ارزش روز «فنافزار» با ۵روش مرسوم ارزشگذاری برآورد شد
دومین عرضهاولیه گروه رایانه در ۱۴۰۲
تعداد سهام قابل عرضه در مرحله اول ۶۰میلیون معادل ۴درصد از کل سهام شرکت است که حداکثر تعداد سهام قابل خریداری توسط هر صندوق سرمایهگذاری سهامی یا مختلط ۲میلیون برگه سهم است. مرحله دوم عرضه به سایر سرمایهگذاران است که حداکثر تعداد سهام قابل عرضه در این مرحله ۱۲۰میلیون برگه سهم معادل ۸درصد از کل سهام شرکت است و هر شخص حقیقی و حقوقی میتواند ۳۰۰سهم به قیمت کشفشده مرحله اول خریداری کند. ارزش روز شرکت «فنافزار» توسط آیکو از طریق میانگین موزون ۴روش مرسوم بهمیزان یکهزار و ۷۳۶میلیارد تومان برآورد و براین اساس ارزش روز هر سهم این شرکت یکهزار و ۱۶۲تومان ارزشگذاری شده است. با فرض اینکه قیمت کشفشده در مرحله اول برابر یمت ارزشگذاری باشد، حداکثر نقدینگی موردنیاز ۳۵۰هزار تومان خواهد بود.
دانشبنیان 13ساله بورسی
شرکت توسعه فنافزار توسن در سال 1389 در قزوین، شهرک صنعتی کاسپین، تاسیس شد و سال مالی این شرکت پایان آذرماه است. صنعت مورد فعالیت «فنافزار» پرداخت بانکی، رایانه و صنایع وابسته بوده و محصولات اصلی آن تولید و پشتیبانی راهکارهای پرداخت و راهکارهای بانکی است. بزرگترین شرکت از منظر گردش مالی زیرمجموعه تکوستاست که نوعی شرکت دانشبنیان نوع اول و دوم محسوب میشود. این شرکت جزو 500شرکت برتر کشور است که بالغ بر 30بانک و شرکت پرداخت جزو مشتریان آن محسوب میشوند. سرمایه ثبتی «فنافزار» 150میلیارد تومان است و به گفته مظاهری، مدیرعامل آن، بعد از عرضه در نظر دارند سرمایه ثبتی شرکت را به 500میلیارد تومان افزایش دهند.
فعالیت «فنافزار» در دو حوزه تولید و خدمات
فعالیت اصلی شرکت «فنافزار»، تامین تجهیزات و پلتفرمهای نرمافزاری رایانهای و الکترونیکی در حوزه بانکی و پرداخت است. از جمله تولیدات بااهمیت این شرکت میتوان به پایانه فروشگاهی، کارتخوان، کیوسک، خودگردان و خودپردازها اشاره کرد. مشتریان اصلی «فنافزار» شرکتهای پیاسپی (پرداخت) (PSP)، بانکها و اصناف هستند. مدل کسبوکار این شرکت را میتوان به دو حوزه تولید و خدمات تقسیم کرد. در حوزه تولید که عمدتا دربرگیرنده دستگاههای پرداخت (پوز) و دستگاههای خودپرداز بانکی (ایتیام) است، شرکت حدود 50درصد مواداولیه و قطعات را بهصورت وارداتی و عمدتا از چین تامین کرده و با استفاده از تکنولوژیهای بومیسازی خود تولید میکند. این دستگاهها علاوه بر سختافزار به محصولات نرمافزاری نیاز دارند که خود شرکت نسبت به تولید آنها اقدام میکند. این محصولات عمدتا به شرکتهای پیاسپی (PSP) و بانکها فروخته میشوند. مدل دوم کسبوکار شرکت «فنافزار» در حوزه خدمات است که عمدتا خدمات پشتیبانی و نگهداری دستگاههای فروختهشده است. این شرکت با تجهیز 81ایستگاه در سراسر کشور نسبت به ارائه این خدمت اقدام میکند.
