گزارش «دنیای اقتصاد» از TTM+
الگوی تایلندی برگزاری نمایشگاه گردشگری
گروه گردشگری، پرستو فخاریان: نمایشگاه گردشگری تایلند (۲۰۱۶ TTM+ ) درحالی با حضور ۸۵۰ نماینده از ۵۵کشور دنیا از ۱۹تا۲۱خرداد ماه برابر با ۸ تا ۱۱ ژوئن برگزار شد که نمایندگان دو آژانس ایرانی حاضر در این نمایشگاه معتقدند TTM+ میتواند الگوی مناسب برای برگزاری نمایشگاه گردشگری در ایران باشد. به گزارش خبرنگار اعزامی «دنیایاقتصاد»، نمایشگاه گردشگری تایلند بهعنوان یکی از مهمترین بازارهای گردشگری در جنوب شرق آسیا امسال برای پانزدهمین سال و برخلاف سالهای گذشته که در بانکوک برپا میشد، در شهر چیانگمای (به عنوان مرکز هنر و فرهنگ تایلند) برگزار شد.
گروه گردشگری، پرستو فخاریان: نمایشگاه گردشگری تایلند (۲۰۱۶ TTM+ ) درحالی با حضور ۸۵۰ نماینده از ۵۵کشور دنیا از ۱۹تا۲۱خرداد ماه برابر با ۸ تا ۱۱ ژوئن برگزار شد که نمایندگان دو آژانس ایرانی حاضر در این نمایشگاه معتقدند TTM+ میتواند الگوی مناسب برای برگزاری نمایشگاه گردشگری در ایران باشد. به گزارش خبرنگار اعزامی «دنیایاقتصاد»، نمایشگاه گردشگری تایلند بهعنوان یکی از مهمترین بازارهای گردشگری در جنوب شرق آسیا امسال برای پانزدهمین سال و برخلاف سالهای گذشته که در بانکوک برپا میشد، در شهر چیانگمای (به عنوان مرکز هنر و فرهنگ تایلند) برگزار شد.
به گفته کارشناسان، TTM+ فرصتی را برای فروشندههای بستهها و محصولات سفر و خریداران آنها فراهم میکند تا رو در رو بر سر مسائل کاری خود با یکدیگر مذاکره کنند؛ این در حالی است که آژانسداران و هتلداران ایرانی تاکنون چندان از این بازار سفر و فرصت فراهمشده برای مذاکره B۲B (business to business) استفاده نکردهاند و امسال نیز تنها دو آژانس ایرانی در این نمایشگاه حاضر شدند.
در روز نخست این نمایشگاه، نمایندگان آژانسها و هتلهای خارجی با حضور در اتاقهای مذاکره، رو در رو با نمایندگان بخشهای مختلف گردشگری تایلند درباره خرید و فروش بستههای سفر مذاکره کردند. علاوهبر این، دو طرف فروشنده و خریدار طی روزهای نمایشگاه توانستند قراردادهایی را با یکدیگر به امضا برسانند.
رئیس نهاد گردشگری تایلند، در جریان این رویداد ضمن ابراز خرسندی از حضور تمام فعالان گردشگری کشورش و میهمانان خارجی، درباره این نمایشگاه میگوید: «قول داده بودیم امسال نمایشگاه متفاوت و منحصربهفرد باشد. محتوای ۲۰۱۶ TTM+ نشان داد که ما به این هدف دست پیدا کردهایم.» یوتاساک سوپاسون همچنین بر این باور است که نمایشگاه گردشگری تایلند مسیری طولانی تا تحقق اهداف و خواستههای فعالان صنعت گردشگری این کشور دارد. او هدف از برگزاری چنین نمایشگاهی را در چیانگمای توزیع درآمدهای گردشگری در سراسر تایلند عنوان و خاطرنشان میکند که به صورت سنتی، مقصد تایلند با سواحل و جنوب آن شناخته میشود و حالا ما میخواهیم با معرفی مقاصدی مانند چیانگمای به عنوان مقصد فرهنگی، سود حاصل از گردشگری را به دیگر مناطق نیز گسترش دهیم.
نظرات شرکتکنندگان ایرانی نمایشگاه
در همین حال، نماینده یکی از آژانسهای ایرانی در این نمایشگاه که به دعوت نهاد گردشگری تایلند به چیانگمای سفر کرده نیز معتقد است برپایی نمایشگاههایی اینچنینی نه تنها امکان شناخت و تجربه ملموسی از جاذبههای مقصد را به وجود میآورد بلکه فرصتی خواهد بود تا فعالان این صنعت از کشورهای مختلف بتوانند از نزدیک آنچه را که نیاز مسافران (از قبیل امکانات هتل و سایر خدمات گردشگری) است، درک کنند.
