مترجم: مهدی نیکوئی* تعداد گردشگران ورودی یا شب‌های اقامت، در بسیاری از مناطق شاخص‌های مناسبی برای سنجش عملکرد گردشگری نیستند؛ به این دلیل که این داده‌ها معمولا در مقصد حاصل می‌شوند، غیرقابل اعتماد بوده یا فقط مرتبط با شب‌های اقامت در هتل‌ها است. کمپ‌ها، آپارتمان‌های کرایه‌ای، خانه‌های دوم و سایر اقسام اقامت به طور معمول در این آمارها لحاظ نمی‌شوند.


تعداد گردشگران ورودی یا شب‌های اقامت، در بسیاری از مناطق شاخص‌های مناسبی برای سنجش عملکرد گردشگری نیستند؛ به این دلیل که این داده‌ها معمولا در مقصد حاصل می‌شوند، غیرقابل اعتماد بوده یا فقط مرتبط با شب‌های اقامت در هتل‌ها است. کمپ‌ها، آپارتمان‌های کرایه‌ای، خانه‌های دوم و سایر اقسام اقامت به طور معمول در این آمارها لحاظ نمی‌شوند. همچنین مشهور است که اطلاعات رسمی گردشگری، بازدیدکنندگان روزانه را به کلی نادیده می‌گیرند. به علاوه، اطلاعات رسمی، تنها زمانی در دسترس خواهند بود که مدت زیادی از رخ دادن فعالیت گردشگری گذشته باشد. موارد ذکر شده دلایلی است که باعث شد شاخص تولید گردشگری (WES) در سال ۱۹۶۲ به عنوان شاخصی برای سنجش میزان تولید گردشگری برای ناحیه فلاندر غربی بلژیک (نواحی ساحل دریا و سواحل رودخانه‌ها و کانال‌ها) طراحی شود. از انجام این کار دو هدف پیگیری می‌شد: جمع‌آوری داده‌ها‌ برای پوشش دادن تمام جوانب تجارت گردشگری در این ناحیه و ارائه بهنگام اطلاعات در مورد عملکرد این بخش. جدول ۱ مولفه‌های شاخص گردشگری WES را نشان می‌دهد که می‌توان آن را با یک شاخص تولید مقایسه کرد. به هر کدام از گروه‌های این شاخص یک معیار وزنی مشخص، داده و در داخل هر کدام از گروه‌ها نیز این وزن بین مولفه‌های گروه توزیع شده است. تعداد و تنوع مولفه‌ها به گونه‌ای است که پوشش تمامی جنبه‌های قابل اندازه‌گیری فعالیت گردشگری ناحیه را تضمین کند. نتایج حداکثر پس از چهار هفته از تولید گردشگری هر ماه ناحیه منتشر می‌شد و این موضوع به دلیل وجود یک سیستم موفق جمع‌آوری داده، مشارکت بالای بخش و استفاده از یک نمونه انتخابی از بین مولفه‌های اصلی ممکن شده است.

شاخص WES به صورت ماهانه برای ماه‌های آوریل تا سپتامبر در بازه زمانی سال‌های ۲۰۰۱-۱۹۶۲ محاسبه شد. هر چند که این شاخص به عنوان تنها روش قابل اتکای اندازه‌گیری عملکرد بخش گردشگری در این ناحیه قلمداد می‌شد، محاسبه آن در سال ۲۰۰۱ به دلایل اقتصادی متوقف شد. این تجربه الگویی برای بسیاری از نواحی گردشگری دیگر فراهم آورد. «شاخص گردشگری» (TI) به صورت زیر محاسبه می‌شد:



که در آن:
Comp.iΔ: تغییرات مولفه i در بازه زمانی مورد نظر؛
Wi: وزن مولفه i در داخل گروه متناظر؛
Wj: وزن هر کدام از گروه‌های j است.
لازم است به این نکته توجه شود که اطلاعات به صورت ماهانه جمع‌آوری شده‌اند و فصول شلوغ سال اهمیت بیشتری نسبت به دوره‌های کم‌بازدید دارند، از این رو باید به این ماه‌ها نیز توجه ویژه‌ای کرد و برای هر کدام از ماه‌ها نیز وزنی در نظر گرفت.
*nikoueimahdi@gmail.com

شاخص تولید گردشگری