مترجم: مهدی نیکوئی nikoueimahdi@gmail.com تابستان سال گذشته لندن با افزایش ۲۰ درصدی گردشگران ورودی شاهد رکورد جدیدی در صنعت گردشگری خود بود که این شهر را تبدیل به بزرگ‌ترین مقصد دنیا کرد. اتفاقاتی نظیر تولد شاهزاده انگلیس‌ (شاهزاده جورج کمریج)، پیروزی تاریخی اندی مورای در ویمبلدون و هوای گرم و طولانی به این شهر کمک کرد تا تقریبا پذیرای ۹/۴ میلیون گردشگر به این پایتخت در ماه‌های جولای تا سپتامبر شود؛ موردی که توسط نهادهای رسمی اعلام شد.

جالب است که این آمار تقریبا ۵/۱۹ درصد بیش از تعداد بازدیدکنندگان در خلال المپیک تابستانی ۲۰۱۲ بوده و پیش از این نیز بالاترین میزان گردشگران ورودی معادل ۷/۴ میلیون نفر در سال ۲۰۰۶ بوده است. این اتفاق در حالی رخ داد که بسیاری از کارشناسان معتقدند رویدادهای عظیمی مانند المپیک موج عظیمی از گردشگران را راهی کشورها می‌کند که به‌دلیل عدم توانایی در مدیریت، سال‌های متعاقب آن با رکود گردشگران روبه‌رو بوده و دچار مشکلات خاص خود می‌شود؛ موضوعی که در المپیک پکن نیز دیده شد.شهردار لندن می‌گوید: «این آمار و ارقام نشان‌دهنده آن است که لندن بدون هیچ شکی بزرگ‌ترین شهر کره زمین است. تعداد بسیار زیاد موزه‌های جادویی، بهترین صحنه‌های تئاتر در جهان، بیشترین فضای سبز نسبت به هر شهر اروپایی دیگر، اجرای مسابقات ورزشی متعدد سطح بالا، نرخ پایین جرم و جنایت و موارد بسیار دیگر هیچ جای تعجبی باقی نمی‌گذارد که مردم بسیاری از سرتاسر جهان به این شهر سرازیر شده و آمار پربازدیدترین شهر جهان را برای آن ثبت می‌کنند.»

هرچند که سخنان شهردار لندن را می‌توان تا حدودی به‌دلیل وابستگی قلبی و شغلی به این شهر، اغراق‌آمیز دانست اما در موفقیت صنعت گردشگری این شهر نمی‌توان تردید کرد.

تابستان داغ توریسم لندن

آمارهای منتشر شده توسط مراجع رسمی این شهر نشان می‌دهد که درآمدهای کسب شده از ورود گردشگران در خلال تابستان نیز افزایش یافته است (رشد حدودا پنج درصدی در مقایسه با تابستان برگزاری المپیک و رسیدن به رکورد ۳.۳۷۲ میلیون پوند). جاذبه‌های عظیمی مانند برج لندن، کلیسای اعظم سنت‌پال و گالری ملی در خلال تابستان گذشته شاهد افزایش تعداد گردشگران تا مرز ۱۷ درصد نسبت به تابستان ۲۰۱۲ بوده است. کلیسای سنت‌پال عنوان کرده است که ۳۵۳۴۶۳ نفر از این مجموعه بازدید کرده‌اند که ۵۰ درصد بیش از سال ۲۰۱۲ و ۱/۲۱ درصد بیش از ۲۰۱۱ است. رویدادهای فرهنگی متنوع و جذاب نیز باعث افزایش این آمار شده است که شامل برگزاری نمایش «مرگ و زندگی در پمپی» و «نمایشگاه هرکولانیوم» در موزه موسوم به بریتیش میوزیوم و «نمایشگاه دیوید باوی» در V&A می‌شوند. نمایش‌های به شدت موفقی نظیر کتاب مورمون نیز در جذب گردشگران سهیم بوده‌اند. به جز رقابت‌های ویمبلدون، رویدادهای ورزشی تابستانی دیگری نظیر ورزش‌های سالروز سنت‌بری در ورزشگاه المپیک و دوچرخه‌سواری دور لندن برنامه‌ریزی شده بودند. تعداد مسافرانی که در خلال سه ماه جولای تا سپتامبر ۲۰۱۳ از این شهر بازدید کرده‌اند، بدون شک بهترین سال گردشگری تاریخ لندن را می‌سازد که به راحتی رکورد ۶/۱۵ میلیون گردشگری را که ۷ سال پیش از آن ثبت شده بود، پشت سر می‌گذارد. مسوولان گردشگری لندن پس از مشاهده موفقیت این شهر در بازار گردشگری تابستانی امیدوار بودند که روند موجود ادامه یافته و گردشگران ورودی به عدد ۱۶ میلیون نفر برسند اما آنچه در عمل اتفاق افتاد جذب ۸/۱۶میلیون گردشگر تا پایان سال و تبدیل لندن به گردشگرپذیرترین شهر دنیا پیش از پاریس، بانکوک و نیویورک بود.تعداد گردشگران اروپایی وارد شده به لندن در تابستان ۲۰۱۳ حدود ۲۲ درصد رشد یافت و به دو میلیون‌و۸۳۲هزار نفر رسید؛ با وجود اینکه به‌دلیل المپیک سال ۲۰۱۲ بسیاری از گردشگران تمایل به بازدید از این شهر نداشتند. بازدید گردشگران آمریکای شمالی با ۱۲ درصد رشد به ۸۰۶ هزار نفر رسید و تعداد گردشگران ورودی از سایر نقاط جهان با رشد ۱۹ درصدی به یک‌میلیون‌و ۲۴۰ هزار نفر رسید.

موج گردشگرانی که لندن در تابستان گذشته تجربه کرد، به گفته مسوولان در پاییز نیز ادامه یافت و تمامی سفرهای انجام‌شده به لندن توسط مسافران خارجی شامل نیمی از سفرهای گردشگران خارجی به کل بریتانیا می‌شود.

کمپین داستان لندن برای پیشبرد لندن و بهبود تصویر ذهنی گردشگران نیز کمپینی شکل گرفت و ویدئوهای متنوعی تحت عنوان «داستان لندن» تهیه و منتشر شد. بسیاری از شخصیت‌های شناخته‌شده این شهر نیز به‌منظور تغییر نگرش گردشگران نسبت به شهر که زمانی به نام «شهر دود» شناخته می‌شد، در این حرکت جمعی تلاش می‌کنند. شهردار لندن معتقد است که این کمپین به‌منظور تغییر نگرش جهانی و شکل‌دهی مجدد تصور جهانیان از این شهر طراحی شده است که نقطه اوج آن المپیک ۲۰۱۲ بود. او این ویدئو را به‌عنوان «عشق ناخودآگاه نسبت به این شهر» از جانب تمامی شخصیت‌های بزرگ و اهالی لندن عنوان می‌کند که خدمات خود را به‌صورت رایگان ارائه می‌کنند.

در مجموع شاید بتوان موفقیت لندن را در صنعت گردشگری ناشی از جاذبه فرهنگی (موزه‌ها، کلیساها، تئاترها و نمایش‌های مختلف فرهنگی) و تلاش جمعی تمامی شهروندان و مسوولان در پیشبرد اهداف آن قلمداد کرد. نکته جالب اینجا است که بسیاری از نمایش‌ها و نمایشگاه‌های برپا شده حتی ریشه در فرهنگ خود بریتانیا ندارند، اما به صورتی اصیل، خلاقانه و بدیع در این شهر و موزه‌ها و گالری‌های آن برگزار می‌شوند.