چرا دبی قطب گردشگری منطقه شد؟
مترجم: مهدی نیکوئی nikoueimahdi@gmail. com امروزه دبی یکی از مشهورترین و محبوبترین مقاصد جهان به شمار میرود. طراحیهای عجیب مانند جزایر نخل، برجالعرب و بلندترین برج جهان یعنی برج خلیفه دلایل روشنی برای محبوبیت دبی به نظر میرسند. داشتن منابع طبیعی مانند نفت به دبی امکان یک شروع قدرتمند را داد، اما چه عواملی موفقیت گردشگری دبی را در بلندمدت تضمین کردند؟ چرا دبی طی چند سال اخیر تا این حد محبوب شده است؟ یکی از جوابهایی که غالبا میشنویم اشاره به منابع هنگفت نفتی آن و امکان ساختوساز بر پایه این درآمدها است.
مترجم: مهدی نیکوئی nikoueimahdi@gmail.com امروزه دبی یکی از مشهورترین و محبوبترین مقاصد جهان به شمار میرود. طراحیهای عجیب مانند جزایر نخل، برجالعرب و بلندترین برج جهان یعنی برج خلیفه دلایل روشنی برای محبوبیت دبی به نظر میرسند. داشتن منابع طبیعی مانند نفت به دبی امکان یک شروع قدرتمند را داد، اما چه عواملی موفقیت گردشگری دبی را در بلندمدت تضمین کردند؟ چرا دبی طی چند سال اخیر تا این حد محبوب شده است؟ یکی از جوابهایی که غالبا میشنویم اشاره به منابع هنگفت نفتی آن و امکان ساختوساز بر پایه این درآمدها است. هر چند نمیتوان نقش این عامل را در موفقیت دبی نادیده گرفت اما نمیتوان موفقیتش را محدود به آن دانست. ترویج و بازاریابی موفق
یکی از عوامل موفقیت یک مقصد در بازارهای خارجی، نحوه ترویج و بازاریابی مقصد است. دبی از این نظر بسیار موفق عمل کرده و دولت حمایت همهجانبهای از برنامههای بازاریابی انجام داده است. در این بین دپارتمانهای دولتی مختلفی در دبی برای بازاریابی و ترویج این شهر ایجاد شده است که برنامهریزیها و اجرای برنامههای منسجم بهمنظور ترویج بینالمللی و اعلان فعالیتهای گردشگری را انجام میدهند. این فعالیتها شامل مشارکت در نمایشگاههای تجاری، نمایشگاههای محصولات، دیدارهای بازاریابی، همایشها و کنفرانسها، تبلیغات، پخش بروشورها، تبلیغ در رسانهها و خدمات اطلاعاتی میشود. این دپارتمانها نه تنها فعالیتهای بازاریابی دفتر دبی را اداره میکنند، بلکه بر فعالیتهای بازاریابی دفاتری که در سایر کشورها قرار دارند، نیز نظارت میکنند. در این بین تیمهایی تشکیل شدهاند که روی موارد زیر کار میکنند:
دپارتمان ترویج در کشورهای خارجی: وظیفه این بخش ایجاد آگاهی در کشورهای خارجی از آنچه دبی در زمینه فرصتهای گردشگری و تجاری ارائه میکند، است. این هدف از طریق دفاتری که در کشورهای مختلف ایجاد شدهاند، پیگیری میشود. این دفاتر وظیفه ترویج نمایشگاههای مختلف و پیدا کردن و ایجاد ارتباط با مشارکتکنندگان مختلف را نیز انجام میدهند. نمایشگاههای مختلفی بهطور مستمر در زمینههای تفریحات، گردشگری و تجارت و اقتصاد برگزار میشوند. از طرفی دبی در بسیاری از نمایشگاههای خارجی نیز شرکت میکند. برخی از مهمترین نمایشگاههایی که دپارتمان گردشگری و تجارت دبی بهطور مستمر در آن شرکت میکند، نمایشگاههای برلین، لندن، بارسلونا، فرانکفورت، دوبلین و فنلاند هستند.
