بازخوانی چالش ضمانتنامه دفاتر مسافرتی
دنیای اقتصاد، علیرضا پویانسب: پس از اعلام افزایش ۵۰ میلیونی ضمانت بانکی آژانسهای مسافرتی شوک عجیبی بازار دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی را فراگرفته است؛ شوکی که آنها هنوز از آن بیرون نیامدهاند و افزایشی که به گفته بسیاری از کارشناسان در بهترین حالت فقط ۱۰ درصد آژانسداران کشور توان پرداخت آن را دارند و این امر باعث تعطیلی دفاتر خدمات مسافرتی میشود. در این میان اما معاون گردشگری سازمان میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور هم به این موضوع واکنش نشان داد و این مبلغ را کمترین مبلغ بر اساس تورم عنوان کرد.
دنیای اقتصاد، علیرضا پویانسب: پس از اعلام افزایش ۵۰ میلیونی ضمانت بانکی آژانسهای مسافرتی شوک عجیبی بازار دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی را فراگرفته است؛ شوکی که آنها هنوز از آن بیرون نیامدهاند و افزایشی که به گفته بسیاری از کارشناسان در بهترین حالت فقط ۱۰ درصد آژانسداران کشور توان پرداخت آن را دارند و این امر باعث تعطیلی دفاتر خدمات مسافرتی میشود. در این میان اما معاون گردشگری سازمان میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور هم به این موضوع واکنش نشان داد و این مبلغ را کمترین مبلغ بر اساس تورم عنوان کرد. مرتضی رحمانیموحد همچنین اضافه کرد که این موضوع مصوبه هیات دولت است.
پس از گذشت مدتی از این موضوع، رئیس هیات مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی کشور در گفت و گو با «دنیای اقتصاد» گفت: «اگر دولت میخواهد کارش را به بخش خصوصی واگذار کند، باید کار یا آن فعالیت را به تشکل بخش خصوصی بسپارد و برای آن، کار کارشناسی انجام بدهد، نه اینکه هر از چند گاهی یک صحبتی مطرح کرده و به بخش خصوصی تلقین کند. این کار، کار غلطی است و در محیط دموکراسی قطعا قابلقبول نیست.»
محمدحسن کرمانی اظهار کرد: «بحث افرادی که متقاضی دفتر خدمات مسافرتی هستند، با افرادی که سالها در این شغل فعالیت میکنند، متفاوت است؛ ما در مورد کسانی که امروز متقاضی شدهاند بحثی نداریم. آنها مصوبه شاملشان میشود و باید ۵۰ میلیون تومان را پرداخت کنند، اما بحث بر سر کسانی است که سالها فعالیت کردهاند و این مصوبه که ناگهان ۳۵میلیون تومان به ضمانتنامه اضافه میکند، پیشه و شغل دفاتر را به خطر میاندازد.»
وی با بیان اینکه متاسفانه تصمیمهایی که گاه در دولت و سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اتخاذ میشود کارشناسی نشده و این تصمیمات افراد ناپختهای است که در این مجموعه فعالیت میکنند؛ افزود: «به نظر میرسد با چنین دستوراتی، همواره معلول فعالیتها از بین میرود و این دستورات و مصوبات کاری جز ایجاد تنش در بخش خصوصی انجام نمیدهد.»
رئیس هیاتمدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی کشور با بیان اینکه متاسفانه مشورتها تازه در ایستگاه آخر به بخش خصوصی میرسد و هنگامی برای مشورت از بخش خصوصی دعوت میشود که تصمیم گرفته شده و کار از کار گذشته، تصریح کرد: «امروز پس از مصوبه افزایش ۵۰ میلیونی ضمانتنامهها، از ما مشورت میخواهند. الان دقیقا باید برای چه چیزی ما مشورت بدهیم؟ برای افزایشی که رخ داده است؟ آیا این به بازی گرفتن بخش خصوصی نیست، در حالی که بخش خصوصی دهها سال سابقه دارد و میتواند در این راستا کمککننده باشد؟!»
کرمانی با اشاره به اینکه دولت در کشور ما هنوز یاد نگرفته که گوش کند و کمتر حرف بزند، ادامه داد: «برای من تعجببرانگیز است که دولت خودش را قبول ندارد. انجمن طبق ماده ۱۳۱ قانون کار تشکیل شده و قانون کار، قانونی است که دولت تصویب کرده؛ این در حالی است که در سازمان میراث فرهنگی این قانون را قبول ندارند، چراکه بخش خصوصی را قبول ندارند و فقط حرف، حرف خودشان است!»