سمیرا فلاح به خبرنگار ما میگوید: «قطعا برپایی این نمایشگاه در بالا بردن پتانسیل افراد در جذب و بازاریابی مقصد بسیار تاثیرگذار خواهد بود و جای برگزاری چنین نمایشگاهی در ایران خالی است.» وی یادآور میشود که گردآوری جمعی از دستاندرکاران صنعت گردشگری از اقصی نقاط دنیا فرصتی خواهد بود تا ضمن تعامل و ایجاد توافق، همکاری بیشتری بین بخشهای گردشگری مقاصد مختلف شکل بگیرد.
نماینده یکی دیگر از آژانسهای حاضر در این نمایشگاه نیز با اشاره به زمانبندی و مدیریت حدود هزار شرکتکننده در این نمایشگاه، تصریح میکند: «حضور نمایندگانی از ایران به دو دلیل میتواند موثر و مفید باشد؛ نخست آنکه ارتباط مستقیم با آژانسها و هتلهای خارجی به ایجاد ارتباطات قوی و پایدار منجر خواهد شد و دلیل دیگر نیز بهرهمندی از آفرهای مستقیمی است که از سوی فروشندهها به خریداران ارائه و دست واسطهها کوتاه میشود.» آیدا مجیدی با تاکید بر اینکه این نمایشگاه جای بحث زیادی دارد، برگزاری چنین نمایشگاههایی را در ایران نیز موثر ارزیابی میکند و معتقد است میتوان از تجارب مفید آن، در کشورمان بهره گرفت.
همکاری گردشگری 5کشور عضو ASEAN
اما به گفته مسوولان اجرایی گردشگری تایلند، تصمیم برگزاری این نمایشگاه در چیانگمای از این حیث نیز اهمیت دارد که این شهر به عنوان یک شهر شمالی، میتواند بزرگترین پل ارتباطی میان تایلند و چهار کشور همسایهاش یعنی لائوس، میانمار، کامبوج و ویتنام باشد؛ چهار کشوری که حالا تایلند میخواهد با آنها مسیر جدیدی در گردشگری کشورهای آسهآن ایجاد کند و راهبرنده این گروه باشد. در حاشیه برگزاری این نمایشگاه نیز، نشستهایی میان مسوولان ارشد گردشگری پنج کشور صورت گرفت و از کریدور جدید با حضور این کشورها پردهبرداری شد. تایلند در ۵ماه نخست سال جاری میلادی، میزبان۶۳/ ۷میلیون نفر از شرق آسیا و کشورهای آسهآن بوده که این رقم رشدی بالغ بر ۱۷درصد را نسبت به سال گذشته ثبت کردهاست. همچنین کشورهای آسهآن ۶۵/ ۳۲ درصد از کل بازار گردشگری تایلند و بزرگترین سهم از بازار (به لحاظ منطقهای) را به خود اختصاص میدهند. در همین مدت تعداد گردشگران کامبوجی این کشور رشدی بیش از ۴۰ درصد را در ۵ماه نخست سال جاری تجربه کرده است. به علاوه میانمار با رشد ۴۰درصدی، لائوس با رشد ۴۶/ ۲۵درصدی، فیلیپین با ۷۱/ ۹درصد رشد، مالزی با رشد ۵/ ۸درصدی، اندونزی با رشد ۶۰/ ۷درصدی، سنگاپور با ۲۳/ ۴ درصد رشد، برونئی با کمتر از یک درصد رشد و ویتنام با رشدی تقریبا ثابت در درآمد گردشگری تایلند نقش ایفا کردهاند.
مسوولان گردشگری این کشورها بر این باورند که در حوزه کشورهای آسهآن میتوان فعالیتهای گردشگری بسیاری را شکل داد و تایلند برای پیوند دادن این کشورها و ایجاد یک کریدور قوی گردشگری، از پتانسیل بالایی برخوردار است. آنها متفقالقول میگویند چنین کریدوری به نفع هر پنج کشور است و میتواند اثرات مثبت اقتصادی برای آنها به همراه داشته باشد. همه اینها در حالی است که جایگاه گردشگری در اقتصاد میانمار، ویتنام، کامبوج و لائوس کمتر از تایلند است و این کشورها نسبت به تایلند از تعداد گردشگران ورودی کمتری برخوردار هستند. برای مثال، تعداد گردشگران خارجی کامبوج در سال گذشته میلادی رقمی بالغ بر یک میلیون و ۷۵۰هزار نفر و این رقم در کشور میانمار، ۴میلیون و ۶۸۰هزار نفر بوده است.
رئیس دپارتمان گردشگری تایلند در نشست با رسانههای داخلی و خارجی، در این باره گفت: «بنا است برخی از کشورهای این گروه، بعضی از پروژهها را آغاز و سپس دیگر کشورها آن را حمایت کنند.» یوتاساک سوپاسون با این حال تاکید کرد که این همکاری در ابتدای راه قرار دارد و در ادامه مسیر، مختصات آن بهتر مشخص خواهد شد. البته وی اعلام کرد که پنج کشور مذکور در نمایشگاه ITB برلین در کنار یکدیگر حاضر خواهند شد و همکاری خواهند کرد.
