تلاش ایران و ترکیه برای تعامل برد-برد در گردشگری
سرمایهگذاران ترکیه ۱۰هتل در ایران میسازند
گروه گردشگری، شیما رئیسی: سرمایهگذاران ترکیهای در ساخت ۱۰هتل در شهرهای مختلف ایران سرمایهگذاری خواهند کرد؛ این یکی از مهمترین بندهای تفاهمنامه توسعه همکاریهای گردشگری بین ایران و ترکیه است که روز پنجشنبه توسط رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران و وزیر فرهنگ و گردشگری ترکیه به امضا رسید.
به گزارش «دنیای اقتصاد» تعامل گردشگری بین دو کشور حالا در شرایطی وارد فاز جدیدی میشود که اوضاع گردشگری ترکیه مطلوب نیست و عوامل مختلفی نظیر تحریم سفر به این کشور از سوی روسها، حوادث تروریستی و از بین رفتن امنیت مقاصد توریستی ترکیه، اقتصاد گردشگری این کشور را با افت شدیدی مواجه کرده است.از سوی دیگر، جریان تبادل گردشگر بین دو کشور همچنان به نفع ترکیه مثبت است.
در این حال، وزیر فرهنگ و گردشگری ترکیه در چهارمین کمیته فنی مشترک فعالان بخش گردشگری ایران و ترکیه درباره وضعیت گردشگران ایرانی ورودی به این کشور گفت: «ترکیه در سال ۲۰۱۵ از یک میلیون و ۷۰۰ هزار ایرانی میزبانی کرده است. همچنین در سه ماه نخست سال جاری ۴۰۵ هزار نفر از ایران وارد ترکیه شدهاند که این رقم در مقایسه با مدت مشابه آن در سال قبل، یک و نیم درصد رشد داشته است.» ماهر اونال با اشاره به موازنه منفی گردشگری بین دو کشور اضافه کرد: «در این مدت تنها ۱۶۳ هزارنفر شهروند ترکیه به ایران سفر کردهاند که از این منظر باید تلاشمان را برای افزایش تعداد گردشگران ترکی که ایران را به عنوان مقصد سفر خود انتخاب میکنند بیشتر کنیم.»
وی خاطرنشان کرد: «برگزاری این جلسات و همچنین پروتکلی که به امضا میرسد، روابط گردشگری دو کشور را وارد سطوح بالاتری خواهد کرد. البته آنچه بیش از این موضوع حائز اهمیت است، توسعه زیرساختهای گردشگری در ایران و افزایش تعاملاتش با کشورهای مقصد است.» به گفته اونال، ترکیه از حیث زیرساختهای گردشگری یکی از بهترینها در دنیاست و این کشور تصمیم دارد زمینه توسعه همکاریهای مشترک را در این خصوص با ایران فراهم کند. این مقام ترکیهای، بر لزوم افزایش ترافیک هوایی میان دو کشور تاکید کرد و خواستار افزایش پروازهای چارتری میان دو کشور شد؛ پروازهایی که به گفته یکی از اعضای جامعه تورگردانان ایران از سمت ایران محدود شده است.
وزیر گردشگری ترکیه همچنین اظهار کرد: «دو کشور با طراحی بازارهای هدف مشترک و مشخصی همچون کشورهای شرق دور، میتوانند خود را در قالب یک منطقه واحد معرفی و گردشگران این کشورها را به صورت مشترک جذب کنند.» وی با اشاره به اینکه هر دو کشور ایران و ترکیه از امتیازات زیادی در صنعت گردشگری برخوردارند و سرمایههای تاریخی و فرهنگی زیادی دارند که باید آنها را برای جهانیان بازگو کنند، گفت: «امیدوارم از این پس، جلساتی از این دست که زمینه گردهمایی اصناف دو کشور را فراهم میکند، بیشتر برگزار شود.» اونال به بیثباتی حاکم بر منطقه نیز اشاره و نقش همکاریهای ایران و ترکیه را در راستای بازگرداندن صلح و ثبات به منطقه کلیدی توصیف کرد.
