احیای 13بنای تاریخی با همکاری بخش خصوصی

گروه گردشگری، شیما رئیسی: معاون رئیس جمهوری با اعلام اینکه در سال گذشته ۳۱۲بنای تاریخی متعلق به مالک شخصی با کمک سازمان احیا شده است، گفت: ۱۳مورد از بناهای تاریخی تحت تملک سازمان نیز با همکاری بخش خصوصی احیا و بهره‌برداری شدند و در سال جاری برنامه سازمان این است که ۷۰ بنای دیگر، احیا شده و به بهره‌برداری برسد.

به گزارش «دنیای اقتصاد»، مسعود سلطانی‌فر در مراسم بزرگداشت روز جهانی موزه‌ها، با اشاره به این مطلب افزود: در زمینه مرمت و بازسازی بناها، رویکرد اصلی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با توجه به محدودیت منابع این است که امر مرمت، بازسازی، احیا و بهره‌برداری با مشارکت بخش خصوصی صورت گیرد. رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از افتتاح موزه دوران اسلامی و طبقه دوم موزه ملی طی ۱۵ـ۱۰ روز آینده خبر داد و گفت: موزه ملی به‌عنوان موزه مادر دارای گنجینه ارزشمندی است که تلاش کرده‌ایم امکانات و تجهیزات این موزه را افزایش داده و بر این اساس موزه دوران اسلامی و طبقه دوم موزه ملی را که سال‌ها بدون استفاده مانده بود بار دیگر مورد بهره‌برداری قرار دهیم.

وی شایعات درباره تغییر و تحولات جدید در این سازمان را بی‌اساس دانست و خاطرنشان کرد: افرادی که در سال‌های گذشته در میراث فرهنگی منافعی داشتند هر روز شایعه درست می‌کنند، از این رو به همه همکارانم توصیه می‌کنم بدون توجه به این شایعات، با قوت به مسیر خود در راستای توسعه فرهنگی و اقتصادی ادامه دهند.

سلطانی‌فر تصریح کرد: طی مدتی که مسوولیت سازمان میراث فرهنگی را برعهده گرفتم، همواره سعی کرده‌ام به دور از دعواهای سیاسی، فضای خدمتگزاری ایجاد کنم و همه انرژی خود را در مسیر توسعه فرهنگی و اقتصادی کشور به‌کار گیرم.

نقش موزه‌ها در ملت‌سازی

معاون رئیس جمهور با اشاره به اینکه در همه کشورها یکی از مهم‌ترین اهدافی که هر حکومت و نظامی در مسیر توسعه پایدار خود دنبال می‌کند، پروژه ملت‌سازی است، گفت ملت‌سازی به این معنا است که همه مردمی که در محدوده ارضی یک کشور با باورها، فرهنگ‌ها و ادیان مختلف زندگی می‌کنند در جهت منافع ملی و حفظ آرمان‌های آن نظام همراستا شوند. در جهت این هدف، میراث فرهنگی جایگاهی مهم دارد تا از طریق گذشته و تاریخ و هنر مردم آن کشور ملت‌سازی کنند.

وی ضمن اینکه سرزمین تنوع‌ها را بهترین توصیف برای ایران دانست، افزود: هویت فرهنگی ما عامل مهمی است که به ما کمک می‌کند در این حیطه موفق باشیم. مکانی که این هویت تاریخی را متبلور می‌کند، موزه‌ها هستند.

سلطانی‌فر از تلاش سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در راستای نشان دادن این نشانه‌های هویت و تمدن ایرانی به مردم ایران و دیگر کشورها سخن گفت و اظهار کرد: در سالی که گذشت کارنامه خوبی از این جهت داشتیم اما بدیهی است که باید تلاش کرد و در این راستا از ظرفیت‌های دولتی، مردمی و بخش خصوصی بهره‌مند شد.

این مقام مسوول با برشمردن دستاوردهای بخش میراث فرهنگی سازمان در یک سال گذشته، تلاش ویژه برای بازگرداندن اشیای خوروین و چغامیش را که نتیجه همکاری مجموعه حقوق بین‌الملل دفتر ریاست جمهوری و سازمان میراث فرهنگی بود؛ از اصلی‌ترین موارد عنوان کرد و افزود: افتتاح موزه بزرگ خراسان؛ پیشرفت فیزیکی ۱۰ تا ۷۰ درصدی ۱۲موزه منطقه‌ای و استانی که براساس یک اولویت‌بندی ظرف سه سال آینده تکمیل خواهند شد؛ راه‌اندازی انجمن‌های میراث فرهنگی برای استفاده از ظرفیت‌های مردمی؛ راه‌اندازی هیات امناها برای استفاده از ظرفیت همه مدیران و مسوولان در نگهداری از بناها که تاکنون همه مجموعه‌های ثبت جهانی و همچنین کاخ سعدآباد به این هیات امناها سپرده شده و آنها چگونگی اداره این بناها را دنبال می‌کنند؛ فعال کردن پژوهشکده‌های مختلف که با گشایش‌های مالی خوب و فراهم آمدن شرایط مالی مساعد در سال جاری، این پژوهشکده‌ها در تولید علم موفق عمل خواهند کرد؛ بخش دیگری از دستاوردهای این سازمان در سال ۹۳ بوده‌اند که برخی از آنهاباید در سال جاری نیز ادامه یابد.

