خبرنگار استانی «دنیای اقتصاد» گزارش میدهد
تبعات اقتصادی گرما دریزد
در نخستین اتفاق، به دلیل حجم بالای مصرف برق و تعطیلی پی در پی برخی واحدهای تولیدی و عدمتوانایی تامین برق، پارساییان معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری یزد از تعطیلی دستگاههای اجرایی استان یزد در روزهای پنجشنبه از نیمه تیرماه تا نیمه شهریور خبر داد.
عواقب گرما به همین جا ختم نشد به گونهای که ساعت کاری ادارات یزد از ساعت ۶ تا ۱۱ صبح تعیین شد.
در این باره ابوالحسینی، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار یزد گفت: باتوجه به تداوم داشتن موج گرما طی ۳ هفته آینده مقرر شد که از اول مردادماه تا چهارشنبه ۱۰ مرداد، ساعت کار ادارات استان به غیر از شعب منتخب بانکها از ساعت ۶ صبح تا ۱۱ صبح تعیین شود.
وی افزود: همچنین ساعت کاری اصناف از ساعت ۸ صبح تا ۱۱ تعیین شد و از ساعت ۱۱ تا ۱۸ عصر تعطیل شدند و از ساعت ۱۸ عصر فعالیت خود را بدون محدودیت ادامه خواهند داد.
امادر پی گرمای شدید با وجود تذکرهای متعدد به کشاورزان و واحدهای تولیدی دارای تجهیزات و تولیدات قابل اشتعال در گرمای بالا، آتشسوزی به برخی واحدهای تولید از جمله کارخانه قیام نخ در منطقه ویژه اقتصادی شهرک صنعتی یزد رسید و این مجموعه دچار حریق گسترده شد.
در این زمینه هم رئیس سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری یزد گفت: ۲۱ آتشنشان از کارکنان سازمان آتشنشانی یزد به اطفای این حریق پرداختند.
سعید پاکسرشت افزود: ۹ دستگاه خودروی سنگین از ایستگاههای سطح شهر یزد به محل حادثه اعزام شدند و همچنین آتشنشانی شهرداریهای میبد، مهریز، اردکان و اشکذر کمک کردند.
مدیرکل بحران استانداری یزد هم در این باره گفت: حریق در این محل تقریبا کنترل و مهار شده است و نیروهای آتشنشانی یزد در حال لکهگیری هستند.
علی ملکزاده افزود: بررسیهای لازم در خصوص این آتشسوزی باید انجام گیرد با این حال با توجه به گزارش اولیه از رئیس آتشنشانی، متاسفانه سیستم اطفای حریق واحدی که دچار آتشسوزی شده دچار اختلال بوده است.
وی با بیان اینکه از شهریورماه سال گذشته تاکنون شاهد پنج حادثه در این منطقه بودیم بنابراین توجه ویژهای برای ایمنی این واحدها در دستور کار است، ادامه داد: تقریبا این واحد ریسندگی به صورت کامل درگیر حریق شده و با توجه به شدت حادثه و نوع مواد اولیه در این کارخانه خسارت بالای ۹۰درصد را متحمل شد.
اما بخش دیگر آسیبدیده از این تغییرات دمایی، بخش کشاورزی استان یزد است به عنوان نمونه با وجودی که درخت پسته تا حدودی به گرما مقاوم است اما گرمای بالای ۴۲ درجه باعث آفتابسوختگی شدید و پوکی پسته میشود.
بخش دیگر کشاورزی، واحدهای پرورش طیور و همچنین مزارع کشاورزی و گلخانههاست که احتمال خسارت بالا به این مراکز وجود دارد.
در این زمینه مدیر امور طیور سازمان جهادکشاورزی استان یزد از احتمال تلفات طیور و خسارت به واحدهای پرورش جوجه گوشتی در اثر افزایش دمای استان خبر داد و گفت: پرندگان به دلیل نداشتن غدد عرق در دفع گرمای بدن ناکارآمدتر از پستانداران هستند از این رو دچار استرس گرمایی میشوند.
حسین محمدزاده افزود: استرس گرمایی شرایطی است که مرغ نمیتواند تعادل بین گرمای تولید شده در بدن و دفع آن را حفظ کند و این وضع از دمای بالای ۲۵ درجه سانتیگراد شروع میشود.
با افزایش دما و گرمای بالا خسارت سوسک سرخرطومی حنایی خرما هم به درختانی همچون نخل خرما، نارگیل و نیشکر افزایش مییابد.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان یزد گفت : سوسک سرخرطومی حنایی خرما یکی از چهار عامل تهدیدکننده امنیت غذایی بوده که با بالا رفتن دما میزان خسارت وارده از این آفت افزایش مییابد.
محمدعلی حاتمیزاده با اعلام این مطلب افزود: این آفت علاوه بر آسیب رساندن به درخت خرما میتواند درختان نارگیل، فونیکس و نیشکر را نیز آلوده کند.
گرمای شدید هوا موجب افزایش مصرف انرژیبرق میشود به گونهای که مجتبی گیلوانژاد رئیس پژوهشکده توزیع برق پژوهشگاه نیرو گفت: با هر درجه افزایش دما بار شبکه برق حدود ۱۸۰۰ مگاوات افزایش یافته و ظرفیت تولید نیروی برق و تاسیسات شبکه بیش از ۴۰۰ مگاوات کاهش مییابد. این یعنی اینکه با هر درجه افزایش دما ناترازی بین تولید و مصرف بیش از ۲۲۰۰ مگاوات به شبکه تحمیل میشود؛ یعنی به ازای هر یک درجه افزایش میزان مصرف، اختلاف بین بار و تولید یا افزایش بار و کمبود تولید به ۲۲۰۰ مگاوات میرسد که همین امر منجر به ایجاد ناترازی میشود.
در عین حال همین گرمای هوا روی مصرف آب نیز اثرگذار است به طوری که به گفته مدیرکل دفترمدیریت مصرف آب، خدمات مشترکان و کاهش هدررفت شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، در ایران به طور میانگین یک درجه افزایش دما بالای ۴۰ درجه باعث افزایش مصرف آب به میزان ۳ تا ۵درصد شده است.
در واقع، تنها راه نجات از وضعیت فعلی، مدیریت مصرف در استفاده از تمام منابع انرژی بهویژه آب و برق و توجه ویژه به رعایت نکات ایمنی تذکر داده شده توسط اداره کل بحران، آتشنشانی و جهاد کشاورزی به اقشار در معرض آسیب است.