گروه ترجمه: نروژ یکی از معدود کشورهایی است که می‌توان در آن شفق قطبی را مشاهده کرد؛ پدیده‌ای طبیعی که شاید خوش‌شانس‌ترین افراد هم موفق نشوند در زندگی خود، دوبار آن را ببینند. علاوه‌بر آن، چشم‌اندازهای قطبی، کوهستانی و دریاچه‌ها و سواحل از دیگر جاذبه‌های نروژ هستند. اما این کشور به‌دلیل سرمای زیاد در اکثر ماه‌های سال و بالا بودن هزینه‌ها در آن، همیشه جزو مقاصد گردشگری لوکس بوده است و گروه‌های خاصی از گردشگران به آن سفر می‌کنند.

گردشگری، اولین منبع درآمدی نروژ نیست و تقریبا یک چهارم از GDP این کشور را درآمدهای نفتی آن تشکیل می‌دهند، با این حال دولت این کشور، بر خلاف بسیاری از صادرکنندگان دیگر نفتی، تنها ۴ درصد از درآمدهای نفتی خود را خرج می‌کند و باقیمانده آن در صندوقی پس‌انداز می‌شود. این صندوق، ثروت نسل‌های آینده نروژ محسوب می‌شود و تنها برای سرمایه‌گذاری استفاده خواهد شد. این رویکرد سبب می‌شود که نروژ به گردشگری به چشم یک منبع درآمدی دائم نگاه کند. موضوعی که سبب شده است تعداد گردشگران ورودی نروژ طی سال‌های اخیر به‌طور متوسط از رشد ۵ درصدی بهره ببرد.

عوامل رونق گردشگری نروژ

از دلایل رونق گردشگری نروژ می‌توان به رشد اقتصادی آن اشاره کرد. اقتصاد قدرتمند نروژ باعث افزایش درآمدهای گردشگری محلی این کشور شده است. اقتصاد این کشور همچنان روند رو به رشد خود را طی می‌کند؛ این در حالی است که اکثر کشورهای اروپایی هنوز نتوانسته‌اند روند رشد پیش از بحران مالی جهانی را به‌دست آورند. یکی از عوامل رونق اقتصادی نروژ، افزایش درآمدهای نفتی در سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ بوده است. نروژ در ۲۰۱۳ توانست به اشتغال کامل (نرخ بیکاری زیر ۳ درصد) دست پیدا کند. اما نکته‌ای که در رفتار مصرفی گردشگران نروژی می‌توان مشاهده کرد، این است که آنها به دنبال پایین‌ترین قیمت و بالاترین کیفیت ممکن هستند. از این‌رو، مقاصدی که خدمات لوکس و منحصربه‌فرد ارائه می‌کنند، از لیست گزینه‌های این گردشگران خارج می‌شوند.

ضعیف شدن کرون نروژ نیز به‌رغم برخی تهدیدها، فرصت‌هایی برای گردشگری این کشور به ارمغان آورده است. کاهش ارزش کرون نروژ در سال ۲۰۱۳ باعث شد صنعت هتلداری و گردشگری نروژ تبدیل به مقصدی مقرون به‌صرفه‌تر برای گردشگران شود. این موضوع سبب شده هتل‌های نروژی در مقایسه با رقبای خارجی خود از مزیت قیمتی برخوردار شوند. از طرف دیگر هزینه سفرهای خارجی گردشگران نروژی افزایش یافته است و بخشی از آن با سفرهای داخلی جایگزین می‌شود. البته این موضوع تاثیر منفی بر مقاصد گردشگری گران‌قیمت کشور هم گذاشته است. درحالی‌که سفر به مقاصد ارزان‌تر داخلی افزایش یافته، از تعداد متقاضیان سفر به مقاصد لوکس و گران‌قیمت کاسته شده است.

