اقامتگاههای بومی صاحب انجمن میشوند
جهتدهی به جنبش اقامتگاههای بومگردی
دنیای اقتصاد- شیما رئیسی: اعضای هیات موسس انجمن حرفهای گردشگری اقامتگاههای بومگردی کشور روز گذشته و در مراسمی با حضور معاون گردشگری کشور و دیگر مسوولان مربوطه انتخاب شدند. به گزارش «دنیای اقتصاد»، در نخستین گردهمایی هماندیشی مدیران اقامتگاههای بومگردی کشور که دیروز در محل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برگزار شد، حاضران در نشست بر توسعه این دست از اقامتگاهها تاکید کردند. آنها همچنین حفظ هویت بومی مناطق را که در سبک معماری، فرهنگ غذایی و نوع چیدمان این مکانها تجلی مییابد، از جمله علل ایجاد تمایز اقامتگاههای بومگردی با دیگر سازههای اقامتی موجود برشمردند؛ موضوعی که نیازمند آموزش است.
دنیای اقتصاد- شیما رئیسی: اعضای هیات موسس انجمن حرفهای گردشگری اقامتگاههای بومگردی کشور روز گذشته و در مراسمی با حضور معاون گردشگری کشور و دیگر مسوولان مربوطه انتخاب شدند. به گزارش «دنیای اقتصاد»، در نخستین گردهمایی هماندیشی مدیران اقامتگاههای بومگردی کشور که دیروز در محل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برگزار شد، حاضران در نشست بر توسعه این دست از اقامتگاهها تاکید کردند. آنها همچنین حفظ هویت بومی مناطق را که در سبک معماری، فرهنگ غذایی و نوع چیدمان این مکانها تجلی مییابد، از جمله علل ایجاد تمایز اقامتگاههای بومگردی با دیگر سازههای اقامتی موجود برشمردند؛ موضوعی که نیازمند آموزش است. مدیرکل دفتر همکاری و توافقهای ملی گردشگری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در همین خصوص گفت: «بسته آموزشی روستایی و گردشگری برای اقامتگاههای بومگردی آماده شده است.» محمدعلی فیاضی ادامه داد: «در سال ۹۶، این دورههای آموزشی بهصورت فراگیر برای اقامتگاههای بومگردی برگزار خواهد شد و پس از آن، کارت مدیریت برای کسانی صادر میشود که این آموزشها را دیده باشند.» او تاکید کرد: «رسالت اصلی اقامتگاههای بومگردی صیانت از طبیعت است و در کنار آن باید برای حفظ هنجارها و آداب و رسوم تلاش کنند.» این مقام مسوول همچنین از اختصاص یک سالن برای اقامتگاههای بومگردی در نمایشگاههای گردشگری و روستایی در راستای معرفی این ظرفیت عظیم خبر داد.
از مخالفتها تا تنظیم اساسنامه
مالک یکی از اقامتگاههای شناختهشده بومگردی در کاشان نیز با بیان اینکه رسالت سه معاونت سازمان میراث فرهنگی در یک خانه بومگردی عینیت مییابد، از عدم شکلگیری ارتباط مطلوب میان سه راس سازمان با اقامتگاههای بومگردی گلایه کرد. اکبر رضوانیان همچنین انتقادهایی را متوجه صندوق کارآفرینی امید دانست و یادآور شد: «اتفاق ایجاد اقامتگاههای بومی از سال ۸۲ و بهصورت خودجوش شکل گرفت که البته در ادامه با مشکلات زیادی روبهرو شد؛ از جمله مخالفت اتحادیههایی چون هتلداران، مهمانپذیران و سازمان میراث فرهنگی؛ با این همه و پس از گذشتن از تمامی این مشکلات، برای اولین بار آییننامهای از سوی همین مالکان بومگردی نوشته شده است.» در این نشست صاحب نخستین اقامتگاه بومگردی کشور هم با بیان اینکه وجود این خانهها امید را در روستاها زنده نگه خواهد داشت، به دشواریهای آغاز کار و عدم حمایتهای دولتی درآن برهه اشاره و از شکلگیری چنین گردهمایی که نشانه پذیرش این صورت از فعالیت در حوزه گردشگری است، ابراز خوشحالی کرد. مازیار آل داوود اظهار کرد: «توسعه و پایداری زندگی در روستاها متضمن حفظ حیات در شهرها است و از طریق این اقامتگاههای بومگردی که مهمانپذیری ایرانیان را معرفی میکند، میتوانیم فرهنگ مهر را که میراثدار آن هستیم به جهانیان معرفی کنیم.»
