در کنفرانس سرمایهگذاری گردشگری واکاوی شد
۵ بازار سرمایهگذاری توریسم ایران
دنیای اقتصاد، پرستو فخاریان: سرمایهگذاران خارجی فعال در زمینههای گردشگری و هتلداری، نمایندگانی از شرکتهایی همچون هتلهای آکور، هتلهای روتانا، لینکمی، عربیا مانیتور، دوتچه هاسپیتالیتی، اینکوبما، TRI هاسپیتالیتی، گروه ZAS، هتلهای ملینا و. . . دیروز و امروز در جریان همایشی در هتل اوین گرد هم آمدهاند تا تجارب خود را درباره بازار ایران با یکدیگر به اشتراک بگذارند، چالشهای این بازار را بررسی کنند و در راستای امکانسنجی سرمایهگذاری در این بازار اقدام کنند.
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در آغاز این همایش ضمن تبیین دیدگاه دولت ایران نسبت به سرمایهگذاری خارجی در کشور گفت: «اگرچه گردشگری ایران قبل از برجام بهدلایلی چون رویدادها و رخدادهای خواسته یا ناخواسته بینالمللی و سیاستها و تصمیمات مغرضانه برخی از دولتهای خارجی که اجتناب از سفر به ایران را ترغیب و تشویق میکردند، در برههای از زمان با کاهش تعداد گردشگران ورودی مواجه شد، اما جذابیتهای ذاتی و پویایی فرهنگی تاریخ و تمدن این سرزمین بهعنوان یک ظرفیت و انرژی نهفته، اکنون با گشایش در فضای بینالمللی آزاد شده و میزان تقاضای ملتها و کوششها و کششهای گردشگران جهانی برای گردشگری در ایران افزایش یافته است.
دنیای اقتصاد، پرستو فخاریان: سرمایهگذاران خارجی فعال در زمینههای گردشگری و هتلداری، نمایندگانی از شرکتهایی همچون هتلهای آکور، هتلهای روتانا، لینکمی، عربیا مانیتور، دوتچه هاسپیتالیتی، اینکوبما، TRI هاسپیتالیتی، گروه ZAS، هتلهای ملینا و... دیروز و امروز در جریان همایشی در هتل اوین گرد هم آمدهاند تا تجارب خود را درباره بازار ایران با یکدیگر به اشتراک بگذارند، چالشهای این بازار را بررسی کنند و در راستای امکانسنجی سرمایهگذاری در این بازار اقدام کنند.
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در آغاز این همایش ضمن تبیین دیدگاه دولت ایران نسبت به سرمایهگذاری خارجی در کشور گفت: «اگرچه گردشگری ایران قبل از برجام بهدلایلی چون رویدادها و رخدادهای خواسته یا ناخواسته بینالمللی و سیاستها و تصمیمات مغرضانه برخی از دولتهای خارجی که اجتناب از سفر به ایران را ترغیب و تشویق میکردند، در برههای از زمان با کاهش تعداد گردشگران ورودی مواجه شد، اما جذابیتهای ذاتی و پویایی فرهنگی تاریخ و تمدن این سرزمین بهعنوان یک ظرفیت و انرژی نهفته، اکنون با گشایش در فضای بینالمللی آزاد شده و میزان تقاضای ملتها و کوششها و کششهای گردشگران جهانی برای گردشگری در ایران افزایش یافته است.»
احمدیپور با بیان اینکه مشارکت سرمایهگذاران داخلی و خارجی و اجرای طرحهای گردشگری برای ما اولویت دارد و فراهم آوردن فضای مناسب برای معرفی فرصتهای بالقوه سرمایهگذاری در ایران اسلامی از اهداف دولت تدبیر و امید است، یادآور شد: «در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی تصویب سه پروژه تدوین بسته حمایت از کارهای تولید صنایعدستی و فرش، ایجاد ظرفیتهای جدید در هتلینگ و تدوین بسته حمایت از گردشگری مورد توجه قرار گرفته است.» معاون رئیس جمهوری در حاشیه این همایش نیز ضمن دیدار با مدیر منطقه خاورمیانه و آفریقای گروه هتلهای آکور، آمادگی ایران را برای ساخت هتلهای فرودگاهی در دیگر فرودگاههای کشور اعلام کرد.