سهم 80درصدی محصولات پرداخت
درحال حاضر هفت قرارداد در «فنافزار» برقرار است که از این قراردادها، پنجقرارداد مربوط به محصولات گروه پرداخت (فروش کارتخوان) و دو قرارداد در خصوص بانکها (فروش کشلس) است. باارزشترین قرارداد مربوط به فروش کارتخوان به شرکت مهندسی سیستم یاس ارغوانی به ارزش 368میلیارد و 400میلیون تومان است. دومین قرارداد مهم نیز با تجارت الکترونیک ارتباط فرداست که به ارزش 146میلیارد و 150میلیون تومان منعقد شده است. البته همانطور که عنوان شد، این شرکت خدمات پشتیبانی نیز دارد و بر این اساس برای پشتیبانی دستگاههای کارتخوان و بانکی هزینهای بالغ بر 811میلیارد و 593میلیون تومان به عهده شرکت قرار گرفته است. حدود 80درصد از درآمد شرکت «فنافزار» طی 10فصل اخیر از محل فروش گروه محصولات پرداخت است. مقایسه درآمد فصل بهار 1402 نسبت به سال 1401 نشان میدهد که میانگین درآمد «فنافزار» طی اولین فصل سال بدون رشد بوده و بر مدار متوسط درآمد ماهانه خود حرکت کرده است. با این حال در مقیاس ماهانه، این شرکت طی تیرماه نسبت به سال 1401 و فصل بهار کاهش 18درصدی درآمد را تجربه کرده است. عمده علت این کاهش را میتوان تقاضای کم برای گروه محصولات بانکی «فنافزار» در کنار افت تقاضای محصولات گروه پرداخت دانست که این دو عاملی بوده تا این شرکت نتواند متوسط درآمد ماهانه خود را حفظ کند. در مقیاس سالانه طی چهارسال اخیر بهطور میانگین هر سال 53درصد به درآمد عملیاتی شرکت افزوده شده که بیشترین میزان رشد درآمدی طی سال 1398 با افزایش 96درصد رقم خورده است. براساس پیشبینی خود شرکت طی سال 1402 فروش یکهزار و 774میلیارد تومانی برآورد شده که نسبت به سال مالی قبل رشد 32درصدی دارد.
ناهمخوانی رشد هزینه و درآمد «فنافزار»
بررسی متغیرهای سودآوری «فنافزار» نشان میدهد که این شرکت عمدتا توانسته است روند روبهرشد سودآوری خود را طی سالهای اخیر حفظ کند. بر این اساس بهطور میانگین در 6سال، حاشیه سود ناخالص 30درصدی، حاشیه سود عملیاتی 27درصدی و حاشیه سود خالص 18درصدی به ثبت رسیده است. «فنافزار» اوج سودآوری خود را در سال 99 تجربه کرده که حاشیه سود ناخالص 35درصدی به ثبت رسیده است. با این حال طی سال 1401 این شرکت نتوانست آهنگ افزایشی حاشیه سود خود را حفظ کند و در این سال بهطور میانگین هر سه حاشیه سود این شرکت کاهش 4واحد درصدی را نسبت به سال ماقبل خود تجربه کردند. نکته قابلتوجه در صورت سودوزیان شرکت «فنافزار»، پیشیگرفتن رشد بهای تمامشده (33درصد) در مقایسه با نرخ رشد فروش (31درصد) و سود عملیاتی (24درصد) است. این موضوع میتواند به دلیل افزایش رقابت در صنعت، سیاست شرکت در کسب سهم بیشتر از بازار یا ناکارآمدی شرکت در کنترل هزینههای خود باشد.
ایران در جایگاه دوم جهان در تعداد دستگاه پوز
ایران به لحاظ تعداد دستگاههای پوز با 5/ 8میلیون دستگاه کارتخوان پس از چین در رتبه دوم قرار دارد. از این تعداد دستگاه کارتخوان موجود در کشور نزدیک به 3میلیون دستگاه توسط شرکت «فنافزار» تامین و پشتیبانی میشود. تعداد بالای دستگاههای پوز در کشور را میتوان از دو بعد مثبت و منفی بررسی کرد. بعد منفی آن، این است که تعداد بالای این دستگاهها را میتوان به منزله اشباع بازار در نظر گرفت. با این حال میتوان از بعد مثبت به این شکل استنباط کرد که مستهلک و منسوخ شدن تکنولوژیهای دستگاههای قدیمی فرصت مناسبی برای عرضه دستگاههای مدرنتر خواهد بود.
