علیرضا حبیبی/ دکترای بازاریابی

امروزه مردم از نقاط مختلف دنیا برای درمان بهتر، مطمئن‌تر و ارزان‌تر، مرزهای بین‌المللی را می‌پیمایند. در گذشته، بیماران برای استفاده از مراکز مجهز درمانی، ملاقات پزشکان متبحر و مداوای مطمئن‌تر، از کشورهای در حال توسعه عازم کشورهای توسعه یافته می‌شدند که مجهز به دانش بالای پزشکی بودند. دیری نپایید که با مدیریت و سرمایه‌گذاری مناسب در حوزه پزشکی و دریافت تکنولوژی‌های مدرن وهمچنین ارتقای آموزش منابع انسانی، کشورهای در حال توسعه خود مقصدی برای دریافت درمان بیماران کشورهای توسعه یافته شدند. امروزه مسافرت برای دریافت درمان از کشورهای پیشرفته به کشورهای درحال توسعه به امری رایج بدل شده است؛ به طوری که پدیده گردشگری سلامت شکلی پراهمیت و با منفعت به خود گرفته و سهم ۱۰۰ میلیارد دلاری را به خود اختصاص داده است.

دلایل توفیق تایلند

در این بین آسیا را می‌توان به عنوان یکی از پویاترین مقاصد گردشگری درمانی در سطح جهانی برشمرد. حضور فعال کشورهایی مانند هندوستان، تایلند، مالزی، کره‌جنوبی و سنگاپور در حوزه گردشگری درمانی نمایانگر این ادعا است. به عنوان نمونه تایلند، از سال ۱۹۷۰ میلادی فعالیت خود را درحوزه گردشگری درمانی آغاز کرده است. انجام جراحی‌های مرتبط با تغییر جنسیت و جراحی‌های متفاوت زیبایی، این کشور را به عنوان یکی از مقاصد برای گردشگری درمان در آسیا مطرح کرده است. این کشور برای جذب مشتریان بین‌المللی، سعی کرده ارتباطات خود را با گردشگران ازسایر نقاط دنیا تسهیل کند؛ به‌طور مثال، در بیمارستان پوکت تایلند می‌توان به مترجمان ۱۵ زبان رسمی دنیا دسترسی داشت. این بیمارستان تایلندی خدمات درمانی خود را سالانه به بیش از ۳۰هزار بیمار خارجی از نقاط مختلف دنیا ارائه می‌کند. از دیگر مراکز معتبر و مشهوردرمانی تایلند می‌توان به بیمارستان بومرونگراد اشاره کرد. بیمارستان بین‌المللی بومرونگراد تایلند، دارای ۷۰ مترجم مسلط به زبان‌های مختلف دنیا است. حضور پزشکان از نقاط مختلف دنیا در کادر درمانی این بیمارستان، خود موجب سهولت درایجاد ارتباط و ارائه خدمات درمانی مناسب به بیماران از اقصی نقاط دنیا شده است.

ارائه خدمات درمانی با بالاترین استانداردها و برخورداری از پزشکانی با بالاترین سطح دانش و تجربه و ادغام این خدمات در کنار پایین بودن هزینه‌های پزشکی و بیمه‌های ارزان‌قیمت، این کشور را به یکی از مقاصد گردشگری درمانی در آسیا تبدیل کرده است. طبق آمار منتشر شده از انستیتوی صنایع کوچک و متوسط تایلند (ISMED) در سال ۲۰۱۵ میلادی، بیش از ۳ میلیون گردشگر درمانی از خدمات درمانی این کشور بهره برده‌اند.


توریسم سلامت در مالزی

از دیگر نمونه کشورهای فعال در زمینه ارائه خدمات گردشگری درمانی می‌توان به مالزی اشاره کرد. مالزی از سال 1998 میلادی و پس ازمواجهه با بحران اقتصادی، با هدف تنوع بخشیدن به خدمات در سبد اقتصادی، فعالیت خود را در حوزه گردشگری درمانی آغاز کرد. طبق آمار منتشر شده توسط ستاد گردشگری سلامت مالزی، در سال 2015 بیش از 850 هزار گردشگر درمانی از کشور مالزی بازدید کرده‌اند. بیمارستان پرینس کورت، بیمارستان‌های زنجیره‌ای کی پی جی و همچنین بیمارستان‌های زنجیره‌ای پنتای در مالزی از نمونه‌های مراکز درمانی هستند که ارائه خدمات درمانی به گردشگران سلامت از اقصی نقاط دنیا را در دستور کار خود دارند. این مراکز در رابطه پیوسته‌ای با ستاد گردشگری درمانی این کشور برای جذب بیماران بین‌المللی هستند.


ظرفیت‌های هند

هندوستان نیز همواره در تبلیغات مربوط به خدمات قابل ارائه به گردشگران درمانی، به طیف وسیعی از خدمات درمانی قابل ارائه توسط این کشور اشاره می‌کند؛ در این میان می‌توان به درمان‌های سنتی مانند آیورودیک و روش‌های درمانی جدید مانند جراحی‌های شریان‌های کرونری و جراحی‌های زیبایی اشاره کرد. هندوستان همواره سعی بر فراهم آوردن بالاترین تکنولوژی‌ها در جهان پزشکی کرده است. پس از تغییرات عمده در اقتصاد هند که از اواسط سال ۱۹۹۰ میلادی آغاز شد، حوزه گردشگری درمانی هندوستان نیز جامه‌ای مدرن وپیشرفته به تن کرد. افزایش تعداد بیمارستان‌های خصوصی در این کشور و سعی این بیمارستان‌ها بر مجهزشدن به جدیدترین تکنولوژی‌های پزشکی، علاوه‌بر ارائه خدمات درمانی با بالاترین استانداردها، از جمله میوه‌های این دگرگونی اقتصادی است. توانمندی هند در صنعت فناوری اطلاعات نیز به منزله پشتیبانی محکم برای ارائه هر چه بهتر خدمات درمانی است. تعامل پزشکان هندی با سایر مراکز معتبر پزشکی دنیا از دیرباز همواره موجب به روز بودن دانش و مهارت پزشکی در این کشور بوده است. از دیگر توانمندی‌های این کشور در ارائه خدمات گردشگری درمانی می‌توان به فراهم آوردن خدمات ترجمه برای گردشگران درمانی در مراکز درمانی هندوستان و همچنین فراگیر بودن زبان انگلیسی در این کشور اشاره کرد. از جمله مراکز درمانی فعال و معتبر در زمینه گردشگری درمانی هندوستان، می‌توان به گروه درمانی آپولو اشاره کرد. بر اساس آمار منتشر شده توسط کنفدراسیون صنایع هند، بیش از ۲/ ۳ میلیون گردشگر درمانی در سال ۲۰۱۵ میلادی از کشور مذکور بازدیده کرده‌اند.