دیگر در ترکیه وجود دارد. این وزارتخانه از گردشگران بریتانیایی خواست از سفرهای غیرضروری به کل منطقه جنوب غربی ترکیه و همچنین شهرهای پرناق، ماردین، شانلیاورفه، غازیعینتاب، کیلیس، ختای، سیرت، تونجلی، دیاربکر و استان حکاری خودداری کنند.
گروه اقتصاد بینالملل: درپی انفجار دو بمب در آنکارا، پایتخت ترکیه که به کشته شدن دستکم ۹۷ نفر منجر شد، به گردشگران بریتانیایی درمورد خطر سفر به این کشور هشدار داده شد.
نخستوزیر ترکیه اعلام کرده است مظنون اصلی این بمبگذاریها گروه تروریستی داعش است. در این انفجارها که مرگبارترین حملات تروریستی تاریخ این کشور به شمار میرود، دستکم ۲۴۵ نفر هم زخمی شدند. پس از این دو انفجار، وزارت امور خارجه بریتانیا اعلام کرد احتمال وقوع حملات تروریستی دیگر در ترکیه وجود دارد. این وزارتخانه از گردشگران بریتانیایی خواست از سفرهای غیرضروری به کل منطقه جنوب غربی ترکیه و همچنین شهرهای پرناق، ماردین، شانلیاورفه، غازیعینتاب، کیلیس، ختای، سیرت، تونجلی، دیاربکر و استان حکاری خودداری کنند. وزارت امور خارجه بریتانیا همچنین درباره خطر گروگانگیری و حمله به حمل و نقل عمومی در استانبول هشدار داد.
این دو بمب بیرون از ایستگاه اصلی قطار و در زمان برگزاری راهپیمایی علیه درگیری بین دولت و شبهنظامیان کرد، منفجر شدند. درپی وقوع این انفجارها، علاوهبر بریتانیا کشورهای فرانسه، آلمان، ایتالیا، کانادا، لهستان، بلژیک، سوئیس، اتریش، ایرلند، نیوزیلند، دانمارک، هلند و ایران نیز درمورد سفر به ترکیه به اتباع خود هشدار دادند.
افت چشمگیر در ماههای اخیر
این درشرایطی است که نگرانیهای امنیتی ناشی از این حملات تروریستی، به همراه کاهش ارزش روبل و افت هزینههای سفر به یونان به گردشگری ترکیه به شدت آسیب وارد کرده است. براساس آماری که دولت ترکیه منتشر کرده است، تعداد گردشگران خارجی که در نیمه نخست امسال به این کشور سفر کردهاند نسبت به همین دوره در سال ۲۰۱۴، ۲۵/ ۲ درصد کاهش یافته است. براساس این آمار، در نیمه نخست امسال کمتر از ۱۵میلیون نفر به ترکیه سفر کردهاند. همچنین براساس اعلام آژانس ملی آمار ترکیه، بخش گردشگری از ماه مارس تا ماه ژوئن سال جاری ۸/ ۱۳ درصد سقوط کرده است و این روند درحال بدتر شدن است.
تیمور بایندیر، کارشناس گردشگری میگوید: «انتظار داریم در آمار مربوط به ماههای اخیر شاهد کاهش چشمگیر باشیم.» طی ماههای اخیر شرایط گردشگری ترکیه آنقدر هشداردهنده بوده است که دولت تصمیم گرفت بازگشایی مدارس را از ۱۴ سپتامبر به ۲۸ سپتامبر موکول کند تا خانوادهها برای عید قربان، زمان بیشتری را تعطیل باشند. از سوی دیگر، روزنامه حریت ترکیه گزارش داده است که صنعت گردشگری ترکیه سال جاری میلادی را با زیان ۱۰ تا ۱۱ میلیارد دلاری به پایان خواهد رساند. علت این مساله کاهش چشمگیر گردشگران روس و کاهش شدید قیمت اتاق هتلها در سراسر ترکیه عنوان شده است. رئیس فدراسیون هتلداران ترکیه نیز در اینباره میگوید: «طی ۲۵ سال گذشته صنعت گردشگری ترکیه رشد دورقمی داشته است، اما این بخش بهدلیل افزایش مشکلات اقتصادی روسیه، نگرانیهای امنیتی به وجود آمده پس از بهار عربی در منطقه و بحران سوریه، روزهای دشواری را سپری میکند.»
