گزارش CNN  از 34 جاذبه توریستی ایران
گروه اقتصاد بین‌الملل: در 9 ماه نخست سال جاری ایران میزبان 4 میلیون و 16 هزار گردشگر خارجی بود که نسبت به پارسال بیش از 5درصد رشد داشته است. پیش‌بینی می‌شود تا سال 2025 ایران سالانه میزبان 20 میلیون گردشگر خارجی باشد که در‌آمدی معادل 30 میلیارد دلار یعنی پنج برابر در‌آمد حال حاضر از صنعت گردشگری، خواهد ‌داشت. بعد از رفع تحریم‌ها، ایران در فهرست مقصد گردشگران خارجی قرار‌ گرفته است. طبق قوانین جدید، ویزای صادر شده در مرز به جای ویزای 14 روزه یک ویزای 30 روزه خواهد بود که تا 15 روز دیگر نیز قابل تمدید است. درهمین راستا، مقررات ورود به کشور برای خارجی‌ها آسان‌تر شده و تنها اتباع 9 کشور شامل آمریکا، کانادا، انگلیس، بنگلادش، سومالی، اردن، عراق، افغانستان و پاکستان در مرز کشور برایشان ویزا صادر نمی‌شود و باید پیش از ورود به ایران، ویزای خود را دریافت کنند. با توجه به اینکه راهنمایان گردشگری مسلط به زبان انگلیسی و فرانسه تا سال 2017 رزرو شده‌اند، باید انتظار گردشگران زیادی را داشته باشیم. اکنون 1100 هتل در ایران وجود دارد که تنها 130 هتل 4 یا 5 ستاره هستند و نیاز به ساختن حداقل 400 هتل 5 ستاره وجود دارد.

در همین حال «باری نیلد»، خبرنگار سی ان‌ان به‌تازگی درسفری که به ایران داشته ۳۴ مکان توریستی ایران را که برای بازدید‌کنندگان خارجی از نگاه خودش جالب و قابل اهمیت است معرفی کرده است. به نظر او ایرانیان از گنجینه ارزشمندی برخوردار هستند. محمدرضا دومیری گنجی، عکاس جوان ایرانی نیز در این سفر راهنمای او بوده و عکس‌هایش از این مکان‌ها همراه با گزارش این خبرنگار سی ان ان در دنیا منتشر شده است.

عالی‌قاپوی اصفهان در صدر این فهرست قرار دارد. به گفته نیلد این کاخ شش طبقه در ضلع غربی میدان نقش جهان اصفهان قرار دارد. ساختن این کاخ از زمان شاه عباس اول حدود صد سال بین قرن ۱۶ تا ۱۷ به طول انجامید و شامل تالار موسیقی قرمزرنگ با گچبری‌های بی‌نظیر است. این گزارش به معرفی برج‌ آزادی نیز پرداخته و عنوان کرده که حتی بعد از ساخته شدن برج میلاد در سال ۲۰۰۹ هنوز نماد به یادماندنی پایتخت ایران است. این بنا در سال ۱۹۷۱ ساخته شده‌است. این خبرنگار همچنین به معرفی عمارت بادگیر در تهران نیز پرداخته که در قرن ۱۹ برای تاج‌گذاری مظفرالدین شاه قاجار در مجموعه کاخ گلستان ساخته شده است. شیشه‌ها، آینه‌ها و ستون‌های بلند از زیبایی‌های این مجموعه هستند. علاوه‌بر این، مجموعه کاخ نیاوران در تهران که محل زندگی و پذیرایی از میهمان‌های خارجی قبل از انقلاب اسلامی بوده، یکی دیگر از ۳۴ جاذبه مورد توجه نیلد است و براساس گزارش او، این مجموعه در زمان قاجار ساخته شد اما قدمت کاخ اصلی آن به زمان پهلوی بازمی‌گردد.