هدفگذاری برای درآمد 68میلیارد دلاری
نمایشگاه تایلند امسال با شعار «با ما لبخند بزنید!» برگزار شد؛ شعاری که منعکسکننده دوستی، لذت، شادی و میهماننوازی این کشور است. ۳۴۵فروشنده، ۳۰۵خریدار، ۱۱۰ بازدیدکننده تجاری و بیش از ۱۰۰نماینده از رسانههای داخلی و خارجی شرکتکنندگان این نمایشگاه را تشکیل میدادند. چین با ۴۳نماینده، بیشترین نمایندگان را در این نمایشگاه داشت و پس از آن، بریتانیا با ۲۷نماینده، استرالیا با ۲۱، هند با ۱۷، ایتالیا با ۱۵، آفریقای جنوبی با ۱۳ و روسیه با ۱۱نماینده در جایگاههای بعدی قرار گرفتند. علاوهبر این گروه کوچکی از خریداران معتبر از برخی اقتصادهای نوظهور نظیر لیتوانی، مولداوی و اوکراین نیز به این نمایشگاه دعوت شدند. براساس این گزارش، صنعت توریسم این کشور در کل تاریخ خود، بیشترین تعداد گردشگران ورودی و بیشترین درآمد خود را در سال گذشته ثبت کرده است. درآمدهای گردشگری این کشور در سال ۲۰۱۵ با رشدی ۲۳درصدی نسبت به سال قبل از آن، به ۴۲میلیارد دلار رسید و این اتفاق با ورود ۸/ ۲۹میلیون گردشگر به تایلند به وقوع پیوست. گردشگری تایلند ۲۰درصد از سهم درآمد ناخالص داخلی این کشور را تشکیل میدهد. همچنین تایلند در سال گذشته میلادی جمعیتی قریب به ۳۰میلیون نفر از گردشگران بینالمللی را میزبانی کرده است و مسوولان گردشگری این کشور پیشبینی میکنند که تا پایان سال جاری میلادی این کشور پذیرای ۳۲میلیون گردشگر باشد.
این پیشبینی در شرایطی صورت میگیرد که طبق آمار اعلامشده از سوی وزیر گردشگری و ورزش این کشور، تایلند از ژانویه تا آوریل سال جاری میلادی شاهد ورود ۷/ ۱۱ میلیون گردشگر بوده است؛ رقمی که رشد ۱۲/ ۱۴درصدی را نسبت به مدت مشابه در سال گذشته میلادی نشان میدهد. چین نیز همچنان به عنوان بازار اول گردشگران ورودی به تایلند، در این مدت ۴۴/ ۳میلیون گردشگر را به این کشور فرستاده و رشدی بالغ بر ۳۵/ ۲۷درصدی را نسبت به ۵ماه نخست سال ۲۰۱۵ ثبت کرده است. اما در مجموع و در ۵ماه نخست سال جاری میلادی، بازدیدکنندگان شرق آسیا و کشورهای آسهآن ۷/ ۶۳ میلیون نفر از گردشگران ورودی به تایلند را تشکیل و رشدی۲۶/ ۱۷درصدی را نشان دادهاند. علاوهبر این، اروپاییها با ۵۲/ ۲میلیون نفر و رشدی ۸۹/ ۸درصدی، گردشگرانی از قارههای آمریکا با ۵۰۲هزار و ۶۲۷نفر و رشد ۷۶/ ۱۳درصدی، گردشگران آسیای جنوبی با ۴۵۹هزار و ۱۵۷نفر و با رشد ۷۲/ ۸درصدی، توریستهای خاورمیانه با ۲۲۶هزار و ۹۷۳نفر و با ثبت رشد ۳۶/ ۱۱درصدی و در نهایت آفریقاییها با ۵۱هزار و ۵۶۶نفر با رشد ۴۴/ ۶ درصدی بازار گردشگری تایلند را رونق بخشیدهاند.
حالا این کشور در نظر دارد در سال جاری میلادی بیش از آنکه بر تعداد گردشگران ورودی تمرکز کند، کیفیت جذب گردشگران را مدنظر قرار دهد. از این رو، نهاد گردشگری تایلند برای افزایش ۸درصدی درآمد گردشگری و دستیابی به ۶۸میلیارد دلار هدفگذاری کرده است که درنظر دارد ۴۴میلیارد دلار آن را از جذب گردشگر خارجی و ۲۴میلیارد دلار را نیز از طریق توریسم داخلی به دست آورد. به نظر میرسد بهرهگیری از تجارب این کشور در امر گردشگری میتواند دستکم چراغ جدیدی را در گردشگری ایران روشن کند و منبع مناسبی در این خصوص باشد.
ارسال نظر