کاهش نقدینگی آژانسها
همچنین در این راستا رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی اصفهان نیز با اشاره به افزایش ناگهانی مبلغ ضمانتنامه دفاتر مسافرتی بند «ب» گفت: «تنها ۱۰ درصد آژانسهای اصفهان قادر به پرداخت ضمانتنامه برای ادامه کار هستند.»
ابراهیم توکلی ادامه داد: «از بین سه دسته دفاتر خدمات مسافرت هوایی، جهانگردی و زیارتی، ضمانتنامه دفاتر بند «الف» و «پ» که به ترتیب محدود به فروش بلیت هواپیما و سفرهای زیارتی است، افزایش نیافته و افزایش ضمانتنامه تنها مربوط به دفاتر بند «ب» است که سفرهای خارجی و داخلی را انجام میدهند.»
وی با اشاره به افزایش ضمانتنامهها از ۵ میلیون به ۵۰ میلیون تومان گفت: «هر دو سال یکبار با توجه به میزان تورم کشور مبلغ این ضمانتنامه میتواند افزایش پیدا کند. افزایش ضمانتنامهها در سال جاری تنها مربوط به دفاتر بند «ب» است و سایر دفاتر مسافرتی برای دریافت یا تمدید مجوز فعالیت باید همان مبلغ پنج میلیون تومان را پرداخت کنند. البته در مصوبه مربوط به دفاتر گردشگری قید نشده که این ضمانتنامه بانکی باشد یا غیرنقدی.» رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی اصفهان ادامه داد: «ضمانتنامههای دفاتر مسافرتی به سه ارگان سازمان میراث فرهنگی، هواپیمایی، حج و زیارت مربوط میشود که در سازمان هواپیمایی افزایش نداشته است و سازمان حج و زیارت نیز با حذف ضمانتنامهها، در قبال آن از آژانسهای هواپیمایی سفته گرفت.»
توکلی افزود: «ضمانت سازمان میراثفرهنگی پنج میلیون تومان بود که سال گذشته اعلام شد به علت افزایش نرخ تورم به ۱۵ میلیون تومان افزایش یافته و امسال نیز رقم ضمانتنامه به ۵۰ میلیون تومان افزایش پیدا کرد. اگرچه این افزایش قیمت با توجه به نرخ تورم است اما افزایش ۳۵ میلیون تومانی در یک سال نقدینگی آژانسها را بهشدت کاهش میدهد.»
رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی اصفهان خاطر نشان کرد: «سالهای گذشته بخشی از ضمانتنامه به صورت نقدی و بقیه به صورت سفته به بانکها پرداخت میشد اما بانکها دیگر ضمانتنامههای غیرنقدی را نمیپذیرند و با این شرایط تنها ۱۰ درصد آژانسهای اصفهان قادر به پرداخت ضمانتنامه برای ادامه کار هستند.»
وی تاکید کرد: «متاسفانه در اصفهان در بحث گردشگری بهشدت با مشکل زیرساخت مواجه هستیم و در هر موضوع به کمبود زیرساخت برمیخوریم؛ مثلا پرواز روزانه به یزد، شیراز، بندرعباس و کرمان نداریم. همچنین فرودگاه اصفهان همچون کویری است که هر گردشگری را متعجب میکند.» توکلی خاطرنشان کرد: «گردشگری و رونق آن در اصفهان برنامهریزی میخواهد تا گردشگر با ذهن و خاطرهای خوش از اصفهان و ایران خارج شود.»
به گزارش «دنیای اقتصاد»، شعارهای بسیاری در خصوص تسهیل شرایط کار برای بخش خصوصی در صنعت گردشگری عنوان میشود اما همچنان گهگاه مسائلی نظیر این، بخش خصوصی را از همکاری و همراهی دولت دلسرد میکند. گرچه لازم است که متناسب با افزایش تورم، قیمت ضمانتنامهها افزایش پیدا کند اما به نظر میرسد در شرایطی که آژانسها و دفاتر گردشگری با مشکلات عدیدهای مواجه هستند، این افزایش ناگهانی میتواند به چالشهای آژانسداری در کشور دامن بزند.
ارسال نظر