مشکلی در حوزه ضمانتهای حقوقی نیست
این مقام ارشد گردشگری ترکیه در نشست خبری که با حضور خبرنگارانی از رسانههای ایرانی و ترکیهای برگزار شد، نیز در خصوص وجود ضمانتهای حقوقی لازم برای ورود سرمایهگذاران ترک به ایران گفت: «این نخستین باری نیست که ما با طرفهای ایرانی خود وارد مذاکره میشویم و برای سرمایهگذاری با آنها قرارداد میبندیم؛ سالهاست که دو کشور بر مبنای اعتماد و اطمینان متقابل پروژههای زیادی را که محصول سرمایهگذاریهای مشترک بوده به انجام رساندهاند و همکاریهای زیادی در حوزه انرژی و بانکی صورت گرفته است.»
وی افزود: «ایران یکی از دولتهای کهن جهان است و سنتهای حقوقی و حکومتی خاص خود را دارد. از اینرو معتقدیم که در زمینه همکاریهای مشترک با این کشور، نگرانی وجود ندارد.» اونال همچنین در توضیح پروژههای گردشگری که سرمایهگذاران ترک در ایران دنبال میکنند، اظهار کرد: «سرمایهگذاران ترکیهای در این سفر من را همراهی میکنند و در این ارتباط با طرفهای ایرانی در حال مذاکرهاند. از میان آنها، یکی از گروههای هتلداری (ریکسوس) ترکیه قصد اجرایی کردن پروژهای را دارد که از مدتها پیش به این منظور طراحی کرده است.» وزیر گردشگری ترکیه علاوهبر این، به ناامنیهای اخیر کشورش نیز اشاره کرد و گفت: «تروریسم تنها دامن ترکیه را نگرفته و پدیدهای است که همه جهان را درگیر کرده؛ از اینرو کشور ما هم مثل دیگر کشورها از این قضایا متاثر شده است.» وی تاکید کرد که این ناامنیها تنها در قسمت جنوب شرقی ترکیه بروز کرده است و در حال حاضر شهرهایی مثل استانبول و آنتالیا مشکل امنیتی ندارند. اونال همچنین خاطرنشان کرد: «در سواحل دریای سیاه که منطقه موردنظر ایرانیها است، هیچ اتفاق امنیتی رخ نداده و از این به بعد هم نخواهد افتاد.»
پیگیری ایده ایجاد تورهای تلفیقی
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشورمان نیز در نشست فنی با اشاره به مذاکرات ماه گذشته با وزیر فرهنگ و گردشگری ترکیه در جریان سفر رئیس جمهور به این کشور خاطر نشان کرد: «بررسی فنی روابط گردشگری و تبیین روشهای اجرایی و عملیاتی گسترش روابط در دستور کار نشست تهران است.» مسعود سلطانیفر با تاکید بر اینکه جاذبههای طبیعی و تاریخی ایران به شدت مورد توجه گردشگران مسلمان از جمله مسلمانان ترکیه است، ایجاد تورهای تلفیقی را از دیگر موارد مورد بحث در مذاکرات تهران خواند و آن را یک ایده خوب در جهت رونق گردشگری دو کشور عنوان کرد. رئیس سازمان میراث فرهنگی کشور همچنین صدور ویزا، نوسازی ایرلاینها و ارتقای کیفیت خدمات و توسعه سرمایهگذاری در زمینه هتلسازی را از جمله برنامههای گردشگری ایران دانست و از اعلام آمادگی ایران برای ورود سرمایهگذاران ترکیه به کشور خبر داد.
تغییر موازنه گردشگران دو کشور
این مقام عالیرتبه گردشگری ایران همچنین در جریان نشست خبری مشترک با اونال، در پاسخ به پرسش خبرنگار «دنیای اقتصاد» مبنی بر برنامهها و سیاستهای ایران برای جذب تعداد بیشتر گردشگران ترکیهای و تغییر موازنه موجود به نفع ایران در خصوص تعداد گردشگران جابهجا شده میان دو کشور تصریح کرد: «پس از برداشته شدن تحریمها، مراودات دو کشور در همه ابعاد از جمله گردشگری وارد فاز جدیدی شده و در حال گسترش است.» سلطانیفر ادامه داد: «برگزاری تورهای تلفیقی، سرمایهگذاریهای مشترک و نیز ایجاد توازن در تعداد گردشگران، از جمله محورهای مورد نظر در مذاکرات فی مابین است.» معاون رئیس جمهور همچنین خاطرنشان کرد: «البته ما به دنبال کم کردن تعداد گردشگران ایرانی مشتاق سفر به ترکیه نیستیم، بلکه میخواهیم درخواست سفر به ایران را در میان مردم ترکیه بیشتر کنیم.» سلطانیفر اضافه کرد: «برای این منظور نیازمند گسترش زیرساختهای گردشگری از جمله ساخت هتلهای استاندارد و نوسازی و بزرگسازی سیستمهای حمل و نقل کشور هستیم؛ همچنین تعداد پروازهای میان دو کشور نیز باید افزایش یابد.»
