گروه گردشگری: دکتر محمدرضا دهشیری معاون آموزش و پژوهش مرکز ملی جهانی شدن درباره موانعی که پیش روی نقش میراث فرهنگی در صلح بین‌الملل وجود دارد، ‌گفت: عدم توجه به تنوع فرهنگی و فرهنگ‌های محلی و سنتی، بی‌توجهی به جوامع محلی برای حفاظت از میراث فرهنگی، ساختار متمرکز و یکپارچه، تجاری شدن میراث فرهنگی، فقدان رعایت استانداردهای زیست‌محیطی و عدم توجه به دانش بومی در کنار ناسیونالیسم و قوم‌گرایی افراطی از جمله عواملی هستند که به عنوان مانعی در برابر صلح در عرصه جهانی خودنمایی می‌کنند. وی در همایش نقش میراث فرهنگی در صلح جهانی که عصر شنبه ۲۷ اردیبهشت در محل موزه فرش برگزار شد، درباره نقش میراث فرهنگی در جهان امروز با تقسیم آن به پنج رویکرد اظهار کرد: رویکرد تمایز فرهنگی یکی از این رویکردها است که در آن میراث فرهنگی، میراثی برشمرده می‌شود که موجب هویت‌گرایی و تمایز ما و دیگری است.

انطباق و یکسان‌سازی فرهنگی از دیگر رویکردهایی بود که دهشیری به آن اشاره کرد و افزود: این رویکرد از جمله رویکردهای تفریطی محسوب می‌شود و در آن ما با بدون در نظر گرفتن هیچ تمایزی، میراث فرهنگی را جزئی از میراث بشریت قلمداد می‌کنیم که به هیچ گروه یا ملتی تعلق ندارد.

معاون آموزش و پژوهش مرکز ملی جهانی شدن ادامه داد: در رویکرد اقتباس فرهنگی نیز ما با دادوستد فرهنگی میان جوامع سر و کار داریم که یکی از ملموس‌ترین نمونه‌های آن نوروز است. رویکرد همزیستی مسالمت‌آمیز چهارمین رویکرد مورد اشاره دهشیری بود که در آن میراث فرهنگی به عنوان عرصه‌ای برای تعامل و همزیستی ملت‌ها مورد توجه قرار گرفته و در پنجمین رویکرد به نام هم‌افزایی نیز در جریان تعامل و ارتباط، هم‌افزایی‌های فرهنگی صورت می‌گیرد.

وی درباره راهکارهای بهره‌گیری از میراث فرهنگی در راستای دستیابی به صلح گفت: آموزش چند بُعدی یکی از این راهکارها است که در آن جوامع می‌آموزند که چه داشته‌هایی دارند و از آن در تعامل با دیگران استفاده کنند.