رئیس سازمان جهادکشاورزی استان خبر داد
خرید ۴۹۵هزار تن گندم در آذربایجان شرقی
وی با بیان اینکه امسال ۲۲هزار و ۵۰ تن بذر گندم نیز از کشاورزان استان خریداری شده است، افزود: در مجموع تاکنون، بیش از ۴۹۵هزار تن گندم به صورت تضمینی و بذری در آذربایجان شرقی خریداری شده است.
فتحی افزود: از مجموع سطح اراضی کشت گندم استان تاکنون ۳۶۳هزار هکتار شامل ۳۲۰هزار هکتار گندم دیم (۷۸درصد) و ۴۳هزار هکتار گندم آبی (۷۴درصد) برداشت شده است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی در خصوص اهمیت تولید گندم، اظهار کرد: گندم بین محصولات کشاورزی، بالاترین مصرف محصولات راهبردی را دارد و حداقل سرانه مصرف گندم در ایران ۱۵۰کیلوگرم برای هر نفر در سال است و حدود ۴۰درصد از کالری مورد نیاز هموطنان ما از گندم تامین میشود.
فتحی افزود: گندم، بیشترین تاثیر را در ارتقای ضریب امنیت غذایی مردم داشته و نتایج پژوهش نشان میدهد که ۵۰درصد پروتئین روزانه ایرانیها از طریق نان تامین میشود و ۴۰درصد امنیت غذایی کشور وابسته به گندم است.
وی با بیان اینکه گندم، نقش راهبردی در اقتدارآفرینی کشور در امنیت غذایی دارد، ادامه داد: اتفاقات بینالمللی سه سال گذشته نشان داد که اهمیت امنیت غذایی بهخصوص محصول گندم به عنوان یک ابزار سیاسی تعیینکننده در مناسبات بینالمللی مطرح است.
فتحی تاکید کرد: کشور ما غنیترین بانک ژن ذخایر ژنتیکی گندم را با بیش از ۱۸هزار نمونه گندم در اختیار دارد که در شرایط مختلف محیطی و بیماریها میتوان ارقام مناسب و مقاومی از گندم را در دسترس داشت.
وی با بیان اینکه اگر روی نکاتی که مربوط به افزایش بهرهوری در حوزه گندم است، تمرکز کنیم، علاوه بر تامین نیاز داخل، میتوانیم صادرات نیز داشته باشیم، گفت: مهمترین راهبرد تامین امنیت پایدار در تولید گندم، تمرکز بر بهزراعی، بهنژادی و استفاده از ارقام مناسب، زمان کشت مناسب، کود و تغذیه مناسب، مدیریت بهینه آفات و بیماریها و... است.
فتحی با بیان اینکه نباید از نظام تامین بذر گندم و تلاش برای استفاده از بذرگواهی غافل شد، افزود: استفاده از سیستم مدیریتی مناسب، ماشینآلات و ادوات مناسب و بهخصوص کمباینها و ماشینهای برداشت و تلاش در جهت کاهش ریزش و ضایعات هنگام برداشت هم به افزایش تولید کمک میکند.
وی در خصوص توصیههای کشاورزی حفاظتی برای تولید پایدار گندم مبنی بر خاکورزی و حفظ بقایای گیاهان تناوبی در مزارع، اظهار کرد: بقایای گیاهی و کودهای حیوانی منابع مهم تغذیه گیاه برای تولیدات کشاورزی هستند به طوری که با افزایش میزان بقایا از صفر به ۶۰ درصد، عملکرد زیست توده و دانه گندم به طور نسبی افزایش مییابد.
رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی گفت: حفظ بقایا در حد بهینه در شرایط دیم با ذخیره و فراهم کردن بهتر رطوبت حاصل از بارندگیها، میتواند اثر مثبتی بر عملکرد داشته باشد، همان گونه که اضافه کردن ۲۵ تا ۵۰درصد بقایا باعث افزایش شاخص بهرهوری آب به میزان ۷تا ۱۰درصد و افزایش عملکرد به میزان قابلتوجهی میشود و برای افزایش کمی، کیفی و افزایش سطح کشت گندم لازم است مشکلات و موانع موجود به صورت منطقهای بررسی و ظرفیتهای موجود ارزیابی شود.