این مقام مسوول همچنین در این خصوص که دولت ایران چه مشوقهایی را برای ترغیب سرمایهگذاران ترک در نظر گرفته است، گفت: «یک قانون مشترک برای حمایت از سرمایهگذاران خارجی وجود دارد که در قالب آن تمام ضمانتها و مشوقهای ممکن قید شده است. این بسته به هشت زبان زنده دنیا از جمله ترکی استانبولی ترجمه شده و آماده است که آن را در اختیار سرمایهگذاران قرار دهیم.» معاون رئیس جمهوری در پاسخ به پرسش روزنامه ملیت ترکیه در مورد همکاریهای مشترک میان ایران و ترکیه برای حفظ ثبات و امنیت منطقه نیز بیان کرد: «در این زمینه همکاریهای مناسبی میان دو کشور در جریان است. امیدواریم که هر چه سریعتر امنیت و ثبات به ترکیه بازگردد. در همین حال باید بگویم که در ایران امنیت به خوبی برقرار است و به همین دلیل ما به دنبال برگزاری تورهای تلفیقی و جذب مشترک گردشگران ازکشورهایی همچون چین، مالزی، تایلند و پاکستان هستیم.»
دیدار اونال با واعظی
دیدار با وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران، یکی دیگر از برنامههای وزیر فرهنگ و گردشگری ترکیه در سفر به ایران بود. ماهر اونال در این دیدار نیز از برنامه کشورش برای گسترش گردشگری فرهنگی، تاریخی و طبیعی، نسبت به گردشگری ساحلی خبر داد و تاکید کرد: «بر اساس گزارش سازمان جهانی گردشگری، در چشمانداز سال ۲۰۳۰ میزان گردشگری تاریخی، فرهنگی و زیارتی افزایش مییابد.»
این مقام ارشد گردشگری ترکیه همچنین از برقراری خط پروازی قونیه به تهران خبر داد و گفت: «زیرساختهای توسعه صنعت گردشگری باید فراهم شود و بر این اساس باید تعداد پروازها میان دو کشور افزایش یابد.» اونال با بیان اینکه مقامهای ارشد ایران و ترکیه بر تحقق اخوت اسلامی تاکید کردهاند، ادامه داد: «همکاری دو کشور میتواند به حل مشکلات منطقه کمک کند.»وی به دخالت کشورهای غربی در تعیین مرزهای کشورهای منطقه در آغاز قرن بیستم نیز اشاره کرد و افزود: «برخی دولتها قصد دارند دوباره این اقدام را در منطقه تکرار کنند.»
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات کشورمان نیز در این دیدار، سیاست ایران و ترکیه را نسبت به منطقه مشخص عنوان کرد و گفت: «ما تجزیه، تغییر مرزهای کشورها و دخالت دیگران در امور داخلی دولتهای منطقه را نمیپذیریم.» محمود واعظی با بیان اینکه ایران به ایجاد موازنه مثبت در گردشگری اعتقاد دارد، تاکید کرد تعداد پروازهای میان دو کشورایران و ترکیه برای تبادل گردشگر باید افزایش یابد. وی با یادآوری اینکه برای توسعه تعاملات فرهنگی و گردشگری به برقراری ثبات و امنیت نیاز است، افزود: «گردشگری ترکیبی یکی از خواستههای روسای جمهوری دو کشور است؛ به گونهای که در دیدارهای گذشته بر تحقق آن تاکید کردند.»