ذکر فرش ایرانی در سی ان ان

این خبرنگار در گزارش خود به برخی جاذبه‌های شیراز نیز اشاره کرده. از نظر نیلد، شیراز شهری است معروف به شعر و شاعری. او از ارگ کریم‌خانی یاد کرده که در قرن ۱۸ به‌عنوان دژ در مرکز شیراز ساخته شده‌است. داخل آن بخش مسکونی، حمام و حیاط مرکزی پر از درخت‌های مرکبات قرار دارد و در خارج آن دیوار کنگره‌داری است که با نقاشی‌های مینیاتوری تزئین شده است. کارگاه فرش در حاشیه بازار وکیل شیراز یکی دیگر از جاذبه‌های توریستی ایران از نگاه این خبرنگار است. او می‌گوید: «فرشبافی یکی از قدیمی‌ترین و مهم‌ترین صنایع ایران محسوب می‌شود و فرش‌های ایرانی از لحاظ طراحی و کیفیت در دنیا نمونه هستند.» مسجد نصیرالملک شیراز نیز مورد توجه نیلد قرار گرفته؛ مسجدی مربوط به دوره قاجار که دارای دو شبستان شرقی و غربی است.

براساس گزارش او، باغ ‌ارم شیراز یکی از مشهورترین باغ‌های تاریخی در ایران است. این بنا در اواسط قرن ۱۳ ساخته شد اما ۶۰۰ سال بعد مورد بازسازی قرار گرفت. ویژگی منحصربه‌فرد این مجموعه باغ گیاه‌شناسی است که گیاهان متنوع و نایابی در آن قرار دارد. همچنین خانه فروغ الملک شیراز نیز مورد توجه نیلد واقع شده؛ خانه‌ای که در زمان قاجار برای یکی از مقامات در سه طبقه ساخته شده است.

باری نیلد ادامه می‌دهد: پاسارگاد نیز در ۱۳۰ کیلومتری شمال شرقی شیراز قرار دارد. این بنا پایتخت سلسله هخامنشی حدود ۵۵۰ سال پیش از میلاد مسیح در زمان کوروش بود. بنا‌های مهم این مجموعه شامل آرامگاه کوروش و کاخ سلطنتی کوروش در مرکز باغ ایرانی، زندان قصر سلیمان، کاخ پاسارگاد و ارگ است. این مجموعه ۳۳۶ سال قبل از میلاد مسیح با حمله اسکندر به ایران تخریب شد و به غارت رفت.» گزارش خبرنگار سی ان ان به پرسپولیس (تخت جمشید) در نزدیکی شیراز نیز اشاره می‌کند و از آن به عنوان یکی از شهرهای مهم زمان هخامنشیان ایران نام می‌برد که بعد از حمله اسکندر، ۳۳۰ سال قبل از میلاد مسیح ازبین رفت.

او به آرامگاه حافظ نیز رفته و درباره آن نوشته: «حافظیه آرامگاه شاعر معروف ایرانی در قرن ۱۴ است. این آرامگاه در طول سال‌ها مورد بازسازی قرار گرفته و آخرین بار با همکاری معمار فرانسوی، آندره گدار و باستان شناس ایرانی، علی سمیعی، مورد بازسازی قرار گرفت. حمام وکیل و مسجد وکیل در شیراز، نیز متعلق به قرن ۱۸ و سلسله زندیه است. در حمام وکیل نقش‌های مخصوص حمام نقاشی و مسجد وکیل نیز با سرامیک‌های رنگی تزئین شده‌است.»


توصیف معماری یزد

این خبرنگار همچنین ضمن معرفی باغ دولت‌آباد یزد می‌نویسد: «این باغ در قرن 18 ساخته شده و طرح کلاسیک باغ‌های ایرانی را دارد. قسمت بیرونی آن شامل باغ و فواره‌های آبی وقسمت داخلی آن دارای بادگیری است که برای گردش هوا در آب‌وهوای گرم‌و‌خشک ساخته‌ شده‌ و معماری فضای داخل یادآور طراحی درونگرای ایرانی است. علاوه‌بر این، مسجد جمعه در یزد که سبک معماریش متعلق به دوره تیموریان است و ساختمان اصلی قدیمی‌تر به نظر می‌رسد نیز از جاذبه‌های یزد است.»

