جزئیات پروژههای هتلسازی در کشور
۵مشوق سرمایهگذاری در هتلسازی
گروه گردشگری، شیما رئیسی: به گفته مدیر کل دفتر تسهیلات و تامین منابع سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، نبود ضمانت اجرایی و نه خلأ قانونی، مهمترین عامل گلایه احتمالی فعالان صنعت هتلداری در خصوص دریافت نکردن حمایتها و تسهیلات کافی است. در عین حال حسین رازقی از پیگیری ساخت ۱۶۰۰ هتل، هتل آپارتمان، مجتمعهای بین راهی و سایر تاسیسات گردشگری در ۳۱ استان کشور و با حجم سرمایهگذاری ۳۲هزار میلیارد تومان خبر داد که ۸۰۰ پروژه آن مربوط به ساخت هتل و هتل آپارتمان است.
به گزارش «دنیای اقتصاد» در شرایطی که از هدفگذاری برای جذب ۲۰ میلیون گردشگر تا پایان برنامه پنجم توسعه سخن به میان میآید، ساخت هتلهای پرستاره به عنوان مهمترین پیشنیاز نیل به این هدف، اولویت نخست مقامات مسوول در حوزه گردشگری کشور است.
در همین راستا، چندی پیش، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از ساخت و بهرهبرداری از ۱۷۰ هتل چهار و پنج ستاره تا پنج سال آینده خبر داد و اجرای این پروژهها توسط بخش خصوصی را منجر به توسعه بخش گردشگری توصیف کرد. در پی اجرای این سیاستها، تفاهمنامههایی نیز با گروههای سرمایهگذاری خارجی منعقد شد که ساخت ۲۰ هتل با دو گروه متخصص آلمانی و ترکیهای از آن جملهاند. در این میان اما تسریع روند شکل گرفته و نیز گسترش حجم سرمایهگذاریها توسط بخش خصوصی نیازمند حمایتهای قانونی و اجرایی نهاد دولت است که رازقی در اینباره به خبرنگار ما میگوید: «سازمان میراث فرهنگی و در راس آن معاونت برنامهریزی و سرمایهگذاری این سازمان برای تسهیل و تسریع توسعه زیرساختهای گردشگری، بهویژه ساخت هتلهای ۴ و ۵ ستاره، پیوسته در حال مذاکره و رایزنی با نهادها و سازمانهای ذیربط است.» وی با تاکید دوباره بر این نکته که حلقه گمشده در فرآیند حمایت از صنعت هتلداری کشور، نبود ضمانتهای اجرایی کافی است، ادامه داد: «برگزاری نشستهای مستمر با سازمان ملی زمین و مسکن، رایزنی با شهرداریها و پیگیری طرح و تصویب لوایح در هیات دولت و مجلس شورای اسلامی از جمله اقداماتی است که توسط سازمان میراث فرهنگی در حال پیگیری است و درحالیکه توافقات خوبی صورت میگیرد و قوانین مکفی وجود دارد، بهدلیل عدم هماهنگی در اجرا که شکل ساختارهای موجود به آن دامن میزند، در بسیاری از موارد با نارضایتی فعالان بخش خصوصی مواجهیم.»
شرایط تخصیص زمین
معافیاتها و تخفیفهای مالیاتی، عدم دریافت عوارض توسط شهرداریها، پرداخت وامهای بانکی با سود کم و زمان بازپرداخت طولانی، در اختیار قرار دادن زمین با قیمت کمتر و شرایط خرید آسان، کوتاه و آسانتر شدن زمان و شرایط اخذ مجوزها، همه و همه در شمار اموری است که میتواند سرمایهگذاران علاقهمند به عرصه گردشگری و هتلسازی را تشویق و انگیزه کسب و کار در این حوزه را تقویت کند. مدیر کل دفتر تسهیلات و تامین منابع سازمان میراث فرهنگی در ادامه به نشستهای مشترک با سازمان ملی زمین و مسکن اشاره و اظهار کرد: «در نتیجه این مذاکرات مقرر شد که این مجموعه، زمینهای دارای قابلیت برای احداث پروژههای گردشگری را شناسایی و در اختیار سرمایهگذاران قرار دهد.» وی ادامه داد: «در همین راستا دستورالعملی با سازمان ملی زمین و مسکن تنظیم شده است که به موجب آن افراد مایل به سرمایهگذاری در هتلسازی میتوانند با مراجعه به اداره کل سازمان میراث فرهنگی و پس از آنکه طرحشان را ارائه دادند و در ادامه صلاحیت و اهلیتشان مورد تایید قرار گرفت، به سازمان ملی زمین و مسکن معرفی شوند.» رازقی اضافه کرد: «پس از این مرحله، سرمایهگذار با سازمان مذکور وارد مذاکره شده و در صورت حصول توافقات لازم قرارداد میبندند.» این مقام مسوول موارد مورد تذکر در قرارداد را اینگونه تشریح کرد: «بخشی از قیمت زمین به صورت نقد و در ابتدای کار پرداخت و مابقی در یک زمانبندی مشخص و به صورت قسطی از سرمایهگذار وصول میشود.» رازقی قیمت تمام شده زمینهای واگذار شده از این طریق را پایینتر از قیمت واقعی در بازار عنوان و همچنین تصریح کرد که در حال حاضر این امکان در حال گسترش و پیگیری است.
