رونمایی ازلوح یادبود انتخاب تبریز بهعنوان شهر جهانی بافت قالی
گروه گردشگری: روز گذشته از لوح انتخاب تبریز بهعنوان شهر جهانی بافت قالی رونمایی شد. این مراسم با حضور هیات رئیسه آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع دستی، معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور و استاندار و شهردار آذربایجان شرقی و مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی در تیمچه مظفریه بازار تاریخی تبریز بهعنوان مرکز تجاری قالی تبریز انجام شد.
به گزارش «میراث آریا» رئیس هیات رئیسه آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع دستی طی این مراسم گفت: «تا زمانی که تبریز در حال بهتر کردن شرایط برای حفظ و ارتقای این عنوان جهانی باشد، عنوان شهر جهانی بافت قالی تاریخ انقضا نخواهد داشت.
گروه گردشگری: روز گذشته از لوح انتخاب تبریز بهعنوان شهر جهانی بافت قالی رونمایی شد. این مراسم با حضور هیات رئیسه آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع دستی، معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور و استاندار و شهردار آذربایجان شرقی و مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی در تیمچه مظفریه بازار تاریخی تبریز بهعنوان مرکز تجاری قالی تبریز انجام شد.
به گزارش «میراث آریا» رئیس هیات رئیسه آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع دستی طی این مراسم گفت: «تا زمانی که تبریز در حال بهتر کردن شرایط برای حفظ و ارتقای این عنوان جهانی باشد، عنوان شهر جهانی بافت قالی تاریخ انقضا نخواهد داشت.» غدا حجاوی تاکید کرد: «در این بین، توسعه ارتباطات و ارتقای شرایط موجود حائز اهمیت است.»
وی با اشاره به روند بررسیهای همهجانبه برای انتخاب تبریز بهعنوان شهر جهانی بافت قالی، از ارزیابیهای دورهای شورای جهانی برای حفظ این عناوین جهانی خبر داد و تصریح کرد: «هر چهار سال یک بار ارزیابیهای همه جانبه برای بررسی شرایط و اقدامات صورت گرفته در راستای ارتقا و حفظ این عناوین جهانی انجام میشود.
این ارزیابیها در واقع سندی بر استحقاق شهرهای جهانی است.» غدا حجاوی در تشریح اقدامات عملی و همکاریهای شورای جهانی برای بهرهمندی حداکثری از عنوان بینالمللی شهر بافت قالی اظهار کرد: «اساس طرح جهانی انتخاب شهرهای جهانی در حوزه صنایع دستی بر توسعه تعامل شهرها با یکدیگر است. در این حوزه تلاش میکنیم تا با ایجاد شبکههای متعدد تعامل بهتر تبریز با سایر شهرهای جهانی صنایعدستی و قالی فراهم شود.»
وی معرفی شهرها و توانمندیهای آنان در حوزه صنایعدستی را با برپایی نمایشگاههای بینالمللی از دیگر برنامههای این ارگان جهانی برشمرد و یادآور شد:«ما برنامهریز این جریان هستیم و امیدواریم تعاملات بین شهرهای جهانی را شاهد باشیم.»
اهمیت حفظ جایگاه شهر جهانی
استاندار آذربایجان شرقی نیز در این مراسم، انتخاب تبریز را نتیجه تلاش تمامی دستاندرکاران صنعت قالی دانست که ازسوی سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری به نتیجه رسیده است. اسماعیل جبارزاده با اشاره به مراحل و شرایط سخت اعطای این عنوان گفت: «با توجه به ارزیابیهای دورهای توسط شورای جهانی صنایعدستی، قطعا حفظ این عنوان مهمتر و دشوارتر از کسب آن است.»وی این موقعیت را زمینهای برای توسعه تعاملات بینالمللی بهخصوص در عرصه صادرات غیرنفتی دانست و خاطرنشان کرد: «قالی تبریز تنها یک کالای تجاری صرف نیست، بلکه بهعنوان سفیر فرهنگی و تاریخی یک ملت باید درتمامی خانوادهای دنیا نفوذ کند.»استاندار آذربایجان شرقی همچنین تاکید کرد: «برای رونق بیشتر فرش تبریز باید قدم برداریم و برای رسیدن به این هدف مسوولان همواره در کنار دستاندرکاران عرصه فرش و قالی بافی خواهند بود.»جبارزاده در پایان افزود: «صنعت فرش و قالی نقش مهمی در صادرات غیرنفتی ایفا میکند و نقش مهمی در ایجاد اشتغال دارد. این صنعت میتواند عامل نفوذ فرهنگ ایرانی در دل و روح جهانیان و معرفی تبریز و کشورمان در دنیا باشد.»
لزوم تعامل جهانی با دانشکده فرش تبریز
رئیس آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع دستی و استاندار آذربایجان شرقی روز گذشته پیش از رونمایی از لوح تبریز شهر جهانی بافت فرش، از بازار فرش تبریز و تیمچه مظفریه این بازار، دانشکده فرش تبریز و کارگاههای فعال مرتبط با تولید و مرمت قالی دیدن کردند.غدا حجاوی در جریان این دیدارها، ابراز امیدواری کرد که تبریز مرکز شبکه جهانی قالی شود.به گزارش «ایرنا» رئیس آسیا و اقیانوسیه و عضو هیات رئیسه شورای جهانی صنایع دستی خواستار گسترش تعاملات و ارتباط هر چه بیشتر دانشگاههای مرتبط دنیا با دانشکده فرش تبریز شد و افزود: «آمادهایم تا زمینه ارتباط مستقیم سایر دانشگاهها را برای جذب دانشجو در دانشکده فرش تبریز فراهم کنیم.رئیس دانشکده هنرهای اسلامی دانشگاه هنر اسلامی تبریز نیز در این نشست از جذب دانشجو در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری مرتبط با قالی در دانشکده فرش تبریز خبر داد و گفت: «دوام و حیات دانشکده مرتبط با قالی در شهر جهانی بافت قالی مرهون وجود استادان سنتی مسلم در این شهر است.» محمدزاده بر توجه ویژه به شناخت بازار و تجارت در روند آموزشی دانشجویان رشتههای مرتبط با قالی نیز تاکید و از پیشنهاد خانم حجاوی برای جذب دانشجویان خارجی در دانشکده فرش استقبال کرد. وی همچنین آمادگی دانشکده هنرهای اسلامی دانشگاه هنر اسلامی تبریز را برای ارائه تسهیلات برای دانشجویان خارجی اعلام کرد.
تبریز یکی از قطبهای بافندگی بسیار با اهمیت ایران در زمینه قالی بافی است. فرشهای تبریز در صد سال اخیر اغلب با طرحهای گلدانی، درختی، محرابی، قندیلدار، حیوان دار، شکارگاه، هراتی، شاخ و برگی، گلفرنگ، بندی خشتی یا قاب قابی، منظره بافی، قاب قرآنی و نقشهای هندسی از کوچکترین تا بزرگترین اندازههای ممکن بافته شدهاند. در حال حاضر تبریز بهعنوان کانون عمده عرضه فرشهای شهری بافت آذربایجان شناخته میشود و کانون بزرگ تولیدکنندگان نامور و صاحب نامی شده که فرش آذربایجان به آن میبالد.
ارسال نظر