سیاستهایی برای جذب سرمایه خارجی
مدیرکل دفتر سرمایهگذاری خارجی وزارت اقتصاد نیز در این کنفرانس بینالمللی، بر نقش مهم سرمایهگذاری خارجی در اقتصاد ایران تاکید کرد و گفت: «ایران یکی از جذابترین کشورها برای سرمایهگذاری در زمینه گردشگری است از این رو ما با سیاستهایی که اتخاذ کردهایم سرمایهگذاران را به این کار تشویق میکنیم.» احمد جلالی با اشاره به برخی از این سیاستها افزود: «ما نظام مالیاتی رقابتی داریم؛ صندوق توسعه ملی تاسیس کردهایم برای کمک به سرمایهگذاری بخش خصوصی؛ مناطق آزاد برای فعالیتهای اقتصادی داریم و.... همچنین ارائه ساختار حقوقی مناسب در این راستا و جلوگیری از مالیاتهای مضاعف بخشی از تعهدی است که دولتها برای توسعه سرمایهگذاریها به عهده دارند.» وی خاطرنشان کرد: «دسترسی به بازار ۴۵۰میلیون نفری همسایهها، نیروی کار جوان، قیمت رقابتی در تولید مواد اولیه، شرایط و اقلیم مناسب و همچنین زیرساختهای موجود مواردی هستند که باعث میشوند ایران زمینهای برای فعالیت سرمایهگذاران باشد.» این مقام مسوول در پایان از سرمایهگذاران دعوت کرد که به فرصتهای موجود عرصه گردشگری و هتلداری ورود پیدا کرده و در آنها سرمایهگذاری کنند.
چالش سرمایهگذاران با قیمتهای دستوری
کریستوفر هیوت، مدیر ارشد TRI هاسپیتالیتی، در جریان نخستین پنل تخصصی این کنفرانس بهعنوان «چشمانداز اقتصادی ایران» با نگاهی موشکافانه به بازار گردشگری کشورمان گفت: «شکی نیست که این کشور پتانسیل بسیاری برای گردشگری دارد. با این حال هنوز چالشهایی در این زمینه به چشم میخورد و عدم امکان استفاده از کارتهای اعتباری یکی از این چالشها است.» او ضمن اشاره به سهم ۳/ ۲ درصدی این صنعت در GDP ایران خاطرنشان کرد: «فقدان نقدینگی و عدم اطمینان از بازگشت سرمایه، چالشهایی است که پیشروی سرمایهگذاران قرار گرفته.» هیوت نرخگذاری دستوری را نیز مانعی در مقابل ورود سرمایههای خارجی به صنعت هتلداری ایران دانست و تصریح کرد: «در هتلهای لوکس لازم است گاهی قیمتها خیلی بالا باشد اما وقتی هتلدار میبیند که خودش نمیتواند در این زمینه قیمتگذاری کند، به سرمایهگذاری در این بخش ورود نخواهد کرد. البته میدانم که تعدادی از مالکان داخلی هتلها در حال رایزنی برای آزادسازی این نرخ هستند اما تاکنون به صورت عینی چیزی مشاهده نکردهایم و اتفاقی نیفتاده است.»