او در ادامه مشاهدات خود می‌گوید: «دریاچه نمک مرنجاب در صحرای مرنجاب در نزدیکی کاشان قرار دارد. این دریاچه به جز مواقعی که باران سنگین با برف می‌بارد خشک است. تپه‌های شنی و نیز کویر مرنجاب که به شکل منحصربه‌فردی در زمستان برفی است؛ از دیگر جاذبه‌های گردشگری ایران هستند.» همچنین چشمه‌های باداب سورت در شمال ایران از دیگر جاذبه‌های طبیعی ذکرشده در گزارش سی ان ان است. جریان آب‌های رسوبی و معدنی این چشمه‌ها، در شیب پایین دست کوهستانی خود، صدها طبقه و ده‌ها حوضچه پلکانی بسیار زیبا به رنگ‌های نارنجی، زرد و قرمز در اندازه‌های مختلف پدید آورده‌‌اند.

براساس این گزارش، مسجدامام در بخش جنوبی میدان نقش جهان اصفهان نیز در زمان صفویه به دستور شاه ‌عباس اول ساخته شد. این ساختمان گنبد عظیمی به ارتفاع 57 متر با منارهای عظیمی در دو طرف خود دارد. همچنین مسجد شیخ لطف‌الله بنای مشهور دیگری است که در این میدان در زمان شاه عباس اول توسط معمار معروف ایرانی، شیخ بهایی، ساخته شده است. این مسجد تنها مسجدی در ایران است که حیاط مرکزی ندارد و با زاویه 45 درجه در جهت مکه ساخته شده است. این گزارش ادامه می‌دهد: «سی و سه پل یا پل الله وردی خان در اصفهان به دستور شاه عباس اول ساخته شد. این پل به‌دلیل طاق‌هایی که در سراسر پل وجود دارند مشهور شده و مکان خوبی برای پیاده‌روی است.» خانقاه و بقعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی یکی دیگر از 34 جاذبه معرفی شده در این گزارش است؛ خانقاهی که در زمان صفویه در اردبیل ساخته شده است. خبرنگار سی ان ان به خانه بروجردی‌‌ها نیز رفته که متعلق یه یک تاجر فرش در قرن 19 در کاشان است و در گزارش خود نوشته که نقاشی‌های ارزنده و گچ‌بری‌های این خانه، زیر نظر کمال‌الملک، نقاش بزرگ ایرانی اجرا شده‌است.

این خبر نگار اضافه می‌کند: «حمام سلطان امیر احمد در کاشان که در قرن 11 ساخته شده، ترکیبی از معماری سلجوقی و قاجار است و به‌دلیل تزئینات و گچبری‌های ظریفش مشهور شده.» خانه طباطبایی در کاشان یکی از آخرین مکان‌های مورد توجه این خبرنگار سی ان ان است که در زمان قاجار برای یک تاجر کاشانی ساخته شده است. او همچنین تیمچه یا کاروانسرای کاشان در بازار که شامل فضاهای مسقف کوچک برای فروش فرش و اجناس لوکس در زمان قاجار بوده‌است را پیشنهاد می‌کند. نیلد همچنین در گزارش خود قره کلیسا در نزدیکی ماکو را معرفی و درباره آن خاطرنشان کرده: «به‌دلیل استفاده از سنگ‌های سیاه در این کلیسا، آن را با نام کلیسای سیاه می‌شناسند. این بنا یادآور ورود مسیحیت به آن منطقه است و در حال حاضر ارمنیان در آنجا به دعا می‌پردازند. او در نهایت، کلیسای وانک که قرن 17در اصفهان توسط ارمنیان مهاجر ساخته شده را معرفی می‌کند. در دکوراسیون این کلیسای جامع، داستان خلقت با نقاشی‌های آبی رنگ و طلاکاری شده درسقف به تصویرکشیده شده‌اند.»

به گزارش «دنیای اقتصاد»، آغاز مذاکرات سازنده هسته‌ای موج جدیدی از معرفی ایران و جاذبه‌های گردشگری آن در رسانه‌های معتبر بین‌المللی را در پی داشت و پس از به نتیجه رسیدن این مذاکرات، حضور ایران در این رسانه‌ها پررنگ‌تر شد. حالا به نظر می‌سد چنین روندی تاثیرات عمیقی بر ورود گردشگران به کشور خواهد گذاشت و ایران باید منتظر توریست‌های اروپایی بیشتری باشد.