مدیرکل دفتر بهرهبرداری معادن وزارت صمت تشریح کرد
زمانبندی احیای معادن غیرفعال
مهدی حمیدی در نخستین همایش استانی نکوداشت روز ملی معدن در استان یزد در سالن آمفی تئاتر اتاق بازرگانی اظهار کرد: مواد معدنی که از معادن استخراج میشود در صنایع معدنی و کارخانههای مرتبط مورد بهرهبرداری قرار میگیرد از این رو معدن نقش بسیار مهمی در اقتصاد، اشتغال ، محرومیتزدایی و استفاده بهینه از ذخایر و ظرفیتهای موجود در کشور دارد. وی با بیان اینکه در سال ۱۴۰۱ مقدار تولید مواد خام معدنی ۶۵۰ میلیون تن بود، بر این موضوع تاکید کرد : از این میزان تولید، کمتر از یکدرصد خامفروشی انجام شد که بیشتر هم در حوزه گچ و آهک بود. مدیرکل دفتر بهرهبرداری معادن وزارت صمت، نوسازی ماشینآلات موردنیاز معادن را از مهمترین برنامههای سال ۱۴۰۲ وزارت صمت دانست و افزود : خوشبختانه در خصوص تامین ماشینآلات موردنیاز حوزه معدن در کشور با هدف نوسازی ماشینآلات برنامهریزی و اقدامات بسیار خوبی انجام شده که البته استان یزد سهم بالایی در این مهم داشت.
حمیدی درباره نحوه محاسبه حقوق دولتی معادن با اشاره به این موضوع که ملاک تعیین حقوق دولتی ثبت ماشینآلات در سامانه است، ادامه داد: محاسبه حقوق دولتی به صورت الکترونیکی صورت میگیرد و از پایان دی ماه استعلامها به صورت الکترونیکی انجام میشود. وی ادامه داد: امسال برخلاف سالهای گذشته تخفیف حقوق دولتی نخواهیم داشت و با شفافیت اطلاعات در ثبت ماشینآلات، فروش و استخراج مواد معدنی این امر دقیقتر خواهد شد. در این مراسم مدیرکل دفتر اکتشافات هم با بیان اینکه رشد اقتصادی در معدن به خوبی فعال نشده است، گفت: عدمهمگرایی سایر نهادها با بخش معدن سبب شده که مردم از مواهب اقتصادی این بخش بهرهمند نشوند. حمید ملابیگی با اشاره به ضعف بخش اکتشاف افزود: بخشی از چالشهای پیش روی اکتشاف معادن از جمله نبود نیروی انسانی کافی با ابزارهای سختافزاری و نرمافزاری برطرف میشود، اما در عین حال بخش عمده این چالشها ناشی از تعارض قوانین و تعارض منافع است.
وی تصریح کرد: وزارت صمت درحالی متولی بخش معدن در کشور محسوب میشود که با کنکاش در حکمرانی بخش دولتی متوجه خواهید شد دخالت سایر دستگاههای دولتی در بخش معدن بیش از متولی است، برای مثال بخش زیادی از عرصههای معدنی استان یزد توسط سایر نهادها بلوکه شده و همین امر مانع اکتشاف است. رئیس خانه معدن ایران با اشاره به ضعف برنامهریزی بلندمدت در بخش معدن گفت: برنامهریزی در بخش معدن باید همواره رو به جلو و با پرهیز از روزمرگی باشد، چراکه آینده این بازار در نبود برنامهریزی مدون و پیشبینی صحیح با چالش جدی مواجه خواهد شد. محمدرضا بهرامن افزود: ایران درحالی یکدرصد جمعیت دنیا و هفتدرصد از ذخایر جهان را در اختیار دارد که جایگاه واقعی این صنعت در کشور مغفول مانده و سهم قابلتوجهی از این ذخایر طبیعی در اختیار ندارد.
وی با بیان اینکه ضعف بخش معدن بیش از هر چیز ناشی از عدمتوجه حاکمیت به بخش معدن بوده است ادامه داد: تنها طی هفت تا هشت سال گذشته بود که حاکمیت به تعیینکننده بودن بخش معدن در اقتصاد پی برد و نقش ۵/ ۱۱ درصدی برای بخش معدن تعریف شد. به گفته رئیس خانه معدن ایران، رشد ۵/ ۱۱درصد زمانی محقق میشود که زیرساختها، اکتشافات و بهرهبرداری به موازات هم انجام شود و در غیر این صورت این مهم محقق نخواهد شد. بهرامن تصریح کرد : رشد ۵/ ۱۱ درصدی فعالیتهای معدنی در برنامه هفتم توسعه پیشبینی شده است که این رشد بدون رفع تعارض با دیگر نهادها برطرف نمیشود. وی از آزاد بودن ماده ۲۴ قانون معادن برای یک گروه خاص انتقاد کرد و گفت: عدماستفاده درست از این ثروت الهی باعث میشود که آیندگان از ما به خوبی یاد نکنند.
این مسوول با تاکید بر اهمیت مطالبهگری بخش معدن برای رفع چالشها گفت: ارائه اطلاعات درست به متولی معدن سبب میشود که برنامهریزیهای درستی در این زمینه انجام شود، درواقع ما باید مشاور امینی باشیم و اطلاعات درست ارائه دهیم. در نخستین مراسم نکوداشت استانی روز ملی معدن از فعالان حوزه معدن استان با حضور جمعی از مسوولان کشوری و استانی تقدیر و تشکر شد. در این مراسم محمدرضا کاظمپور مدیرعامل کنسرسیوم دشت یوز دره انجیر بهعنوان مکتشف نمونه، سیدمحمد ابریشمی مدیر شرکت صنعتی معدنی زرین معدن چاف بهعنوان بهرهبردار نمونه، رضا صادقیان مدیرعامل شرکت معادن دشت پردیس به دلیل ایفای مسوولیت اجتماعی و احیای منابع طبیعی، عبدالحمید انصاری عضو هیات علمی دانشگاه یزد به عنوان چهره شاخص علمی و جواد ابویی بهعنوان پیشکسوت نمونه معرفی و از آنها تجلیل شد.