دپارتمان رسانه و تبلیغات: این دپارتمان نقشی کلیدی در استراتژی کلی بازاریابی برای پیشبرد دبی به عنوان یک مقصد گردشگری عمده، یک مرکز تجاری و یک مقصد نمایشگاهی/کنفرانسی دارد. وظیفه اولیه این دپارتمان ایجاد آگاهی در مورد جاذبههای گردشگری و بازرگانی دبی است. سایر فعالیتهایی که انجام میگیرد عبارت است از: برنامهریزی و ایجاد کمپینهای بازاریابی بینالمللی، اعلان عمومی رویدادهای ویژه و جاذبههای دبی از طریق تبلیغات تلویزیونی و مکتوب، تهیه و توزیع بروشور، راهنما و اعلامیههایی برای ترویج دبی، تولید ویدئوها و تبلیغات تلویزیونی، پیشنهاد پروژههای بازاریابی مشترک با شرکای صنعتی بهمنظور پیشبرد وجهه دبی و ایجاد کتابخانه عکاسی. افزایش تعداد گردشگران دبی و منافع اقتصادی ناشی از آن به وضوح نشاندهنده آن است که فعالیتهای بازاریابی انجام شده، تاثیرگذار بوده و موجب ایجاد وفاداری و مزیت رقابتی بلندمدت بودهاند.
دبی، فرصتها را شناخت!
اما آنچه موجب موفقیت دبی شد، تنها در حمایتهای دولتی خلاصه نمیشود. اگر به موقعیت جغرافیایی دبی در نقشه توجه کنید، متوجه فاصله برابر با اروپا، آسیای شرقی و استرالیا میشوید. اهمیت این بازارهای سهگانه در این است که کشورهای ثروتمند و مرفهی را در خودجای دادهاند و این موجب جذب تعداد زیادی از گردشگران و فعالان صنعت کسبوکار میشود. از طرفی میتوان به جرات ادعا کرد این سه بازار بهدلیل دارا بودن جمعیت فراوان و وضعیت مالی خوب از مهمترین بازارهای گردشگری جهان محسوب میشوند.
اگر شما به یکی از این مناطق سفر کرده باشید، متوجه میشوید که تکنولوژی امروز امکان پرواز مستقیم بین این مناطق را نمیدهد. در اینجا است که علم شبکه خود را مطرح میکند.
موقعیت جغرافیایی ویژه دبی، آن را ایدهآلترین مکان برای پروازهای ورودی و خروجی بهمنظور سوختگیری و استراحت کوتاه مسافران و پرسنل پروازی کرده است. این موضوع باعث رونق گردشگری دبی شده است. دبی توانست با شناسایی این فرصت و سرمایهگذاریهای سنگین شرایط را برای عبور مداوم مسافران مهیا کند. در حقیقت آنچه موجب موفقیت دبی شده و همیشه مورد سوال بوده است، این انتخاب خردمندانه برای تبدیل آن به یک کانون پروازی بوده است. خطوط هوایی همیشه احتیاج به چنین نقطه اتصالی برای پروازهای طولانی داشتهاند و دبی با شناسایی آن توانست موفقیت گردشگری خود را برای سالیان طولانی تضمین کند. طبق ردهبندی گردشگرپذیرترین شهرهای جهان در سال ۲۰۱۳ (براساس گزارش MasterCard) دبی با جذب ۹/۹ میلیون گردشگر توانست خود را به عنوان هفتمین شهر توریستی جهان و بالاتر از شهرهای توسعهیافتهای مانند بارسلونا، میلان، رم، آمستردام، توکیو، وین و لسآنجلس مطرح کند. این مساله زمانی برجستهتر میشود که به ناچیز بودن وسعت شهر و جمعیت دبی در مقایسه با سایر شهرهای گردشگرپذیر جهان توجه میکنیم. اما آیا دبی همیشه نیاز خواهد داشت که به عنوان یک مرکز و کانون خطوط هوایی باقی بماند؟ آیا تکنولوژی هوافضا در آینده امکان پرواز مستقیم بین مکانهایی مانند بریتانیا و سنگاپور را خواهد داد و دبی نقش خود را به عنوان یک واسط از دست خواهد داد؟ و آیا دبی خواهد توانست به قدری اقتصاد خود را قدرتمند کند که وابسته به گردشگری نباشد؟
ارسال نظر