بیثباتی داخلی و جایگزینی یونان بهجای ترکیه
عاملی که بیشترین تاثیر منفی را بر صنعت گردشگری ترکیه میگذارد، بیثباتی داخلی است. بسیاری از کشورها از همین رو است که درمورد سفر اتباعشان به ترکیه هشدار دادهاند. بیشترین کاهش سفرهای ورودی به ترکیه مربوط به شمال و مرکز اروپا، به جز آلمان است. در ۶ ماه نخست امسال تعداد گردشگران ایتالیایی نیز تقریبا ۲۰ درصد کاهش یافته است. جیانلوکا د اتاویئود، مدیر یک آژانس مسافرتی که برای گردشگران ایتالیایی تورهای گردشگری ترتیب میدهد، میگوید: «از زمان وقوع حملات تروریستی در پاریس و تونس، هراس از عملیات تروریستی گروه داعش افزایش یافته است.»
همانطور که اشاره شد کاهش ارزش روبل نیز بر صنعت گردشگری ترکیه تاثیر منفی داشته است و در هفت ماه نخست امسال، حدود نیم میلیون گردشگر روس از گذراندن تعطیلات در سواحل مدیترانهای ترکیه اجتناب کردهاند. از سوی دیگر، آمار وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه نشان میدهد ورود گردشگران روس در ۶ ماه نخست امسال نسبت به همین دوره در سال گذشته با کاهش ۲۴ درصدی رو به رو شده است.
سواحل دریای اژه نیز دچار مشکل شدهاند و طبق برآوردها تعداد گردشگران این منطقه با کاهش ۱۰ درصدی رو به رو شده است. با وجود سواحل مشهور و آثار باستانی این منطقه، در سال جاری بسیاری از گردشگران ترجیح دادند بهدلیل قیمتهای پایینتر، به جزایر یونان سفر کنند. درواقع، اقتصاد درحال فروپاشی یونان مانع از جذب گردشگران نشده است، اما مجاورت ترکیه با سوریه درگیر جنگ و تهدید سرایت اقدامات تروریستی به ترکیه، گردشگران را از این کشور دور کرده است. حتی بسیاری از مردم ترکیه نیز برای گذراندن تعطیلات به جزایر یونان سفر کردهاند.
درنتیجه براساس نژاد، گردشگران ترکیهای در رتبه ششم گردشگران بازدیدکننده از یونان قرار گرفتهاند و براساس آخرین آمار موجود که مربوط به سال ۲۰۱۳ است، ۸۳۱ هزار و ۱۱۳ گردشگر ترکیهای از یونان بازدید کردند که نسبت به سال ۲۰۱۲، ۳۸ درصد جهش داشته است. با این وجود، گردشگری استانبول در دوره ژانویه تا جولای ۳/ ۸ درصد رشد کرده است. بهدلیل رشد بالقوه ناشی از توافق هستهای ایران و بهبود روابط دیپلماتیک ایران و ترکیه، ایرانیهای بیشتری به استانبول سفر کردهاند و این مساله علت اصلی رشد گردشگردی این شهر محسوب میشود.
بهطور کلی، بهترین خبر برای صنعت گردشگری ترکیه، بازار گردشگری چین با رشد ۶۱ درصدی است؛ اما ورود گردشگران چینی به ترکیه همچنان پایین و ۱۴۴ هزار نفر است.
ارسال نظر