«دنیای اقتصاد» بررسی میکند
اثر تعطیلات بر بازار گردشگری و سهام تایلند
دنیای اقتصاد، امیر شاملویی: تعادل میان کار و زندگی از جمله مواردی است که با گسترش زندگی شهرنشینی و صنعتی شدن کشورها هر چه بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. یکی از موارد مهم در این حیطه توجه به تعطیلات آخر هفته است که میتواند بر وضعیت زندگی کارکنان تاثیر بگذارد و آنان را برای کارآیی بیشتر و هفته کاری جدید آماده سازد. این کار علاوهبر اینکه بهرهوری کارکنان را افزایش میدهد، در گردش اقتصادی بسیاری از صنایع کوچکتر نیز مهم است. برای مثال میتوان به صنعت گردشگری، فراغت، مراکز اقامتی و برخی دیگر از این موارد اشاره کرد.
دنیای اقتصاد، امیر شاملویی: تعادل میان کار و زندگی از جمله مواردی است که با گسترش زندگی شهرنشینی و صنعتی شدن کشورها هر چه بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. یکی از موارد مهم در این حیطه توجه به تعطیلات آخر هفته است که میتواند بر وضعیت زندگی کارکنان تاثیر بگذارد و آنان را برای کارآیی بیشتر و هفته کاری جدید آماده سازد. این کار علاوهبر اینکه بهرهوری کارکنان را افزایش میدهد، در گردش اقتصادی بسیاری از صنایع کوچکتر نیز مهم است. برای مثال میتوان به صنعت گردشگری، فراغت، مراکز اقامتی و برخی دیگر از این موارد اشاره کرد.
در این راستا و برای بهبود کیفیت کار در کشورهای غربی، سالها است که تعطیلات آخر هفته به دو روز افزایش یافته و روزهای شنبه و یکشنبه در آنها تعطیل است. اما کشورهای مسلمان به جز افزایش کارآیی و بهرهوری نیروی کار، دلیلی دیگر برای در دستور کار قرار دادن تعطیلات دوروزه و تغییر زمان آنها نیز دارند و آن این است که تعطیلی بازارهای مالی در کشورهای مختلف اسلامی که عموما پنجشنبه و جمعه است، سبب میشود که تعداد روزهای تعطیلی تعاملات مالی با جهان عملا به چهار روز برسد. به همین دلیل، تلاشهایی برای دو روزه کردن تعطیلات در کشورهای مختلف و هماهنگی با تعطیلات جهانی بهخصوص در روزهای جمعه و شنبه انجام شده است. تایلند یکی از کشورهایی است که در امر جذب گردشگر و مدیریت بحرانهای وارد شده به این کشور بهخصوص در صنعت گردشگری بسیار موفق بوده است. این کشور با وجود آنکه هر چند سال یک بار با مشکلاتی نظیر سیل، کودتا و سایر رویدادهای مهم سیاسی، اجتماعی و بلایای طبیعی رو به رو شده، با این حال هرگز بهطور پایدار در جذب گردشگران دچار اختلال نشده است.
قانون کار و ظرفیتهای گردشگری در تایلند
طبق قانون کار در این کشور، میزان کار از ۸ ساعت در روز و ۴۸ ساعت در هفته نباید فراتر برود. البته در مورد کارهایی که برای سلامت یا ایمنی کارکنان مضر هستند، بنا بر مقررات وزارتخانههای این کشور نباید از ۷ ساعت در روز و ۴۲ ساعت در هفته فراتر رود. در مورد تعطیلات هفتگی، یک کارفرما باید به کارکنان خود اجازه دهد در هفته یک روز تعطیل داشته باشند و بازه میان تعطیلی دو هفته نباید بیش از ۶ روز باشد. همچنین کارکنان باید حقوق پایه خود را در تعطیلات هفتگی دریافت کنند؛ البته این قانون به استثنای کارگران روزانه، کارگران ساعتی یا کارگرانی است که دستمزد آنها مبتنی بر تولید محصول میباشد. با این وجود، برخی شرکتها در این کشور در روزهای شنبه نصف روز را کار میکنند؛ اگرچه ملاقات کاری در روزهای شنبه برای تایلندیها امری غیرمعمول است. از سوی دیگر در بخشهایی نظیر هتلها، حمل و نقل، جنگلداری یا کار در برخی حوزهها تعطیلات هفتگی میتواند انباشت شده و بعدها مورد استفاده قرار گیرد. علاوهبر این، تعطیلات سنتی و تعطیلات سالانه نیز وجود دارند که در آنها نیز باید حقوق پایه کارکنان به آنان داده شود. در واقع این تعطیلات سالانه میتواند سفر داخلی این کشور را بهشدت متاثر کند و یکی از دلایل انتخاب آن نیز همین بوده است.