به‌کارگیری اینترنت در بین شرکت‌های سفری فروش بیشتر را موجب شده و نرخ نفوذ بالای اینترنت در نروژ به تغییر عادت‌های مصرف‌کنندگان برای جست‌وجو و خرید خدمات گردشگری مورد‌نیازشان انجامیده است. امروزه بنگاه‌های گردشگری بیشتری اقدام به فروش آنلاین می‌کنند و از این طریق سهولت بیشتر، هزینه‌های عملیاتی کمتر و گزینه‌های بیشتری را در زمان خرید و رزرو ایجاد می‌کنند. شرکت‌های فعال در بخش‌های کرایه اتومبیل، اقامتگاه‌ها، حمل‌ونقل و سلامت امکان خرید آنلاین را در کنار شیوه سنتی فراهم کرده‌اند. برخی از شرکت‌ها، به‌خصوص شرکت‌های هواپیمایی، برنامه‌هایی برای تلفن همراه طراحی کرده‌اند که مصرف‌کنندگان می‌توانند از طریق آنها نیز اقدام به رزرو بلیت‌های مورد نیاز خود کنند. شرکت‌های گردشگری نروژ، همچنین حضوری فعال در فضای مجازی دارند و از طریق پیشبرد کمپین‌های بازاریابی اینترنتی ارتباط خود را با مشتریان حفظ می‌کنند. آنها ضمن تلاش برای افزایش وفاداری مشتریان خود، آنها را در جریان محصولات و خدمات جدید نیز قرار می‌دهند.

یکی دیگر از اقدامات شرکت‌های مسافرتی تنوع بخشیدن به بسته‌های سفر خود است. رقابت شدیدی بین شرکت‌های مسافرتی نروژ وجود دارد و این موضوع سبب شده آنها تلاش کنند که بسته‌های سفر منحصربه‌فرد، شگفت‌انگیز و اصیلی ارائه دهند. در حال حاضر این شرکت‌ها تورهای مختلفی را برنامه‌ریزی می‌کنند که تم‌های مختلفی مانند آشپزی، ورزش، ماجراجویی، طبیعت‌گردی، سلامت و حیات‌وحش دارند. آنها همچنین بر این تمرکز دارند که بسته‌های سفر خود را برای گروه‌های مختلف گردشگران مانند بزرگسالان، خانواده‌ها، مادران و فرزندان، نوجوانان یا بازنشستگان ارائه دهند. مهم‌ترین دلیل این اقدام آن است که امروزه مصرف‌کنندگان تقاضای بسته‌های سفری را دارند که با نیازهای ویژه آنها تطابق داشته باشند.

آینده گردشگری نروژ

نروژ به جز یک مقصد گردشگری، یکی از بازارهای گردشگری کشورهای همسایه هم هست. به‌دلیل آب‌وهوای خاص نروژ، گردشگران این کشور تمایل به سفرهای خارجی را باوجود هزینه‌های بالا حفظ کرده‌اند. تعداد گردشگران خروجی طی سال‌های گذشته افزایش یافته است. مشاهده می‌شود که در سال‌هایی که سرمای هوا شدت بیشتری می‌یابد، خروج گردشگران نروژی نیز بیشتر می‌شود. خطوط هوایی جدید و سفر با هزینه‌های کمتر به همراه کمپین‌های ترویجی موجب خروج بیشتر از کشور شده است. این موضوع را می‌توان به‌خصوص در مورد سفر به اسپانیا، سوئد یا بریتانیا مشاهده کرد. بحران مالی در برخی کشورها سبب شده است که گردشگران نروژ تمایل بیشتری به سفر به این مقاصد و اقامت‌های طولانی‌تر در آنجا داشته باشند. هر چند کاهش قیمت نفت در سال گذشته بسیاری از کشورهای صادرکننده نفت را با بحران مواجه کرده، اما نروژ از این داستان مستثنا است. به‌دلیل اتخاذ سیاست‌های مناسب، وضعیت اقتصادی این کشور هنوز هم مساعد است و می‌تواند امیدوار باشد که سطح سفرهای گردشگران داخلی و خارجی حفظ شود.