هزینه‌کرد مسلمانان در سفرهای خارجی نسبت به سال گذشته، ۳/ ۶ درصد افزایش داشته که ۱۱ درصد از کل پول خرج شده در سطح جهانی است. به گزارش خبرگزاری میراث فرهنگی به نقل از تامسون رویترز، هزینه یا پول خرج شده در سفر مسلمانان به مناطق دوردست بالغ بر ۱۴۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۴ برآورد شده که این جدا از مراسم حج و عمره بوده است. همچنین برآورد شده که کل پول خرج شده توسط مسلمانان در سفرهای خارجی به ۲۳۳ میلیارد دلار تا سال۲۰۲۰ افزایش یابد. از این رو به نظر می‌رسد که گردشگری حلال با طیف وسیعی از فرصت‌ها تبدیل به میدان رقابت تازه‌ای برای گردشگری کشورهای مسلمان شده است. با این حال درکنار همه این فرصت‌ها، چالش‌هایی نیز در بخش گردشگری حلال وجود دارد. مساله بازاریابی گردشگران مسلمان در کشورهای غیرمسلمان یکی از این چالش‌ها است.

از سوی دیگر نبود هرگونه استاندارد شفاف و رسمی در صنعت گردشگری حلال یکی دیگر از مهم‌ترین چالش‌هایی است که سبب برداشت‌های متفاوت و سیاست‌گذاری‌های پراکنده در بسیاری از کشورها از جمله ایران شده است. با این حال مالزی و ترکیه در همین شرایط موفق شده‌اند جایگاه شاخصی در این صنعت به‌دست آورند.

ترکیه و امارات و مالزی چه کردند؟

برگزاری کنفرانس بین‌المللی گردشگری حلال در قونیه ترکیه از جمله اقداماتی است که این کشور در راستای تثبیت جایگاه خود در این بازار به آن مبادرت ورزیده است. حضور بیش از هزار شرکت‌کننده از انواع گروه‌ها شامل اپراتورها، بازدیدکنندگان رسمی، آژانس‌های مسافرتی و هنرمندان و دانشگاهیان، سرمایه‌گذاران و نمایندگان هتل‌ها، شرکت‌های هوایی و مواد غذایی و نیز ۲۵ سخنران، این کنفرانس را به فرصت رو به رشدی برای بازار گردشگری و سفر مسلمانان مبدل کرده است.

کشور مذکور از میان ۷۳ کشور، رتبه هفتم را در گردشگری حلال دارد. این طبقه‌‌بندی براساس معیارهایی چون تعداد گردشگران مسلمان داخلی به نسبت اندازه کشور، حاکمیت اکوسیستم دوستدار حلال، آگاهی و اطلاع‌رسانی عمومی (تعداد مقالات و اخبار و رویدادهای مرتبط) و سهم این صنعت در بازار اشتغال آن کشور انجام می‌شود. ترکیه در حال حاضر سعی در افزایش آگاهی دراین زمینه دارد که می‌تواند سود بالایی از تقاضای رو به رشد اقامتگاه‌های مسلمان‌پسند به‌دست آورد.

هرچند در این راستا ۵ اقامتگاه حلال در سال ۲۰۱۵ در آنتالیا افتتاح شد، با این حال طبق گزارش تامسون رویترز هنوز هم میان حجم سرمایه‌گذاری انجام شده و فرصت برای سرمایه‌گذاری در اقامتگاه‌های حلال، شکاف وجود دارد. درحال حاضر حدود ۱۵ اقامتگاه حلال در آنتالیا و ۵۰ تا ۷۰ اقامتگاه دیگر در سراسر ترکیه وجود دارد. گزارش دیگری از سوی مسترکارت درباره شاخص جهانی سفر مسلمانان که ۱۳۰ مقصد جهان را بررسی کرده، ترکیه را در ردیف سوم محبوب‌ترین مقاصد در بازار سفر مسلمانان جهان معرفی می‌کند. این کشور پس از مالزی و امارات بهترین جایگاه را به‌دست آورده است. در جهت تعریف برند گردشگری حلال، موسسه استاندارد ترکیه اخیرا دست به انتشار گواهینامه‌هایی زد. از سوی دیگر، اتحادیه جهانی حلال در مالزی نیز دست به صدور و ارائه گواهینامه گردشگری حلال زده است.

درهمین حال اما امارات نیز چالش نبود استانداردهای گردشگری حلال را مبدل به فرصتی طلایی برای خود کرده و تلاش دارد که خود را به‌عنوان مبنا و مرکز گردشگری اسلامی و حلال به دیگر کشورها و مقصدهای گردشگری حلال معرفی و برای آنها گواهینامه استاندارد صادر کند. این کشور همچنین فعالیت در تامین تسهیلات و مواد غذایی حلال برای کشورهای غیرمسلمان را از جمله استراتژی‌های اعلام شده در توسعه این سبک از گردشگری اعلام کرده است. امارات حتی با برگزاری کنفرانس‌ها و همایش‌های مختلف و نیز معرفی برندها و کالاهای غذایی خود در جهان بیشترین بهره را از این سبک گردشگری می‌برد.