همانطور که مشخص است، قوانین کار در تایلند امکانات مناسبی برای سفر و گردشگری در اختیار شهروندان این کشور قرار داده است. مطابق قوانین موجود در مورد تعطیلات سالانه، هریک از کارکنان که بهطور مستمر برای یک سال کامل کار کرده باشد، میتواند از این تعطیلات استفاده کند که کمتر از شش روز کاری نیست و میتواند در این مدت حقوق پایه خود را نیز دریافت کند. برای کارکنانی که کمتر از یک سال کار کردهاند، کارفرما میتواند تعطیلات سالانه را به همان نسبتی که وی کار کرده، تخصیص دهد، همچنین کارفرما و کارکنان میتوانند در مورد به تعویق انداختن تعطیلات سالانه و انباشت آن برای سال آتی با یکدیگر توافق کنند. با این وجود بیشتر تایلندیها سفرهای یک یا دو روزه را ترجیح میدهند و تعطیلات آخر هفته توانسته است گردشگران داخلی این کشور را به خوبی افزایش دهد.
تعطیلات و سهام در تایلند
در همین حال، سیاست تعطیلات دو روزه در کشورهای مختلف همیشه با این مساله روبهرو بوده که این تعطیلات ممکن است بر وضعیت بازارهای سهام و سایر بخشها و صنایع این کشورها اثر بگذارد. تحقیقاتی که در مورد بازارهای سهام انجام شده است نشان میدهد که اثر تعطیلات پدیدهای است که در آن بازده سهام بهطور غیرطبیعی قبل از تعطیلات زیاد میشود. هیچ توضیح کاملی برای این پدیده وجود ندارد، اگرچه مطالعات زیادی نشان دادهاند که اثر تعطیلات معمولا در سراسر جهان دیده میشود. نتایج تحقیقات مشابه در کشور تایلند نشان میدهد در این کشور نیز این قاعده برقرار است؛ بهطوری که در دوره پیش از تعطیلات متوسط سطح بازدههای بالاتر همراه با سطح نوسان بالاتری است. نکته جالبتوجه این است که نوسان بالاتر میتواند ناشی از این باشد که اغلب تعطیلات در تایلند همانند سایر کشورها نیست. تنها تعطیلات سال نو است که در تمام کشورها و تایلند مشابه است. این امر برای سرمایهگذاران تا حدودی نااطمینانیهایی داشته است زیرا پیشبینی را در مورد اینکه چه اتفاقاتی در بازارهای جهانی در طول تعطیلات تایلند میافتند از بین میبرد.
علاوهبر این، اثرتعطیلات فرهنگی و دولتی بر بازار سهام متفاوت است. تنها تعطیلات دولتی است که بهنظر میرسد بازده بالاتری نسبت به دورههای غیرتعطیل داشته باشد، درحالی که بازدهی بازار سهام در طول تعطیلات فرهنگی با روزهای غیرتعطیل چندان تفاوتی ندارد؛ هرچند این اختلافات در بازدهی، چندان هم زیاد نبوده است. بهطور کلی میتوان گفت که بازده پیش از تعطیلات در تایلند که بیش از دو روز باشد، کمی غیرعادی میشود. علاوهبر آنچه گفته شد، سرمایهگذاری در طول روزهای پیش از تعطیلات نوسانات و تغییرپذیری بیشتری دارد و همچنین ریسکهای بالاتری نیز دارد. بنابراین میتوان این پرسش را بررسی کرد که بازدهی روزهای پیش از تعطیلات در واقع حاصل سرمایهگذاری ریسکگریز عقلایی است.
حتی اگرچه پی بردن به علت بازدهی روزهای پیش از تعطیلات دشوار است، اما وجود شواهدی نسبت به بازدههای غیرمعمولی میتواند برای سرمایهگذاران نشانهای باشد تا زمان سرمایهگذاری خود را به درستی تعیین کنند. صرفنظر از این موضوع، هرچه نوسانات مربوط به روزهای پیش از تعطیلات در بازار سهام بالاتر رود، رفتار سرمایهگذاران منعکس کننده بستهشدن بازار در تعطیلات تایلند خواهد بود که میتواند بر فعالیتهای خرید و فروش بازار حتی در روزهای پیش از تعطیلات اثر بگذارد و آن را غیرطبیعیتر نماید. بهطور کلی میتوان گفت سیاستهای کشور تایلند در مدیریت تعطیلات بسیار مناسب بوده و علاوهبر اینکه میزان گردشگران خارجی را بهطور فزایندهای افزایش داده است، در زمینه گردشگری داخلی نیز با بهکارگیری چنین سیاستها و ایجاد زمینههایی در قانون کار که ظرفیت گردشگری داخلی را تقویت میکنند، به موفقیت دست یافته است.
ارسال نظر