او از تهران، تبریز، اصفهان، شیراز و مشهد بهعنوان ۵ بازار مهم سرمایهگذاری گردشگری و هتلسازی در ایران نام برد. به باور مدیر ارشد TRI هاسپیتالیتی، اگرچه تهران در سال ۲۰۱۵ رقم ۲/ ۱ میلیون گردشگر خارجی را ثبت کرده اما بازار هتل در این شهر نادیده گرفته شده است. او در این باره تصریح کرد: «تهران نیاز به ۲هزار اتاق هتل دارد.» هیوِت ایجاد هتلهای لوکس و در کنار آن هتلهای کمستاره را از فرصتهای سرمایهگذاری تهران برشمرد.وی درباره اصفهان نیز گفت: «مسوولان این شهر تلاش میکنند که اصفهان تبدیل به مقصدی بیبدیل شود.» به گفته هیوِت تقاضای هتل در این شهر بیشتر داخلی و شرکتی است و ایجاد هتلهای سنتی و کوچک در اطراف نقشجهان، از جمله فرصتهای سرمایهگذاری در اصفهان به شمار میرود.
مدیر ارشد TRI هاسپیتالیتی از مشهد نیز بهعنوان بزرگترین بازار هتل ایران یاد کرد و افزود: «این شهر بهخاطر زیارتگاهی که دارد گردشگران داخلی و خارجی بسیاری را به خود جذب میکند و همین باعث شده ظرفیت هتلهای مشهد بین ۶۰تا ۶۵درصد در سال اشغال باشد.» وی با بیان اینکه از فضاهای حرم امام رضا در مشهد به درستی استفاده نمیشود، این موضوع و بازسازی هتلها را ازجمله فرصتهای سرمایهگذاری در این شهر عنوان کرد. هیوِت پیشبینی کرد که بهدلیل رشد فضاهای تفریحگاهی، مشهد بهزودی میزبان گردشگران غیرزیارتی نیز باشد و از این حیث نیز گردشگری این شهر توسعه یابد. وی در ادامه سخنانش، شیراز را دروازه آثار باستانی ایران خواند و تصریح کرد: «بازار هتل در این شهر متنوع است. از سوی دیگر گردشگری پزشکی نیز در این شهر اهمیت دارد.» براساس تحقیقات این فعال بخش خصوصی، در مرکز شهر شیراز نیاز به هتلهای سنتی بیشتری احساس میشود و لازم است هتلهای میانمقیاس در این منطقه ایجاد شود. مدیر ارشد TRI هاسپیتالیتی بر اهمیت تبریز نیز بهدلیل نزدیکی به عراق و ترکیه تاکید کرد و گفت: «تعداد هتلها در این شهر محدود است و سالانه ۷۰درصد هتلها اشغال هستند که بیشتر بازار داخلی و شرکتی را به خود اختصاص میدهند.» او ایجاد هتلهای میانمقیاس را در تبریز نیز به سرمایهگذاران توصیه کرد.
سرمایهگذاران خارجی چه میخواهند؟
چهار مدیرعامل از چهار شرکت روتانا، اکور، لینکمی و دوتچه هاسپیتالیتی نیز در پنل تخصصی مدیران عامل، فرصتها و چالشهای صنعت گردشگری ایران، قابلیت سازگاری و انتظارات در این زمینه را به بحث گذاشتند. استیون داینس، مدیرعامل اجرایی خدمات هتلی آفریقا و خاورمیانه آکور، در این پنل با اشاره به اینکه ایران بیش از آنکه فکر میکنیم از نظر عملیاتی برای سرمایهگذاری آماده است، تصریح کرد: «ایران همچنین از نظر آموزشی نیز اقدامات مختلفی را در عرصه هتلداری و گردشگری صورت داده است و از این حیث نیز آمادگی دارد.»او چالش اصلی در زمینه سرمایهگذاری در هتلداری ایران را عدم آشنایی سرمایهگذاران با اپراتورهای ایرانی دانست و با اشاره به پروژه ساخت هتل فرودگاهی در فرودگاه امام خمینی گفت: «در آن پروژه یک بانک ایرانی این ریسک را پذیرفت که هتلی را ایجاد کند و پس از آن به آکور برای اداره و راهاندازی آن اعتماد کرد. همین باعث توسعه آن بخش شد.»
