پیرو انتشار گزارشی با عنوان «اختلاف آماری بین منابع رسمی کشور و منابع جهانی، هزینه کرد ۲۷۱ دلاری توریست‌ها در ایران» مورخ ۸ تیرماه در روزنامه «دنیای اقتصاد» که طی آن به برخی تناقضات آماری موجود بین منابع داخلی و منابع خارجی در مورد درآمد گردشگران ورودی به کشور پرداخته بود، سازمان میراث فرهنگی‌، صنایع دستی و گردشگری طی یک جوابیه، روز گذشته توضیحاتی را برای تشریح موضوع به این رسانه ارائه کرد.

متن این جوابیه به این شرح است: در گزارش مزبور به منابع آماری دو سازمان عمده بین‌المللی، یعنی «مجمع جهانی اقتصاد» و «سازمان جهانی جهانگردی» استناد شده است که هر کدام از این دو سازمان از منابع آماری مختلف و روش‌های گردآوری متفاوتی استفاده کرده‌اند. مجمع جهانی اقتصاد در منطقه‌بندی خود، ایران را در مرز کشورهای خاورمیانه طبقه‌بندی کرده، اما سازمان جهانی جهانگردی ایران را در ردیف کشورهای جنوب آسیا به شمار آورده است.

طبعا با چنین اختلافی در روش‌ها، تحلیل آماری متفاوتی نیز در گزارش‌های آنان پدید خواهد آمد. در گزارش سازمان جهانی، اقتصاد گردشگری و درآمدهای آن در چهار بخش «درآمدهای حاصل از گردشگری»، «اثر فعالیت‌های گردشگری بر تولید ناخالص داخلی کشور»، «میزان سرمایه‌گذاری» و «وضعیت اشتغال» مورد اشاره و بررسی قرار می‌گیرد، ولی در کشور ما به‌دلیل عدم تعیین حساب‌های اقماری، فعلا از روش «میزان ورود گردشگران خارجی و متوسط هزینه کرد آنها» استفاده می‌شود. از طرفی میزان متوسط هزینه‌کرد هر گردشگر بر اساس میانگین اعلام شده هزینه‌های گردشگران در مناطق جغرافیایی اعلام شده است که بر مبنای اعلام «سازمان جهانی جهانگردی»، کشور ما اولا در منطقه جنوب آسیا قرار دارد و ثانیا متوسط هزینه‌کرد گردشگران در این منطقه در سال ۲۰۱۴ معادل ۱۵۹۰ دلار بوده و ثالثا نسبت به سال گذشته ۲۰ دلار؛ معادل یک دوم درصد افزایش داشته است؛ اما نکته اساسی در این است که هزینه‌ها در ایران نسبت به کشورهای پیرامونی‌اش بالاتر است و بنابراین درآمدهای ایران در این بخش می‌تواند مبالغی بیش از ارقام اعلام شده نیز باشد.

همان‌گونه که در گزارش مذکور نیز به راستی اشاره شده است در کشور ما به‌دلیل عدم استقرار نظام جامع آماری و حساب‌های اقماری گردشگری (TOURISM SATALLITE ACCOUNTS) یا TSA که محاسبه اثر اقتصاد گردشگری با سایر بخش‌های اقتصادی را قابل محاسبه می‌سازد، تاکنون سهم واقعی و دقیق گردشگری در اقتصاد کشور مورد سنجش قرار نگرفته است. در این خصوص یادآوری می‌کند که این سازمان در تلاش است با فعال سازی دستگاه‌ها و نهادهای مرتبط حول نظام جامع آمار گردشگری و حساب‌های اقماری علاوه‌بر ایفای نقش نظارتی، اقدامات لازم را به‌منظور اعمال روش‌های علمی و عملی در احصای دقیق‌تر آمار گردشگری به عمل آورد.