اما در ادامه، معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی با اعلام آمادگی معاونت متبوعش از اعطای لوگوی مخصوص و نیز مجوز رسمی فروش صنایعدستی به دارندگان اقامتگاههای بومگردی، بر استفاده از صنایعدستی خاص هر منطقه در این اقامتگاهها تاکید کرد. بهمن نامورمطلق ایراداتی را متوجه برخی از اقامتگاههای بومی دانست و اظهار کرد: «متاسفانه در برخی از این اقامتگاهها، این نکته مهم که مردم برای درک زیباشناسی بومی آن منطقه ماندن در این خانهها را انتخاب کردهاند، مغفول میماند و هیچگونه المان بومی در پذیرایی این اقامتگاهها دیده نمیشود؛ در حالیکه باید توجه داشت که این خانهها آخرین خاکریزهای هویتی مردم ما هستند و باید بدون کمترین دخل و تصرف در هویت فرهنگی و زیستی مختص آن زیستبوم، به اداره آنها پرداخت.» وی پیشنهاد کرد در این محیطها، زمینه انجام کار مشارکتی برای گردشگران فراهم شود؛ از جمله تجربه پخت غذاهای محلی و نیز ساخت صنایع دستی در کارگاههایی که میتواند در مجاورت این اقامتگاهها ایجاد شود.
کارکردهای اقتصادی نوروز
در ادامه، معاون توسعه و مدیریت سازمان میراث فرهنگی نیز با تاکید بر کارکردهای اقتصادی نوروز گفت: «نوروز، رسمی است که آیینهای زیاد دیگری را درون خود دارد؛ آیینهایی که هریک میتواند بهعنوان یک جاذبه گردشگری مطرح و در اقامتگاههای بومگردی برگزار شود.» سمیعالله حسینیمکارم اضافه کرد: «سال گذشته در ۱۲ استان نوروزگاهها را ایجاد کردیم که مورد استقبال قرار گرفت. به همین دلیل، امسال در ۳۱ استان کشور این نوروزگاهها برگزار میشود. به ویژه در بناهای تاریخی ملی و جهانی.» مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید نیز با اشاره به پیشنیازهای ایجاد اقامتگاههای بومگردی در هر منطقه گفت: «پیش از هر چیز باید زنجیرهای از خدمات گردشگری را در روستاها ایجاد کرد. در غیر این صورت، احداث این واحدها با استقبال گردشگران روبهرو نمیشود.»
اصغر نوراللهزاده همچنین تصریح کرد: «توجه به آموزشهای اختصاصی، برقراری رابطه قوی میان تورگردانان و جامعه محلی و مهمتر از همه تعریف رویدادهای متناسب با ویژگیها و ظرفیتهای هر منطقه، از دیگر اقدامات مهمی است که در راستای توسعه این واحدهای اقامتی باید به آنها توجه ویژه داشت.» او در ادامه تصریح کرد: «این صندوق آمادگی دارد با توجه به ظرفیتهای پولی خود، از روستاهای شناسایی شده از سوی سازمان میراث فرهنگی بهعنوان روستاهای هدف گردشگری، از طریق اعطای تسهیلات حمایت کند.» در پایان، معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری نیز با اشاره به مواجه بودن کشور با مساله کمآبی گفت: «دو صنعت گردشگری و صنایع دستی در زمره صنایعی هستند که کمترین میزان مصرف آب را داشته و در عوض اشتغال و درآمد پایدار ایجاد میکنند؛ دو عرصهای که با توسعه اقامتگاههای بومگردی قابل تحقق خواهند بود.» ابوالفضل رضوی اضافه کرد: «در همین راستا، در دولت تدبیر و امید، تاکنون ۲۰ میلیارد تومان برای شغلهای پایدار روستایی با کارمزد ۸ درصد ارائه شده است.»
ارسال نظر