مثلث سرمایهگذاری «فنافزار»
شرکت «فنافزار» در حال حاضر بهمنظور متنوعسازی سبد محصولات و خدمات، همچنین گسترده کردن دامنه فعالیتهای تجاری خود شرکتهای تراکنش همراه ایمن و تراکنش همراه مانیتک را تاسیس کرده است. شرکت تراکنش همراه ایمن (شاپ) با هدف فروش خرد و فروش به مشتری نهایی با تمرکز بر فروش محصول به همراه راهکارهای جدید هوشمند مانند اندرویدی و سرور ابری راهاندازی شده است. ساختار فروش و خدمترسانی و پشتیبانی این شرکت با ساختار فروش به مشتریان نهایی طراحی شده و در این زمینه توانسته است سهم بازار مناسبی در میان بازیگران حوزه پایانههای پرداخت الکترونیک و صندوقهای فروشگاهی ایفا کند. در این بین شرکت تراکنش همراه مانیتک با هدف ورود به بازار مدیریت مستقل دستگاههای خودپرداز (IAD) و استقرار و پشتیبانی دستگاههای خودپرداز و CRS و همینطور CASHLESS بهصورت متصل تاسیس شده است. این حوزه فعالیت عملات متفاوت از حوزه فعالیت «فنافزار» بوده و توانسته است به تکمیل زنجیره ارزش «فنافزار» در راستای سرویسدهی به دستگاههای متصل بانکی کمک کند. یکی دیگر از زیرمجموعههای شرکت «فنافزار»، تجارت الکترونیک ارتباط فرداست که این شرکت از زیرمجموعههای بانک آینده بوده است. فعالیت اصلی ارتباط فردا در حوزه فروش شارژ اپراتورهای تلفن همراه و پشتیبانی سختافزاری و نرمافزاری پایانههای فروش و خودپردازهای بانکی است.
ارزشگذاری «فنافزار» به 5روش
ارزشگذاری شرکت «فنافزار» برحسب 5روش مختلف توسط آیکو (مشاور سرمایهگذاری ارزشپرداز آریان) صورت گرفته است. براساس روش جریان نقد آزاد، ارزش تخمینی شرکت «فنافزار» بهمیزان یکهزار و 709میلیارد تومان محاسبه شده است. بر مبنای دومین روش مرسوم ارزشگذاری یعنی روش سود تقسیمی ارزش کل شرکت «فنافزار» بهمیزان یکهزار و 832میلیارد تومان به دست آمده است. بر مبنای روش نسبت قیمت به سود هر سهم و نسبت قیمت به فروش (P/ E و P/ S ) ارزش شرکت «فنافزار» بهترتیب 2هزار و 287میلیارد و 5هزار و 764میلیارد تومان برآورد شده است. آخرین روش یعنی Nav(خالص ارزش داراییها) که توسط کارشناس رسمی دادگستری محاسبه میشود ارزش این شرکت را یکهزار و 114میلیارد تومان برآورد کرده است. میانگین ساده ارزش تخمینی شرکت فنافزار 2هزار و 542میلیارد تومان برآورد شده است. با این حال میانگین وزنی این شرکت که با لحاظ 25درصد کسر کنترل و بدون کسر نقدشوندگی محاسبه شده، یکهزار و 736میلیارد تومان برآورد شده است که از نظر شرکت ارزشگذار، ارزش بهدست آمده بر مبنای میانگین وزنی ارزش روز شرکت است. لازم به ذکر است روش P/ S در میانگین وزنی ارزش وزنی به علت اختلاف فاحش با سایر روشها لحاظ نشده است. به این ترتیب ارزش هر ورقه سهام «فنافزار» برابر با یکهزار و 162تومان برآورد میشود.