گروه گردشگری، عاطفه نبوی: معاون سرمایه‌گذاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گفت: لازم است چند حکم مهم و جاندار به نفع گردشگری وارد برنامه ششم گردشگری شود تا بتوان براساس آنها در بودجه‌های سنواتی سهمی به گردشگری اختصاص داد. به گزارش «دنیای اقتصاد»، در نشست تخصصی کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی ایران که شامگاه روز دوشنبه با حضور معاون سرمایه‌گذاری سازمان میراث فرهنگی، فراکسیون گردشگری مجلس شورای اسلامی، کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی و جمعی از فعالان اقتصادی حوزه گردشگری تشکیل شد، به بررسی نقش صنعت گردشگری در برنامه ششم و مشکلات پیش روی این حوزه پرداختند.

سعید شیرکوند در این جلسه تاکید کرد: به نظر می‌آید یکی از مشکلات اصلی پیش روی سرمایه‌گذاران این حوزه ناهماهنگی‌های موجود میان سازمان‌های دولتی، بعد از ورود سرمایه‌گذار است و ضرورت شکل‌گیری «پنجره واحد» برای رفع این موانع کاملا حس می‌شود. از سوی دیگر در برنامه ششم باید یکسری از مشوق‌های موثر برای سرمایه‌گذاران گردشگری گنجانده شود تا در بودجه سنواتی سهمی به آن اختصاص داده شود.

معاون سرمایه‌گذاری سازمان میراث فرهنگی در ادامه افزود: یکی از مشکلات حوزه گردشگری این است که معمولا افراد حرفه‌ای وارد این حوزه نمی‌شوند.

سرمایه‌گذاران معمولا در سن بازنشستگی خود و در زمان فراغت از کارهای دیگر به سرمایه‌گذاری در این حوزه می‌پردازند و این منجر به بانک‌محور شدن فضای گردشگری می‌شود و به این ترتیب وارد فرابورس هم نمی‌شود. بنابراین اگر ما حکمی را وارد برنامه ششم کنیم که گردشگری را وارد بازار سرمایه کند موفقیت بزرگی محسوب می‌شود.

ایجاد فضای کسب‌وکار یکی دیگر از پیشنهادهای شیرکوند برای رشد این حوزه بود؛ وی در این‌باره خاطرنشان کرد: این موضوع از امنیت سرمایه‌گذاری تا مکانیزم‌های آغاز فعالیت را شامل می‌شود و باید از ماموران گارد نظامی فرودگاه و دربان هتل تا سرمایه‌گذاران به این فضا احساس تعلق کنند.

آمار سازمان قابل اتکا نیست

رئیس فراکسیون گردشگری مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست با تاکید بر نقش بی‌بدیل گردشگری برای رهایی ایران از اقتصاد تک محصولی گفت: ما نیز می‌توانیم مانند بسیاری از کشورها بخش بزرگی از ثروت ملی خود را از گردشگری به دست بیاوریم که این شامل گردشگری داخلی و خارجی

می‌شود.

جبار کوچکی‌نژاد در ادامه تاکید کرد: البته برای دادن برنامه دقیق و منظم در این حوزه نیاز به آمار داریم و تنها آمار ارائه شده در این حوزه فعلا آمارهای سازمان میراث و دولت است که برای ما چندان قابل استناد نیست و نمی‌توان به آن اتکا کرد. مبنای عمل برای ما آمارهای ارائه شده از سوی مرکز آمار است.

وی خاطر نشان کرد: برای اثرگذاری بر برنامه ششم باید قبل از ورود به برنامه، این جلسات با بخش خصوصی گذاشته می‌شد و در حال حاضر با رسیدن برنامه به صحن قدرت مانور کمی روی آن وجود دارد.

کوچکی‌نژاد با یادآوری اینکه در تنظیم این برنامه نقش اساسی را دولت دارد، گفت: مجلس دراین مرحله کمیسیون تلفیق تشکیل می‌دهد که اتاق بازرگانی هم در آن میز دارد و می‌تواند نظرات خود را در آنجا مطرح کند. بهتر است نگاه‌ها و نظرات بخش‌های مختلف تجمیع شده و به فراکسیون منتقل شود تا تلاش کنیم در حد امکان، نقش گردشگری و میراث فرهنگی را در این برنامه پررنگ کنیم.

