نبض تولید و صادرات سیب در آذربایجان شرقی
مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی استان اضافه کرد: امسال تاکنون برداشت سیب با ۱۴۲هزار و ۹۴۱ تن در میانه، ۸۵هزار تن در مراغه، ۵۴هزار و ۹۶۴ تن در هشترود و ۴۵هزار و ۲۶۵ تن در مرند بیشترین تولید سیب را در آذربایجان شرقی داشتند در حالی که همه ساله مراغه در جایگاه اول قرار میگرفت و اهر نیز جزو سه شهرستان جایگاه داشت و تولید در مرند نیز بیش از اینها بود. بیپروا با بیان اینکه آذربایجان شرقی به لحاظ کمی در تولید سیب بعد از آذربایجان غربی در جایگاه دوم کشور قرار دارد، اظهار کرد: قیمت محصول عرضه شده باغداران ۲۰۰ تا ۲۵۰هزار ریال است.
وی با اشاره به اشتغال قابلتوجه در تولید سیب، ادامه داد: ۶۵هزار نفر اشتغال دائم در تولید سیب در آذربایجان شرقی دارند؛ البته اشتغال فصلی یا موقت بالای یک میلیون و ۵۰۰هزار نفر روز در باغهای سیب آذربایجان شرقی نیز وجود دارد. مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی هزینه تمامشده هرکیلوگرم سیب را در استان آذربایجان شرقی ۱۳۰هزار ریال دانست و افزود: هزینه مدیریت باغ اعم از هرس، آبیاری، کوددهی، تغذیه و محلولپاشی و برداشت است. بیپروا همچنین ادامه داد: ۱۲ شرکت تعاونی باغداران شهرستان و یک واحد اتحادیه باغداران آذربایجان شرقی در حوزه خرید، فروش و تجارت سیب در استان فعالیت میکنند. وی با اشاره به برخی از مشکلات باغداران سیب استان گفت: نبود تسهیلات کمبهره به عنوان سرمایه گردش برای مدیریت و نگهداری باغات، بالا بودن قیمت نهادههای کشاورزی اعم از کود، سم و رغبت نداشتن باغداران برای بیمه باغات به دلیل پایین بودن غرامت پرداختی از جمله مشکلات پرورش سیب در آذربایجان شرقی است.
بیپروا ادامه داد: برگزاری کارگاههای تخصصی در زمینه مدیریت باغات، نظارت بر تولید نهالهای مثمره رویشی و کشت بافتی برچسبدار و گواهی شده و توزیع به موقع در بین باغداران، برگزاری کارگاههای آموزشی در زمینه مدیریت تولید محصولات باغی از جمله اقدامات انجام شده برای رفع مشکلات باغداران استان است. وی اضافه کرد: ایجاد باغات الگویی با ژنوتیپ اصلاحشده و پربار برای احداث باغات مدرن و متراکم، پرداخت تسهیلات از محل کمکهای فنی و اعتباری برای احداث و مدیریت باغات، تسریع و تسهیل در موضوع صادرات محصولات باغی با گمرکات آذربایجان شرقی از جمله تدابیر جهاد کشاورزی برای رفع مشکلات و کمک به باغداران استان است. معاون رئیس سازمان و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ویژه مراغه نیز گفت: سطح کل باغات این شهرستان ۲۲هزار هکتار است که از این سطح حدود ۱۵هزار هکتار باغات سیب است. سعید خیراندیش با اشاره به برآورد تولید سیب در سالجاری، اظهار کرد: تولید سیب در شهرستان مراغه در سال زراعی جاری حدود ۸۵هزار تن برآورد میشود. وی افزود: در حالی که تولید سیب در سطح باغات این شهرستان در سال گذشته که درصد خسارت نسبت به سالجاری کم بوده است، حدود ۱۷۰هزار تن بوده است .