واعظی همچنین به تشکیل کمیته مشترک دو کشور با تصمیم روسای جمهوری ایران و ترکیه اشاره و خاطرنشان کرد: «قرار است سفارتخانههای دو کشور فهرستی از مشکلات پیش رو تهیه کنند تا نسبت به حل آنها اقدام شود.» به گفته وی، در یک سال و نیم گذشته اسناد همکاری خوبی میان دو کشور امضا شده و مقامات ارشد ایران و ترکیه از آنها حمایت کردهاند.
مفاد تفاهمنامه گردشگری ایران و ترکیه و خروجی نشست فنی
تفاهمنامه همکاریهای گردشگری بین ایران و ترکیه پس از برگزاری چهارمین کمیته فنی مشترک فعالان بخش گردشگری دو کشور در هتل لاله تهران، تهیه و تنظیم شد و به امضای مسوولان گردشگری دو کشور رسید. در این تفاهمنامه، دو کشور بر سر موارد زیر به توافق رسیدند:
۱- طرف ترکیهای برای سرمایهگذاری در بخش گردشگری ایران و به صورت مشخص در خصوص ساخت ۱۰ هتل در شهرهای مختلف کشورمان اعلام آمادگی کرد.
۲- برنامهریزی برای ایجاد توازن در تبادل گردشگر بین دو کشور.
۳- انتقال تجربیات ترکیه در زمینه بازاریابی و تبلیغات گردشگری به طرف ایرانی.
۴- افتتاح دفتر اطلاعرسانی گردشگری ایران در ترکیه.
۵- تولید محصولات گردشگری و تعریف بستههای گردشگری جدید توسط ایران و ترکیه.
۶- حضور طرفین در رویدادهای مختلف حوزه گردشگری دو کشور.
۷- ارائه ظرفیتهای آموزشی بخش گردشگری ترکیه به بخش خصوصی و دولتی ایران.
۸- توافق بر سر اقداماتی برای معرفی ایران و ترکیه در مناطق دوردست دو کشور، تولید محصولات گردشگری و تعریف بستههای گردشگری جدید.
همچنین دو طرف توافق کردند نشست بعدی کمیته فنی مشترک گردشگری ایران و ترکیه در شهر آنکارا برگزار شود. علاوهبر این چهارمین نشست کمیته فنی مشترک همکاریهای گردشگری ایران و ترکیه در حالی با حضور فعالان بخش خصوصی و دولتی گردشگری دو کشور برگزار شد که براساس خروجی آن، طرف ایرانی باید نسبت به ارسال بستههای سرمایهگذاری در حوزه گردشگری برای طرف ترکیهای اقدام کند. همچنین طرف ایرانی آمادگی خود را برای برگزاری نشست B۲B ویژه بخشهای خصوصی در حاشیه یکی از رویدادهای بینالمللی گردشگری در ترکیه اعلام کرد.
از سوی دیگر، طرف ترکیهای نیز متعهد شد با هدف برقراری توازن تبادل گردشگر، نسبت به ارائه مشوقهایی به شرکتهای خدمات مسافرتی برگزارکننده تورهای ورودی به ایران اقدام کند. علاوهبر این، دو طرف نسبت به درج مهمترین رویدادهای بینالمللی گردشگری دو کشور از جمله نمایشگاه بینالمللی گردشگری و صنایع وابسته تهران و EMITT ترکیه در تقویم رسمی رویدادهای خود اعلام آمادگی کردند و قرار شد نسبت به ترغیب بخش خصوصی و فعالان حوزه گردشگری خود جهت حضور در رویدادهای گردشگری یکدیگر اقدام کنند. در جریان این نشست معاون گردشگری کشورمان بهعنوان نماینده ایران در این نشست، ضمن تاکید براینکه گردشگری یک جاده دو طرفه است، توسعه همکاریهای دوجانبه را مورد تاکید قرار داد و گفت: «ما بر مبنای تفاهمنامهای که بین دو کشور وجود دارد، ارتقای سطح همکاریهای گردشگری را در دستور کار داریم.» همچنین مدیرکل تبلیغات وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه نیز بهعنوان نماینده این کشور، با اشاره به اینکه ایران و ترکیه بهعنوان دو کشور همسایه باید تعاملات خود را افزایش دهند، تاکید کرد: «افزایش تبادل گردشگر بین دو کشور، سبب پیشرفت صنعت گردشگری در ایران و ترکیه میشود.»
ارسال نظر