انصراف سرمایه‌گذار در مسیر دریافت مجوز!

در ادامه نایب‌رئیس اتاق ایران به تشریح دغدغه‌های اقتصادی اتاق و جایگاه ویژه گردشگری در این حوزه پرداخت و گفت: دغدغه اصلی اتاق در این حوزه خروج از رکود و عبور از وضع فعلی و ایجاد اشتغال است و کمتر به بحث کنترل تورم حساسیت دارد، چرا که وظیفه اتاق حمایت از بنگاه‎ها و واحدهای تولیدی است. ما با این نگاه به بررسی حوزه‌های مختلف پرداختیم و به این نتیجه رسیدیم کم‌هزینه‌ترین حوزه محرک خروج از رکود، گردشگری است. سرمایه‌گذاری در هر کدام از بخش‌های دیگر بسیار پرهزینه بوده و با مشکلات متفاوتی مانند کمبود آب مشکلات محیط زیستی و سایر موانع مواجه است. محسن جلال‌پور مشکلات عدیده پیش روی سرمایه‌گذاران علاقه‌مند به این حوزه، در ادارات دولتی و بانک‌ها را دلیل اصلی انصراف آنان دانسته و گفت: سازمان باید برای رفع موانع پیش‌روی سرمایه‌گذاران، کل روند صدور مجوز را در اختیار خود بگیرد تا زمان برای این کار به حداقل رسیده و سرمایه‌گذار درگیر بوروکراسی این مسیر نشود، چرا که مصادیق نگران‌کننده‌ای از انصراف سرمایه‌گذار به این دلیل وجود دارد. از سوی دیگر همان‌طور که رئیس‌جمهور هم تاکید کرد اگر سرمایه‌گذار قرار باشد در پروسه دریافت مجوز به ۲۰۰ نفر مراجعه کند حتما فسادی از این میان سربرمی‌آورد. وی در ادامه تاکید کرد: ما برای تحقق سند چشم‌انداز نیاز به ۲هزار میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در این حوزه داریم درحالی‌که موجودی ما رقم ناچیز ۵۰ میلیارد دلار است و از این رقم ۸۰درصد آن هزینه جاری و فقط ۲۰ درصد هزینه عمرانی است. بنابراین به نظر می‌آید وضع قوانین تسهیل‌گری که روی بحث مجوزها و برداشتن موانع قانونی از سر راه سرمایه‌گذاران تاکید دارد، ما را به سند چشم‌انداز نزدیک‌تر خواهد کرد. در ادامه این جلسه فعالان بخش خصوصی پیشنهادهایی را مانند افزایش تعطیلات آخر هفته برای رواج گردشگری در کشور و به تبع آن تکمیل زیرساخت‌ها، ارتقای رتبه گردشگری در اولویت‌های سرمایه‌گذاری از رتبه‌ ۴۶ به رتبه‌های ۶ تا ۸ و اعطای زمین‌های رایگان به سرمایه‌گذاران این حوزه و اعطای وام‌هایی با ۵ سال تنفس و بازپرداخت درازمدت، برای منظور کردن آن در برنامه ششم به نمایندگان دولت و مجلس ارائه کردند. این سبک از گردشگری که به‌عنوان موضوع محوری در بازار سفر کشورهای عربی در سال ۲۰۱۵ اعلام شده، از ۴ تا ۷ مه ۲۰۱۵ در سالن همایش‌های بین‌المللی دبی مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.

هیجان کاذب در فضای گردشگری آشوراده

معاونت سرمایه‌گذاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری با تکذیب اخبار منتشر شده در رسانه‌ها درباره گردشگری آشوراده اظهار کرد: هیجان کاذبی که درباره این مساله ایجاد شده به انتشار خبرهایی باز می‌گردد که در توافق‌نامه سازمان حفاظت محیط‌زیست و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری لحاظ نشده است. سعید شیرکوند ایجاد چنین هیجانات کاذبی را از آفت‌های رونق گردشگری ایران دانست و افزود: انتشار اخبار خلاف واقع درباره این توافق‌نامه ضمن ایجاد ابهام در فضای محیط‌زیست و گردشگری سرمایه‌گذاران را نیز از برداشتن گام در راه دستیابی به گردشگری پایدار منصرف می‌کند.