داینس ضمن تاکید بر نیاز ایران مبنی بر برندسازی، شهرهای مذهبی ایران را در جذب گردشگر مهم ارزیابی کرد. مدیرعامل اجرایی خدمات هتلی آفریقا و خاورمیانه آکور با اشاره به فاصلهای که بین ابراز علاقه سرمایهگذاران خارجی به سرمایهگذاری در گردشگری ایران و انجام قطعی آن وجود دارد، تصریح کرد: «آنچه باعث میشود این فاصله از بین برود، این است که دولت ایران نشان دهد هر اتفاقی که بیفتد، گردشگری به هرحال اولویت آنها خواهد بود. این امر باعث ایجاد اعتماد میشود.» او با یادآوری اهمیت گردشگران داخلی اظهار کرد: «ما اغلب میخواهیم گردشگران خارجی را جذب کنیم درحالی که بازار داخلی بسیار اهمیت دارد. در واقع حوزه بسیار گستردهای در این زمینه وجود دارد که باید از آن بهره گرفت. از سوی دیگر ایران در بخش گردشگری محلی نیز ظرفیتهای بسیار خوبی دارد.» داینس در بخش پایانی سخنانش روشنسازی برنامههای دولت ایران را مقدمهای برای توسعه سرمایهگذاریهای خارجی در این زمینه عنوان و تاکید کرد: «همچنان برای سرمایهگذاران قطعیتی وجود ندارد.»
باسم ترکاوی، مدیرعامل اجرایی لینک میگلوبال که از سال گذشته دفتری در ایران افتتاح کرده، نیز در این پنل در پاسخ به این سوال که چرا هماکنون موقعیت ایران برای توسعه هتلی مناسب است، تصریح کرد: «برخی موارد خارج از دست ما است؛ مانند وضعیت سیاسی و تنشهای موجود که البته نقش مهمی در دور نگه داشتن ایران از گردشگری ایفا کرد. با اینهمه تغییراتی را شاهد بودیم و میتوانیم امیدوار باشیم که سایر چالشهای موجود نیز کمرنگ شود.» وی ادامه داد: «در این میان چیزهایی هم در دست ما است؛ اینکه ریسک و به این بازار اعتماد کنیم.» ترکاوی با اشاره به سرمایهگذارانی نظیر روتانا که در شرایط سخت ایران، به این کشور آمدند و اقدام به سرمایهگذاری کردند، خاطرنشان کرد: «باید برای سرمایهگذاران دو موضوع را روشن کنیم؛ یکی اینکه خطری سرمایه آنها را تهدید نمیکند و دیگری اینکه این بازار جذاب است.»
مدیرعامل اجرایی لینک میگلوبال چالش اصلی ایران در جذب سرمایهخارجی را ارتباط گرفتن و معرفی این بازار عنوان کرد و افزود: «ما در شرکت خود سعی میکنیم پکیج سرمایهگذاری آماده کنیم و در پرتالی که تا تابستان راهاندازی خواهیم کرد، سرمایهگذاران را توجیه کنیم.» او یادآور شد: «سرمایههای بسیاری در ایران جریان دارد اما همواره در بخشهای سنتی بهکار گرفته میشود که باید با توضیح و تبیین برای سرمایهگذاران، مسیر حرکت سرمایه را تغییر داد.»عمر کادوری، رئیسکل و مدیرعامل اجرایی روتانا نیز خواستار آن شد که دولت ایران برخی اموالش را به صورت لیزینگ و برای ۵۰سال واگذار کند تا سرمایه به زیرساختها جذب شود.پونت چاتوال، مدیرعامل اجرایی دوتچه هاسپیتالیتی نیز ترسیم یک چشمانداز عملی را در مقابل سرمایهگذار، راهی دانست که او میتواند از طریق آن احساس راحتی کند.
ارسال نظر