مدیر کل دفتر تسهیلات و تامین منابع سازمان میراث فرهنگی همچنین گفت: «در حال حاضر در خصوص اخذ عوارض توسط شهرداریها تخفیفات خوبی وجود دارد و در پارهای موارد معافیت کامل وجود دارد؛ اما اینکه در عمل مشکلاتی وجود دارد به همان دلیلی است که در ابتدا ذکر شد؛ یعنی ضعف ضمانتهای اجرایی.» رازقی در ادامه به بحث صدور مجوزها نیز پرداخت و اظهار کرد: «از سال قبل طرح صدور مجوزها به صورت الکترونیکی در دستور کار سازمان قرار گرفته و ما در حال پیگیری آن هستیم. کارها در جریان است اما نمیتوان زمان مشخصی برای نهایی شدن و اجرای آن اعلام کرد.»
او همچنین افزود: «البته در مورد صدور مجوزها و رویههای بوروکراتیک تمام سعیمان را برای کاستن از زمان صدور و دریافت مجوزها بهکار بستهایم و در حال حاضر آنچه بیش از همه این فرآیند را به درازا میکشاند، دریافت پاسخ استعلامها است که در پارهای موارد و از سوی برخی نهادها و سازمانها از ۶ ماه تا یکسال نیز به طول میانجامد.»
چند هتل و با چه سرمایهای در حال ساختند؟
مدیرکل دفتر تسهیلات و تامین منابع سازمان میراث فرهنگی در ادامه جزئیات طرحهای در حال اجرا در حوزه هتلسازی را تشریح کرد. رازقی در اینباره گفت: «از میان ۸۰۰ هتلی که در کشور در حال ساخت هستند و بهصورت میانگین ۴۸ درصد رشد فیزیکی داشتهاند، ۷۸ هتل ۵ ستاره و ۹۲ هتل ۴ ستارهاند.» به گفته این مقام مسوول، خراسان رضوی با داشتن ۲۶۰ پروژه صاحب بیشترین تعداد طرحهای در حال ساخت در امر هتلسازی با حجم سرمایهگذاری ۶هزار میلیارد تومان است. وی افزود: «پس از خراسان رضوی مازندران با ۱۰۳ پروژه و گیلان با ۵۵ پروژه و به ترتیب با سرمایهگذاری ۳هزار میلیارد تومان و ۳۰۰ میلیارد تومان در رتبههای بعدی قرار دارند. به گفته رازقی خراسان شمالی با یک و چهارمحالوبختیاری و ایلام هر کدام با سه پروژه در قعر جدول رتبهبندی پروژههای هتلسازی قرار گرفتهاند. علاوهبر اینها رازقی آمار تعداد هتلهای ۴ و ۵ ستاره در استانهای گردشگرپذیر را نیز اعلام کرد. طبق گفتههای وی و بر اساس آمار احصا شده توسط سازمان میراث فرهنگی، در حال حاضر ۱۰ هتل ۵ ستاره و ۱۱ هتل ۴ ستاره در تهران، ۲ هتل ۵ ستاره و ۴ هتل ۴ ستاره در استان اصفهان، ۲ هتل ۵ ستاره و ۴ هتل ۴ ستاره در استان فارس و به ترتیب ۳ و یک هتل ۵ ستاره و ۱۲و ۳ هتل ۴ ستاره در استان یزد و خوزستان در حال ساخت هستند. رازقی البته تاکید کرد که بازسازی و ارتقای سطح استانداردها و فراهم کردن امکانات زیر ساختی برای ارتقای ستاره برخی هتلها از ۴ به ۵ یا از ۳ به ۴ ستاره نیز در این آمارها حساب شده است.
مدیرکل دفتر تسهیلات و تامین منابع سازمان میراث فرهنگی حجم سرمایهگذاری برای این ۸۰۰ طرح را ۲۰ هزار میلیارد تومان عنوان کرد که ۷۵۰ میلیارد تومان آن از محل اعتبارات بانکی تامین شده است. اکنون با توجه به رکود گردشگری در چندسال گذشته و بدبینیهای شکل گرفته پیرامون سودده نبودن این صنعت و البته بالا بودن ریسک سرمایهگذاری در ایران که در این حوزه دو چندان است، حمایت سازمانهای دولتی و فراهم کردن زمینههای قانونی و ضمانتهای اجرایی مورد نیاز در قالب حمایتهای کلی از صنعت گردشگری کشور، سبب جذب سرمایههای داخلی و خارجی به این سمت خواهد شد و در آیندهای نهچندان دور مشکل اقامت گردشگران در کشور را حل خواهد کرد؛ امری که البته تحقق آن بیش از هر چیز نیازمند توانمندی و قدرت اجرایی و ساختاری سازمان میراث فرهنگی کشور است.
ارسال نظر