سلطانی‌فر سازمان‌دهی پایگاه‌های میراث جهانی را که از حداقل امکانات رفاهی و حفاظتی بی‌بهره‌اند، از دیگر دستاوردها عنوان و تصریح کرد: امر تجهیز این پایگاه‌ها به امکانات مذکور در سال گذشته تا حدی انجام شده و در سال جاری با جدیت دنبال خواهد شد. معاون رئیس‌جمهور از در دستورکار قرار گرفتن برگزاری دوباره مجموعه نمایشگاه‌های ۷ هزار سال تاریخ تمدن ایران در کشورهای مختلف خبر داد که نزدیک به ۹سال بود که به فراموشی سپرده شده بود. وی همچنین اضافه کرد: راه‌اندازی کارگاه‌های مرمت بناهای تاریخی با این تاکید که به‌عنوان یکی از شاخص‌های ارزیابی عملکرد مسوولان استانی هستند، در نظر گرفته شده است.

جلب مشارکت مردم در میراث فرهنگی

معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز در این مراسم با یادآوری اینکه این مجموعه وارث بی‌انضباطی‌های بسیاری بوده است، ابراز خرسندی کرد: خوشبختانه طی سال گذشته پس از دو دهه موفق شدیم رابطه تنگاتنگی را بین دستگاه‌ها، وزارتخانه‌ها و جامعه برقرار کنیم.

محمدحسن طالبیان، با اشاره به احیای بناهای تاریخی گفت: برای حفاظت از میراث فرهنگی و توسعه پایدار جامعه تفاهم‌نامه‌های خوبی با وزارتخانه‌ها و مدیریت شهری انجام شده است.

وی بر جلب مشارکت مردم تاکید کرد و گفت: بدون همراهی مردم کارهای بزرگ انجام نمی‌شود. انجمن‌های میراث فرهنگی و هیات امناها نیز به این منظور فعالیت خود را از سرگرفتند.

طالبیان افزود: نمایندگان مجلس هم با درک ضرورت مشارکت‌های مردمی لایحه‌ای در این خصوص به مجلس ارائه کرده‌اند.

موزه و جامعه پایدار

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری نیز در مراسم بزرگداشت روز جهانی موزه‌ها، با اشاره به شعار امسال ایکوم جهانی که می‌گوید: «موزه، برای جامعه پایدار است»، به تبیین مفهوم جامعه پایدار در مقابل جامعه ناپایدار پرداخت و نقش موزه‌ها را در پایداری جامعه حائز اهمیت دانست.

سید محمد بهشتی تصریح کرد: جوامع وقتی دچار بحران می‌شوند، در شرایط ناپایدار قرار می‌گیرند و از حالت پایداری به مثابه یک ارگانیسم به هم وابسته خارج شده و به جمعیت‌های متکثر تبدیل می‌شوند. در این حالت همه چیز در جامعه به پایین‌ترین درجات کمی خود تنزل می‌یابد. وی افزود: در مقابل جامعه پایدار، یک موجود واحد و زنده است که کیفیت در آن موضوعیت پیدا می‌کند. در این حالت نه تنها زنده بودن کافی نیست، بلکه زندگی کردن، محوریت همه فعالیت‌های جامعه قرار می‌گیرد.

وی با اشاره به نقش موزه‌ها در جامعه پایدار ادامه داد: وقتی زندگی می‌کنیم خاطرات برای ما مهم می‌شوند و هاله‌ای از معنا آنها را احاطه می‌کند و گاهی این معانی بیش از خود اشیا مهم می‌شوند. برای پایدار شدن این معنا، باید پیوسته در آن دمید. در واقع کار موزه‌ها همین است؛ معنا دادن به زندگی تا جامعه از ناپایداری مصون بماند. موزه‌ها، هم عامل و هم معلول پایداری هستند و باید تاکید کنم جامعه امروز ما دارد به سمت پایدار شدن پیش می‌رود.

ماندگاری سرمایه‌های اجتماعی در موز‌ه‌ها

مدیرکل امور موزه‌های سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز در این مراسم تصریح کرد: برای ایجاد وحدت ملی نباید احساس کنیم تنوع اقوام، یک تهدید برای جامعه است، بلکه این موضوع از نظر ما فرصت محسوب می‌شود. محمدرضا کارگر افزود: هر کشوری سرمایه‌هایی دارد که سرمایه اجتماعی یکی از مهم‌ترین سرمایه‌های آن است مثلا اگر شهر شیراز نابود شود هیچ گاه حافظ و سعدی نابود نخواهند شد. وی ادامه داد: ‌اگر قرار باشد سرمایه‌های اجتماعی باقی بمانند، به جز اینکه تبدیل به موزه شوند راه دیگری برای آن وجود ندارد.

به گزارش «دنیای اقتصاد»، در پایان مراسم با اهدای جوایزی از فعالان بخش موزه‌داری تقدیر به عمل آمد.